Boels-Dolmans dingt niet mee naar eerste Women’s WorldTour-licenties

donderdag 29 augustus 2019 om 13:11
Boels-Dolmans dingt niet mee naar eerste Women’s WorldTour-licenties

foto: Cor Vos

Boels-Dolmans maakt geen deel uit van het rijtje ploegen, dat meedingt naar de eerste Women’s WorldTour-licenties. De ploeg van onder anderen wereldkampioene Anna van der Breggen, Jolien D’Hoore en Chantal Blaak kan vooralsnog niet de vereiste garanties geven.

Deze week maakte wielerbond UCI bekend welke vrouwenploegen zich hebben aangemeld voor de eerste Women’s WorldTour-licenties, die worden afgegeven voor de seizoenen 2020 tot 2024. De licenties maken deel uit van hervormingen van de UCI, waarbij vanaf komend jaar twee types teams deel uitmaken van het peloton: Women’s WorldTeams en Women’s Continental Teams.

Onder de aangemelde ploegen zijn onder meer CCC-Liv en Sunweb. Teams als Bigla, WNT-Rotor én Boels-Dolmans ontbreken. Laatstgenoemde ploeg kan op dit moment geen garantie voor vier jaar geven. De horizon van de koploper in de team rankings van de UCI reikt tot twee jaar op dit moment.

De namen van de ploegen die aan alle criteria hebben voldaan, worden officieel bekendgemaakt in december. “De UCI is tevreden met het aantal ontvangen aanvragen”, meldde de wielerbond. “Een teken van vitaliteit en professionaliteit van het vrouwenwielrennen. Dit krijgt een nieuwe dimensie in 2020 dankzij een uitgebreide herstructurering in lijn met de Agenda 2022 van de UCI.”

Aangemelde vrouwenteams
flag-it Alé Cipollini
flag-de Canyon SRAM
flag-nl CCC-Liv
flag-fr FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope
flag-au Mitchelton-Scott
flag-es Movistar
flag-nl Sunweb
flag-us Trek-Segafredo Women

Dit artikel delen:

6 Reacties

Simon1 29 augustus 2019 om 13:32

Wat jammer zeg

nummer3 29 augustus 2019 om 13:35

Is me nou niet helemaal duidelijk of dit ook direct consequenties heeft om eerlijk te zijn.

AWestie 29 augustus 2019 om 14:15

Ik ben ook benieuwd naar de consequenties. Er zitten een boel kopvrouwen, dus ze zullen vast worden uitgenodigd voor de grote wedstrijden (of de kopvrouwen moeten verhuizen). En zijn die garanties voor vier jaar normaal (vergeleken met de mannenteams)?
5 van de 10 best presterende teams (volgens PCS) komen daarmee dus niet op het hoogste niveau. Is ook een beetje scheef als je het mij vraagt.

SnellePelle 29 augustus 2019 om 16:08

Sportieve resultaten en commerciële resultaten lopen ver uit elkaar. Of te wel:
Er is veel publieke waardering voor de prestaties van de vrouwen, maar qua tv minuten en bijkomende sponsorgelden blijven de vrouwen ver achter.

Nu probeert de UCI een lans te breken in de professionaliteit van de vrouwen door een hors categorie in het leven te roepen. Maar dan moet er wel zekerheid zijn van commercieel belang.

En aangezien de grootste organisator ASO door het degraderen, en niet uitzenden van oa de Luikse vrouwenkoersen een duidelijk signaal afgeeft dat zij WT niveau niet serieus nemen kunnen sponsoren geen meerjaren zekerheid geven en geen WT niveau dus.

Soort van commerciële patstelling.

Verweggistan 29 augustus 2019 om 17:32

Vier jaar is wel heel erg lang in het wielrennen.

west 29 augustus 2019 om 18:05

Je kan ook gewoon tot ergens richting december een Licentie aanvragen, dus het zal wel loslopen. Kan me ook voorstellen dat opeens van nul regels omtrent sponsoring naar: je moet je financiering voor vier jaar op orde hebben, wel een dingetje is.

Headlines

Materiaalzone

Populair