Tour 2018: Caleb Ewan ontbreekt in Tourselectie Mitchelton-Scott

Tour 2018: Caleb Ewan ontbreekt in Tourselectie Mitchelton-Scott

foto: Sirotti

donderdag 21 juni 2018 om 12:00

Mitchelton-Scott heeft zijn selectie voor de aankomende Tour de France op papier. Verrassend: Caleb Ewan is niet geselecteerd door de Australische formatie. Adam Yates – twee jaar geleden nog vierde in het eindklassement – is wél van de partij.

Het ontbreken van Ewan is opvallend. De Australische sprinter had zijn seizoen afgestemd op La Grande Boucle, waar hij hoopte de trilogie – een ritzege in alle drie de grote rondes – compleet te maken. Het thuislaten van Ewan is des te opvallender, omdat zijn ploeg hem in december de zekerheid gaf van een plaats in de Tourselectie.

“Als er één wedstrijd is waar je als jonge renner aan wilt meedoen, dan is dat de Tour. Ik denk dat ik er komend jaar klaar voor ben. Het is de vierde grote ronde waaraan ik ga beginnen en na ritzeges in de Giro en de Vuelta is het mijn doel om ook in de Tour een rit proberen te winnen”, waren destijds de woorden van Ewan.

White: “Hebben enkele moeilijke beslissingen moeten nemen”
Op het digitale huis van Mitchelton-Scott gaat ploegleider Matt White niet in op het niet selecteren van Ewan. Wel heeft hij het over enkele moeilijke beslissingen die het team heeft moeten nemen. “We hebben twaalf renners die klaar zijn om de Tour te rijden, maar we geloven dat we het beste team hebben geselecteerd om onze doelen te verwezenlijken”, houdt hij zich op de vlakte.

Op de website laat het team weten dat het oorspronkelijke idee was om zowel rondom Yates als Ewan een team te bouwen, maar dat de keuze uiteindelijk is gevallen op het rijden van een klassement met de Britse klimmer.

Yates kan terugvallen op diverse ploeg 
De 25-jarige Yates kende een goede voorbereiding met een tweede plaats in het Critérium du Dauphiné, waarin hij ook de slotrit wist te winnen naar Saint-Gervais Mont Blanc. Yates krijgt bergop assistentie van Mikel Nieve, die in de Giro d’Italia nog nadrukkelijk op kop reed voor zijn broer Simon.

Voor de vlakke etappes en de ploegentijdrit zullen Jack Bauer, Luke Durbridge, Michael Hepburn, Mathew Hayman en Damien Howson een belangrijke rol moeten vervullen. De Australische ploeg kan in de lastigere ritten dan weer rekenen op Daryl Impey, die in het Critérium du Dauphiné nog naar een ritzege wist te snellen.

Selectie flag-au Mitchelton-Scott voor flag-fr Tour de France 2018
flag-nz Jack Bauer
flag-au Luke Durbridge
flag-au Mathew Hayman
flag-au Michael Hepburn
flag-au Damien Howson
flag-za Daryl Impey
flag-es Mikel Nieve
flag-gb Adam Yates

Dit artikel delen:

57 Reacties

Abdoe 21 juni 2018 om 12:32

De niet-selectie van Ewan en het gebrek aan concrete uitleg kan bijna niet anders verklaard worden dan door een weigering zijn contract te verlengen. Als Ewan niet fit was geweest, was dat wel als reden aangevoerd. Blijkbaar gaat dit dus nog steeds zo.

0
skylimit 21 juni 2018 om 12:36

Vermoedelijk zal Impey het zeker niet slechter doen dan Ewan in de vele sprintmogelijkheden en kan tevens nog een goede ondersteuning zijn voor Yates.

0
Laatste man 21 juni 2018 om 12:36

Contract met Lotto waarschijnlijk. Ze kunnen niet iedereen behouden. Daarnaast met Yates een kopman die goed beschermd is en met Impey die in veel etappes mee kan doen zonder al teveel hulp.

0
Col du Bramont 21 juni 2018 om 12:40
Quote:
Devastated is an understatement of how I feel about @MitcheltonSCOTT’s decision to leave me at home this July. I was on track to being more than ready for my TDF debut. So much hard work has gone into this from my sprint team and I to be ready for our big goal this year.

https://twitter.com/calebewan

Zijn reactie laat aan duidelijkheid niets te wensen over. In niet diplomatieke taal zou ik zeggen er is daar “stront aan de knikker”.

0
Silent Hill 21 juni 2018 om 12:43

@Col du Bramont: Hayman is vermoedelijk mee om Yates over de kasseien te loodsen.

0
denistel 21 juni 2018 om 12:43

denk dat impey in veel ritten een goede steun kan zijn voor zijn kopman.heeft ook veel waarde in de ploegentijdrit en kan zelf op een lastiger parcours ook winnen.

0
ditisdavid 21 juni 2018 om 12:45

En zo heeft MTS straks geen enkele Australische topper meer.

0
Vinyakke 21 juni 2018 om 12:47

@ skylimit
Eeuh, neen!

0
ronddraaien 21 juni 2018 om 12:55

Hij pleegt toch geen contractbreuk? Ondermaats van Michelton om zo met hun renner om te gaan, na de gemaakte beloftes (die zelfs nog op hun site staan). https://www.greenedgecycling.com/news/ewan-to-make-tour-de-france-debut-in-2018

0
martini151 21 juni 2018 om 12:58

In ieder geval top 5 voor de ploegentijdrit zo, verder een matig ploegje! Dat Ewam niet meedoet, tsja.. lullig voor hem, maar ik schat hem nog te licht tegen de echte topsprinters. Dan heeft Impey in bepaalde etappes meer kansen op ritwinst

0
horsm 21 juni 2018 om 12:58

Ik weet dat het gebruikelijk is, maar ik hou er niet van om renners die het contract niet verlengen om die reden thuis te laten. Ewan dient gewoon zijn contract uit maar verlengt niet. Dat kan. Hij is toch ggen lijfeigene?

0
LucasR 21 juni 2018 om 13:00

Damn, MTS daalt zo wel een beetje in mijn achting…

0
Col du Bramont 21 juni 2018 om 13:07

@SH,

Dat zal uiteraard een belangrijke rol spelen, behalve Hayman weinig renners met PR ervaring, maar Hayman heeft dit jaar dan ook alleen in PR #22 redelijk gepresteerd. Het hield niet over. Zeer opmerkelijk besluit waar natuurlijk zijn vermoedelijke overgang een rol zal spelen.

0
KimJungPoels 21 juni 2018 om 13:16

Ik vind het bij nader inzien ook wel echt een lelijke streek van Mitchelton, want dit lijkt echt wel te komen door het niet verlengen.

Niet alleen Ewan heeft hier last van maar ook de mannen die al het hele jaar met hem hier naartoe werken, vooral Mezgec, Kluge bijvoorbeeld. Ewan, Mezgec, Kluge was natuurlijk veel beter geweest dan Hepburn, Howson, Bauer.

0
baswallet 21 juni 2018 om 13:17

Zo’n sponsor lapt dik om uiteindelijk een ingelijst shirt met handtekening en foto van een juichende renner tijdens de tour boven z’n bureau te kunnen hangen. Toch lekker dat men iedere keer bedrogen uitkomt vanwege interne politiek.

0
west 21 juni 2018 om 13:20

Mitchelton-Scott dan maar iedere dag samen met Wanty en Direct Energie in de kopgroep? Veel meer hebben ze toch niet te doen..

0
Roy van den Busken 21 juni 2018 om 13:42

Dus ook geen Trentin. Met Nieve maar een echte klimmer naast Adam Yates. Ploeg in de Giro was sterker.

0
Abdoe 21 juni 2018 om 13:52

Trentin is net weer een beetje fit, die zal wel weer gaan knallen in de Vuelta.

0
koos1 21 juni 2018 om 14:09

Opvallend geen Ewan. Klinkt er van je gaat weg dus ook geen tour…
De ploeg heeft veel sterke hardrijders, maar toch weinig steun voor in de bergen.
Het is een beetje een ploeg voor de TTT en de sprints, maar dan zonder sprinter in de ploeg.

0
04398 21 juni 2018 om 14:14

Die zagen we niet aankomen

0
Wigo 21 juni 2018 om 14:24

Knettergek zijn ze bij die ploeg om Ewan thuis te laten

0
Japsie 21 juni 2018 om 15:24

Met de Roubaix-etappe is het stupide om alles op 1 renner te mikken.

0
jdijkhof 21 juni 2018 om 15:28

Vreemde selectie van Mitchelton
Ewan niet meenemen kan ik nog snappen als hij toch na dit jaar weg gaat, maar Adam Yates hadden ze wel betere ondersteuning bergop kunnen meegeven dmv van 2 klimmers extra, bv Kreuziger en Haig

0
Gebruikersnaam 21 juni 2018 om 15:43

Geniale tactiek altijd. Iemand die vertrekt opzij schuiven zodat je alleen maar garandeert dat je er zelf zeker niets meer aan hebt.

0
Shinzawai 21 juni 2018 om 15:56

Als ze i.p.v. Ewan, Mezgec en Kluge nou een paar goede klimmers zouden opstellen, maar die hebben ze niet. Kreuziger, Yates, Chaves en Haig zijn nog moe van de Giro. Ik kan me niet voorstellen dat Hepburn, Hayman en Bauer nou zoveel meerwaarde leveren t.o.v. de sprinttrein, die vaak ook nuttig is tijdens ploegentijdritten.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone