Boasson Hagen blijft peloton voor in Plouay

zondag 26 augustus 2012 om 16:38

foto: Sirotti (archief)

Edvald Boasson Hagen heeft de Grand Prix Ouest France-Plouay gewonnen. De Noor kwam solo over de finish in het Franse stadje, enkele seconden voor Rui Costa en het peloton. Heinrich Haussler was daarvan de snelste sprinter.

Peter Sagan gaf onderweg op door ziekte. Het eerste deel van de koers werd geleid door een volledig Franse kopgroep van zes, waarin ook nog eens alle deelnemende Franse teams behalve Cofidis vertegenwoordigd waren: AG2R met Julien Berard, FDJ met Mathieu Ladagnous, Europcar met Anthony Carteau, Saur met Laurent Mangel en Bretagne-Schuler met Laurent Pichon. Daarnaast reed er met Pierre Cazeaux nog een Franse Bask in dienst van Euskaltel mee.

De kopgroep werd echter bijgehaald in de laatste 25 kilometer, toen de koers ontplofte. Een groepje met onder meer Thomas Voeckler, Jerome Coppel en Tom-Jelte Slagter reed achter de eerder ontsnapte Cyril Lemoine en Eduard Vorganov aan. Nadat Voeckler met Coppel had afgesproken naar de twee vooraan te springen, kwam ook Egoi Martinez bij het gezelschap aansluiten.

Erg lang duurde deze situatie ook niet, want ondanks enkele aanvallen van Katusha-renners begon het (afgeslankte) peloton compleet aan het laatste klimmetje van de dag. Hierop creëerde Rui Costa een gaatje, waar Simon Gerrans niet in kon springen. De Portugees liep langzaam uit op een groep van zo’n 15 man die een tiental seconden voor het peloton uitreed en leek op weg naar de zege.

Er reed echter nog één man tussen: de Noor Edvald Boasson Hagen. Na het aansluiten bij Costa kwam hij even op krachten om de Movistar-coureur vervolgens achter zich te laten. Solo kwam hij zo over de streep in Plouay, terwijl het peloton ook Costa net niet te pakken kreeg.

Grand Prix Ouest France-Plouay 2012 (WT)
Plouay – Plouay (243 km)

1. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Sky)
2. Rui Faria da Costa (Portugal/Movistar)
3. Heinrich Haussler (Duitsland/Garmin-Sharp)
4. Matthew Goss (Australië/Orica-GreenEDGE)
5. Jürgen Roelandts (België/Lotto-Belisol)
6. Marco Marcato (Italië/Vacansoleil-DCM)
7. Giacomo Nizzolo (Italië/RadioShack-Nissan)
8. Borut Bozic (Slovenië/Astana)
9. Samuel Dumoulin (Frankrijk/Cofidis)
10. Luca Paolini (Italië/Katusha)

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair