Brent Bookwalter wint eerste etappe Tour of Qatar

zondag 3 februari 2013 om 14:05
Bookwalter

foto: Sirotti

Brent Bookwalter (BMC-Racing Team) heeft de eerste etappe in de Tour of Qatar op zijn naam geschreven. De Amerikaan versloeg in Dukhan Beach vluchtmakkers Martin Elmiger en Gregory Rast na een spannende finale.

De etappe werd gekenmerkt door een strakke wind, wat zorgde voor een heus waaierspel. Het peloton brak in verschillende stukken, met Mark Cavendish en Edvald Boasson Hagen als grootste slachtoffers. De voormalig wereldkampioen raakte zelfs verzeild in de derde waaier, die op een gegeven moment anderhalve minuut achterstand had. Enkele belangrijke mannen als Degenkolb en Phinney hadden de slag echter niet gemist.

De organisatie in de voorste groep was echter verre van optimaal, waardoor verschillende renners vluchtpogingen ondernamen. Bookwalter, Elmiger en Rast wisten uiteindelijk een kloof te slaan van bijna een minuut op de achtervolgende groep. De gebrekkige organisatie in deze groep leidde uiteindelijk tot een samensmelting op tien kilometer van het einde. De Omega-Pharma Quickstep trein zette zich direct op kop voor haar kopman om het gat te dichten op de vluchters.

De drie man hielden echter verrassend goed stand en mochten sprinten voor de zege. Elmiger ging van vroeg de sprint aan, maar Bookwalter kwam er nog over.

Tour of Qatar 2013 (2.HC)
Uitslag etappe 1: Katara Cultural Village-Dukhan Beach (145.2 km)

1. Brent Bookwalter (Verenigde Staten/BMC-Racing Team) in 3u28m47s
2. Martin Elmiger (Zwitserland/IAM Cycling Team) allen z.t.
3. Gregory Rast (Zwitserland/Radioshack Leopard)
4. Bernard Eisel (Oostenrijk/Team Sky)
5. Elia Viviani (Italië/Cannondale)
6. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Omega-Pharma Quickstep)
7. Matti Breschel (Denemarken/Saxo Bank-Tinkoff)
8. Taylor Phinney (Verenigde-Staten/BMC-Racing Team)
9. Heinrich Haussler (Australië/IAM Cycling Team)
10. Matthieu Ladagnous (Frankrijk/FDJ)

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone