Tour 2018: Caleb Ewan ontbreekt in Tourselectie Mitchelton-Scott

Tour 2018: Caleb Ewan ontbreekt in Tourselectie Mitchelton-Scott

foto: Sirotti

donderdag 21 juni 2018 om 12:00

Mitchelton-Scott heeft zijn selectie voor de aankomende Tour de France op papier. Verrassend: Caleb Ewan is niet geselecteerd door de Australische formatie. Adam Yates – twee jaar geleden nog vierde in het eindklassement – is wél van de partij.

Het ontbreken van Ewan is opvallend. De Australische sprinter had zijn seizoen afgestemd op La Grande Boucle, waar hij hoopte de trilogie – een ritzege in alle drie de grote rondes – compleet te maken. Het thuislaten van Ewan is des te opvallender, omdat zijn ploeg hem in december de zekerheid gaf van een plaats in de Tourselectie.

“Als er één wedstrijd is waar je als jonge renner aan wilt meedoen, dan is dat de Tour. Ik denk dat ik er komend jaar klaar voor ben. Het is de vierde grote ronde waaraan ik ga beginnen en na ritzeges in de Giro en de Vuelta is het mijn doel om ook in de Tour een rit proberen te winnen”, waren destijds de woorden van Ewan.

White: “Hebben enkele moeilijke beslissingen moeten nemen”
Op het digitale huis van Mitchelton-Scott gaat ploegleider Matt White niet in op het niet selecteren van Ewan. Wel heeft hij het over enkele moeilijke beslissingen die het team heeft moeten nemen. “We hebben twaalf renners die klaar zijn om de Tour te rijden, maar we geloven dat we het beste team hebben geselecteerd om onze doelen te verwezenlijken”, houdt hij zich op de vlakte.

Op de website laat het team weten dat het oorspronkelijke idee was om zowel rondom Yates als Ewan een team te bouwen, maar dat de keuze uiteindelijk is gevallen op het rijden van een klassement met de Britse klimmer.

Yates kan terugvallen op diverse ploeg 
De 25-jarige Yates kende een goede voorbereiding met een tweede plaats in het Critérium du Dauphiné, waarin hij ook de slotrit wist te winnen naar Saint-Gervais Mont Blanc. Yates krijgt bergop assistentie van Mikel Nieve, die in de Giro d’Italia nog nadrukkelijk op kop reed voor zijn broer Simon.

Voor de vlakke etappes en de ploegentijdrit zullen Jack Bauer, Luke Durbridge, Michael Hepburn, Mathew Hayman en Damien Howson een belangrijke rol moeten vervullen. De Australische ploeg kan in de lastigere ritten dan weer rekenen op Daryl Impey, die in het Critérium du Dauphiné nog naar een ritzege wist te snellen.

Selectie flag-au Mitchelton-Scott voor flag-fr Tour de France 2018
flag-nz Jack Bauer
flag-au Luke Durbridge
flag-au Mathew Hayman
flag-au Michael Hepburn
flag-au Damien Howson
flag-za Daryl Impey
flag-es Mikel Nieve
flag-gb Adam Yates

Dit artikel delen:

57 Reacties

laupie 21 juni 2018 om 16:10

Na de prestatie van Simon in de giro laat nu ook Adam zien dat het met zijn vorm wel goed zit, meer dan logisch dat Mitchelton de gok wil wagen.

0
Binda 21 juni 2018 om 16:31

Wat is eigenlijk het idee van ploegen om vertrekkende wielrenners niet te selecteren? Je betaald een heel jaar zijn salaris en voor het half jaar om is besluit je de renner die je dik betaalt voor zijn werk niet te gebruiken. Is dat rancune of marktwaarde van wel geselecteerde renners verhogen? Ik zie er geen rationele reden voor.
Voor mij klinkt het alsof je 2 weken een auto huurt op vakantie en hem na 1 week op de camping laat staan laat staan omdat je hem toch na 2 weken moet inleveren.

0
Jan Blokland 21 juni 2018 om 17:10

Onbegrijpelijke beslissing. Met 5 van de 9 etappes in de eerste ander halve week was Ewan toch zeker wel één van de smaakmakers voor deze tour geweest.
@Col du Bramont. Impey is natuurlijk ook snel maar meer als puncher. Ewan was geknipt voor etappe 2,3,4,7 en 8. Impey voor etappe 5 en 6.
Het kan niet anders dan dat de transferperikelen hier zijn werk hebben gedaan.
Voor Adam Yates overigens ook een bedroevende selectie. Die heeft in de bergetappes (op Nieve na) ook niemand om zich heen bij eventuele pech.

0
vluggejapie 21 juni 2018 om 17:42

Met dit team rijden ze de TTT zo een halve minuut sneller dan met Ewan en zijn lead-out mannen. De sprinttrein meenemen is gewoon een compromis t.a.v. de klassementsambities van Yates. Yates blijft en Ewan gaat. Dus niet onbegrijpelijk. Maar wel oneerlijk! Stel je voor: een half jaar staat alles in het teken van top zijn in juli en dan dit… Wow.

0
Jan Blokland 21 juni 2018 om 19:15

Je denkt toch niet dat Adam Yates de Tour gaat winnen door de ploegentijdrit.

0
Wigo 21 juni 2018 om 19:20

Je denkt toch niet dat Adam Yates ook maar een schijn van kans heeft om de Tour te winnen met zo’n zwak team? ;-)

0
assen 22 juni 2018 om 00:03

Wow, echt sterk team voor een TTT!
Had TLJ ook moet doen m.i., want klimmers die worden weggeblazen heb je denk ik niet zo heel veel aan in de bergen in de meeste scenario’s.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone