Blijlevens bekent epogebruik en wordt ontslagen door Belkin

donderdag 25 juli 2013 om 15:27
Jeroen Blijlevens

foto: Sirotti

Jeroen Blijlevens heeft toegegeven dat hij tijdens zijn wielercarrière, en meer bepaald vanaf 1997, epo heeft gebruikt. Dat doet hij in een open brief na een gesprek met Belkin, de ploeg waarvoor hij ploegleider was. Het gesprek kwam er na de publicatie gisteren van een lijst van renners die tijdens de Tour van 1998 betrapt zijn op het gebruik van epo, waarvan Blijlevens er toen een was. Belkin heeft Blijlevens na zijn bekentenis meteen aan de deur gezet.

“Het Belkin Pro Cycling Team en ploegleider Jeroen Blijlevens gaan per direct uit elkaar”, luidt het in een persbericht van het team. “Het management van Belkin betreurt het dat Blijlevens niet eerder dit jaar gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden die het dopingconvenant bood om een bekentenis te doen. Het team hecht veel waarde aan de kernwaarden transparantie en geloofwaardigheid en ziet in het licht van deze gebeurtenissen geen toekomst meer voor Blijlevens bij de ploeg.”

In een open brief zegt Blijlevens zelf: “Er werd veel over het wondermiddel epo gesproken. In 1997 besloot ik voor het eerst voor de Tour epo te gaan gebruiken. Dit was een stom besluit, maar in mijn ogen wel een beslissing die ik moest nemen. Ik had het gevoel dat ik op een splitsing stond. Epo nemen en grote koersen rijden of het zou heel moeilijk zijn om een behoorlijke prof te zijn. Het was een tweestrijd.”

“Mijn hele leven had in het teken gestaan van het wielrennen en dan wil je dat niet zomaar opgeven, omdat er een wondermiddel was in het peloton. Ik heb zelf de keuze gemaakt om het te gaan gebruiken en de epo zelf gekocht. Er zijn nooit verboden producten aangeboden vanuit een ploeg waar ik heb gereden”, aldus Blijlevens nog, die verder belooft zijn verhaal te zullen doen bij de Dopingautoriteit.

Blijlevens erkent tot slot dat hij fout was door zo lang te wachten met een publieke biecht. “Vaak is mij gevraagd of ik ooit doping heb genomen, altijd heb ik het ontkend. Je geeft natuurlijk niet graag toe dat je doping hebt gebruikt. Dit jaar moest iedereen was bij de drie Nederlandse ploegen een verklaring ondertekenen en aangeven of je ooit met doping in aanraking was geweest. Ik heb toen de keuze gemaakt om de vier vragen met nee te beantwoorden. Ik heb hiervoor gekozen omdat je enerzijds niet graag toegeeft en anderzijds de afweging maakt wat de consequenties zijn om een half jaar niet te werken.”

“Onze ploeg was op zoek naar een sponsor en het was niet zeker of Blanco in 2014 nog zou bestaan. Als ik zou bekennen dan zou ik maar drie maanden (buiten het wegseizoen) mijn beroep als ploegleider kunnen uitvoeren in 2013. Ik heb de keuze gemaakt om aan de slag te gaan en mijzelf te bewijzen. Mocht de ploeg toen al zeker zijn geweest van een sponsor tot en met 2015, dan zou ik wellicht een ander keuze hebben gemaakt.”

Lees hier de open brief van Jeroen Blijlevens.

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone