Bondscoach Veneberg: “We wilden Van der Breggen zeker niet terugpakken”

maandag 6 augustus 2018 om 09:10
Bondscoach Veneberg: “We wilden Van der Breggen zeker niet terugpakken”

foto: KNWU

Bondscoach Thorwald Veneberg heeft het onverklaarbare rijden van de Nederlandse dames op de wegwedstrijd van het EK toegeschreven aan het gebrek aan oortjes. “We konden de tijdswaarneming niet bij de rensters krijgen omdat we zonder communicatie reden. We wilden haar (Anne van der Breggen, red.) zeker niet terugpakken”, liet hij weten in Langs de Lijn op NPO 1.

In de finale was Van der Breggen samen met Elisa Longo Borghini weggereden en was het de Nederlandse ploeg die het gat dicht reed. “De rensters vergisten zich in de afstand tussen het peloton en de kopgroep. Zij hadden het idee dat het verder uit elkaar lag”. verdedigt hij zijn ploeg.

In de sprint die volgde trok Nederland de kaart van de 19-jarige Lorena Wiebes, iets wat ook niet zonder kritiek ontvangen werd. “Dat was een bewuste keuze, omdat zij gewoon het sterkst is. Daar was iedereen het over eens. Alleen kreeg zij in de finale last van kramp. Toen zijn we overgestapt op Marianne Vos”, aldus Veneberg.

Vos wist uiteindelijk naar een zilveren medaille te sprinten, achter de Italiaanse Marta Bastianelli. “De sprint op zich verliep wel goed. Marianne heeft het goed gedaan, alleen was er één iemand sneller”, sluit de bondscoach van zowel de mannen als de vrouwen af.

Wegwedstrijd mannen
Veneberg sprak ook nog kort over de wegwedstrijd bij de mannen van zondag 12 augustus. “Als het een sprint wordt, dan gaan we voor Moreno (Hofland, red.). Aan de andere kant hebben we op het NK gezien dat Mathieu van der Poel alle sprinters klopte. Het is zaak om in de koers goed te kijken waar iedereen zit”, heeft hij duidelijk geleerd van de wedstrijd bij de vrouwen. “Als er in de koers aanvallend wordt gereden, is dat bij uitstek een wedstrijd waarin Mathieu met zijn kwaliteiten komt bovendrijven. Zeker op dit parcours.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

Secondant 6 augustus 2018 om 09:13

Plausibele uitleg. Voor de volger prachtig, die koersen zonder oortjes. Hopelijk gaan we dat vaker zien.

Pat McQuaid 6 augustus 2018 om 09:15

Kijk jij naar vrouwenwielrennen? vroeg Mrs McQaid. “Zekers, die zijn tactisch altijd zo uitgekookt, prachtig”.
Jaja, zei ze..

the student 6 augustus 2018 om 09:16
Quote:
Toen zijn we overgestapt op Marianne Vos

Welke sprint heeft hij zitten kijken dan? Van overstappen niet veel sprake Vosje sprintte gewoon sowieso al voor zichzelf…

Maar zelfs als je geen idee hebt wat de afstand is, waarom ga je dan zo hard op kop sleuren? Want dat moet een ander team dan maar doen. Zodra je op het moment dat het dan dichtgereden zit, maar klaar zit met plan B de sprinttrein…

petoi 6 augustus 2018 om 09:30
Quote:
Alleen kreeg zij in de finale last van kramp. Toen zijn we overgestapt op Marianne Vos”, aldus Veneberg.

Wiebes kreeg pas op 300m van de meet kramp. En toen besloot Vos zelf te sprinten. Niks "we".

Uberhaupt kan je vragen stellen om de kaart van een eerstejaars te trekken die zelden koersen buiten de EU rijdt tegen dit soort opponenten. Dat is misschien iets teveel druk zetten op haar. Aan de andere kant moest hij ook wel, hij heeft de U23 EK carrière van Wiebes gehypothekeerd door haar te selecteren en dan kan je haar niet alleen laten meerijden, de fout lag eigenlijk al in haar selectie hoe mooi het gebaar ook is voor dit toptalent.

teunster 6 augustus 2018 om 09:31

Precies student!

teunster 6 augustus 2018 om 09:33

En met VDP in de ploeg voor Hofland gaan…top!

Merlinappa 6 augustus 2018 om 09:39

De italiaanse vrouwen reden het gat op vd Breggen toch dicht? Nadat die twee wegreden hielden de Nederlandse dames op volgens mij.

vlaamse ardennen 6 augustus 2018 om 09:49

Tja, als renner was het ook al geen topper die Veneberg…

Franco Bitossi 6 augustus 2018 om 09:57

Toppertje die Veneberg

tendam 6 augustus 2018 om 10:00

Vos probeerde de meubelen te redden maar ze kwam te laat. Er zijn zeker plausibele verklaringen voor het falen, maar het helpt natuurlijk niet als je een bondscoach hebt die z’n baan te danken heeft aan… ja, waaraan eigenlijk?

JaBo 6 augustus 2018 om 10:15

Bondscoach is niet instaat geweest om van alle individuele toppers een team te smeden. Iedereen ging voor eigen kansen, door de groote individuele klasse lukt dit meestal. Maar nu dus even niet en dat mag de bondscoach zich aanrekenen. Om je te verschuilen achter het ontbreken van oortjes is wat slap.

xistnc 6 augustus 2018 om 10:21

Feitelijk heeft Veneberg zijn baan te danken aan die ene gekochte Scheldeprijs, toen hij als strijkijzer een Litouwse sprinter vloerde na een dag lang samen voorop. Later nog een rechtzaakje met Rabo eroverheen, waarna hij via ruilhandel bij de KNWU terecht kwam.

achtpuntzes 6 augustus 2018 om 10:25

‘Er waren geen oortjes dus moesten mijn rensters het zelf bepalen. Helaas resulteerde dit in een uiterst pijnlijke finale waar we fout na fout maakten en uiteindelijk nog mazzel hadden dat we überhaupt op het podium stonden’

Zoiets was toch een stuk eerlijker uitleg geweest.

Laatste man 6 augustus 2018 om 10:48

Het ging niet alleen om oortjes, vooral ook zeer gebrekkige communicatie over tijden in de koers. Dat maakte het wat onduidelijk gister.

En de kaart Wiebes hebben ze met z’n allen getrokken en daar reden ze ook voor. Wat alleen niet klopt is de kaart Vos, die kwam op instinct zelf naar voren zetten.

argos 6 augustus 2018 om 10:58

Kan die man niet weg.

DarkShadow 6 augustus 2018 om 10:58

Ook de keuze voor Wiebes vind ik nog steeds niet goed. Dat ze misschien sneller is dan Vos in een normale sprint, dat geloof ik wel. Maar dit was geen normale sprint, dit was een slopende race, en dus word het een sprint op inhoud, en dan is Vos toch echt nog steeds de betere keuze. Wiebes heeft voor 19 jaar zeer veel inhoud, maar nog niet zoveel als iemand als Vos. Dat komt wel, maar de keuze voor haar was gewoon nog te vroeg.

girardengo 6 augustus 2018 om 11:15

Ja, de keuzes zijn dubieus geweest. En is Hofland beter dan van der Poel? Ik zou het liever andersom zien.

tendam 6 augustus 2018 om 11:18

Hofland heeft volgens mij al 2 jaar geen koers gewonnen.

xistnc 6 augustus 2018 om 11:30

@tendam
Dat was mijn eerste gedachte ook. Maar alvorens te roeptoeteren kun je ff checken of dat ook inderdaad zo is.

UrbanSteel 6 augustus 2018 om 11:35

Afvoeren die Veneberg, l*lt uit zijn nek, heeft de ballen verstand van koers inzicht, we gaan voor Vos, laat me niet lachen, Vos heeft voor de ploeg gereden en voor haar werd zeker niet de sprint aangetrokken, Vos moest zelf ingrijpen toen ze zag dat het faliekant de mist in ging.

We wisten geen tijdverschillen, nou dat wist niemand, dus laat je je ploeg vol achter een van je eigen sterkste vrouwen rijden, idiote redenering. De man is gezakt voor zijn examen als bondscoach.

skylimit 6 augustus 2018 om 11:37

Als Van der Breggen gewoon zelf door rijdt, wordt ze niet teruggepakt.
Logische keuze Hofland voor VDP, want die VDP kan alleen maar een beetje door het veld crossen, hiken op een mountainbike, en op de weg wint hij alleen sprintjes in C-koersjes;)
Nee, Hofland de leadout van Greipel, die gaat Sagan er makkelijk opleggen;);)

assen 6 augustus 2018 om 11:44

Wat een VERSCHRIKKELIJKe onzin. Ja, een leugenaar zelfs.
Kijk de beelden maar terug. Vos zat niet in de sprinttrein en kwam ver van achteruit – duidelijk dat men NIET ging voor de kaart Vos. En als je dan toch de sprint terug kijkt – zie Marianne dan NEE schudden bij het over de finish komen.

Sorry voor mijn felle bewoordingen, maar sta er achter en ik onderbouw mijn visie.

Eens met US, afvoeren van Veneberg (gaat ook gebeuren)

UrbanSteel 6 augustus 2018 om 11:44

@xistnc

Ok, ok, hij heeft de laatste drie seizoenen dit seizoen meegerekend één koers gewonnen. ;)
Als opvolger van en voor Theo Bos heeft hij compleet gefaald.
In 2015 en 2016 heeft de Lotto-Jumbo sprinttrein twee jaar verloren om te werken voor iemand die eigenlijk zelf in de sprinttrein dient te zitten als voorlaatste of als laatste voor de echte sprinter.

James Highsand 6 augustus 2018 om 11:50

Arme Thorwald; probeert alles recht te praten wat krom is, maar je moet wel heel weinig verstand van wielrennen hebben om hem te geloven.

Ton van Wieringen 6 augustus 2018 om 11:56

Wanneer een topper als Van der Breggen voorop rijdt, moet TeamNL zich beperken tot afstoppen. Oortjes of niet.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair