Dylan Bouwmans doet goede zaken in proloog Noord-Holland, zege voor Nick Brabander

Door , zaterdag 8 juni 2019 om 16:15
Dylan Bouwmans doet goede zaken in proloog Noord-Holland, zege voor Nick Brabander

foto: Cor Vos

Nick Brabander heeft voor een daverende verrassing in de Profronde van Noord-Holland gezorgd door de proloog op zijn naam te schrijven. De coureur van VolkerWessels-Merckx wist de vier kilometer door de stormachtige Noord-Hollandse polder het snelste van allemaal af te haspelen voor Jesper Rasch en Jelle Bootsveld. Dylan Bouwmans breidde dankzij een vijfde plaats zijn voorsprong in de Topcompetitie uit.

De meeste deelnemers van de Profronde van Noord-Holland zullen waarschijnlijk nooit meer zo snel rijden in een tijdrit als zij op zaterdag 8 juni 2019 deden. In de vier kilometer lange proloog van West-Grafdijk naar De Rijp speelden de weersomstandigheden een grote rol. Het stormde namelijk! Voor de ene coureur viel deze steeds veranderende storm gunstig uit, terwijl voor de andere coureur de storm veel tijdsverlies betekende.

Rasch lang in de hot seat
De coureurs uit het eerste startblok hadden geluk: zij profiteerden van een droog wegdek en van de wind vol in de rug. Jesper Rasch, Quinten Veling en Carlo van den Berg waren de grote winnaars in dit startblok: zij noteerden de snelste drie tijden, die geruime tijd bleven staan. Rasch zette namens WV West-Frisia een tijd neer van 4 minuten en 6 seconden, waarmee hij een gemiddelde had van 58 kilometer per uur.

Storm teistert deelnemers
De starters in de volgende blokken hadden minder geluk: zij moesten in de regen hun tijdrit afwerken, met als gevolg dat coureurs als Gijs Meijer, Brecht Stas, Daan van Sintmaartensdijk, Coen Vermeltfoort en Max Kroonen bij lange na niet aan de tijd van Rasch kwamen. Later droogde het weer op en kwamen enkele renners weer in de buurt van de toptijd.

Krul heeft pech, coureurs naderen tijd Rasch
Stef Krul was één van die renners. De Metec-TKH-coureur was op weg naar een toptijd, maar hij kwam ten val in de laatste bocht. Desalniettemin wist hij de schade beperkt te houden: hij verloor aan de finish 22 seconden. Coureurs als Sjors Dekker, René Hooghiemster, Timo de Jong, Ruben Buitendijk en Roy Eefting wisten vervolgens steeds dichter op de tijd van Rasch te komen. De twee clubrenners kwamen aan de meet slechts een aantal tellen tekort, waardoor de SEG Racing Academy-renner nog een spannend laatste uur tegemoet trad.

Brabander verrast, Bouwmans breidt voorsprong uit
Dion Beukeboom moest toen namelijk nog starten, maar ook leider Dylan Bouwmans en achtervolger Bas van der Kooij. Bouwmans deed met een tijd van 4 minuten en 8 seconden uitstekende zaken, maar hij was niet de coureur die voor een daverende verrassing zorgde. Nick Brabander (Volkerwessels-Merckx) deed dat wel. De renner verbeterde de tijd van Rasch nipt en mocht plaatsnemen in de hot seat met nog een zenuwslopend halfuur te gaan.

In dat laatste halfuur stelde Van der Kooij teleur. De coureur van Monkey Town-à Bloc reed een tijd van 4 minuten en 14 seconden, waarmee hij niet bij de beste twintig in de daguitslag eindigde en dus Bouwmans uit zag lopen in het Topcompetitie-klassement. Ook Beukeboom kwam door materiaalpech niet aan de tijd van Brabander, waardoor de VolkerWessels-Merckx-coureur een heel grote zege voor zijn ploeg binnen hengelde en vanavond in de blauwe Beemster Kaas-leiderstrui als leider in de Profronde van Noord-Holland van start gaat in de omloop.

flag-nl Profronde van Noord-Holland
Uitslag proloog:
1. flag-nl Nick Brabander (VolkerWessels-Merckx) in 4’06”
2. flag-nl Jesper Rasch (WV West Frisia) +z.t.
3. flag-nl Jelle Bootsveld (Metec-TKH) +z.t.
4. flag-nl Alain Broos (WV De IJsselstreek) +z.t.
5. flag-nl Dylan Bouwmans (Metec-TKH) +2s
6. flag-nl Ivar Slik (Monkey Town-à Bloc) +z.t.
7. flag-nl Dorus de Rijk (NWVG) +z.t.
8. flag-nl Roy Eefting (WV De Jonge Renner) +4s
9. flag-nl Ruben Buitendijk (VolkerWessels-Merckx) +z.t.
10. flag-nl Quinten Veling (WPGA) +10s

Dit artikel delen:

4 Reacties

Grobbel 8 juni 2019 om 16:18
Quote:
"Bouwmans doet goede zaken in proloog Profronde van Noord-Holland, zege voor Brabander"

Hele verwarrende, dubbelzinnige titel, want Dylan Bouwmans is zelf ook een Brabander (komt uit Gemert).

Stoempen 8 juni 2019 om 16:18

Beetje rare titel ..

BlancoProCycling 8 juni 2019 om 16:51

In een vorig stuk sprak Bouwmans nog uit over hoe belachelijk hij het vond dat deze proloog zo veel punten oplevert. Maar denk dat hij er nu wel blij mee zal zijn.

maklukzat 8 juni 2019 om 17:25

Clubrenner die wint. Wel bijzonder.

Headlines

Materiaalzone

Populair