Bondscoach Belgische ploeg: “Dit EK geeft veel vertrouwen voor het WK”

maandag 13 september 2021 om 18:56
Bondscoach Belgische ploeg: “Dit EK geeft veel vertrouwen voor het WK”

foto: Cor Vos (archief)

Sven Vanthourenhout trekt met vertrouwen naar het WK wielrennen in eigen land. De bondscoach van de Belgische ploeg kijkt dan ook tevreden terug op het voorbije EK wielrennen in Italië. “We nemen drie medailles bij de beloften en de profs, dat is dus fantastisch”, reageert hij.

“We hebben een fantastische week gekend waarin de jeugd heel veel heeft aangestoken en we hebben die lijn kunnen doortrekken. Vooral met Thibau Nys die goud pakt. Dat is natuurlijk fantastisch, voor velen een verrassing. Voor ons ook heel leuk dat hij dat kon waarmaken. Maar Lennert van Eetvelt is voor ons de man van het EK bij de beloften”, vertelt Vanthourenhout.

Remco Evenepoel was de grote man van België in de wegwedstrijd bij de mannen. Hij maakte de koers hard, maar was niet in staat om Sonny Colbrelli te lossen. Evenepoel moest genoegen nemen met zilver. “Met Remco hebben we het maximale eruit gehaald. Ik heb een fantastisch team gezien en met de federatie hebben we echt goed ondersteunend werk geleverd. De resultaten mochten er zijn”, aldus de bondscoach.

Komend weekend begint het WK al met de individuele tijdrit tussen Knokke-Heist en Brugge. Vanthourenhout geeft aan dat het EK een boost heeft gegeven aan het team. “Dit geeft veel vertrouwen. Vooral ook omdat we voelen dat de werking oké is. Iedereen staat scherp. Als je dan met dit resultaat naar het WK kan gaan, geeft dat enorm veel vertrouwen, zowel voor de jongens die het op de fiets moeten doen als de mensen die langs de kant staan.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Murcia 13 september 2021 om 19:08

Kan ook alleen maar tevreden zijn, waar men succes kon halen (jongens, beloften mannen en elite mannen) heeft men het ook behaald. Kopecky was bij de dames minder maar dat heeft wel een oorzaak. Ik vond Sven al de juiste keuze bij diens aanstelling en dat gevoel wordt alleen maar bevestigd. Tegelijkertijd kan de publieke opinie zomaar tegen je keren als het WK in eigen land tegenvalt. Wat bij de EK opviel was dat er echt een ploeg stond in alle categorieën, hopelijk ook een voorbode voor Leuven.

Melkzuur 13 september 2021 om 19:29

Ik heb hetzelfde gevoel. Ironisch genoeg kan Evenepoel de bondscoach tijdens het WK maken of kraken: als hij van Aert aan de titel helpt, kan Vanthourenhout die pluim op zijn hoed steken, en zal hij bewierookt worden. Als Evenepoel echter niet in beeld zou komen, of erger nog, een "foute" actie zou ondernemen, is het kot hier te klein, en kan hij als bondscoach de komende 10 jaar niets goed meer doen. Als Belg hoop ik uiteraard op het eerste. :-)

Michelangelo 13 september 2021 om 19:34

De Belgen hebben dan ook een prima EK gereden, met uitstekende resultaten. En ook een goede spirit.

Ik hoop voor de Belgen dat het WK op een gelijkaardige manier verloopt. Met de kopman die op de afspraak is, en door zijn collega’s in de gelegenheid wordt gesteld om ook daadwerkelijk voor de winst te rijden. Ik hoop dus dat iedereen woord houdt. En dat zal moeten blijken als er koerssituaties ontstaan waarbij landsbelang en merkenploegbelang ineens op gespannen voet staan. Evenepoel of Lampaert weg met Asgreen of Alaphillipe: Lefevere zal ze vooruit schreeuwen, ze zullen allebei zin hebben om met elkaar door te rijden en het onderling uit te maken, maar de kans is dan reeel dat Belgie aan het korste eind trekt (zoals met Lampaert met Viviani in Alkmaar). Op die momenten zal iedereen kleur moeten bekennen. En ik hoop dat het dan ook allemaal net zo mooi is als nu wordt voorgespiegeld.

Cochise 13 september 2021 om 20:25

Ik denk niet dat Lefevere in een volgwagen zit dus die zal geen consignes kunnen geven tijdens de koers. En ik denk ook niet dat er een kopgroep met Asgreen en Alaphilippe kan ontstaan waar wel Lampaert en niet Van Aert bij zit.

Probleem is nu dat de Belgen enkel kunnen verliezen en er een probleem zal worden gezocht én gevonden als dat gebeurt. En die kans is best groot. De concurrentie gaat niet doorrijden in een kopgroep mét Van Aert maar misschien ook niet achter een kopgroep waar wel Belgen zitten maar geen Van Aert. Je kan/moet Evenepoel wel spelen als bliksemafleider maar eigenlijk enkel als hij solo gaat.

Michelangelo 13 september 2021 om 20:40

Met name die allerlaatste toevoeging is belangrijk, zo is gisteren wel heel duidelijk gebleken.

Voor belgie is denk ik met name stuyven belangrijk aangezien hij wel de wapens heeft om het af te maken, zowel alleen als in een klein groepje.

mark peeters 13 september 2021 om 21:54

Wat als Wout Van Aert op pad is met pakweg Eenkhoorn of Teunisse? Wedden dat Zeeman in hun oor schreeuwt dat ze Van Aert naar de titel moeten leiden …

Murcia 13 september 2021 om 22:05

Eens met Cochise, de tijdrit is volslagen eerlijk. Jij bent goed of niet en als je materiaal meewerkt wint altijd de sterkste tenzij we een rare omslag in het weer in krijgen. Bij de wegwedstrijd zal jouw eigen vorm meewegen maar voor een veel kleiner gedeelte. Werkelijk iedereen zal de koers afstemmen op de Belgen en in het bijzonder van Aert.
Naar mijn mening moet je dus de ploegmaats gebruiken voor Plan A om Wout als winnaar te krijgen maar een Plan B en C moet je wel opstellen en durven in te zetten als dat nodig mocht zijn. Uiteindelijk telt voor de ploeg maar één ding, de trui moet voor een Belg zijn, geen Wout dan een Jasper of Dylan of Remco. Het enige wat jezelf in de hand hebt is je eigen tactiek en gezamenlijk optreden als ploeg. Dus voor elke renner die het kan afmaken namens België geldt ook: Zelf durven te verliezen als het maar een Wereldkampioen oplevert voor je eigen land.

de adelaar 13 september 2021 om 22:20

Wie betaalt behaalt is het devies altijd geweest binnen elke landenploeg….

7even 13 september 2021 om 23:18

Ik vond het tactisch enorm dom gereden. Je had 2 of 3 man in de kopgroep en 2 man in de groep met mollema. In beide groepen deden ze kopwerk. Als ze slim waren, deden ze in beide groepen niets. Laat andere maar werken, kom je met 5 man samen dan om en om aanvallen. En alleen rijden als je solo bent. Enkel dan maak je gebruik van je overtal en gebrek aan sterke sprint.

Massimo Bataille 14 september 2021 om 08:59

Dat werkt enkel in ideale fantasiewerelden…

Wat krijg je als de belgen niet meewerken in de kopgroep?
1) Constant aanvallen van allerlei renners, waarop de belgen constant zullen moeten reageren. Dus constant hollen en stilstaan en dan gaat Hermans ook niet lang meegaan.
2) Mogelijks een aanvallende groep met pakweg Colbrelli, Pogacar, Cosnefroy en Hermans, waarbij Hermans nooit te nimmer kan winnen. En Evenepoel die in tang zit in de achtervolgende groep en niet mag rijden
3) Evenepoel ( of eigenlijk elke kopman in die situatie) die geërgerd zit rond te rijden omdat er extra veel chaos is en geen rust, terwijl ze de boel kunnen controleren met hun overwicht in mannetjes…

En kijk toch maar eens goed terug naar Dewulf en Campenaerts in de achtervolgende groep. Ze rijden toch maar aan 90% mee hoor. Kwamen ze terug konden ze knechten en hadden ze echt niet te veel krachten verspeeld.

hjjanssen1973 14 september 2021 om 08:37

Sterke koers van de Belgen. REV onverwacht ijzersterk na zijn ziekmelding in de Benelux tour. Colbrelli zo mogelijk nog beter, omdat hij REV goed kon volgen bergop. Prachtige koers gezien.

Headlines

Materiaalzone

Populair