Bondscoach Sven Vanthourenhout toont begrip voor Wereldbeker-focus UCI: “Maar sancties wil ik niet”
Foto: Cor Vos
woensdag 22 november 2023 om 08:15

Bondscoach Sven Vanthourenhout toont begrip voor Wereldbeker-focus UCI: “Maar sancties wil ik niet”

Interview Wordt er deze week al een eerste stap gezet richting de eventuele hervorming van de omstreden Wereldbeker veldrijden? Wie weet, want toevallig komt juist nu de veldritcommissie van de UCI samen. Daarin zetelt ook één Belg: bondscoach Sven Vanthourenhout. WielerFlits polste hem naar zijn standpunten.

De Tsjechische Katerina Nash is het hoofd van die commissie, verder schuiven – naast Vanthourenhout – ook Nederlander Richard Groenendaal, Eva Lechner en de relatief onbekende Peter Privara, Ed Collins en Scott Kelly aan. De Fransman Steve Chainel kreeg het mandaat van de actieve renners om hun stem te verdedigen.

“Maar vergis je niet, dit is geen extra meeting omwille van de heisa van vorige week, hé”, legt Vanthourenhout uit. “De veldritcommissie komt sowieso twee à drie keer per jaar samen. In deze periode van het jaar vaak de derde keer. Het gaat daarin vaak over de Wereldbekers, WK’s, reglementen, maar er kunnen ook nieuwe ideeën en topics op de agenda worden gezet. Over de hervorming van de Wereldbeker hebben we het tot nu toe nog niet gehad.”

Al ligt het voor de hand dat men er deze week niet rondom zal kunnen praten. Welke mening wil Vanthourenhout er aanstippen? “Het uitgangspunt voor mij is dat de Wereldbekers boven al de rest zouden moeten staan. Naast de kampioenschappen zouden dat de belangrijkste crossen op de kalender moeten zijn. Niet alleen qua parcoursen, maar ook op het vlak van sfeer en prijzengeld.”

Geen focus op aantal manches
Het grote aantal manches en de druk op de crosskalender was de afgelopen week een van de grootste discussiepunten, maar daar zal Vanthourenhout de nadruk niet op leggen. “Of er nu zeven, acht of twaalf Wereldbekers worden verreden, dat maakt voor mij weinig verschil uit. Voor mij gaat het in die commissie over de parcoursen, accommodaties en faciliteiten op Wereldbekers. Dat vind ik belangrijker, of dat is waar ik het meest attent op ben. Minder op de aantallen.”

Vanthourenhout met Wout van Aert – foto: Cor Vos

Nochtans is dat wel het punt wat momenteel het hardste leeft onder de renners. “Omdat ze willen dat het leeft. Ik vind dat een veldrijder het vandaag de dag best goed heeft. Hij wordt naar behoren betaald, de verdiensten zijn zeker niet laag. Oké, het is geen businessmodel zoals op de weg of in andere luxesporten, dat is een feit. Maar de pure crossers hebben het niet slecht. Zeker niet als je weet dat er drie of vier maand crossen tegenover staan en al de rest pure voorbereiding is.”

Belonen in plaats van bestraffen
Toch is Vanthourenhout het op één punt oneens met de visie van de UCI. Voorzitter David Lappartient uitte immers het ‘dreigement’ om renners die andere crossen boven Wereldbekermanches verkiezen te weren uit de volgende Wereldbekers en hen zelfs het WK te laten overslaan. “Van mij moeten daar geen sancties aan vasthangen. Dat er keuzes gemaakt moeten worden bij de renners, is logisch. Dat kan ik volledig begrijpen en daar heb ik geen probleem mee.”

Vanthourenhout spreekt dan ook eerder over ‘belonen’ dan bestraffen. “Er moet een duidelijk verschil zijn tussen Wereldbekers en al de rest. Voor mij zou het dan logisch zijn dat er bijvoorbeeld de meeste UCI-punten te verdienen zijn, zodat de renners die de meeste Wereldbekers afwerken daar op het eind van het seizoen voor beloond worden. Bijvoorbeeld met de beste startpositie op het WK.”

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
21 november 2023 12:31
Het zou interessant kunnen zijn ook uci-weg punten voor de renners in veldritten toe te kennen, dat zou weg ploegen kunnen overhalen ook een paar crossers in hun ploeg op te nemen.

Het idee dat alle renners alles moeten rijden blijft belachelijk omdat een mixed programma zoals dat van Nys , WVA, Pidcock en MVDP juist meer reclame voor cyclocross oplevert dan als je de werelden van cross en weg gescheiden houdt.
  21 november 2023 13:12
  Is het niet wat vreemd om punten te scoren in een andere discipline en daar voordeel aan te hebben in het veldrijdcircuit, ze knoeien nu al speciaal met startplaatsen op de toppers te bevoordelen (cfr Mathieu en het WK mtb).
  21 november 2023 13:34
  @kennie lastig, maar weg punten zijn nog geen startplaatsen… ik ben het wel een dat de wedstrijd zelf niet (teveel) beïnvloed moet worden door gesteggel met punten. Dus een MVDP zou bij gebrek aan punten wel bevoordeeld kunnen worden maar nog altijd achter de eerste start rij moeten moeten staan. Oftewijl achter de renners die bewezen hebben een koers op het hoogste nieveau te kunnen winnen (in dat jaar)

  Een goed model in niet zomaar even bevredigend voor iedereen, maar moet kunnen.
  21 november 2023 15:23
  Zo is het bij de KNWU ook. Ik weet toen ik junior was dat ik mij automatisch plaatste voor het NK weg omdat omdat ik top 20 had gereden bij NK cross.
21 november 2023 14:49
Quote:
Vanthourenhout spreekt dan ook eerder over ‘belonen’ dan bestraffen. “Er moet een duidelijk verschil zijn tussen Wereldbekers en al de rest. Voor mij zou het dan logisch zijn dat er bijvoorbeeld de meeste UCI-punten te verdienen zijn”

Dat is nu toch al zo: 200 punten voor een zege in de Wereldbeker tov 80 in een C1 cross zoals de superprestige in Merksplas. Beetje gek om dat als oplossing aan te dragen.
  21 november 2023 20:41
  Ja helemaal mee eens. Een flagrant bizar punten voordeel, aangezien een wereldbeker vaak nauwelijks verschillende renners had ten opzichte van superprestige. Tot een paar jaar terug was het in de superprestige zelfs lastiger om top 15 te rijden, omdat in de wereldbeker minder Belgen mochten starten
21 november 2023 19:47
De bondscoach én commissielid praat veel, zegt niks en stoot vooral niemand voor het hoofd. Prima politicus
  21 november 2023 21:01
  Er is in de Vlaamse politiek toch een vacature? #connerrousseau
22 november 2023 11:09
Veldrijden zal in het modiale wielergebeuren ( dat zelf op wereldvlak amper bij de 10 meest bekeken sportten is) altijd een klein broertje en aanhangsel blijven. Mondiaal stelt het nu zelfs buiten Belgie en Nederland gewoon nog minder voor dan 40 en 50 jaar geleden. Dus het zal altijd wel zo wel wat een winterse bezigheid blijven. Mountainbike en nu al gravelraces zijn nu reeds echt mondiaal en zal nog verder groeien. Cyclocross heeft mondiaal geen groeimarge meer.
21 november 2023 21:51
De vleesgeworden arrogantie. Wat een parvenu, die sven. Matige carrière, matige coach. Maar wel weer praatjes, net als nys, vanhoecke, evenepoel, vanwilder en wat is dat toch in het land van chiro, landbouwjeugd en scout. Waar op scholen nog op de leraar gewacht moet worden, waar kaffer nog een normaal woord is, waar meer varkens zijn dan mensen. Vroeger hD
  21 november 2023 21:51
  Had je Freddy Deneucker bij man bijt hond. De ultieme faal.
  21 november 2023 21:54
  Is dat familie van Danny Deneuker, ex-burgemeester van Kuttekoven?

Reacties zijn gesloten.