Bob Jungels: “Giro-zege van Dumoulin was een opsteker voor mij”

Bob Jungels: “Giro-zege van Dumoulin was een opsteker voor mij”

Foto: LaPresse - Gian Mattia D'Alberto

vrijdag 13 april 2018 om 18:30

Voor hij begint toe te werken naar de Tour de France, zakt Bob Jungels nog even af naar onze contreien om de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik af te werken. Dat doet de Luxemburger van Quick-Step Floors niet zonder ambitie. “Natuurlijk is de Tour het grootste doel van het jaar voor mij, maar de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik behoren tot mijn favoriete koersen van het hele seizoen. De Luxemburgse geschiedenis in deze koersen spreekt mij aan en is ook een motivatie”, vertelt Jungels vanuit Hostellerie La Butte aux Bois aan WielerFlits.

Geen ideale voorbereiding
Jungels begint niet met een ideale voorbereiding aan de drie Ardennenklassiekers. Tijdens zijn grote doel van het voorjaar, Tirreno-Adriatico, moest hij afrekenen met een virus en daarna zagen we nooit meer de beste Jungels. “Het was tot nu toe een voorjaar met ups en downs, dat geef ik toe. De ziekte tijdens Tirreno-Adriatico kwam heel ongelegen. Ik was de weken daarvoor goed aan het jaar begonnen met een sterke prestatie in de Ronde van Murcia, de Ronde van de Algarve en een podium in de Drôme Classic. Daarna is dat goed gevoel eigenlijk nooit meer teruggekeerd en is de ziekte blijven aanslepen.”

“Het enige wat dan helpt, is rust”, aldus Jungels. “Na Tirreno en de Ronde van Catalonië heb ik het een paar dagen rustig aan gedaan en vorige week heb ik goed kunnen trainen op Mallorca. De zon heeft mij deugd gedaan en ik voel me echt beter nu. Met de vorm zit het goed, al zou je dat na de Brabantse Pijl misschien niet zeggen. Maar daar kwam ik gewoon nog wat wedstrijdritme te kort in de finale. Met de Brabantse Pijl in de benen, zou ik daar in de komende klassiekers minder last van moeten hebben, maar het blijft een beetje een vraagteken. We hebben gelukkig meer speerpunten binnen deze ploeg. Niki Terpstra en Philippe Gilbert brengen hopelijk de winning mood van de Vlaamse klassiekers mee.”

Toch zijn de Ardennenklassiekers voor Jungels ook een doel op zich. Aan de Tour de France, waar hij namens Quick-Step Floors een hoge klassering in het algemeen klassement nastreeft, denkt hij nog niet. “Deze koersen zijn heel belangrijk voor de ploeg, en dus ook voor mij. Quick-Step is een ploeg die gewoon leeft voor de klassiekers, zelfs al vinden ze niet in Vlaanderen plaats. Natuurlijk is de Tour het grootste doel van het jaar voor mij, maar de Amstel en Luik behoren tot mijn favoriete koersen van het hele jaar. De Luxemburgse geschiedenis van deze koersen spreekt mij aan en is zeker een motivatie. Bovendien liggen die koersen mij, al zou je dat – gezien mijn vorige resultaten – misschien niet zeggen.”

Na Luik-Bastenaken-Luik gaat de riem bij Jungels er even af, voordat hij met zijn voorbereiding op La Grande Boucle begint. “Ik ga een weekje naar huis, waar ik goed kan ontspannen, en dan begin dan aan mijn opbouw richting Tour de France. Dat zal via een aantal hoogtestages en het Criterium du Dauphiné zijn. Of dat niet te weinig competitie is? Dat lijkt misschien zo, maar er zijn niet veel koersen waar je gericht aan je klimkwaliteiten kan werken. Daarnaast heb ik de voorbije jaren ondervonden dat ik er weinig moeite mee heb om via trainingskampen aan mijn vorm te schaven. Ik kom om een of andere reden altijd goed terug van die stages. Ik hou van de relaxte sfeer, ver weg van alle drukte.”

Frisser aan de Tour beginnen
Vorig jaar eindigde Jungels in de Giro d’Italia achtste, een jaar daarvoor nog zesde. Telkens nam hij de witte jongerentrui mee naar huis, ondanks een slappe slotweek. Gaat hij zijn ronde anders indelen nu? “We hebben enkele excellente coaches en trainers binnen de ploeg die moeten vermijden dat ik te vroeg of te laat in vorm ben. Daar zullen ze alles aan doen, maar je bent nooit zeker. Ik denk dat ik veel ervaring heb opgedaan in de voorbije jaren en moet leren uit mijn fouten. Vorig jaar ben ik volgens mij in de fout gegaan tijdens mijn voorbereiding. Ik heb iets te veel gedaan, waardoor ik al iets te goed was in de eerste week. Ik had de Amstel, Waalse Pijl, Luik en een zware Ronde van Romandië in slecht weer gereden, en was daarom na de tweede week niet meer fris genoeg om de verschillen te maken.”

“Anderzijds was de overwinning van Tom Dumoulin voor mij een mentale opsteker”, verrast Jungels. “Dumoulin is een beetje hetzelfde type renner als ik. Hij moet uitpakken in de tijdrit en bergop daarna de schade beperken. Dat hij die Giro heeft kunnen, winnen maakt het voor mij heel interessant. Het geeft mij vertrouwen dat zo’n type renner een grote ronde kan winnen. Ik besef wel dat de Tour nog een andere wedstrijd is. De druk is daar nog groter en de hele wereld volgt je drie weken lang, maar wat het niveau en verloop betreft, ben ik ervan overtuigd dat we een zelfde scenario kunnen krijgen in de Tour.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Thijs E 13 april 2018 om 19:01

Volgens mij heeft hij ook nog wat tegoed van Dumoulin, dat is nooit verkeerd.

0
chavanelfan 13 april 2018 om 19:30

Hij zal nooit het podium van een grote ronde halen en ik vrees dit jaar ook niet de top tien van de Tour. Zijn tijdritten zijn gewoonweg te matig de laatste tijd en in de Tour is hij volgens mij niet bij de 15 à 20 beste klimmers. Jungels levert eigenlijk te weinig af voor het talent dat hij heeft. Hij zou zich beter focussen op ritzeges en de sprinttrein in de Tour, want als je hem in de laatste km op kop zet, zit Gaviria in een zetel.

0
Plavka 13 april 2018 om 19:30

Aha, in de butte aux bois. Het mag ( flink) wat kosten bij quick step. Goed geregeld hoor. Is eens wat anders dan het novotel in maastricht.

0
Johnny7 13 april 2018 om 19:38

Ik heb niet tegen Jungels maar voorlopig zie ik hem niet hetzelfde als Dumoulin bereiken. Zijn tijdrit is een stuk minder geworden naarmate hij beter is gaan klimmen. Ook moet hij nog teveel knechtenwerk doen bij Quickstep voor sprinters en klassiekerrijders, dat is echt niet de bedoeling als je een ronderenner wilt zijn. Maar met een aantal verbeteringen op het gebied van programma en klimcapaciteiten heb ik er wel vertrouwen in om eerlijk te zijn. Dan heb ik het over maximaal een keer top 5 rijden in een grote ronde.

0
Frits des Jeux 13 april 2018 om 19:56

Niet vergeten dat Bob Jungels 2 jaar jonger is dan Tom Dumoulin. Als je Dumoulin met 2 jaar geleden vergelijkt is het verschil in rondewerk tussen beiden niet heel groot. Hij zal dit jaar wel een stap moeten maken, maar ik denk dat de Tour hem beter past. Daar ben ik bij Tom ook van overtuigd overigens. De Franse cols zijn veel meer geschikt voor renners die eigenlijk als tijdrijder ook goed kunnen klimmen. Ze zijn beter en makkelijker in te delen door de gelijk steilheidsgraad.

0
josi 13 april 2018 om 20:04

Op zich heeft hij gelijk dat hij hetzelfde type renner is als Dumoulin, alleen zit hij zowel qua klimmen als tijdrijden nog wel duidelijk onder diens topniveau. Het zou me niet verbazen als hij de komende Tour in het geel komt, gezien het parkoers van de eerste week, maar daarna zal hij toch wel langzaam uit de top van het klassement wegzakken.

0
Arnaud Demare 13 april 2018 om 20:22

@Frits des Jeux
Helemaal mee eens. Dumoulin, daar had ook niemand twee jaar geleden gezegd dat hij zomaar even de giro zou gaan winnen. Jungles heeft nog tijd zat om die stappen te gaan zetten.

0
Jungle Man 13 april 2018 om 20:36

Ik zie jungels met zijn capaciteiten wel aks potentiële top 5 renner in de komende tour, vanwege het parcours

0
Lopopodium 13 april 2018 om 22:05

Ik vond Jungels vorig jaar in de Giro behoorlijk indrukwekkend. Ik heb wel vertrouwen in zijn mogelijkheden.

0
albertooo 13 april 2018 om 22:22

@Arnaud Demare
Het verschil tussen deze twee renners is dat Jungels’ capaciteiten al sinds de junioren van hoog niveau zijn. Niet weg te krijgen van het podium in de U19-klassementen, dus van hem kun je niet zulke bokkensprongen verwachten op latere leeftijd. Dumoulin moest zijn best doen om bij de beloften op te vallen en het clubniveau te ontstijgen, terwijl Jungels zonder enige weerstand kon doorstromen naar Leopard-Trek.

0
52voor11achter 13 april 2018 om 23:32

“I know Tom Dumoulin, I worked for Tom Dumoulin, Tom Dumoulin is a friend of mine: Bob, you are not Tom Dumoulin.”

0
Wheely 14 april 2018 om 00:18

Bob rijdt ook niet bij de juiste ploeg om zich tot ronderenner te ontwikkelen, de wolfen zijn veels te gretig als het gaat om dagsuccessen, terecht overigens maar dat gaat niet werken als je voor een klassement wil gaan.

0
vanSpringel 14 april 2018 om 06:54

“Net als TD bergop de schade beperken ” ?

0
DrJ 14 april 2018 om 12:25

@vanSpringel

Ja, minder lang poepen langs de kant.

0
Sonsbach Allstars 17 april 2018 om 11:06

@ThijsE
Wat bedoel je? WAt heeft dumoulin nog tegoed van jungels?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone