Caleb Ewan: “Ik wil nog een paar sprints doen voor ik uit de Giro stap”

Caleb Ewan: “Ik wil nog een paar sprints doen voor ik uit de Giro stap”

foto: Cor Vos

woensdag 12 mei 2021 om 18:56
Interview

“Als ik een ritje kan winnen, is mijn Giro geslaagd”, gaf Caleb Ewan voor de start van de Ronde van Italië aan. “En dan kan ik eruit stappen wanneer ik wil, want mijn doel is dit seizoen in elke grote ronde een etappe winnen.” Nu die eerste binnen is, wil Ewan toch nog even blijven. “Nu is het te vroeg om te vertrekken. Ik wil nog een paar sprints doen.”

Zondag moest de Australiër tevreden zijn met een tiende plaats. Vandaag was het wel raak voor het speerpunt van Lotto Soudal. “Niet eenvoudig”, gaf hij op de persconferentie aan. “De ploegmaats hebben me in de hectische finale goed voorin gehouden, maar in de laatste honderden meters – lichtjes bergop – raakte ik op rechts toch nog ingesloten.”

“Gelukkig kwam er net op het juiste moment een opening op links. Het was echt niets te vroeg. Maar ik kon passeren en de overwinning pakken. De opluchting is groot. Zeker na het mindere resultaat in de eerste sprint van deze Giro.”

Rit tien of elf
Daarmee is Ewans eerste doel in het groterondewerk geslaagd: zowel in de Giro, de Tour als de Vuelta een of meerdere ritten winnen. “Klopt. En ik zal deze Giro inderdaad ook niet uitrijden, maar nu is het toch nog iets te vroeg om te stoppen. Ik wil graag nog enkele sprints doen. Misschien is rit tien of elf een beter moment om eruit te stappen. Maar dat monitoren we dag per dag.”

Ewan kreeg ook de vraag over de hectiek in de finale van deze vijfde etappe, waar toch een aantal kopstukken ten val kwamen. “Niet onlogisch: in de eerste koershelft ging het er bijzonder relaxed aan toe. Daarna was het kwestie van alert te blijven, want er was gevaar op waaiervorming. Ook in de bochtige finale wilde iedereen vooraan zitten.”

Combinatie Ewan vs Lotto Soudal
“Of het gevaarlijk was? Het is altijd tricky, maar we kunnen nu ook niet in the middle of nowhere finishen. Vandaag was het misschien iets té. Er was wel heel veel straatmeubilair aanwezig.”

De winnaar had het ook nog over de combinatie Caleb Ewan – Lotto Soudal. “Waarom die zo goed is? Omdat we allebei hetzelfde doel hebben in grote rondes: sprints winnen of voor de aanval kiezen. Kijk, het zou anders zijn als de ploeg ook een klassementsrenner hebben en de helft van het team voor hem moet werken. Nu heeft iedereen hetzelfde doel: voor sprintzeges gaan.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

Aart van Woud 12 mei 2021 om 19:48

Gewoon uitrijden! Afstappen doe je alleen als het niet anders kan.

Romāns Vainšteins 12 mei 2021 om 20:05

Niet van deze tijd.

lo squalo dello Stretto 12 mei 2021 om 20:13

Als je doel is om in elke grote ronde dit jaar een rit te winnen kan hij beter afstappen. Rit 13 en heel misschien rit 15 kan nog op een spurt eindigen. Geen nut dan om die laatste (anderhalve) week te rijden, zeker als je hier al je doel hebt behaald.

The Whaler 12 mei 2021 om 20:37

Eens, enige uitzondering wat mij betreft “valpartijen met letsel”, maar voor de rest, starten in een grote ronde is uitrijden. Er zijn genoeg in zijn ploeg die wel hadden willen rijden.

Voorstel (UCI leest u even mee):
Ritzeges tellen uiteindelijk alleen als je de ronde uitrijdt tenzij conform voorgaand door een blessure (fysiek en aantoonbaar!!!) uitval.

The Whaler 12 mei 2021 om 20:38

@Romans.
Misschien ben ik ook ouderwets, maar juist met de kleinere ploegen lijkt het me voor een sponsor belangrijk dat een ploeg zo groot mogelijk is ook tegen het einde van een ronde zodat er nog wat extra exposer is.

Krul12 12 mei 2021 om 22:12

@The Whaler In de laatste week liggen er geen kansen meer voor Ewan. Het lijkt me voor een sponsor belangrijk dat het grootste kopstuk van de ploeg zo fit mogelijk aan de start staat in de Tour.

Quintenri 12 mei 2021 om 20:13

Ik kan dan als een ouderwetse vent klinken, maar hier heb ik het moeilijk mee. Op voorhand al aangeven dat je er zal uit stappen als je er zin in hebt. Geen echte coureurs die mannen :).

Er zijn twee uitzonderingen: een neopro of een debutant in een grote ronde.

Daan Knijnenburg 12 mei 2021 om 20:40

Als wielerliefhebber zie ik dit liever ook niet. Mocht hij in alle drie de rondes een rit winnen maar er maar 1 uitrijden verliest dat voor mij toch wel de flair en voelt het een stuk minder knap.

Derierre de la course 12 mei 2021 om 22:01

Gaan jullie van de zomer ook los op MvdP wanneer hij dit doet?

rennerske 12 mei 2021 om 22:28

Ja natuurlijk, wat dacht jij dan? Dat voor een Nederlander andere wielerwaarden gelden?

Pietspeed 13 mei 2021 om 11:42

Dat vind ik op zich een terechte opmerking, maar zijn situatie lijkt me niet bepaald vergelijkbaar met Van der Poel.

Thoin 13 mei 2021 om 12:59

Hoezo niet vergelijkbaar? VDP stapt toch ook af omdat hij een ander doel heeft…

Anders kijken 13 mei 2021 om 09:52

Het doel van wielrennen is wedstrijden winnen; zelf en als dat niet gaat voor de ploeg

Pietspeed 13 mei 2021 om 11:39

Uitrijden die handel. Wat is dat nu voor een houding naar het wielerpubliek? Bloed, zweet en tranen, ook bergop!

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair