Caleb Ewan kent zijn programma voor de eerste koersmaanden
foto: Cor Vos
vrijdag 13 januari 2023 om 11:15

Caleb Ewan kent zijn programma voor de eerste koersmaanden

Update Caleb Ewan is klaar voor de eerste koersmaanden van het nieuwe seizoen. De sprinter van Lotto Dstny begon het nieuwe wielerjaar in eigen land met het Australisch wegkampioenschap en zal binnenkort deelnemen aan de Tour Down Under en de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Ewan mikt in het voorjaar met name op Milaan-San Remo.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 28-jarige Ewan zal volgende week weer te bewonderen zijn in de Tour Down Under. De sprinter zal in deze ronde overigens niet te zien zijn in het nieuwe tenue van Lotto Dstny, aangezien de Belgische formatie heeft besloten om te passen voor de eerste WorldTour-koersen van het seizoen op Australische bodem. Ewan is echter wel gewoon van de partij, dit keer als kopman van de nationale ploeg van Australië.

Na de Tour Down Under volgt de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Ewan richt zich na een Australisch seizoensbegin op de UAE Tour, waar doorgaans de snelste sprinters ter wereld de degens met elkaar kruisen.

Atypische aanloop richting ‘La Primavera’
Ewan heeft één voorjaarsklassieker met rood omcirkeld in zijn koersagenda: Milaan-San Remo. Nadat hij in 2018 en 2021 al eens tweede werd in de Italiaanse klassieker, hoopt de rappe man dit jaar wel ‘La Primavera’ te winnen. Ewan kent dit jaar wel een atypische aanloop naar Milaan-San Remo, aangezien zijn ploeg in 2023 niet aan de start zal verschijnen van Tirreno-Adriatico. In Parijs-Nice trekt de ploeg resoluut de sprintkaart van Arnaud De Lie.

Ewan leek met de GP Jean-Pierre Monseré nog wel te opteren voor een laatste voorbereidingswedstrijd richting Milaan-San Remo, maar de plannen zijn inmiddels gewijzigd. Dat werd duidelijk op de teampresentatie van Lotto Dstny. Ewan hoopt zich na de UAE Tour nu met enkele gerichte trainingsweken klaar te stomen voor de Italiaanse wielerklassieker. Na Milaan-San Remo volgen met de Classic Brugge-De Panne, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Scheldeprijs nog vier belangrijke voorjaarskoersen voor Ewan.

In de zomer richt de Australiër zich volledig op de Tour de France. Het is nog onduidelijk hoe zijn programma er precies zal uitzien in de weken voor de Franse ronde. Eerder raakte het (voorjaars)programma van die andere sprinter binnen Lotto Dstny, Arnaud De Lie, al bekend.

Wedstrijdprogramma

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
13 januari 2023 13:47
DDV ? Dat is toch geen sprinterskoers. Kijk maar naar het palmares van de laatste jaren. Vorig jaar alle sprinters er uit gebonjourd na de TenHoutberg.
    13 januari 2023 14:32
    In 2021 stond Merlier nog op het podium en parcours 2023 zou bovendien minder zwaar zijn dan 2022. Het is een gokje maar als SQS vol voor Merlier en Alpecin vol voor Philipsen gaat kan het zeker op een sprint uitdraaien.
21 december 2022 12:57
Opvallend dat ze zowel Ewan als De Lie naar San Remo sturen. Blijkbaar geen Nokere en Bredene voor De Lie volgens zijn programma dat nu bekend is, alhoewel hij een tijdje terug toch aangaf dat dit specifieke doelen waren voor 2023. Ik veronderstel dat ze dan De Buyst en Menten (en misschien ook Beullens) naar Nokere en Bredene sturen om Arkea/Cofidis-style punten te pakken met verschillende sprinters van 2de garnituur. In zo'n 2 Belgische ProSeries sprintwedstrijden mogen ze de punten toch echt niet laten liggen.
    21 december 2022 13:01
    Ik kan De Lie en Ewan beiden naar MSR wel begrijpen. Bij geen van de 2 heb je de zekerheid dat ze met de 20-30 besten de Poggio over raken. Van je Ewan zou je denken van wel, maar als die zijn dagje niet heeft kan die er verschrikkelijk hard doorheen zakken. Van De Lie zou je denken dat 290 km nog wat van het goede te veel is, maar anderzijds mag hij verrassen. Hij heeft de koers in ieder geval al eens gereden dan, en die ervaring is ook iets waard. Allebei meepakken vind ik eigenlijk wel een goed idee.
21 december 2022 13:55
Aparte aanloop naar MSR. ik vond het ook verrassend dat ze TA niet rijden. Zo rond het voorjaar zou je denken dat de meeste renners het koersritme wel kunnen gebruiken. Dat ze een Vasco, en mss ook Catalunya en/of Romandie etc overslaan, begrijp ik dan wel weer.
13 januari 2023 12:09
Tellen de punten die Ewan scoort tijdens Down Under wel mee voor Lotto? Of alleen voor hem op de inidividuele ranking?
    13 januari 2023 12:12
    Punten tellen voor Lotto. Nationale selectie in een koers is hetzelfde als een nationale selectie op een kampioenschap

Reacties zijn gesloten.