Brandon McNulty soleert naar zege in Parijs-Nice, Roglic nieuwe leider

donderdag 10 maart 2022 om 16:05
Brandon McNulty soleert naar zege in Parijs-Nice, Roglic nieuwe leider

foto: Cor Vos

De vijfde etappe in Parijs-Nice, tussen Saint-Just-Saint-Rambert en Saint-Sauveur-de-Montagut, is een prooi voor Brandon McNulty. De Amerikaanse rouleur van UAE Emirates maakte deel uit van de vroege vlucht, reed weg op de laatste gecategoriseerde klim van de dag en soleerde op knappe wijze naar de zege. Primož Roglič is de nieuwe leider in de Franse rittenkoers, aangezien zijn ploegmaat Wout van Aert moest lossen.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Daags na de tijdrit, waarin de Belgische alleskunner Wout van Aert een dubbelslag sloeg, kregen de coureurs in Parijs-Nice een slopende rit voorgeschoteld. Verspreid over het hele parcours lagen namelijk lastige hellingen met de Croix de Chaubouret (9,8 km aan 6,6%), Côte de Saint-Romain-de-Lerps (6,5 km aan 7,3%), Côte de Toulaud (1,5 km aan 9,7%) en de Col de la Mûre (7,6 km aan 8,3%) als voornaamste kuitenbijters. Toch leek het traject zich meer te lenen voor de sterke vluchters, al moesten de klassementsrenners zeker op hun hoede zijn. Een strijd op twee fronten, wellicht?

Een stevig gedecimeerd peloton begon rond de klok van 11.00 uur aan de vijfde etappe van de ‘Koers naar de Zon’. Voor de start regende het opgaves: onder meer Dylan Groenewegen (last van een eerder valpartij), Matteo Trentin (symptomen van een hersenschudding), Yves Lampaert (bijholteontsteking), Gino Mäder (luchtweginfectie) en Nils Politt (bijholteontsteking) gaven er de brui aan. Harm Vanhoucke stond wel gewoon aan het vertrek en zag zijn moment gekomen om ten aanval te trekken. De Belgische klimmer van Lotto Soudal kreeg het gezelschap van negen mede-aanvallers.

Vroege vluchters Vanhoucke en Pichon – foto: Cor Vos

Tien vluchters kleuren de koers 
Met Vanhoucke, Rubén Fernández (Cofidis), Laurent Pichon (Arkéa-Samsic), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Brandon McNulty (UAE Emirates), Michael Mørkøv (Quick-Step Alpha Vinyl), Matteo Jorgenson (Movistar), Owain Doull (EF Education-EasyPost), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM) was de vlucht van de dag een feit. Het peloton, aangevoerd door de mannen van Jumbo-Visma, zag het graag gebeuren en liet het verschil oplopen tot bijna zes minuten. De Nederlandse formatie wist de achterstand in de daaropvolgende koersuren binnen de perken te houden.

Op de top van de Croix de Chaubouret, na ruim dertig kilometer de eerste klim van de dag, werd er gesprint voor de bergpunten. Madouas kwam als eerste door aan de tussensprint en wist zo tien bergpunten op te strijken. Vanhoucke was goed voor vijf welkome bergpuntjes en ook Jorgenson, Bonnamour en Fernández werden nog enigszins beloond voor hun geleverde inspanningen. Op de Côte de Saint-Romain-de-Lerps zagen we hetzelfde beeld: Madouas pakte de volle buit, voor Vanhoucke en dit keer Doull, Turgis en McNulty. Met twintig punten mocht Madouas zich ook de nieuwe (virtuele) leider noemen in het bergklassement.

Van Hooydonck reguleert het tempo in het peloton – foto: Cor Vos

Met nog ongeveer veertig kilometer op de koersteller begonnen de koplopers – met zes minuten voorsprong – aan de Col de la Mûre, de laatste gecategoriseerde klim richting finishplaats Saint-Sauveur-de-Montagut. Op deze klim was het wachten op een eerste versnelling. McNulty gooide met nog zes kilometer te klimmen de knuppel in het hoenderhok en de Amerikaanse rouleur reed al snel een mooie voorsprong bijeen. In het peloton werd de boel inmiddels ook stevig uitgedund. Nairo Quintana had blijkbaar snode plannen en dus gaf hij aan zijn ploeggenoten van Arkéa-Samsic de opdracht om de boel eens stevig uit te dunnen.

Van Aert laat lopen, McNulty begint aan dappere solo 
Door het tempo van de roodhemden van Arkéa-Samsic gingen heel wat renners overboord. Christophe Laporte, de nummer drie in het klassement, zette zich op kant en niet veel later liet ook geletruidrager Van Aert het lopen. Voor de start was het nog de vraag of de renner van Jumbo-Visma alles op alles zou zetten voor een eventuele eindzege in Parijs-Nice, maar de Belgische kampioen was duidelijk niet van plan om over zijn theewater te gaan. Van Aert was zeker niet de enige topper die ‘moest’ passen op de flanken van de Col de la Mûre: ook voor Mads Pedersen, David Gaudu en Steven Kruijswijk ging het te hard.

McNulty ging ook te hard, voor zijn kompanen in de vroege vlucht welteverstaan. De coureur van UAE Emirates reed alsmaar verder weg van de eerste achtervolgers en kwam met meer dan een minuut voorsprong boven op de Col de la Mûre. McNulty was echter nog niet zegezeker, aangezien hij nog meer dan dertig kilometer moest afleggen tot de streep. Vanhoucke, Jorgenson en Bonnamour waren de eerste achtervolgers op McNulty, maar leken verslagen. De groep met klassementsrenners, waar een sterke Rohan Dennis het tempo bepaalde voor Primož Roglič, volgde op de top op bijna zes minuten van een ontketende McNulty.

McNulty is alleen – foto: Cor Vos

McNulty was vertrokken en wist de resterende kilometers solo af te werken. De Amerikaan had in de laatste kilometer alle tijd om een zegegebaar te bedenken. Eerder dit jaar was de nog altijd maar 23-jarige Amerikaan ook al de beste in de Trofeo Calvia en de Faun-Ardèche Classic. Bonnamour kwam bijna twee minuten later als tweede over de streep, na een gewonnen sprintje tegen Jorgenson. Vanhoucke eindigde als vierde.

Martínez valt aan, Roglič geeft geen krimp 
In de achtergrond was het lang wachten op vuurwerk tussen de klassementsrenners, maar op de ongecategoriseerde helling naar Saint-Vincent-de-Durfort viel er alsnog genoeg te beleven. Daniel Felipe Martínez, de Colombiaan van INEOS Grenadiers en de nummer zeven in het klassement, stak de lont in het kruitvat. De andere favorieten waren niet geneigd om meteen te reageren en keken vooral naar Roglič, die als de torenhoge favoriet de kastanjes uit het vuur moest halen.

De Sloveen was niet meteen happig om het gat te dichten, maar ging vlak voor de top alsnog op de pedalen staan en reed in een ruk naar Martínez en de eerder ontsnapte Guillaume Martin toe. Hiermee haalde Roglič ook meteen de angel uit de koers, want in de resterende vlakkere kilometers richting de finish werd er niet meer aangevallen. De klassementsrenners kwamen uiteindelijk zij aan zij over de streep.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Murcia 10 maart 2022 om 16:12

Mooie winst van McNulty die de knop heeft omgezet en verreweg de sterkste was van de kopgroep. Daarachter maakte Dennis zijn geld waar op de zwaarste col van de dag en had de late aanval van Latour en Martinez geen gevolgen voor Roglic omdat hij het zelf makkelijk herstelde maar de ploeg zal de komende dagen wel moeten blijven opletten want eigenlijk hoort hij niet helemaal alleen te komen zitten voor de slotklim.

0
xistnc 10 maart 2022 om 16:26

Goed dat ze wat doseren, de diverse valpartijen zullen toch doorwegen. Vandaag kon er niet al te veel misgaan.

0
Fenno de Groot 10 maart 2022 om 16:28

Ze zitten hier wel zonder Kuss, die is er bijna altijd bij tegen het einde. Dus voor de tour hoeven ze zich minder zorgen te maken. Verder denk ik dat Kruijswijk nog niet zijn verwachte/gewenste niveau haalt en er daardoor niemand bijzit. Behalve mss Dennis zijn het geen klimmers die mee zijn verder. Van Aert kan het uiteraard wel, maar die is hier niet om in de klim trein te rijden. PS het is maar een ronde van een week, daar zelf dingen dicht moeten rijden, is minder erg/zwaar dan in een ronde van 3 weken.

0
jooprioolpijp 10 maart 2022 om 16:40

Ik heb niet gekeken, maar als ik lees dat Kruijswijk hier (al) moet laten lopen, lijkt me dat stevig reden tot zorg. Hoeveel dagen per jaar kan hij nog ‘zijn’ niveau halen?

0
BraboCycling 10 maart 2022 om 16:52

Hij is eergisteren mega hard gevallen, niet gek dus dat hij daar nog van moet herstellen

0
meqadon 10 maart 2022 om 18:00

Zoals je gisteren zei murcia heeft Dennis vandaag zeker zn deel van het werk gedaan. Maar kruiswijk valt door zn val wederom tegen. Hopelijk moet wout de komende dagen zn kas weer niet leegrijden omdat roglic weer geisoleerd zit.

0
Monsieur Bendy 10 maart 2022 om 16:25

Waarom heeft Jumbo-Visma eigenlijk maar 6 renners meegenomen?

0
YogiBear 10 maart 2022 om 16:27

Serieus? Het zijn er zeven.

0
bellevue 10 maart 2022 om 16:40

8, Van Aert telt voor 2

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 10 maart 2022 om 16:25

Toch een kleine reality-check voor Jumbo-Visma., ondanks een prima Roglic.

0
harryjohan71 10 maart 2022 om 16:34

@Het Jachtluipaard van Numansdorp Welke reality check? Rohan Dennis heeft prima gereden. Voor Dennis hebben de overige renners hun werk gedaan. Van Aert zou zich niet over de kop rijden hier. Alleen Kruijswijk valt tegen, maar dit kan te verklaren zijn door zijn valpartij, wat trouwens ook geldt voor Dennis, Van Aert en Laporte. Oftewel een prima dag voor Jumbo Visma. Dit was zo te zien de zwaarste etappe voor een ploeg om te controleren.
Trouwens ook Teunissen geeft aan niet 100% fit te zijn.

0
Dikke Man 10 maart 2022 om 16:34

Gaan we ooit nog een Kruijsie in vorm zien?

0
Henk van Bouw 10 maart 2022 om 17:10

Tja volgens mij is hij al twee keer op zn plaat gegaan hier, zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de prestaties.

0
bellevue 10 maart 2022 om 16:36

Zie het sinds Qatar 2016 al zitten in McNulty, briljante Aero, net zoveel klasse als Bjerg maar minder terend op zijn talent zoals de lomp sterke Bjerg, die een gouden toekomst werd voorspeld. Volgens mij heeft hij Bjerg ook eens geklopt in grote tijdrit bij de jeugd.

Nu is Bjerg een goeie tempobeul maar McNulty een formidabele vluchter.
Een beetje de jonge Kyrienka.

Het liefst zie ik dit soort renners voor de rest van hun carrière ritten kapen zoals Thomas De Gendt. Want tijdritten gaat hij voorlopig niet winnen met Ganna, Evenepoel, Roglic, Van Aert en Pogacar, Bissegger en Küng. Klassiekers kan hij Luik proberen maar een echte klassementsrenner wordt het niet. Zou jammer zijn als hij op zo'n jonge leeftijd al te veel in dienst gaat rijden.

0
Landeirovic 10 maart 2022 om 16:53

Waarop zou hij geen klassementsrenner kunnen worden? Is 23 jaar en heeft alles in zich om goeie klassementen te rijden.

0
xistnc 10 maart 2022 om 16:59

Ben benieuwd hoe hij zich ontwikkelt. Hij zal allicht weer een keer in de situatie terecht komen als Baskenland vorig jaar, dan mag hij het laten zien.

0
bellevue 10 maart 2022 om 20:41

niet zo uitgemagerd als een Bardet of Dumoulin of O'Connor, schat 'm op 71-72kg, en dan moet je toch met Gannaeske of Armstrongiaanse wattages komen

Remco Pogiboy en consoorten doen 10min 7w per kilo
volgens mij kan McNulty geen 10min boven de 500w trappen

je zal zeggen dat een grote ronde langer duurt dan 10min maar fin, Ganna kan ook geen grote ronde renners wordt omdat zijn moteur te veel verbruikt.

0
Franco Ballerini 10 maart 2022 om 18:19

Het goedpraten van de zeer matige prestaties van Kruijswijk is zo te zien al weer in volle gang. Mijn advies aan de JV leiding: thuislaten in de Tour. Knechten heeft hij nooit gedaan en gaat hij ook nooit meer doen. Daar voelt meneer zich te goed voor. Ik had niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar neem dan nog liever Gesink mee…

0
Wim Kruithof 10 maart 2022 om 21:52

en zo waar als Kruijswijk aan de ene zijde hoog wordt gehouden, ben jij nooit de beroerdste om een bak vieze koffie over zijn koerstrui te mikken.

Ik geloof ook dat hij in de herfst van zijn carrière zit, maar hem volledig afserveren na valpartijen raakt kant noch wal. Maar als de waarheid zo te kantelen is dat ‘ie lelijk wordt rondom Jumbo-Visma, is jouw naam een zekerheidje.

0
Michiel 10 maart 2022 om 22:25

Stevie is een held. Ik ben dagen ziek geweest na zijn klap tegen die berg bedekt met sneeuw en ijs. Van compleet euforisch over zijn naderende eindwinst naar een diepe depressie, in a split second. Hij zal zijn piek bereikt hebben, maar tis een taaie rooie rakker. Wereldkampioen derde week. Hem nu al afrekenen na een val mét zeer is niet fair.

Als er eentje als een strijkplank rijdt de afgelopen jaren is het Gesink wel. Letterlijk en figuurlijk.

0
Silent Hill 10 maart 2022 om 23:20

Die Wereldkampioen derde week, zag ik in de 3de week van de Tour 2019 vooral "Trager ! Trager !" roepen naar Bennett en De Plus. Dat 3de week verhaal is een fabeltje, en iedereen gelooft het als je het maar genoeg vertelt.

Enneuh, je rooie favorietje rijdt trouwens rond als een kleerhanger. Geef dus maar niet teveel commentaar op Gesink.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone