Boels-Dolmans bleef stil rond Armitstead om geen onrust te creëren

dinsdag 2 augustus 2016 om 12:13
Boels-Dolmans bleef stil rond Armitstead om geen onrust te creëren

Foto: Sirotti

Boels-Dolmans wist eind juni al van de schorsing van haar renner Elizabeth Armitstead, maar de Nederlandse formatie heeft daar bewust niets over gecommuniceerd. “Waarom zouden we onrust creëren?”, reageert de woordvoerder van de ploeg tegenover de NOS. “We waren bezig met het aanvechten van haar schorsing.”

Daardoor werd vandaag pas bekend dat Armitstead een tijdje was geschorst. De wereldkampioene had drie dopingcontroles gemist, waar je normaal gesproken een straf voor krijgt, maar het sporttribunaal CAS heeft haar in hoger beroep vrijgesproken. De eerste gemiste controle bleek namelijk ongeldig. “De dopingcontroleur vroeg bij de receptie van ons hotel in Zweden waar Lizzie was. Maar hij legitimeerde zich niet. Dus heeft de receptie haar kamernummer niet gegeven. Hij probeerde haar vervolgens te bellen, maar ze lag te slapen. Daarop is hij onverrichter zake weer weggegaan.”

Armitstead heeft deze eerste gemiste controle met succes aangevochten. Over de andere twee gemiste controles zegt haar ploeg: “Eén controle miste ze vanwege een noodgeval in haar familie. Ze was vergeten om haar whereabouts aan te passen. De andere gemiste controle wil ze ook nog aanvechten, want de UKAD (UK Anti-Doping,red.) heeft nog een administratieve fout begaan, maar daar wacht ze nog even mee. Ze bereidt zich eerst voor op de Spelen.”

De 27-jarige Britse deed begin juli nog mee aan de Giro Rosa. Op 8 juli stapte ze daar plots af. Boels-Dolmans meldde toen dat Armitstead ziek was, maar de ploeg wist op dat moment dus al van de schorsing. De vraag waarom het nieuws stil bleef, verwijst Boels-Dolmans door naar de UKAD. “Ik denk dat zij ook wel inzagen dat er een fout gemaakt was.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

hongerklopje 2 augustus 2016 om 12:16

Geen onrust creëren, je weet toch dat het moment komt dat de zaak voorkomt. Dan kun je beter zelf uit de school klappen om je goede wil te tonen

Spinergy 2 augustus 2016 om 12:18

Nou dat is dan goed gelukt.

jan jansen 2 augustus 2016 om 12:22

Bedenkelijk verhaal wat de boel allen maar erger maakt.

Magikdatzeggen 2 augustus 2016 om 12:24

Dubieuze zaak…

robotour 2 augustus 2016 om 12:25

Kan niet beter dat hele stiekume gedoe met whereabouts en achterlijke out-of-competitioncontroles op de schop ? Anno 2016 moet het toch mogelijk zijn iedereen tijdens competitie te controleren, te volgen, te testen etc. Wat er gedaan wordt in de vrije tijd gaat normaal gesproken toch niemand iets aan. Inbreuk op privacy is veel te groot.

anonymous 2 augustus 2016 om 12:26

Iedereen tijdens competitie controleren kost wel veel geld…

bart12 2 augustus 2016 om 12:27

De eerste was inderdaad buiten haar schuld om zo te lezen, maar ze staat nu wel ”op scherp” iig

albertooo 2 augustus 2016 om 12:34

@robotour
Dus in de winter mag iedereen klooien met roids en alvast een voorraadje zakken klaarleggen voor de Ronde en Roubaix? Gaan we even 15 jaar terug in de tijd.

Niet dat het huidige systeem goed werkt. Stel je voor dat renners zouden gaan trainen op een redelijk geïsoleerd vulkanisch eiland zoals Tenerife, dan zou je goed kunnen achterhalen wanneer er een controleur onderweg is.

jan jansen 2 augustus 2016 om 12:35

Een wereldkampioene die drie controles mist?
Wie geloofd dat nou?

robotour 2 augustus 2016 om 12:42

@albertoo
ja, want ze zijn toch niet in competitie, en er is toch een biologisch paspoort en weet ik wat nog niet meer. Er zijn ook contracten afgesloten met dopingclausules, dus je moet wel heel erg blond zijn om nu nog te klooien en het risico te nemen.
Kan ze nu geen schade vergoeding eisen trouwens ? Onterechte voorlopige schorsing opgelegd.

Magikdatzeggen 2 augustus 2016 om 12:50

@robotour de schorsing lijkt me niet onterecht. Ik kan me bijna niet voorstellen dat een controleur zich niet legitimeert.

schipperaar 2 augustus 2016 om 12:51

@jj
Je kan het ook omdraaien, ambtenaren die hun taak niet naar behoren uitvoerenen je volledig beschikbaar stellen dag en nacht is niet van deze tijd natuurlijk.

cubie 2 augustus 2016 om 12:53

Als ze een medaille haalt, wordt dat er wel eentje met een luchtje. Ik snap boels niet dat ze dit stil gehouden hebben.

Chrys 2 augustus 2016 om 12:57

@robotour
Het biologisch paspoort is er mede dankzij de out-of-competition controles. Die zijn daarvoor noodzakelijk. Anders kan je in de winter lekker rotzooien met doping en in de zomer standaardwaardes hebben, maar wel lekker geprofiteerd van de doping boost.

Spinergy 2 augustus 2016 om 13:01

De renners gebruiken het biopaspoort als rode draad, het helpt ze waarschijnlijk zelfs om vals te spelen.

vinz 2 augustus 2016 om 13:02

sowieso niet slim om dit stil te houden, en zeker niet om te liegen over ziekte. wielrennen heeft anno 2016 baat bij transparantie.

limburgia 2 augustus 2016 om 13:16

Prima zet van Boels-Dolmans.
Wachten tot er duidelijkheid is en niet al voor die duidelijkheid met allerhande
verhalen komen aanzetten.

123poetertjes 2 augustus 2016 om 13:27

Boels verhult bijna alles!

hugenholz 2 augustus 2016 om 13:32

Het is dan wel heel erg lang stilgehouden want er zit bijna een jaar tussen de eerste en laatst gemiste controle. Tel daarbij op dat mevrouw in eerste instantie geen protest aantekende mbt de 1e 2 gemiste controles. Pas bij de laatst gemiste controle waren de rapen gaar klaarblijkelijk. Dit lijkt op een ingecalculeerde damagecontrol door Armistead, Boels en de UKADA (manoevreren door de mazen van de wet)

Je reinste volksverlakkerij

albertooo 2 augustus 2016 om 13:57

@robotour
Je moet heel blond zijn om nog gepakt te worden. Als je slim genoeg bent is het systeem makkelijk te omzeilen, en kun je er toch je voordelen uithalen. Dus het komt soms goed uit om controles te missen.

montventoux 2 augustus 2016 om 14:06

Stil houden om geen onrust te veroorzaken. Zo zal de omerta ooit begonnen zijn.

SolerEritrean 2 augustus 2016 om 14:12

Indien het verhaal klopt, heeft ze maar 2 misgelopen controles en dient ze niet geschorst te worden en is het eig ook helemaal geen issue.

achtpuntzes 2 augustus 2016 om 14:16

ik denk dat het stilhouden meer schade veroorzaakt heeft dan een en ander meteen naar buiten brengen, maar goed…

klootje kriekeljon 2 augustus 2016 om 14:19

Idd. 8.6. En reken maar dat een ploeg dat zelf perfect weet en afweegt. Wat voor mij zegt dat er iets aan de hand is als deze keuze wordt gemaakt, in de hoop de schade te beperken.

blokkie5 2 augustus 2016 om 15:31

@albertooo

Helemaal mee eens. Een beetje zichzelf respecterend topper traint afgelegen. Mollema zoekt ook een waddeneiland (Ameland volgens mij) op als hij gaat trainen in Nederland. Froome zit de halve winter in rare gebieden in Afrika. Bij de Colombianen is al helemaal niet te komen en zo zijn er wel meer voorbeelden van opvallende keuzes.

  • 1
  • 2

Headlines

Materiaalzone