Brian van Goethem integreert snel bij Lotto-Soudal

Brian van Goethem integreert snel bij Lotto-Soudal

©Cor Vos

donderdag 28 februari 2019 om 16:16
Interview

De overstap van Brian van Goethem (27) van Team Roompot naar Lotto-Soudal was een van de meest verrassende in het tussenseizoen. “Ook voor mezelf”, lacht de Zeeuws-Vlaming. “Maar ik ben er bijzonder blij mee. Ik hoop hier een vaste waarde te worden.” Bij Lotto-Soudal zijn ze na de eerste maanden alvast meer dan tevreden.

Na vier jaar nam Van Goethem eind 2018 afscheid van Team Roompot. “Ik was al een tijdje aan het nadenken: wat volgt hierna? Ik ben immers geen kopman die zomaar overal terecht kan”, vertelt Van Goethem tijdens de Ronde van de Algarve aan WielerFlits. “Na een paar jaar ken je je plaats in het peloton. Ik kan als knecht wel mijn mannetje staan. En ik kan hard fietsen, maar ik ben geen winnaar. Dan moet je toch hopen ergens binnen te geraken.”

Gent-Wevelgem
Dus was Van Goethem blij dat Lotto-Soudal kwam aankloppen. “Met dank aan mijn sterk voorjaar, met als uitschieter mijn prestatie in Gent-Wevelgem. Dat ik daar in de vroege vlucht zat en achteraf ook nog de Kemmel en de waaiers overleefde, zal ongetwijfeld de doorslag gegeven hebben.”

Herman Frison, ploegleider bij het Belgische WorldTourteam, bevestigt. “Ik herinner me Gent-Wevelgem nog goed. Brian kleurde daar de wedstrijd, samen met Van Schip. Ook in andere wedstrijden charmeerde Van Goethem ons met zijn aanvallende manier van koersen. Uiteindelijk heeft collega-ploegleider Frederik Willems, die niet ver uit zijn buurt woont, met Brian contact opgenomen. Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Aanpassing
Dat ze bij Lotto-Soudal een renners als Van Goethem kunnen gebruiken in het voorjaar, vertelt Frison. “We hadden wel wat schrik van de aanpassing van het ProContinentale niveau naar de WorldTour. Die wordt dikwijls onderschat. Met alle respect voor alle teams, maar als je in een shirt van een WorldTourploeg rijdt, is het bijvoorbeeld een stuk moeilijker om in de vroege vlucht te geraken. Maar we zijn aangenaam verrast over de manier waarop Brian zich heeft aangepast. Zowel sportief als wat betrfet zijn mentaliteit. Voorlopig lost hij de verwachtingen in en voert hij de opgelegde taken perfect uit. Of dat nu aanvallen is of zijn ploegmaats in de best mogelijke positie afzetten op een punt dat vooraf werd afgesproken, het lukt hem prima. Op dit moment kunnen we alleen maar vaststellen dat hij een zeer goede aanwinst is.”

Van Goethem leidt het peloton in de Trofeo de Tramuntana   –  © Cor Vos

Van Goethem zelf wil ook sportief nog een stap zetten. “Niet dat ik het op termijn tot kopman wil schoppen. Echt niet. Maar ik wil in het Vlaamse voorjaar uitgroeien tot een vaste waarde bij Lotto-Soudal. Ik woon in Philippine. Op amper zestig kilometer van de Vlaamse Ardennen. Ik trek dikwijls de grens over om te trainen. En als jeugdrenner koerste ik meermaals in België. Ik ken de wegen. Ik zou een goede wegkapitein kunnen worden en de kopmannen bijstaan. Daarnaast hoop ik een grote ronde te rijden. Misschien kan ik op die manier mijn motor nog een beetje extra uitdiepen. Ik heb voorlopig een contract van twee jaar, maar als het van mij afhangt, wil ik hier graag langer blijven.”

Dankbare jongen
Frison glimlacht. “Ik kan nu nog niet zeggen of hij een vaste waarde zal worden in het voorjaar. Maar als hij verder werkt zoals nu, is hij op goede weg. Weet je wat ook een meerwaarde is? Van Goethem is een dankbare jongen. Dat hoor ik uit de monden van zowel de renners als van de ploegleiders en onze staff. Dat is fijn om vast te stellen. Hij is dankbaar dat hij deze stap heeft kunnen zetten, maar vergeet niet van waar hij komt.”

“Het verschil in omkadering tussen een ProContinentaal en een WorldTourteam is inderdaad groot”, geeft Van Goethem toe. “Dat is niet onlogisch als je de budgetten vergelijkt, maar als renner is dat toch een openbaring.” Zijn exacte programma voor dit voorjaar kent hij nog niet, maar hij prijkt alvast op het Lotto-formulier voor deelname aan de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne en Le Samyn.

Dit artikel delen:

7 Reacties

achtpuntzes 28 februari 2019 om 16:26

Edit WF. Uiteraard. Aangepast

LB117 28 februari 2019 om 16:35

Mooi stukje weer, hiermee maken jullie het verschil en kom ik naar de site

Fassa Bortolo 28 februari 2019 om 16:48

De interviews vliegen me om de oren, lekker bezig WF!

edit wf: bedankt, aangepast

west 28 februari 2019 om 18:57

Net al met die Polen bij CCC, “dankbare jongen” is geloof ik een eufemisme voor “het niveau is hier wel erg hoog voor die jongen”

Verweggistan 28 februari 2019 om 19:14

Zoiets inderdaad; dat ze gewoon bidonnen halen en op kop rijden zonder te zeuren, omdat ze zelf wel doorhebben dat er niet veel meer inzit. Maar vaak zijn die renners op die manier langer prof zijn dan (jonge) renners die zo tussen kopman en knecht inzitten.

delgado 28 februari 2019 om 20:39

Opletten dat de fashion police deze foto niet te zien krijgt, want hij zou zo maar eens opgepakt kunnen worden.

Wat voor een gedrocht van een bril is me dat.

Mwielerfan 1 maart 2019 om 10:18

Ik krijg weer de indruk dat de omkadering bij roompot gewoon erg ouderwets is, dat renners van alles zelf maar uit moeten zoeken. Wellicht met eigen trainers, die vast niet allemaal even professioneel zijn. Jaren 80/90 manier van werken toen de ploegleiders zelf reden. Jammer want dat zou verklaren waarom veel renners weinig meer ontwikkelen dar

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone