Bissegger verslaat topfavoriet Ganna in tijdrit UAE Tour, Dumoulin derde

dinsdag 22 februari 2022 om 13:30
Bissegger verslaat topfavoriet Ganna in tijdrit UAE Tour, Dumoulin derde

foto: Cor Vos

Niet Filippo Ganna, maar Stefan Bissegger heeft de individuele tijdrit van de UAE Tour gewonnen. De Zwitserse tijdritspecialist bleek na een biljartvlakke rit-tegen-de-klok van negen kilometer zeven seconden sneller dan de Italiaanse topfavoriet. Tom Dumoulin eindigde knap als derde en deed van de klassementsrenners de beste zaken.

Op de derde dag van de UAE Tour stond een individuele tijdrit op het programma. De dinsdagetappe was een biljartvlakke beproeving over negen kilometer in Ajman. De parcoursbouwers tekenden een zeer snel parcours uit dat slechts werd onderbroken door een U-bocht halverwege de route. De wegen waren volkomen vlak en breed waardoor de renners de ketting rustig op een grote versnelling konden leggen. Een ideaal parcours voor Filippo Ganna: de regerende wereldkampioen tegen de klok was de grote favoriet om de etappe te winnen én de leiderstrui over te nemen van Jasper Philipsen.

Maar eerst was het de beurt aan de Kazach Artyom Zakharov om een tijd neer te zetten. De renner van Astana Qazaqstan Team mocht als eerste van het startpodium rollen, maar Zakharov slaagde er niet in om een eerste richttijd te klokken en finishte ver in de achterhoede. Mikkel Bjerg daarentegen wist wel een uitstekende tijdrit af te werken. Dat was geen verrassing, aangezien de Deen van UAE Emirates bij de beloften liefst drie keer wereldkampioen werd in deze discipline. Met een tijd van 10m07s mocht hij plaatsnemen in de hot seat, maar de echte kanonnen moesten nog wel aan hun tijdrit beginnen.

foto: Cor Vos

Bissegger trakteert Ganna op zeldzame nederlaag 
Zo was het uitkijken naar de prestatie van Stefan Bissegger. De nog altijd maar 23-jarige Zwitser van EF Education-EasyPost was vorig jaar tijdens Parijs-Nice en de Benelux Tour al de beste in een rit-tegen-de-klok en wist ook vandaag een uitermate scherpe tijd neer te zetten. Wat heet, met 9m43 was hij maar liefst 24 seconden sneller dan Bjerg en wist daarmee de lat bijzonder hoog te leggen voor de overige specialisten. Ook voor topfavoriet Ganna, dit jaar al de beste in twee tijdritten, in de Ster van Bessèges en de Tour de La Provence. De tweevoudige wereldkampioen tegen de klok werd vandaag echter op een zeldzame nederlaag getrakteerd.

Aan het eerste tussenpunt was het verschil nog zeer klein, Ganna moest slechts één seconde toegeven op Bissegger, maar de Italiaan verloor verrassend genoeg nog eens zes seconden in het tweede deel van de tijdrit. Ganna hoefde zich zeker niet te schamen met een eindtijd van 9m50s, maar het bleek niet genoeg voor de dagzege. De enige renner die nog aan de stoelpoten van Bissegger kon zagen, was Tom Dumoulin. De tijdrittopper van Jumbo-Visma kreeg weliswaar geen ideaal tijdritparcours voorgeschoteld, maar de regerende Nederlandse kampioen wist in het verleden ook al goed te presteren in biljartvlakke tijdritten.

foto: Cor Vos

Dumoulin kwam ook goed uit de startblokken, noteerde een prima tussentijd na 4,5 kilometer en noteerde aan de finish een tijd van 9m57s. Hij bleek daarmee dertien seconden trager van Bissegger, maar deed wel uitstekende zaken met het oog op het klassement en een eventuele eindzege. Vervolgens was het alleen nog uitkijken naar de binnenkomst van leider Philipsen. De sterke sprinter van Alpecin-Fenix maakte zich geen illusies, al reed hij wel een uitstekende tijdrit. Met 10m11s eindigde hij knap als tiende in de daguitslag, maar moest wel de leiderstrui afstaan aan Bissegger.

Dumoulin doet de beste zaken onder de klassementsrenners 
Als we kijken naar de verhoudingen tussen de klassementsrenners, dan zien we dat Dumoulin uitstekende zaken doet. De Limburger wist vier seconden te pakken op titelverdediger Tadej Pogačar (10m01s), die eveneens tevreden mag terugkijken op zijn tijdrit. Ook João Almeida (10m05s) en Aleksandr Vlasov (10m08s) wisten de schade te beperken, net als Adam Yates (10m12s). Mannen als Romain Bardet (10m29s), Jai Hindley (10m35s) en Jan Hirt (10m44s) kijken daarentegen al tegen een grotere achterstand aan.

Morgen zal het klassement opnieuw op de schop gaan, aangezien de renners dan finishen op de klim van Jebel Jais.

Dit artikel delen:

49 Reacties

Murcia 22 februari 2022 om 13:36

Bissegger is een beest!! Deze explosie doet denken aan de Benelux tour vorig jaar toen hij ook zo aan het jakkeren was. Ganna die met zijn baan kwaliteiten ook wel wat kan in het korte werk dik geklopt. Tom uitstekend in niet zijn favoriete type tijdrit en Pogi ook uitmuntend. Vlasov ook niet onaardig al verloor die ‘flink’ in het tweede stuk.

Michelangelo 22 februari 2022 om 14:32

Beperkte verrassing. Niet voor het eerst dat bisserger heeft huisgehouden in een korte tijdrit…..

Grootste verrassing misschien wel op plek 3.

BincheTournaiBinche 22 februari 2022 om 15:14

@Michelangelo

Ik zou eerder zeggen plek 4. Pogacar strijdt niet mee in een WK of OS tijdrijden. Het EK tijdrijden reed hij vorig jaar louter als training.
Wie denkt dat hij Pogacar in een ronde makkelijk kansloos maakt dankzij een (lange) tijdrit zou wel eens raar kunnen opkijken.

Michelangelo 22 februari 2022 om 15:19

Pogacar is tijdrit enigma. Soms ijzersterk bijvoorbeeld in tdfrance. En soms matig…

4e is niet vreemd maar ook niet vanzelfsprekend.

Martino87 22 februari 2022 om 16:08

Volgens mij rijdt Pogacar vrijwel altijd top 10 in tijdritten en meestal zelfs top 5.

bartp25 22 februari 2022 om 13:37

Knappe TT van Dumoulin, toch een opsteker voor hem.
Er was vandaag niks te doen aan Bissegger, zeer sterk en denk dat niemand hem vandaag had kunnen kloppen.

Kopinkas 22 februari 2022 om 13:40

Sterk van Bissegger, lekker werk van Dumoulin en Pogacar zo vroeg op het seizoen. Price-Pejtersen bevestigt tussen de grote jongens.
En Philipsen levert de toptien-plek die ik verhoopte (zie voorbeschouwing met zijn tijdritreferenties bij de beloften). De dikbetaalde Eurosport-commentatoren kwamen uit de lucht gevallen, want hadden weer hun huiswerk niet gedaan.

re-cycle 22 februari 2022 om 14:35

zo dik betaald zullen zij niet zijn de commentatoren van Eurosport.

De Cabybara van de Conradkade 22 februari 2022 om 13:45

Biedt genoeg perspectief voor een interessante strijd om het klassement, dit.

tvm 22 februari 2022 om 13:46

Benieuwd of Almeida voor Pogacar moet werken, of dat ze beiden voor zich mogen koersen. Ik denk dat laatste.

Mystieke_Monnik 22 februari 2022 om 13:47

Tom ‘gewoon’ de beste van de klassementsmannen. Echt een klasse prestatie weer. Echt heel benieuwd hoe hij zich bergop houdt.

Panache 22 februari 2022 om 14:04

Verwacht er niet te veel van, dan kan het alleen maar meevallen. Dumoulin is normaliter niet op zijn best in het voorseizoen (o.a. vanwege pollen in de lucht piekt hij bewust naar een later moment). Top-10 zal wel lukken, maar beste 5 zou m.i. boven de realistische verwachting zijn in deze fase van zijn opbouw.

Aart van Woud 22 februari 2022 om 14:24

Ik denk dat Pogacar bergop toch sterker is dan Tom. Niettemin levert hij hier een hele goede tijd af.

xistnc 22 februari 2022 om 14:34

Wat voor pollen zijn dat daar precies?

lo squalo dello Stretto 22 februari 2022 om 14:35

Iedereen is toch in opbouw nu? Vind dat altijd onzin. Net zoals het marginaliseren van Evenepoel zijn zeges. Alsof iemand al top is in februari (buiten Tim Wellens, lol)

Kopinkas 22 februari 2022 om 14:42

@lo squallo
Wellens en… Quintana! (tot grote spijt van Wellens)

Panache 22 februari 2022 om 14:50

@lo squallo
Google maar eens op: evenepoel beste waarden ooit en je vindt in 2018 "Ik had nog nooit zulke hoge waarden gehaald". Juni 2021: "In de tijdrit van de Baloise Belgium Tour trapte ik mijn beste waarden ooit." September 2021: “De laatste weken trap ik mijn beste waarden ooit". Oktober 2021: Evenepoel trapt zijn beste waarden ooit: “Jammer dat het seizoen al bijna voorbij is”. En jawel op 2 februari 2022 nóg beter: "Op de trainingen van de laatste weken kon ik mijn beste waarden voorleggen. Ik hoop dat het team nu vertrokken is, dit is de eerste overwinning." Dus ja die is zeker in hoogvorm. Nóg beter kan toch bijna niet?

Lalsacien 22 februari 2022 om 14:54

@Panache Evenepoel heeft een constante hoogvorm. Hij evenaart alsmaar zijn hoogste waardes.

Kopinkas 22 februari 2022 om 15:20

@panache
Het zou eigenlijker een stuk leuker zijn als Evenepoel na elke topprestatie zou stellen dat hij nog ver van zijn beste waarden zat. Stel je de stroom commentaren op dit forum voor…

Michelangelo 22 februari 2022 om 15:20

@xistnc, heel veel zandpollen…

Dave Dubbeldammer 22 februari 2022 om 16:07

Moet hier toch gewoon top vijf rijden of het is een mislukking, of niet soms? Zo oordelen we tegenwoordig toch?

Dave Dubbeldammer 22 februari 2022 om 16:11

@ panache o jawel hoor, zal nog enkele jaren steeds beter worden. Is nog redelijk piep immers.

Panache 22 februari 2022 om 16:17

Mwoah, je oordeelt vooral naar de aard van het beestje. Sinds zijn omscholing naar klassementsrenner heeft Dumoulin nooit voor de Giro een wedstrijd gewonnen (nul in februari, nul in maart, nul in april). Deze man bouwt gewoon heel anders op. Je ziet het ook aan zijn percentage WT zeges (88%). Iets met kwaliteit en kwantiteit. Mijn rapportcijfer komt na de Giro, niet na een 4e, 8e of 14e plek in het klassement van UAE.

BincheTournaiBinche 22 februari 2022 om 16:56

@Dave Dubbeldammer

“o jawel hoor, zal nog enkele jaren steeds beter worden. Is nog redelijk piep immers.”

Ik vrees van niet. Mocht dit pas in z’n eerste of tweede jaar bij de profs zijn, dan zou er nog veel marge tot verbetering zijn. Maar Evenepoel is inmiddels al aan zijn vierde jaar bij de profs toe.

lo squalo dello Stretto 22 februari 2022 om 13:51

Op basis van dit lijkt Pogacar me niet te veel last te hebben gehad van zijn corona-besmetting. Benieuwd naar morgen!

Pietspeed 22 februari 2022 om 13:56

Idee dat Bissegger mss wat 'windvoordeel' had tov Ganna, Pogacar en Dumoulin. Was overigens Bissegger z'n 3 koersdag kennelijk, en heeft zich wellicht hier heel specifiek op voorbereid. Uiteraard geweldige prestatie, evenals die van Dumoulin en Philipsen…. Wat zit die Babbelbelg toch af en toe te tukken. Net na de start en halverwege was duidelijk te zien dat Jasper in business was. Maar ok.

Murcia 22 februari 2022 om 14:01

@Piet
Zou best kunnen dat er wat verandering was in de wind maar Bissegger had vorig jaar ook al de eigenschap om geweldig uit te halen, in de door mij genoemde Benelux tour tijdrit reed hij ook Affini moeiteloos op een flink gat. Met name in het korte en vlakke werk is hij monsterlijk. Babbelbelg heeft een kleine thuis die hem waarschijnlijk flink wat slaap kost dus ik vergeef hem het tukken een beetje LOL al was het bij Jasper inderdaad stuitend dat hij diens goede tijdrit zo negeerde vanaf de start.

harryjohan71 22 februari 2022 om 14:01

Bissegger is gewoon wereldklasse in korte vlakke tijdritten. Vorig jaar was hij hier 2e achter Ganna, maar in andere WT wedstrijden heeft hij de concurrentie ruimschoots verslagen.

Pietspeed 22 februari 2022 om 14:17

Murcia, Harryjohan71, accoord. Ga ik ook in mee vwb Bissegger. Herinner me nu die korte tijdrit van vorig jaar, weet even de koers niet meer, maar daar haalde hij ook erg uit idd. Flip deed het daar geloof ik ook goed. Overigens rijdt Cavendish hier eveneens knappe tijd.
Add: ronde van Zwitserland, 2e achter Kueng.

Kopinkas 22 februari 2022 om 15:25

De Babbelbelg heeft gewoon zijn huiswerk niet gemaakt.
Wie Philipsen een beetje volgt, weet dat hij als belofte erg sterk presteerde in het korte tijdritwerk. Zo werd hij in de proloog van de Giro (over 4 km) nipt geklopt door Affini (en liet o.m. Barta, Almeida en Bjerg achter zich).
In datzelfde jaar 2018 in de tijdrit over 9 km (de afstand van vandaag) van de Triptyque des Monts et des Châteaux werd hij 4de achter Dewulf en Barta, maar een eind voor Almeida bijvoorbeeld – hij had er de eerste twee ritten al gewonnen en zou ook eindwinnaar worden.
Bij de profs heeft hij het eigenlijk bijna altijd laten lopen in tijdritten.
Bijkomende motivatie vandaag was natuurlijk ook meer afstand nemen van Cavendish voor de groene trui.

jonglins 22 februari 2022 om 19:06

Niet zo vreemd, de verbazing van de Babbelbelg. Althans, hij was niet de enige. Ook op de Engelstalige Eurosport waren ze flabbergasted over de prestatie van Philipsen.

Ruben_ 22 februari 2022 om 13:57

Dumoulin kan dus nog altijd heel hard fietsen

Zadelsnuffelaar 22 februari 2022 om 14:01

Enorm knappe prestatie van Tom. Hopelijk kan hij klimgewijs enigzins aanklampen bij Pogi.

floris bakker 22 februari 2022 om 14:06

Tom morgen in rood!

Pietspeed 22 februari 2022 om 14:19

Dan wordt het dubbel rood; ook van de inspanning. Benieuwd waar die AK renners nu staan.

Pizzi 22 februari 2022 om 14:06

Verdomd stel boomstammen heeft Bissegger er dan ook onder liggen. Impressionant!

Kopinkas 22 februari 2022 om 15:56

Vandaar die houthakkershelm? ;-)
Vooral benieuwd welk groeipotentieel Bissegger op z’n 23ste nog heeft tegenover de 2 jaar oudere Ganna.

storm-biker 22 februari 2022 om 14:19

Nog steeds geen op maat gemaakt tijdritstuur voor Dumoulin, er is nog ruimte voor verbetering!

Monsieur vdS 22 februari 2022 om 15:09

Ja dat vind ik ook wat gek. Zeker tijdens de olympische spelen vorig jaar. Ligt dat aan Cervelo, maakt het geen verschil of zou het een persoonlijke voorkeur zijn?

Dikke Man 22 februari 2022 om 14:29

Belachelijk snelle tijdrit van pogiboy. Een lange/zware tijdrit, vooruit, maar dit prolooggedoe is een andere discipline.

lo squalo dello Stretto 22 februari 2022 om 14:36

Waarom zou dat niet kunnen? Hij kan gewoon ontzettend hard met een fiets rijden; is ook explosief genoeg. Vind het voor een diesel als Dumoulin net knap dat hij Pogacar voor blijft.

bobby traksel 22 februari 2022 om 14:42

Klasse Tom. Met deze prestatie ligt de top 5 in de eindrangschikking binnen handbereik.

vincenzo 22 februari 2022 om 14:44

Weet iemand waarom Plapp op een ‘gewone’ fiets reed?

Romāns Vainšteins 22 februari 2022 om 15:26

Anticipatie, krengen gaan verboden worden.

D.Koch 22 februari 2022 om 23:04

Schijnt dat die niet zoveel geld heeft. Tijdrit is meer voor de elite

Eroba 22 februari 2022 om 15:11

Powless lijkt me hier ook podiumkandidaat te gaan zijn voor GC.

petervanderham 22 februari 2022 om 17:10

Plek no 15. 1 en 2 etappe goed meesprinten. Nu prima tijdrit. 1e jaar in bij de profs in grote wedstrijd

petervanderham 22 februari 2022 om 20:24

Zo ef doet het goed

bellevue 22 februari 2022 om 23:47

@landeirovic
Wist jij dat Philipsen zo goed kon tijdrijden?

Headlines

Materiaalzone

Populair