Bilbao blikt terug op moeilijke tijd: “Ik vocht tegen een onbekende vijand”
foto: Cor Vos
donderdag 10 januari 2019 om 16:01

Bilbao blikt terug op moeilijke tijd: “Ik vocht tegen een onbekende vijand”

Pello Bilbao was vorig jaar een van de revelaties in het klimwerk. De 28-jarige Spanjaard van Astana wist zodoende een moeilijke periode af te sluiten. “Ik vocht jarenlang tegen een innerlijke vijand”, is Bilbao openhartig in gesprek met Marca.

Bilbao stond sinds zijn profdebuut te boek als een talent, maar aanvankelijk kwam zijn potentie er niet uit. Af en toe liet de Bask zijn klasse zien, maar hij werd net zo vaak weer teruggeworpen. Bilbao zocht aanvankelijk tevergeefs naar de oorzaak van zijn mindere presteren. “Maar uiteindelijk kwamen we erachter waarom ik zo wisselvallig presteerde.”

“Het had te maken met spijsverteringsproblemen, maar ook met mijn lichaamshouding. Dit zorgde ervoor dat ik niet goed kon herstellen. En dat laatste is in de topsport zo belangrijk. Ik wist lang niet wat het probleem was. Ik vocht dan ook tegen een onbekende innerlijke vijand.”

Dat laatste is nu echter verleden tijd, wat een positieve invloed heeft op zijn prestaties. Zo won hij vorig jaar etappes in de Tour of the Alps én het Critérium du Dauphiné, en werd hij knap zesde in de Giro d’Italia. “Ik herstel tegenwoordig weer, wat een enorm verschil is. Hierdoor kan ik ook over drie weken presteren.”

Giro d’Italia
En presteren, dat is iets wat Bilbao ook dit seizoen wil doen. Hij verandert dan ook weinig aan zijn programma. Hij zal zich via enkele Spaanse rittenkoersen én de Tour of the Alps voorbereiden op de Giro, waar hij in dienst zal rijden van kopman Miguel Ángel López. “Maar ik wil zelf ook scoren in de openingstijdrit in Bologna”, is hij ambitieus.

Programma flag-es Pello Bilbao
flag-es Volta a la Comunitat Valenciana (6-10 februari)
flag-es Ruta del Sol (20-24 februari)
flag-es Volta Ciclista a Catalunya (25-31 maart)
flag-es Vuelta al Pais Vasco (8-13 april)
flag-it Tour of the Alps (22-26 april)
flag-it Giro d’Italia (11 mei-2 juni)

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
10 januari 2019 16:26
Die Pelle Bilbao zie ik wel meedoen voor 't klassement in de Giro. Die rijdt echt een goed programma voorafgaande aan de Giro.
10 januari 2019 16:44
Lichaamshouding als in? Zijn positie op de fiets? Ben hier wel benieuwd naar, ook naar wat er dan uiteindelijk is aangepast waardoor het nu beter gaat.
    10 januari 2019 17:46
    Dat was ook mijn gedachte. Kwam dat nog naar voren in het artikel?
10 januari 2019 17:00
Bilbao was voor mij, ondanks zijn leeftijd, een van de revalaties van de eerste helft van het vorige seizoen. Als hij die lijn dit seizoen doortrekt zie ik hem zeker voor de podiumplaatsen meedoen. Kan goed mee in zowel de tijdrit als bergop.
    10 januari 2019 17:04
    dus dan moet lopez de giro wel winnen dan als bilbao voor het podium mee kan doen
10 januari 2019 17:27
heeft me ook verrast verleden jaar in de giro, Astana had een speciaal klimmersprogramma afgewerkt, ergens gelezen en gehoord van ex ploegmaat valgren
10 januari 2019 20:51
Mag er misschien iets meer duiding bij dit artikel?

Reacties zijn gesloten.