Boonen wint voor de tweede maal Gent-Wevelgem (+beeld)

zondag 27 maart 2011 om 16:15

foto: Sirotti

Tom Boonen heeft de 73e editie van Gent-Wevelgem gewonnen. Na iets meer dan 200 kilometer was de Belgische klassiekerspecialist van Quick Step de snelste van een uitgedund peloton. De Italiaan Daniele Bennati (Leopard-Trek) en de Amerikaan Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) vervolledigden het podium. Voor Boonen is het na zijn zege in 2004 al de tweede overwinning in Gent-Wevelgem.

Pas na een uur koers, waarin niet minder dan 51 kilometer werd afgelegd, kwam het peloton tot rust en kozen vijf renners het hazepad. Bij hen twee Nederlanders: Bram Schmitz en Albert Timmer, en verder ook nog de Belgen Romain Zingle en Steven Van Vooren en Frans kampioen Thomas Voeckler. Ze een kregen een bonus van maximaal vijf minuten van het peloton, waarin Matthew Goss in de bevoorrading ziek afstapte.

Bij het aansnijden van de heuvelzone was de voorsprong van de leiders, waar Timmer en Schmitz al snel overboord moesten, gehalveerd. Het was echter wachten tot de eerste beklimming van de Kemmelberg voor de grote namen zich roerden. Philippe Gilbert testte de benen eens, maar de andere favorieten volgden gezwind. Wel moest Mark Cavendish even vol aan de bak om terug te keren na een lekke band op een slecht moment.

Ondanks enkele schermutselingen verderop, was het wachten tot de tweede en laatste beklimming van de Kemmel voor nieuwe acties. Daarop ontbond Peter Sagan zijn duivels, waardoor hij het lot van Voeckler, de enige overgebleven vluchter, bezegelde. Samen met zijn ploegmaat Maciej Bodnar, Ian Stannard en Sylvain Chavanel trok Sagan in de laatste 30 kilometer in het offensief. De vijf reden tot een halve minuut weg bij het peloton.

Door een valpartij brak dat peloton in twee stukken. Enkele sprinters hadden zich daarbij laten verrassen en verzeilden in het tweede groepje, dat er niet meer in slaagde nog voorin te geraken. Het eerste pelotonnetje moest alle zeilen bijzetten om de koplopers nog terug te halen: pas in de laatste hectometers was Stannard, de laatste overlever, eraan voor de moeite. In de eindsprint ging Boonen van vrij ver aan, maar niemand geraakte er nog over.

Gent-Wevelgem (1.WT – 205 km)
1. Tom Boonen (België/Quick Step) 4u36m16s
2. Daniele Bennati (Italië/Leopard-Trek) allen z.t.
3. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin-Cervélo)
4. André Greipel (Duitsland/Omega Pharma-Lotto)
5. Lloyd Mondory (Frankrijk/Ag2r-La Mondiale)
6. Mitchell Docker (Australië/Skil-Shimano)
7. Bernhard Eisel (Oostenrijk/HTC-Highroad)
8. Kristof Goddaert (België/Ag2r-La Mondiale)
9. Lars Boom (Nederland/Rabobank)
10. Baden Cooke (Australië/Saxo Bank-SunGard)

Lees ook:
Boonen: “Een overwinning op mezelf”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair