Brouwersdam centraal punt NK Wielrennen
Passage World Ports Classic op de Brouwersdam - foto: ASO
maandag 11 januari 2016 om 12:12

Brouwersdam centraal punt NK Wielrennen

De Brouwersdam wordt het centrale punt van de wegwedstrijden van het NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee. Het bouwwerk van de Deltawerken is het start- en finishtoneel bij de beloften, vrouwen en profs, bevestigt de KNWU.

Het NK Tijdrijden zal plaatsvinden rond Middelharnis. De wegwedstrijden van de elite zonder contract en de jeugdcategorieën zullen verreden worden rond Oude-Tonge.

Een promotievideo van de organisatie toont de parcoursen van het NK. Zoals WielerFlits in oktober al wist te melden telt de wegrit van elite mannen minder dan tweehonderd kilometer. Waar in Emmen afgelopen jaar nog 253 kilometer op het programma stonden, zijn dat er op Goeree-Overflakkee 196 kilometer.

Een van de oorzaken van het inkorten is het Europees kampioenschap voetbal. Om in aanmerking te komen voor live televisieverslag van de NOS moet de wielerwedstrijd rond 14:00 uur finishen. Daarna zal de zendtijd worden ingevuld met een voorbeschouwing en liveverslag van een EK voetbalwedstrijd. Eerder werd al bekend dat het NK wielrennen van de zondag naar zaterdag diende te verhuizen vanwege de motorsportwedstrijd TT Assen, die de omgekeerde stap maakt.

NKwegparcours NKtijdritparcours

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
11 januari 2016 12:30
Aight. Go wind!
11 januari 2016 12:38
Hebben we ons dan ook al niet gekwalificeerd voor het WK voetbal dan? Of was dat in 2018?

Om on topic te blijven; ik zie liever de finale van het NK dan een voetbalpotje tussen Slowakije en Albanië
11 januari 2016 12:39
Maar goed dat WF een wielersite is en geen voetbalsite;)
11 januari 2016 12:54
NOS heeft zo wel invloed. Al vind ik 200km lang zat voor een NK. Verder een prima parkoers in een mooi gebied.
11 januari 2016 12:55
Spelfouten daar heb ik geen moeite mee (op zich), maar dit kan toch niet... kom op WK voetbal ??
11 januari 2016 12:58
Momenteel werk ik op Flakkee: Niet normaal zoveel en harde wind als daar is. In de polders rond Middelharnis kun je mooi vaart maken. Dus zal wss een snelle TT worden. Lijkt me een leuk NK, vooral voor sterke renners en sprinters
11 januari 2016 13:02
wat boeit dat EK voetbal nou? we doen niet eens mee?
verder is de afstand natuurlijk NK onwaardig. ik heb er nu al geen zin in. ;)
11 januari 2016 13:05
Daarnaast moet je nu niet verwachten dat mannen als Mollema, Gesink of al die andere lichtgewichten hier komen opdraven en als ze al verplicht moeten komen na 20km afstappen. Natuurlijk mag dit en is zo'n parcours een keer leuk, maar ik heb er dan ook alle respect voor als de mannen die zich voorbereiden op een tour, dit rondje overslaan.
11 januari 2016 13:08
Ik een aantal keren op Goeree-Overflakkee gefietst. Wind kan een grote factor gaan spelen, dus mannen als Terpstra, Dumoulin en Tjallingii zouden de sprinters kunnen verrassen. Als het een sprint wordt zie ik Van Poppel het NK pakken. Sinkeldam en Hofland zijn de andere kanshebbers.
11 januari 2016 13:11
Kan heel mooi zijn, maar:
* geen wind en het is saaaaai (parcours, want het cliché de de renners maken de koers gaat altijd op)
* Is er wel voldoende peloton voor een waaierskoers op het NK, ik zie het niet direct voor me met een paar hele grote profploegen, wat losse mannen en verder mindere renners?

Maar sowieso een keer leuk voor de verandering.
11 januari 2016 13:19
Stap alsjeblieft met dat hele wielrennen over naar RTL 5 ofzo. Die prutsers van de NOS heb je helemaal niks aan. (zie: geen of nauwelijks klassiekers, het tourcommentaar, samenvatting NK cross en dit geneuzel)
11 januari 2016 13:37
Met dit parcours is het in ieder geval goed dat LottoJumbo in de sprinttrein investeert. ;)
11 januari 2016 13:38
@west
Als er iemand anders op wil bieden dan kan dat toch gewoon? De NOS heeft ook geen onbeperkt budget, en dat EK zal vrij duur zijn geweest. Dat blijkt nu een slechte investering, maar ja, dat verwacht je ook niet.

Dat het NK veldrijden niet live op tv was lijkt me logisch. Schaatsen is nog steeds heel populair bij de kijkers.
11 januari 2016 13:44
Leuk. Stellendam is qua afstand nog nèt aan te fietsen vanuit Den Haag om tijdens een eigen lange fietstocht dit ook nog even in het echt te kunnen bekijken bij een pauze halverwege.
11 januari 2016 14:03
schitterend parcours.
Zeker langs Herkingen.
Hoe dan ook, windstil is het hier nooit.
11 januari 2016 14:15
@tendfam, NOS had de NK veldcross (10.000 bezoekers, las ik het goed ?) gewoon sec via stream kunnen aanbieden. ik weet niet of de kosten daarvan echt heel bezwaarlijk zijn, maar de samenvatting liet goede beelden zien. Er stonden dus serieuze camera-opstellingen. Tijdens wegkoersen loopt overigens de NOS stream vaak door als ze op TV switchen naar andere sport.
11 januari 2016 14:50
Te hopen dat er heeeel veeeel wind is anders, een rondje rijden en
dan laten afspurten.
11 januari 2016 15:05
@allen die bang zijn voor geen wind: Ik fiets dagelijks naar m'n werk in Dirksland (doe ik nu 2,5 maanden) en de keren dat het zachter waaide dan windkracht 4 is op één hand te tellen. Wind is dus bijna een garantie
11 januari 2016 16:00
@ikbenprocycling
Ik heb die samenvatting ook gezien, kan vrijwel helemaal met 1 camera zijn opgenomen, dus dat zal niet heel duur zijn geweest.

Het is op zich wel raar dat de organisatie niet zelf een stream heeft geregeld, als Surhuisterveen het kan moet het NK ook wel kunnen.
11 januari 2016 16:28
@Tendam
Het is idd ook niet iets waar je als KNWU of als "het wielrennen" heel veel over in de pap te brokkelen hebt. En als er geen andere partij is die er iets mee wil dan heb je nog niks. Maar ik vindt wel dat de NOS zich er met het wielrennen de laatste jaren zowel kwantitatief als kwalitatief gemakkelijk vanaf maakt.

Wielrennen is denk ik in zowel actieve sporters (Hardlopen-voetbal-fitness) als in populariteit als kijksport (Voetbal-Tennis-Schaatsen) de vierde sport van Nederland, maar dat zie je de laatste jaren niet terug in hun (publieke omroep) beleid. Wel integraal typisch Hollandsche sporten als handbal en schansspringen op tv uitzenden, maar een live-stream op poten zetten bij een NK waar je wel met camera's, een regisseur en een journalist aanwezig bent is teveel werk? Op z'n minst is dat slordig en lui en op op z'n meest is het verkwanseling van publieke gelden.

Hetzelfde geldt voor dit weg-NK, de NOS kiest voor een achtste finale tussen de nummer 2 van poule A (waarschijnlijk Roemenie of Zwitserland) tegen de nummer 2 van poule C (Waarschijnlijk Polen of Oekraine) op een EK waar Nederland niet eens aan mee doet. De NOS eist dus blijkbaar van de KNWU dat zij hun NK devalueren voor de voetbalwedstrijd Roemenie-Polen? Het is te knullig voor woorden dat de KNWU erin mee moet gaan, maar het geeft vooral de prioriteit van het wielrennen aan binnen de NOS...
11 januari 2016 16:42
Het NK veldrijden is eerder wel live op tv geweest. Ik denk dat er niet genoeg animo voor is. Normaliter doet de NOS ook alleen WK, worldcup in Nederland. Vergeet niet dat een liveuitzending ontzettend veel duurder is dan een samenvatting maken.

Dit rondje lijkt me met 200 kilometer lang genoeg. Er zullen opnieuw vele afzeggingen volgen en ik betwijfel of er waaiers komen. Er zijn twee echte sterke blokken. LottoNL met Groenewegen en Hofland en Roompot hopenlijk met een opgeleefde Markus. Giant is met Sinkeldam als afmaker, maar met kleine ploeg qua Nederlanders niet gebaat bij waaiers. Ze zullen ze zelf niet opzetten om mannen te sparen.
11 januari 2016 16:43
@Stelvio-fan: ik acht de kans op serieus harde wind in de vroege zomer kleiner dan in de afgelopen 2,5 maand (herfst). Maar goed, het kan natuurlijk wel. Wat mij betreft op 25 juni 2016 hetzelfde weer als tijdens de etappe naar Neeltje Jans ;)
11 januari 2016 18:49
@West, goed verwoord. Wat een armoe voor een land als Nederland met 3! netten publieke omroep. Ik hoop dat de kijkcijfers dramatisch zijn voor de ek wedstrijd dan gaan ze het heel misschien ooit leren...

Verder hopen op wind, dan kan het inderdaad een interessant rondje worden.
11 januari 2016 18:54
Het parkoers vond ik al niks, en na die inkorting nog nikser.
Jammer.
11 januari 2016 20:17
Dit is een parcours waar eigenlijk twee soorten koers mogelijk is: bij redelijk windstil weer wordt dit een NK wat zeer makkelijk te controleren is en geheid op een sprint uitloopt, aangezien alledrie de grote blokken in de sprint kans zullen maken.
Als het waait, dan kan het een fantastisch spektakel worden, hopen op dat tweede in ieder geval!

Reacties zijn gesloten.