Boonen scherp op kritische Sagan: “Hij is zelf een sleper”

Boonen scherp op kritische Sagan: “Hij is zelf een sleper”

foto: ASO

donderdag 5 april 2018 om 09:36

Aan de tafel van Extra Time Koers werd er ingegaan op de kritiek die Peter Sagan uitte na de Ronde van Vlaanderen. De wereldkampioen klaagde na afloop van de klassieker over een gebrek aan samenwerking tussen de favorieten. Een verwijt dat bij Tom Boonen duidelijk in het verkeerde keelgat schoot. “Hij is diegene die altijd zit te slepen”, is de Belg bijzonder scherp op zijn ex-collega.

Sagan mopperde na afloop van de Ronde over een gebrekkige alliantie tussen de favorieten, waardoor uiteindelijke winnaar Niki Terpstra zijn voorsprong kon uitbouwen. Volgens Boonen raken de woorden van Sagan kant noch wal. “Hij moet niet zeuren over een gebrek aan samenwerking. Sagan kijkt zelfs steeds de kat uit de boom, komt dan één keer naar voren en gaat dan met zijn handje zwaaien. Het is echt een sleper.”

“Ik kom goed met hem overeen, en het is een enorm goede renner. Hij doet ook niks verkeerd door te profiteren van andere ploegen, maar dan moet je achteraf niet zeuren dat ze niet ronddraaien. Vooral niet als je zelf de kantjes eraf rijdt”, windt Boonen er geen doekjes om.

Dit artikel delen:

51 Reacties

Romāns Vainšteins 5 april 2018 om 09:51

Boonen moet lekker in het duiding- en commentaarcircuit blijven want er komen leuke, discussiewaardige topics uit voort. Ik ben het eens met hem dat de Sagan van de laatste 2 seizoenen en stuk meer op de passagiersstoel zit en dat heeft hem niet veel opgeleverd.

0
Merlinappa 5 april 2018 om 09:52

Ik ben het eens met Boonen, maar dat er niks uit voort komt is niet waar. Volgens mij is hij al 3 jaar op rij wereldkampioen..

0
josemanuelfuente 5 april 2018 om 10:00

Vind de reacties van Boonen naar van Nieuwkerke toe wel steeds leuk.

0
molovin 5 april 2018 om 10:00

Boonen heeft gelijk, Sagan onderneemt zelf ook erg weinig. Hij heeft een halfslachtige poging gedaan, maar je wist toen al dat het eigenlijk te laat was. Ook als die super was geweest. Als die zo sterk was had die achter Terpstra aan moeten gaan. Hij reed op kop toen die vertrok dacht ik.

0
LyndaLid 5 april 2018 om 10:03

Hahaha Sagan is de enige renner met zo'n eindschot, hij wint geregeld massasprints, die we ook constant in aanvallen zien.

In de grootste wedstrijd van het jaar (de Tour) is hij bijna net zo vaak in de aanval als een of andere kansloze Fransoos die uiteindelijk met een rood rugnummer rondrijdt. Hij werd al WK door aan te vallen (en inderdaad twee x door te volgen), won de Ronde door aan te vallen, viel in Roubaix al veel aan (en uit, met lekke banden), was vorig jaar de aansteker van het vuur op de Poggio, en ik kan me zo nog tientallen aanvallen herinneren in koersen als de Strade, E3, Omloop, Gent-Wevelgem en ga zo maar door.

Als Sagan een sleper is, dan weet ik precies niemand die dat niet is. Ik snap de frustratie bij Sagan enorm, maar Quickstep is ook helemaal niets kwalijk te nemen, die zijn gewoon als blok te sterk. En Sagan is dit jaar wat minder, waardoor ie zelf het gat niet elke keer opnieuw kan slaan. Beide situaties zijn overigens voor Sagan frustrerend, want er rijdt in achtervolgende groepen niemand met hem mee vanwege zijn sterke eindschot. En mocht ie de aanval opzetten, rijdt er weer niemand met hem mee, vanwege zijn sterke eindschot…. Ga er maar aan staan.

Overigens heerlijk dat Boonen zich gewoon uitspreekt naar gevoel, en never nooit een blad voor de mond neemt. Dat was als renner ook al schitterend, en er zullen vast velen zijn die hem toen met de grond gelijk maakten (want dat gebeurt blijkbaar met groot kampioenen) en hem nu ophemelen omdat ie zich altijd uitspreekt.

0
Fietsman 5 april 2018 om 10:08

Ik denk dat Sagan ergens wel een punt heeft. De grote mannen rijden tegen elkaar en QS rijdt als team waardoor ze in de finale altijd sterker zijn omdat ze dan mer 3 of 4 man tegen al die eenlingen kunnen rijden. Als iedereen die niet bij QS rijdt regelmatig wil winnen zouden ze echt meer moeten samenwerken want als ze zoor doorgaan speel je QS wel heel erg in de kaart.
Boonen heeft trouwens wel gelijk over Sagan. Sagan benoemd het probleem wel maar is net zo goed onderdeel van dat probleem.

0
Romāns Vainšteins 5 april 2018 om 10:08

Dat Sagan zonder team op relatief platte parcoursen als USA, Qatar en NO in de wielen blijft hangen zie ik eerder als noodzaak dan een keuze om te slepen. In de klassiekers houdt hij zich vaker in de laatste 2 jaar en dat heeft hem kansen op meesprinten vd zege gekost, hij is zogezegd de sterkste en snelste dus moet hij dat gaatje ook dichten om niet steeds eenander de bloemen en misses te zien pakken.

0
wiebipedia 5 april 2018 om 10:17

Dat Sagan wel eens ‘sleept’ betekent natuurlijk niet dat hij ook daadwerkelijk een sleper is… vaak zat maakt Sagan koers en nog vaker zit hij in een situatie dat hij ook weinig keuze heeft.

Het grote verschil met Boonen(die ook een groots renner is) is dat men met Boonen liever niet naar de meet reed en met Sagan hoe dan ook niet naar de meet rijdt. Sagan grootste tegenstander is hoe absurd goed en sterk hij is

0
nasibal 5 april 2018 om 10:25

@lyndalid

Je kan prima vaak aanvallen en nog steeds een sleper zijn. We hebben het hier namelijk over samenwerking in een (favorieten)groep, niet uit wegspringen uit een favorietengroep. Dat laatste doet Sagan inderdaad regelmatig. Ik heb hem echter de laatste tijd nog nooit “z’n werk” zien doen.

Allemaal prima, en daar kunnen honderd goede redenen voor zijn, maar zeur dan ook niet op anderen als je zelf net zo hard onderdeel bent van het probleem.

0
Wheely 5 april 2018 om 10:25

Wat een heerlijk fragment vol met half verstaanbaar Vlaams gewauwel. Genieten!

0
skylimit 5 april 2018 om 10:28

Je kan Sagan wel betichten dat hij een sleper is, maar het probleem is dat niemand met hem echt door wil rijden. Als hij zelf gaat aanvallen, springen ze op zijn wiel en komen daar niet uit om over te nemen. Moet hij dan als wereldkampioen alleen op kop gaan rijden en tempo gaan maken? In de voorbije klassiekers was hij zelf niet sterk genoeg om iedereen eraf te kletsen en zijn actie(s) door te zetten. Gevolg is dat er geen cohesie is tussen de favorieten gezamenlijk door te rijden als er geen knechten meer voorhande zijn, omdat ze bang zijn te verliezen. Maar ja als je Terpstra zo laat wegrijden, verlies je ook….dus naast Sagan begrijp ik de tacktiek (behoudens die van Quickstep) van o.a. Vanavermaet, Benoot, Vanmarcke etc. ook niet.

0
Romāns Vainšteins 5 april 2018 om 10:41

De laatste keren dat ik Sagan vol door zag blaffen met wat andere favorieten waren GW 2016 (met Sep en Fabian) winst tengevolge en RvV 2017 (met Greg en Oliver) klapdranghek tengevolge.

0
tetedelacourse 5 april 2018 om 10:41

Er zijn natuurlijk voorbeelden te noemen dat Sagan sleept, dat doet iedere wielrenner weleens. Maar het beeld van Sagan is toch meer dat van aanvaller, dan van sleper. Hij kan wachten op een sprint, maar doet dat pakweg de helft van de tijd niet. Kijk MSR vorig jaar nog eens na, toen Kwiat hem erop legde. Dan is Sagan eerder de motor dan de sleper.

0
Kirsipuu 5 april 2018 om 10:42
Quote:
Hahaha Sagan is de enige renner met zo’n eindschot, hij wint geregeld massasprints, die we ook constant in aanvallen zien.

Ik ken er nog wel een… Tom Boonen.

0
Domestique 5 april 2018 om 10:51

Wat mij betreft heeft Boonen zeker gelijk wat dit voorjaar betreft, maar niet over de vorige seizoenen. Misschien het WK in Qatar nog niet verteerd? :P

Maar ik begrijp Boonen wel. Sagan zat in de Ronde een hele dag in de wielen, valt 1 keer aan en begint dan te mekkeren dat de anderen niet overnemen nog voordat ze hem volledig hebben ingehaald. Waarschijnlijk ook wat frustratie omdat de supervorm er nog niet is?

0
LyndaLid 5 april 2018 om 11:03

@ kirsipuu

Die rijdt geloof ik niet meer?

@ rv

Dan kijk je te weinig wielrennen. Maar omdat me dat sterk lijkt, is het waarschijnlijk zo dat je vergeetachtig bent.

0
vlaamse ardennen 5 april 2018 om 11:21

De enige sleper die ik ken is Terpstra, behalve dit jaar dan want sterk genoeg om alleen te rijden.

0
Fabian. 5 april 2018 om 11:21

Heerlijk! Tommeke zegt even hoe het echt zit.

0
Kirsipuu 5 april 2018 om 11:23

@LyndaLid
Vast nog wel eens af en toe. Ik bedoelde meer dat als iemand het mag zeggen over Sagan het Boonen is.

En wat Boonen signaleert klopt gewoon. Sagan heeft niet de ploeg om scheve zaken recht te zetten. Dan moet hij óf ageren en het initiatief nemen, of zijn verantwoordelijkheid nemen in de achtervolging. Als hij blijft doen wat hij nu doet gaat hij zijn erelijst voorlopig niet aanvullen met de echt grote wedstrijden.

Probleem bij Sagan (en ook Van Avermaet) is dat zij zo’n groot percentage van het loonbudget opstrijken dat er een stuk minder over blijft voor ondersteuning. Best wel ironisch eigenlijk, dat hun salaris ten koste gaat van hun erelijst.

0
Jandepandaman 5 april 2018 om 11:27

Haha Boonen ontlokt altijd wel een discussie, dat vind ik wel mooi.

0
Vinyakke 5 april 2018 om 11:28

@ lyndalid
Er is een verschil tussen aanvallen en geen sleper zijn. Je kan perfect aanvallend koersen en toch slepen. Dat gebeurde dus ook zondag, sagan probeert wel naar terpstra toe te rijden maar was niet bepaald de grote motor in de achtervolging voor hij dat probeerde.

0
Jean Dumas 5 april 2018 om 11:29

Boonen kun je er goed bij hebben. In Extra Time Koers zelfs een genot. Voor co-commentaar prefereer ik Sven Nijs, de man met het beste koersinzicht van alle commentatoren (De Cauwer inbegrepen).

0
Koersmaniak 5 april 2018 om 11:48

Dat Sagan zo sterk is, vind ik al lang overroepen. Als hij wint in Gent-Wevelgem of het WK titelen de kranten: de sterkste wint! Nee, Sagan heeft een goeie sprint en valt er moeilijk af te rijden. Maar in Gent-Wevelgem heeft hij de laatste 20km geen kopbeurt gedaan, terwijl de andere favorieten wel hun deel van het werk deden.
Je moet niet gaan verkondigen dat je koers om het publiek te entertainen en dan zo passief koersen en sprinten voor je plaatsje.

Boonen als vaste gast vind ik vervelend, ik moet als Vlaming zijnde superhard mijn best doen om hem te verstaan, de ondertiteling aanzetten en stukken terugspoelen.
Of ben ik de enige die er last van ondervindt?

0
vlaamse ardennen 5 april 2018 om 11:59

De vervelendste is Ruben Van Gucht zelf. Wat een amateur.

0
Col du Bramont 5 april 2018 om 11:59

Ik kijk graag naar ET en vind Boonen daar vaak zeer zinnige zaken zeggen. Ook leuk te zien hoe hij vaak (lijkt wel bijna standaard :)) tegen Karl Van Nieuwkerke ingaat.
Sagan een sleper noemen vind ik wel iets te extreem, op WK’s vaak wel omdat ie nu eenmaal de ploeg niet had wat recht te zetten maar ook op WK’s deed ie vaak meer dan alleen meerijden. Maar goed hij heeft natuurlijk een sprint waar die op kan vertrouwen en daar past ie zijn koers op af, dat is zijn goed recht.
Zondag was ie gewoon niet goed genoeg, hij probeerde het zelf nog wel 2 maal maar bleef hangen, Terpstra was gewoon sterker.
Komt bij dat je weet dat als iemand weg is men naar elkaar gaat kijken, er werd zondag zeker wel doorgereden maar logisch ook wel eens naar elkaar gekeken en dan dacht men “doe jij het maar want anders help ik mijn kansen om zeep”.
Om nu Sagan dan in een zetel bij te brengen of de mannen van QS zou Terpstra worden ingelopen weer een kans te geven ga je ook niet snel doen.
Zo gaat het nu eenmaal in de koers, de mannen zaten ook allemaal goed stuk, Terpstra zag dat goed in en reageerde met zijn demarrage goed op de situatie, zo zit de koers nu eenmaal in elkaar.
Sagan vind ik geen sleper, hij speelt wel vaak zijn kracht slim uit. Zondag werd ie op waarde geklopt.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone