Matthews wint etappe Parijs-Nice na declassering Bouhanni
foto: ASO
dinsdag 8 maart 2016 om 17:15

Matthews wint etappe Parijs-Nice na declassering Bouhanni

Michael Matthews heeft de tweede in Parijs-Nice gewonnen. De Australiër van Orica-GreenEDGE finishte in de straten van Commentry weliswaar als tweede, maar Nacer Bouhanni werd vanwege onreglementair sprinten teruggezet van de eerste naar de derde plaats. Matthews blijft door zijn ritzege uiteraard leider in het klassement.

Bouhanni ging aan kop in de sprint, maar sloot de deur met zijn schouder toen Matthews langszij probeerde te komen. De Australiër kon een val ternauwernood voorkomen en finishte met veel misbaar als tweede. De jury besloot na bestudering van de beelden om Matthews alsnog de zege toe te kennen. Bouhanni werd echter niet teruggezet naar de laatste plaats in het peloton, maar als nummer drie in de rituitslag gezet (nummer vier Alexander Kristoff finishte op één seconde). Daardoor pakt de Fransman wel vier bonificatieseconden.

Door het declasseren van Bouhanni werd de Italiaan Niccolo Bonifazio van Trek-Segafredo tweede. Wouter Wippert finishte als achtste, vlak achter André Greipel. Marcel Kittel kwam er helemaal niet aan te pas.

Vier koplopers in langste etappe
De aanloop naar de massasprint in de langste etappe van Parijs-Nice verliep via een voorspelbaar scenario. Vier vluchters kregen de vrijheid van het peloton en mochten wat publiciteit rapen. Zij luisterden naar de namen Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Anthony Delaplace (Fortuneo-Vital Concept), Edvaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM) en Matthias Brändle (IAM Cycling). De maximale voorsprong bedroeg ruim tien minuten, maar begon daarna snel terug te lopen.

Veel obstakels lagen er onderweg niet op de weg. De vier koplopers bereikten de enige gecategoriseerde klim van de dag, de Côte d’Estivareilles van derde categorie, met een voorsprong van 2,5 minuut, waarna het nog vijftig kilometer was naar de finish. Grmay werd als eerste opgeslokt door het peloton, vervolgens moest ook Siskevicius vooraan afhaken.

Dumoulin blijft tweede in klassement
Met nog zeventien kilometer te gaan, passeerden de renners voor het eerst de finishlijn. In het plaatselijke rondje in aankomstplaats Commentry mochten Delaplace en Brändle zich nog even uitleven, maar met nog twaalf kilometer te gaan streken de sprintersploegen ook op de Fransman en de Oostenrijker neer. Vervolgens viel de beslissing in een tumultueuze sprint, met Matthews als uiteindelijke winnaar.

In het klassement blijft Tom Dumoulin op de tweede plaats staan, al loopt Matthews door bonificatieseconden wel wat verder uit. Het verschil in het klassement tussen de Australiër en de Nederlander bedraagt nu veertien seconden.

flag-fr Parijs-Nice (WT)
Etappe 2: Contres – Commentry (213,5 km)
1. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) in 5u4m26s
2. flag-it Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo) z.t.
3. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis) z.t.
4. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) op 1s
5. flag-fr Arnaud Démare (FDJ) allen z.t.
6. flag-gb Ben Swift (Sky)
7. flag-de André Greipel (Lotto Soudal)
8. flag-nl Wouter Wippert (Cannondale)
9. flag-fr Adrien Petit (Direct Energie)
10. flag-be Jonas van Genechten (IAM Cycling)

Klassement na etappe 2:
1. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) in 9u41m46s
2. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 14s
3. flag-nz Patrick Bevin (Cannondale) op 19s
4. flag-es Ion Izagirre (Movistar) op z.t.
5. flag-gb Geraint Thomas (Sky) in z.t.
6. flag-nl Lieuwe Westra (Astana) op 24s
7. flag-be Dries Devenyns (IAM Cycling) op 25s
8. flag-fr Arnaud Démare (FDJ) op z.t.
9. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff) op 27s
10. flag-au Richie Porte (BMC) z.t.

RIDE Magazine
96 Reacties
Sorteer op:
8 maart 2016 17:34
Trouwens net de herhaling gezien en daarop is wel duidelijk dat de Katusha trein ontzettend blundert vlak voor de laatste bocht waardoor Kristoff de mogelijkheid verliest om mee te sprinten
8 maart 2016 17:36
Izagirre, LL Sanchez, Dumoulin, Thomas, Wellens en Majka pakken vier seconden op de rest van de GC mannen.
8 maart 2016 17:38
Compleet Bouhanni's schuld dat ze elkaar raken, maar het was Matthews die als eerste de crash riskeerde door die bokser aan de binnenkant te passeren. Kannibaal die Bling, en ons maar wijs maken dat hij alleen voor het klassement gaat.
8 maart 2016 17:39
Volkomen terecht dat Bouhanni de zege heeft moeten inleveren ten faveure van Matthews. Op de rechtstreekse beelden leek het meteen al dat Bouhanni heel bewust de deur dichtgooide en daarbij te ver ging. Hij nam gewoon vol risico om in elk geval als eerste over de streep te komen. Dat Matthews er niet vlot overkwam.... leek mij omdat hij zag dat hij in een fuik reed. Matthews nam nog behoorlijk risico en dat zal wel nodig zijn geweest om de jury onder druk te zetten.
8 maart 2016 17:39
Huh, Kittel wint niet? Die ging toch met gemak alle sprints winnen?
Of was Kittel al gelost (ik heb geen beelden gezien)?
8 maart 2016 17:40
Mensen overdrijven zo schromelijk. Bouhanni is gewoon een typische vechtersbaas/karaktersprinter die zich meestal keurig gedraagt en af en toe over het randje gaat. Nou, vandaag was dus zo'n dag.

Terechte DQ, en geen woorden meer aan vuil maken. Dit hoort nu eenmaal bij het sprinten. Maar de meeste mensen hier lijken zelf wel topsprinter te zijn geweest. Of denken echt dat wielrennen een soort computerspelletje is. Je maakt soms wel eens een domme fout in the heat of the moment.
8 maart 2016 17:42
Bouhanni disqualified, Matthews wins stage 2

Australia's Michael Matthews (Orica Greenedge) won the 213.5-km second stage of Paris-Nice after Frenchman Nacer Bouhanni (Cofidis) was disqualified by the race commissaires.


Dan zou hij uit de race gehaald worden lijkt me.
8 maart 2016 17:49
Nog een leuke foto op twitter:

https://twitter.com/bradsohner/status/707243093599371264
8 maart 2016 17:49
Toch ook wat verschillen tussen de klassementsrenners, als de uitslag niet verder wordt aangepast. Dumoulin pakt, samen met Ion Izagirre, L.L. Sanchez, Wellens, Thomas en Majka vier seconden op de meeste concurrenten.
8 maart 2016 17:51
Wat een prachtige evenwichtskunstenaars! Bouhanni terecht gedeclasseerd! Op naar morgen! Er zitten hier trouwens ook wat opgefokte wielerflitsers, daar kan Nacer nog een voorbeeld aan nemen...
8 maart 2016 17:51
Ik vond het wel meevallen eigenlijk. Ik was het wel met Bobby Traksel eens, het lijkt alsof z'n verleden wel erg mee wordt gewogen. Als het Démare i.p.v. Bouhanni was geweest had hij gewoon gewonnen. Ja, Bouhanni wijkt van zijn lijn af, maar de hekken staan ook niet helemaal recht, daarnaast heb je te maken met wind en het is echt niet zo dat hij bewust Matthews opzocht om hem te flikken, sterker nog hij zat voor hem en het is lastig om in te schatten wat je tegenstander doet als je in volle sprint zit. Maar goed ik gun Matthews zijn etappe ook wel hoor!
8 maart 2016 17:56
@Mark
Het doet er dan ook niet toe of de hekken recht staan, en of het wel of niet bewust was, het is gewoon een onreglementaire sprint van Bouhanni

En ja je kan inderdaad niet zien wat ze achter je doen, daarom hoor je in een rechte lijn te sprinten, en dan moet je niet kijken naar de weg maar naar het parcours natuurlijk.
8 maart 2016 17:57
@mark: hij geeft duidelijk een elleboog...
8 maart 2016 18:01
Meevallen? Dit was een schoolvoorbeeld van een onreglementaire sprint. Bouhanni kruipt bij wijze van spreken op de fiets van Matthews. Gewoon een terechte deklassering en een paar dankgebedjes dat ze niet met breuken in het ziekenhuis liggen.
8 maart 2016 18:03
Wat Matthews gewonnen ik had vijf min Eurosport opstaan (was een vergissing) daar vertelde de commentator(kwebbel Been) dat kittel ging winnen dus heb ik maar naar wat anders gekeken
8 maart 2016 18:04
Bouhanni wijkt én van zijn lijn af én deelt een elleboog uit én komt met zijn lijf buiten zijn fietsbereik. Als Bouhanni in zijn lijn blijft en zich blijft concentreren op zijn aerodynamica, wint hij misschien wel gewoon de sprint. Het is de acrobatiek van iemand die te onzeker is om te winnen en te bang is om te verliezen.
8 maart 2016 18:06
Kittel kwam er WEER niet aan te pas.

Even als tegengeluid na de jubelstemming bij sommigen (en de kritiek op de leiding van Giant) na dat zandbakrondje... ;)
8 maart 2016 18:10
Schitterende foto trouwens bij dit artikel.
Nu al eentje voor het jaaroverzicht.
8 maart 2016 18:14
Vanuit de sprintregels van de UCI.
Artikel 2.3.036
Riders shall be strictly forbidden to deviate from the lane they selected when launching
into the sprint and, in so doing, endangering others.

Als je naar de beelden kijkt zie je dat hij niet veel afwijkt van de lijn (en valt het gewoon binnen de regels), kijk vooral naar de zebrastrepen.

@Timocycling
Hij heeft zijn handen gewoon aan het stuur, en omdat je aan je stuur zitten te sleuren in de sprint beweegt je elleboog ook mee. Als Matthews dan in zijn elleboog blijft haken, is dat echt geen elleboog geven.

Ik vraag me of de mensen die hier zo hoog van de toren blazen, weleens echt gesprint hebben.
8 maart 2016 18:21
Het is wel erg naief om te denken dat Bouhanni niet bewust de deur dichtgooide. Zijn gedrag, zoals zijn hoofdbewegingen, verraadt dat hij erg bezig was met positionering. Bij het uitkomen van de bocht stuurt hij naar links, over de middenlijn en helemaal naar de andere kant van de weg. Dat is al onreglementair. Matthews kiest geen binnenkant, Bouhanni creëert een binnenkant (fuik) voor hem.
Als Bouhanni snel genoeg was dan had hij genoeg ruimte gelaten, maar nu moest hij het wel op deze manier proberen. Erg gevaarlijk want het legt de verantwoordelijkheid om ongelukken te voorkomen helemaal bij de opkomende man.
8 maart 2016 18:23
@Mark

Je hebt gelijk, toch kun je zien dat hij in zijn sprint steeds ietsje dichter naar de hekken gaat om Matthews te intimideren waarna hij aan de noodrem trekt door zijn elleboog te gebruiken. Het is kleinschalig, maar zeker voldoende om hem te declasseren.


Wat mij ook opvalt is dat wordt gezegd dat Matthews daar niet had moeten zitten. Je ziet aan Bouhanni dat hij weet dat Matthews daar zit door zijn eerste gekozen lijn. Vervolgens gebeurd er wat ik hier boven noemde.

Wat ik dan zo smerig vind is dat Bouhanni precies op t moment dat Matthews er naast komt zijn elleboog er nog wat extra ingooit. Dat valt niet goed te praten onder het non van "je sleurt in de sprint aan je stuur waardoor je elleboog ook mee gaat".

Om mijn inbreng te bekrachtigen heb ik nog een mooie leus die mijn moeder mij heeft meegegeven: "Alles waar te voor staat is niet goed", daar valt ook teveel je elleboog gebruiken onder.


Zoals boven mij mooi wordt verwoord maken de gebaren van Bouhanni ook t een en ander duidelijk. Daarom is dit mijn laatste reactie betreft dit onderwerp.
8 maart 2016 18:26
Hij kan iemand nu stellen dat Bouhanni niet van zijn lijn afwijkt? Hij zwalpt van het midden volledig naar links. En dan later dat geval met die ellenboog, dat is echt bewust in de weg gaan hangen. Ik heb de beelden nu al zo vaak gezien en er is geen andere conclusie mogelijk. Je zet je argument écht geen kracht bij door te beginnen over sprintervaring. Dat is de man spelen en niet de bal en doet gewoon niets ter zake.
8 maart 2016 18:32
Type 'randgeval', DSQ mag maar had niet 100% gehoeven mijns inziens. Was zonder het uitwijken een fotofinish geweest denk ik. De 'elleboog' zie ik niet echt, hij ligt plat en wijkt dus net iets te ver, Matthews ook geen bange jongen die gewoon volop dat gat induikt.
Kan gebeuren, het blijft topsprinten, tot de volgende keer maar weer.

En dan nog maar even zeggen dat ik degenen die zo om 'gerechtigheid', uitsluiting, schorsing en andere schandpalerij schreeuwen nogal sneu vind.
8 maart 2016 18:38
Rit was waarschijnlijk alleen het aanzien waard voor de liefhebbers van de Franse rotonde. Helaas besloot Bouhanni er aan het eind nog een spraakmakende dag van te maken. Snel door naar morgen.
8 maart 2016 18:39
Eens met Romāns, ik zie wel eens sprints waar de deur nog wel extremer wordt dichtgegooid en de sprinter die daardoor wordt gedupeerd eieren voor z'n geld kiest en zijn sprint stopt. Mijns inziens gokte Matthews op dat gaatje, en gokte hij bijna verkeerd.
En dat met van z'n lijn afwijken, dat is toch gewoon zijn manier van sprinten het is nu eenmaal geen gentleman's sprinter.
Ik ben absoluut geen fan van Bouhanni, verre van zelfs, maar ik vind niet dat hij hier nou persé gedeclaseerd had hoeven worden.

Reacties zijn gesloten.