Biniam Girmay stunt met historische overwinning in Gent-Wevelgem
foto: Cor Vos
zondag 27 maart 2022 om 16:51

Biniam Girmay stunt met historische overwinning in Gent-Wevelgem

Gent-Wevelgem 2022 is gewonnen door Biniam Girmay. Na een vermakelijke koers van bijna 249 kilometer tussen Ieper en Wevelgem was de Eritreeër van Intermarché-Wanty-Gobert als eerste aan de finish. Hij was de snelste van een kopgroep van vier, voor Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Dries Van Gestel (TotalEnergies) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo).

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In een snel eerste koersuur duurde het lang voordat de traditionele kopgroep ontstond. Zeven renners reden na dertig kilometer weg uit het peloton: Nikias Arndt (Team DSM), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise), Johan Jacobs (Movistar), Alexandr Konychev (BikeExchange-Jayco), Ludovic Robeet (Bingoal Pauwels Sauces WB), Lars Saugstad (Uno-X) en Jelle Wallays (Cofidis). Zij kregen snel een voorsprong van vijf minuten van Jumbo-Visma, dat de controle in handen nam in het peloton.

foto: Cor Vos

Alpecin-Fenix, BORA-hansgrohe en Quick-Step-Alpha Vinyl meldden zich niet veel later ook van voren. In aanloop naar De Moeren werd het wat nerveus, maar de wind speelde geen rol van betekenis en dus bleven waaiers uit. Ruim 100 kilometer voor de meet, in aanloop naar de eerste klim van de dag, was het andermaal chaos. Het zorgde op een smalle baan voor een valpartij, waarbij meerdere favorieten bij betrokken waren.

Het peloton brak in stukken en betekende dus een eerste waarschuwing, maar niet veel later kwam alles weer samen. Een groot peloton begon daardoor aan de eerste keer Kemmelberg, waar Jhonatan Narváez ontbrak vanwege een val bij het opdraaien van de klim. Verder viel het attente koersen van Jumbo-Visma op. De ploeg van kopman Wout van Aert zorgde ervoor dat het peloton al flink uitgedund was op 80 kilometer van de meet.

Gevaarlijke move
Uit die groep wist een twintigtal, met onder meer Matej Mohoric, Dylan van Baarle, Greg Van Avermaet, Victor Campenaerts, Biniam Girmay, Nathan Van Hooydonck, Mike Teunissen, Kasper Asgreen, Arnaud Démare en Edward Theuns, weg te rijden. TotalEnergies en BikeExchange-Jayco hadden de slag gemist en moesten een gat van 30 seconden dichten. In de zone van de drie plugstreets, de onverharde stroken in Henegouwen, schoven alle groepen in elkaar. De vroege vlucht kwam zo ook tot een einde, al stribbelde Jacobs nog even tegen.

foto: Cor Vos

Slecht nieuws was er voor Dylan Groenewegen, die op de gravelstrook een lekke band kreeg en wegviel uit het voorste peloton. Na de laatste plugstreet kon de balans opgemaakt worden: de grote kopgroep had 25 seconden voorsprong op het peloton, waar TotalEnergies achtervolgde en Jumbo-Visma controleerde. Het ging vooraan niet hard genoeg, waardoor op 57 kilometer van de meet een hergroepering volgde.

Op de Monteberg viel vervolgens Arjen Livyns aan, maar hij werd op de Kemmelberg gegrepen. De favorieten, onder aanvoering van Asgreen, Van Aert en Mads Pedersen, gooiden de knuppel in het hoenderhok en daardoor kwam Fabio Jakobsen in de problemen. Ongeveer vijftien renners reden na de Kemmelberg weg van de rest, maar daar was geen goede samenwerking en dus kwamen beide groepen opnieuw samen.

Laatste keer Kemmelberg
De laatste keer Baneberg gebruikte Tiesj Benoot om aan de boom te schudden, maar een compacte groep snelde richting de laatste klim van de dag: de Kemmelberg vanaf de Ossuaire-zijde. Van Aert trok zichzelf daar uit elkaar en kreeg net na de top aansluiting van Laporte, Benoot, Asgreen, Pedersen, Mohoric, Van Baarle en Søren Kragh Andersen.

foto: Cor Vos

De verschillen waren echter heel klein, waardoor een eerste achtervolgende groep met rappe mannen als Alexander Kristoff, Jasper Philipsen, Démare en Girmay aansloot. Een tweede achtervolgende groep, met daarbij Tim Merlier, had meer moeite om de oversteek te maken in de vlakke finale richting Wevelgem, maar dat lukte wel. Ondertussen waren Laporte, Stuyven, Girmay en Dries Van Gestel vooraan weggereden. Rasmus Tiller en Greg Van Avermaet gingen in de tegenaanval, maar kwamen niet dichterbij en zakten terug in het peloton dat volgde op 25 seconden.

Sprinten met vier
Het was in de achtervolging aan Groupama-FDJ, Alpecin-Fenix en ook Movistar, maar de vier koplopers liepen uit. Laporte, Stuyven, Girmay en Van Gestel gingen met 30 seconden de laatste vijftien kilometer in en breidden die voorsprong even uit richting de 40 seconden. De koplopers mochten zich daardoor langzaam opmaken voor de strijd om de zege, al werd in de laatste vier kilometer wat gepokerd. Het verschil zakte daardoor tot onder de 20 seconden.

Kragh Andersen ging onder de boog van de laatste twee kilometer nog in de tegenaanval, maar hij kwam te laat. Laporte, Girmay, Stuyven en Van Gestel gingen sprinten om de overwinning. De Fransman werd de kop op gedwongen, maar het was Girmay die als eerste de sprint aan ging. De 21-jarige Afrikaan wist zijn inspanning vol te houden en Laporte en Van Gestel voor te blijven. Een historische zege voor Girmay; de eerste Afrikaanse winnaar van een grote voorjaarsklassieker.

Acht seconden later wist Kragh Andersen het sprintende peloton nipt voor te blijven. Tim Merlier won die sprint, voor Mads Pedersen. Wout van Aert eindigde als twaalfde en Marijn van den Berg was op de 23ste plaats de beste Nederlander.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
123 Reacties
Sorteer op:
27 maart 2022 17:11
Grootse overwinning van Girmay. Prachtig voor Girmay en voor het wielrennen. Zijn doorbraak zat er aan te komen, maar om dan bij je eerste deelname Gent-Wevelgem te winnen is echt fantastisch.
27 maart 2022 17:13
Laporte liet zich wel ontzettend dom de kop opdringen zeg. En Stuyven weet ook wel dat hij het niet meer van zijn sprint moet hebben. Ze hadden toch wel kunnen weten dat Girmay een geweldig eindschot heeft?
    27 maart 2022 17:14
    Laporte was te gretig om zijn eerste grote Vlaamse vis binnen te harken.
    27 maart 2022 17:16
    Ja, dat is mogelijk. Ik heb nog geen reactie van hem gezien.
    27 maart 2022 17:19
    Van Stuyven had ik verwacht dat hij minstens podium zou rijden. Als hij zich niet super voelde had hij meer moeten pokeren. Pedersen maakte vandaag een sterke indruk en was echt wel kansrijk in een sprint.
    27 maart 2022 17:55
    Dat hadden ze inderdaad moeten weten , geloof dat ze grimay in het vervolg wel aan de ketting leggen
    27 maart 2022 22:06
    Misschien voelde Stuyven zich wel erg goed, maar is zijn sprint geen wapen meer? Het gebeurt vaker en vaker de voorbije jaren (met het WK in Leuven als dieptepunt), zodat ik me afvraag of het mentale ook geen rol speelt…
    Laporte dan weer te gretig inderdaad.
27 maart 2022 17:13
Super mooie koers gezien met een gedroomde winnaar. Deze jongen inspireert zo’n beetje een heel continent. Dat is fantastisch voor de wielersport.
27 maart 2022 17:13
Prachtige winnaar!
27 maart 2022 17:14
Echt heel knap wat Girmay hier laat zien als debutant, ook afgelopen vrijdag was hij al goed mee.

Het niveau in de kasseiklassiekers valt mij trouwens niet mee. Voor mijn gevoel waren er de afgelopen jaren wel 5-10 renners aan elkaar gewaagd maar nu steken op de klimmetje Van Aert en Laporte er wel echt bovenuit. Het feit dat Girmay als debutant zo goed meekan zegt voor mijn gevoel ook al iets.
27 maart 2022 17:15
Jammer geen renner van bij ons. Dat doet pijn.
    27 maart 2022 22:03
    Al jammer je tot je een ‘ons’ weegt, dit is een prachtige winnaar, en ik hoop dat je dat ooit mag inzien…
27 maart 2022 17:15
Jammer geen renner van bij ons. Dat doet pijn.
27 maart 2022 17:16
Krijg je toch de tranen van in je ogen.. prachtig verhaal.
    27 maart 2022 18:09
    Wat is het verhaal dan ?
    27 maart 2022 20:11
    Hoorde iets van een Timmermans gezin. In dat opzicht aardig aan de weg getimmerd.
27 maart 2022 17:22
Tof voor Wanty ook. Slim vorig jaar toeslagen toen Delko ter ziele leek te gaan.
27 maart 2022 17:24
Nu maar hopen dat hij niet wordt weggekaapt door een van de woestijnploegen.
    27 maart 2022 17:25
    Je gunt m geen 2 miljoen per jaar ?
    27 maart 2022 17:27
    Natuurlijk wel, maar ik zie de sterke renners liever wat verdeeld over de ploegen.
    27 maart 2022 17:55
    Die woestijnlanden behandelen Afrikanen nogal graag als wegwerpproducten om hun megalomane gebouwtjes te laten neerpoten, dus weet niet of onze vriend Biniam daar zo happig op is. Kan natuurlijk ook miljoenen verdienen bij anderen ploegen.
    27 maart 2022 17:56
    Ligt vast bij wanty tot 24
    27 maart 2022 18:14
    Als Ineos of UAE een bedrag op tafel kletst dat Wanty wil hebben, rijdt hij daar gewoon in 2023.
    27 maart 2022 20:00
    Girmay heeft daar misschien zelf ook nog een mening over? Met die logica zou van der Poel ook al lang weg moeten zijn bij Alpecin.
    28 maart 2022 07:31
    Ongetwijfeld zal hij daar een mening over hebben. Van der Poel is trouwens wel een uitzondering, de meeste renners gaan wel in op zo’n aanbod. Zelfs principiëlen als George Bennet.
27 maart 2022 18:02
Lekkere overwinning voor Wanty! Dat is nog wel even een clubje namen die ze erop leggen. Top.
27 maart 2022 18:12
Lotto met 4 man en dan 19e, 31e, 33e en 37e.

OK, de sprinter (De Lie) mistte maar net de aansluiting, dat had een groot verschil gemaakt, maar met die 4 moet je toch ook meer doen. Of toch als je in de WT wil blijven.
    27 maart 2022 20:06
    Stel je voor dat ewan niet ziek was en erbij gezeten had. De koers had er helemaal anders uitgezien.
27 maart 2022 18:14
21 jaar, geen enkele ervaring op deze wegen, en het ziet er uit alsof hij dit al jaren doet. Echt impressive.

Laten we hopen dat hij alle aandacht (en druk) die nu op hem af zal komen goed kan verwerken. Eritrea is politiek gezien ook een beetje aan 'apart' land zullen we maar zeggen. Super gesloten, en weinig exposure in het buitenland. Hij zou zomaar een uithangbord van het land kunnen worden.
    28 maart 2022 08:24
    Precies die vrees heb/had ik al. Hij zal wellicht zonder echte keuze in die positie gewrongen worden en alleen al daarom is het goed om hem gewoon als coureur te bekijken en beoordelen.
27 maart 2022 19:39
Kibreab Negassi!
27 maart 2022 19:47
Mooie overwinning. Van iemand die door alle vooroordelen heen fietst (en dat zijn er nogal wat, op cultureel, genetisch en sportief gebied).
27 maart 2022 20:09
Mooie en slimme overwinning van Girmay. Of dit met z'n 21 jaar de doorbraak gaat zijn voor meerdere grote vissen, is gewoon een kwestie van afwachten. Lijkt iig geen eendagsvlieg.
Van Aert als top, topfavoriet was niet zo sterk als verwacht, en TJV in de breedte ook niet.
Dat Total Energie zich voor niets totall los rijdt voor Turgis?, is mi niet te begrijpen. Sagan lijkt Froome achterna te gaan. Overigens een sterke Van Avermaet weer gezien.
    27 maart 2022 20:21
    Goh bovenaan de laatste keer kemmel kwamen toch weer als eerste een jumbo door. Weet niet of dat Laporte weer tweede was of dat Pedersen hem in extremis nog voorbij ging, maar Laporte zat in ieder geval weer bij de eerste vier.

    En Benoot bij de beste 8. Dus gewoon een hele dominante koers weer van Jumbo op een parcours waarop dat niet altijd tot een afgetekende prestatie kan leiden.
    27 maart 2022 20:46
    In mijn inzicht heeft Laporte zich wat de kop op laten drukken. Is het misschien niet meer gewend om met een klein groepje naar de meet te rijden en dat zijn kompanen geen ploegmaats zijn. Voor de rest was Jumbo echt wel sterk, hoor. Van Aert had gewoon door dat met 3 seconden op de achtervolgende groep en 30 km te gaan het heel lastig ging worden.
    27 maart 2022 20:59
    TJV in de breedte niet sterk, jezus welke koers heb jij gekeken? Kopgroep van 8 na de laatste kemmel met 3 man van TJV, wat hadden ze moeten doen daar nog met 5 man zitten?
    Van Aert was de sterkste man in koers, maar die wint niet altijd.
    Dat hij iets minder was dan in de E3 ga ik mee akkoord.
    27 maart 2022 23:00
    In de breedte niet Zo sterk, wel sterk. Maar dat waren andere teams ook: met veel man vertegenwoordigd.
27 maart 2022 20:47
Als hij zich nu in Vlaanderen moet voorstellen hoeft hij niet meer te zeggen "Hallo, ik ben Bini en ik heb Remco geklopt in een juniorenkoers". (Wat hij overigens wel nog deed toen hij bij Intermarché tekende).

Ongewoon sterke vent, zelden zo'n indrukwekkende sprint gezien na 250k koers, en zeker nog heel veel progressie te boeken op vlak van parcourskennis, wedstrijdsituaties, materiaal, etc (misschien op fysiek vlak ook, maar hij lijkt me al redelijk volgroeid).

De betekenis van deze overwinning is volgens mij niet meteen te zoeken in het aanzetten van de jeugd in Eritrea tot wielrennen (dat doen ze namelijk al massaal). Ik hoop dat het vooral van betekenis kan zijn voor sponsors, organisatoren, media en UCI en hun perceptie van het Afrikaanse wielrennen. Dit gaat niet om een exoot uit een land waar ze nog nooit een fiets hebben gezien maar om een land waar tienduizenden mensen langs de kant staan bij wielerwedstrijden, waar beleving én traditie bestaan. Ik maakte me al eens druk om het verschil in aandacht tussen de artificiële UAE-Tour en de Tour de Rwanda die gelijktijdig plaatsvonden.
    27 maart 2022 20:52
    Kudo's voor Cochise. Zit geen woord Spaans tussen.

    Ik kijk nu al uit naar het eerste WK op Afrikaanse bodem. Daar gaat gegarandeerd meer sfeer zijn dan destijds in die zandbak.
    27 maart 2022 21:16
    Ja, dat was een treurig schouwspel langs de kant van de weg. Jammer want de koers zelf was zeer leuk
    27 maart 2022 21:59
    Helemaal mee eens. Het is tijd dat een internationale wielerorganisatie ook respect toont voor echte wielerlanden zoals Rwanda, Burkina Faso, Eritrea en Colombia. Zij verdienen allemaal de kans om een WK te organiseren, met of zonder budget. En al die landen verdienen meer wedstrijden dan vandaag het geval is. Een heuvelachtig WK op de plugstreets van Rwanda, het lijkt mij een fantastische beleving.
    27 maart 2022 23:05
    Girmay was indrukwekkend sterk, zeker voor z'n leeftijd en in een harde koers van 250 km. Maar Laporte was kennelijk te zeker van z'n zaak. Pas op het moment dat Girmay langszij is en Laporte dat ziet, is het 'kwaad' al geschied. Laporte moet dan eerst echt gaan aanzetten. En dan zie je dat het uiteindelijk niet zoveel scheelde op de meet. Ook slim van Girmay.
27 maart 2022 22:01
Zeldzaamheid: vier man op kop die zich volledig geven, en die elk op hun manier een hoge gunfactor hebben.
Stuyven, die er na ziekte weer vrij snel staat, die zelden wint maar als hij wint is het vaak een grote vis.
Laporte, vorig jaar al in the picture, en nu met een ‘once in a season’ opportunity.
Van Gestel die dit seizoen tot volle wasdom komt, in de schaduw van Turgis hele solide resultaten neerzet.
En dan de soepele groeibriljant Girmay, schijnbaar ongehinderd door zenuwen.
Wat een achtergrondverhaal…

Laporte verknoeit het voor zichzelf…
Stuyven heeft al in geen tijden een deftige sprint meer gereden in een klein groepje. En toch hoop je na de GP Impanis en het dramatische WK van vorig jaar in zijn thuisstad Leuven op meer succes op Vlaamse wegen…

Maar Girmay is de beste winnaar die deze koers zich kon voorstellen - in weerwil van het eurocentrisch, treurig commentaar elders in deze kolommen.
Nu al duimen voor ritwinst in de Giro, de ronde van de kolonisator van zijn vaderland, die er natuurlijk ook het wielrennen importeerde…
27 maart 2022 23:10
Het is voor de supporters vd wolfpack onderhand ontluisterend. Het is nog niet eens dat ze niemand id top 10 hebben..maar meer nog dat ze geen moment id koers regie hebben of eerder nemen.
27 maart 2022 23:19
Als je wolfpack fan bent, word je zo langzamerhand wanhopig lijkt me. Geen top 10 en nog erger weer de hele koers geen enkele regie/grip op het koersverloop. Beperkt tot volgen.
    28 maart 2022 04:34
    Je bent gelukkig niet op een voetbalsite maar op een wielersite, waar "fans" van de ene ploeg ook gewoon blij kunnen zijn met een overwinning van een andere ploeg en vooral de sportieve prestaties naar waarde kunnen schatten.
    Knap trouwens hoe ook renners - ongeacht hun ploeg - de winnaar in de bloemetjes zetten op hun socials. Van Remco (je zou het een fan van de wolfpack kunnen noemen) tot Pidcock (die vandaag toch weer een opdoffertje kreeg).

Reacties zijn gesloten.