Caja Rural-Seguros RGA riskeert schorsing na nieuwe dopingzaak

donderdag 12 december 2019 om 16:04
Caja Rural-Seguros RGA riskeert schorsing na nieuwe dopingzaak

foto: Cor Vos (archief)

Slecht nieuws voor Caja Rural-Seguros RGA: de Spaanse ProContinentale formatie riskeert namelijk een schorsing van 15 tot 45 dagen vanwege een tweede positieve dopingtest binnen één jaar tijd. Het gaat om de Portugees Domingos Gonçalves, die voorlopig is geschorst vanwege schommelingen in zijn bloedpaspoort.

De schommelingen dateren uit de periode 2016-2018, waardoor Caja Rural-Seguros RGA rekening moet houden met een collectieve schorsing, aangezien bij de Spaanse wielrenner Jaime Roson ook al afwijkingen werden geconstateerd in zijn biologische paspoort. Voor deze afwijking moeten we terug naar januari 2017, toen Roson nog uitkwam voor de Spaanse ploeg.

Dergelijke afwijkingen worden ook wel Adverse Analytical Findings genoemd. Het gaat dan om een melding van een WADA-geaccrediteerd laboratorium, waarbij de aanwezigheid van een verboden stof, zijn metabolieten (chemische stof die tijdens de stofwisseling ontstaat), markers of bewijs van het gebruik van een verboden methode geïdentificeerd wordt. Roson werd in februari al voor vier jaar geschorst.

De internationale wielerunie beroept zich nu op artikel 7.12.1 van het dopingreglement, aangezien het gaat om twee dopinggevallen binnen een periode van twaalf maanden. De 30-jarige Gonçalves – de tweelingbroer van Nippo Delko Provence-renner José Gonçalves – is al voorlopig geschorst door de UCI. De zaak ligt nu bij de disciplinaire commissie van de internationale wielerunie, die met een definitieve uitspraak zal komen.

Dit artikel delen:

5 Reacties

west 12 december 2019 om 16:23

Zou die 45 dagen mooi nu in laten gaan…

Samlambeej 12 december 2019 om 16:54

De laatste tijd veel kleine garnalen die gepakt worden, Roson, Van Eerd, deze Portugees. Dan vraag ik me af: hoe rijden AL DIE GROTE KANNONEN nog drie keer zo hard dan deze die zitten snoepen in de toverpot?

Ruben_ 12 december 2019 om 20:16

Is toch simpel, die grote kanonnen hebben veel betere begeleiding en dus vallen hun bloedwaarden niet zo snel op. Amateurs doen zelfs doping op amateuristische wijze en vallen dus door de mand.

hartstikkebedankt 12 december 2019 om 22:06

Roson was wel een serieuze renner aan het worden toch

Cyclinglife 13 december 2019 om 08:25

Het gaat om doping van een paar jaar geleden, dus wat dat betreft goed dat ze het team waar ze toen voor reden aanspreken. Alleen is dat hypocriet want afgelopen jaar was er ook zo’n situatie en toen schorste ze de huidige ploeg. Maar vind het alsnog een vreemd idee om een ploeg na dato hiervoor te straffen. En ben benieuwd of deze nu ook voor movistar meespeelt als komende jaar daar nog 1 doping geval wordt ontdekt.

Headlines

Materiaalzone

Populair