Brons voor Campenaerts: “Nooit gehoopt op duel met Dumoulin”

Door , woensdag 26 september 2018 om 17:48
Brons voor Campenaerts: “Nooit gehoopt op duel met Dumoulin”

foto: Sirotti

Victor Campenaerts behaalde brons in Innsbruck. Die derde plaats was niet de grootste verrassing voor de Lotto-Soudalrenner. “Wel dat ik plots met Tom Dumoulin duelleerde voor zilver”, glunderde hij. “Dat had ik nooit verwacht.” Campenaerts werd eerder al twee keer Europees kampioen, dit is zijn allereerste WK-medaille.

Campenaerts zit er niet om verlegen om vooraf zijn ambities uit te spreken. Dat deed hij ook naar aanleiding van dit WK, maar best bescheiden. Over een medaille sprak hij deze keer amper. “De beste Belg ooit op een WK tijdrijden worden, dat is wat ik wil”, klonk het. “Ik mik dus vol op een topvijfplaats.” Al droomde hij stiekem wel van brons.

En dat haalde hij uiteindelijk ook. Weliswaar op een manier die hij zelf niet voor mogelijk had gehouden. Dat zijn eerste tussentijden – op het vlakke stuk – zeer goed waren, was te verwachten. “Het gaf me onmiddellijk het vertrouwen dat ik kon meedoen voor het podium. Ik zat goed op schema. Dus moest ik gewoon die klim over en dan zat dat brons er in, redeneerde ik.” De Belg hield tot zijn verbazing goed stand op de klim.

“Dacht dat WK-podium voor later in mijn carrière zou zijn.”
Campenaerts schrok zich echter een hoedje toen in de volgwagen achter hem zijn tijden plots vergeleken werden met die van Tom Dumoulin. “Wow, dat is echt super goed”, vertelde hij achteraf met een fris pintje in de hand tegen Sporza.

“Maar op het einde was het echt sterven op elk knikske. Vooral die laatste anderhalve kilometer duurde zo lang. Eindeloos. Normaal heb ik in de laatste vijfhonderd meter nog een versnelling in de benen om seconden terug te pakken, maar nu… Wellicht heb ik het daar die halve seconde verloren tegenover Dumoulin. Maar ik ben super blij met die podiumplaats. Tweede is altijd nog net dat tikkeltje mooier. Maar eerlijk: een WK-medaille, ik dacht dat dit iets voor nog later in mijn carrière zou zijn.”

De tweede Belg aan de start, Laurens De Plus, deed het minder goed. De Plus werd zondag nog wereldkampioen met Quick.Step Floor, maar moest vandaag vrede nemen met een vijftigste plaats, op meer dan acht minuten van wereldkampioen Rohan Dennis.

Dit artikel delen:

24 Reacties

KimJungPoels 26 september 2018 om 18:03

Heeft toch wel echt een stap gezet deze Campenaerts. Knap en het is eindelijk de daad bij het woord voegen voor deze gozer. Toch mooi dat iemand bij wie je een hele periode lang toch wat hebt moeten gniffelen door de zelfoverschatting het uiteindelijk wel waar gaat maken.

teunster 26 september 2018 om 18:15

Zeker knap. Het is wel een strontvervelend mannetje soms en dat is ook weer heerlijk ergeren.
Nu ook weer: eigenlijk denk ik: joh kereltje, wedijveren met Dumoulin, hou toch je waffel. Je rijdt een paar tijdritten per jaar en blijkbaar is je werkgever daar al tevreden mee en krijg je voluit betaald.
Maar goed, aan de andere kant is de oprechte blijdschap ook wel weer leuk en haalt hij het maximale uit zijn capaciteiten.

Hollow Knight 26 september 2018 om 20:08

edit wf: pas je toon aan

fqdim 26 september 2018 om 20:47

edit wf: pas je toon aan

stalle 26 september 2018 om 18:27

Knap resultaat op een parcours dat niet echt voor hem is.

Sunnyweb 26 september 2018 om 18:52

Ach jee en dan zegt Dumoulin dat het voor geen meter liep en de ploegentijdrit misschien wat te veel was geweest:-) . Die heeft Campenaerts dus niet gereden en dat is een groot voordeel geweest ook tegenover de mannen die vandaag achter hem zijn geëindigd. Die ploegentijddrit was mega zwaar. Verder is er de afwezigheid van 3 tijdrijders die hier een perfect parcours aan hadden gehad maar geen zin meer hadden hierin en wasrvan Roglic de wegkoers belangrijker vindt. Dan is een duel met Dumoulin eigenlijk zo logisch als wat.

Jowinho 26 september 2018 om 19:02

Voor Dennis was de TTT blijkbaar niet te zwaar.

poeskescherens 26 september 2018 om 19:10

Je zure onsportieve reactie toont aan dat Campenaerts op de goede weg is

Kelder is de Man 26 september 2018 om 19:22

Hij wordt hier gewoon heel knap 3de, op een haar na 2de. Punt.

Romāns Vainšteins 26 september 2018 om 20:28

Zowel qua aanleg als dedicatie erg goed op de chrono en, wat echt geinig is, een tijdrijder met grinta. Is weer eens wat anders. En zijn zelf gekozen bijnaam Vocsnor is wel een leuke trouwens.

Mwielerfan 26 september 2018 om 23:19

Dom van die lui dat ze er dan niet zijn als ze zo makkelijk wel even 3de waren geworden. Of kan het zijn dat ze net als dumoulin na een lang seizoen niet zo goed meer zijn?
Dumoulin is doorgaans beter dan die drie van jou dus grote kans dat die drie achter dumoulin en dus achter campenaerts zouden uitkomen.
Ook dom om de ttt te rijden. Een onderdel dat afgeschaft wirdg nb. Kennelijk had Dennis daar geen last van trouwens. Lotto soudal rijdt niet eens dus je kunt campenaerts moeilijk verwijten dat ie niet in zn eentje is gestart daar.

Col du Bramont 26 september 2018 om 19:35

Waar Dumoulin en Dennis gestroomlijnde rouleurs zijn die een zijn met hun fiets, lijkt onze Vlaamse vriend meer op Obelix die zich zwoegend op een oma fiets voortbeweegt.
Echter hij heeft boven verwachting en knap gepresteerd.
De Belgen spelen zowaar een rol van betekenis in het medaille klassement en das ook even wennen dunkt me!

Mwielerfan 26 september 2018 om 23:20

Flauw. Vooral gezien dumoulin duidelijk slechter zat vandaag

Col du Bramont 27 september 2018 om 08:06

Flauw? Lijkt me een correcte constatering dat de Belg nogal met zijn bovenlichaam beweegt, het is zijn manier van rijden maar het lijkt me dat ie wat tijd kan winnen door aan zijn positie te gaan werken.
Bij Dumoulin viel me op, van wat ik kon zien, dat ie op de klim weinig macht uitstraalde, je zag hem daar tijd verliezen.
Campenaerts verraste in positieve zin, absoluut waar.

Vincent Lacressonniere 26 september 2018 om 20:47

Die Campenaerts he, ik word voorzichtig een beetje fan van hem. Het is een rare kwibus, en ik had het idee dat zijn ambitities niet helemaal strookten met zijn talent, maar het is eigenlijk wel geinig om ‘m er bij te hebben, en hij begint steeds harder te fietsen. Rijdt podium op het wk, lekker dan!

Romāns Vainšteins 26 september 2018 om 20:58

Die man moet toch ook in staat zijn om naast zijn superchrono er af en toe eens een ‘de Gendt’je uit te gooien met zo’n motor ? Een leuke extra focus die het tijdrijden niet in de weg hoeft te zitten lijkt me.

Jacco van Stierop 26 september 2018 om 21:19

Dat heeft hij toch in de afgelopen Vuelta geprobeerd? Vaak losse flodders maar de wil is aanwezig. Misschien moet hij nog wat meer rijpen op dat vlak. Tijdrijden heeft hij nu wel aardig onder de knie.

Vincent Lacressonniere 26 september 2018 om 22:22

Ik denk dat ie juist zo lekker gaat omdat hij van de Belgische lotto de kans krijgt om zich vol op de chrono te richten. Ik zou die formule voorlopig niet snel wijzigen…

Al zal ik iedere poging van Victor om in de vlucht te geraken toejuichen.

Ben niet voor niets zojuist lid geworden van de Nederlandse Campenaerts fanclub.

Mwielerfan 26 september 2018 om 23:23

Bij letterlijk alle renners zijn ambities hoger dan ze waar kunnen maken. Alleen zijn veel te grote lafbekken om een beetje open te zijn over hun doelen.
Campenaerts zat al 2-3 jaar net achter zn doelen. Niet zo gek dat hij de lat net wat hoger legt dan zn huidige prestatie niveau. Hoe moet ie anders groeien?

sep0r 26 september 2018 om 22:29

Hij heeft net bekend gemaakt dat hij mogelijk een aanval gaat doen op het werelduurrecord op de wielerpiste in Grenchen (https://nieuws.vtm.be/vtm-nieuws/sport/campenaerts-bereidt-deze-week-aanval-werelduurrecord-voor)

zipp404 26 september 2018 om 23:31

VOC snor..

Jowinho 27 september 2018 om 00:29

Gaat mogelijk volgend jaar voor het werelduurrecord. Doet zaterdag een test van 30 minuten à 55km/u per uur op de piste en is dat positief doet hij volgend seizoen een poging om het record van Wiggins te breken.

boenk 27 september 2018 om 01:42

Ik vind het een geweldige figuur, en niet omdat ik Belg ben. Er wordt vaak gezegd dat hij zichzelf overschat, maar ik zie vooral een atleet met bakken zelfrelativering. Nee, het is geen heerser als Cancellara, Dumoulin, Martin, Dennis… dat zijn/waren, maar hij haalt er alles uit dat er in zit. Minder talent, veel goeie wil. En dat op een parcours dat zeker niet in zijn voordeel sprak. Na die absolute toppers kan hij van iedereen winnen (Castroviejo, Kwiatkowski…). Maar hij moet zich kunnen voorbereiden, want tijdens een grote ronde, kan hij in een tijdrit even goed 20ste eindigen. Hij heeft blijkbaar echt zijn voorbereiding nodig om er alles uit te halen.

Ook ontwapenend in zijn analyse, hij leek niet eens teleurgesteld dat hij zilver op een halve seconde had gemist, was eerder blij verrast dat hij zich kon meten met Dumoulin en op’t podium stond.

kielabokki 27 september 2018 om 05:59

Zeker geen groot licht, maar weet zichzelf toch bij de (sub)top te trappen de laatste tijd. Mooie ontwikkeling dat België zich ook eens op andere zaken kan richten dan 13x dezelfde 20 keienheuvels op.

Headlines

Materiaalzone

Populair