Bernal: “Tevreden met mijn waardes en mijn klim”

vrijdag 28 mei 2021 om 17:51
Bernal: “Tevreden met mijn waardes en mijn klim”

foto: Cor Vos

Egan Bernal is na de bergetappe naar Alpe di Mera wederom een dag dichter bij de eindzege in de Giro d’Italia. De kopman van INEOS Grenadiers verloor tijd op dagwinnaar, en nummer drie in het klassement, Simon Yates, maar mocht na afloop een nieuwe roze trui ophalen.

“Ik voelde me eigenlijk heel goed. Ik haalde erg goede waardes en deed een goede klim. Yates was de beste vandaag en ik moet hem feliciteren, maar ik ben heel blij met mijn vorm”, zei hij naderhand. “Hopelijk heb ik morgen dezelfde benen als vandaag. Dan ga ik weer proberen mijn voorsprong vast te houden en hopelijk sta ik dan opnieuw in het roze.”

In het klassement heeft Bernal na negentien etappes 2:29 minuten voorsprong op nummer twee Damiano Caruso en 2:49 minuten op Yates. “Daar ben ik zeker tevreden mee. Ik denk dat ik wel wat speelruimte heb. Ik wil ook in de tijdrit nog goede benen hebben. Alles moet goed komen als ik me goed blijf voelen”, aldus de Colombiaan.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Turtlehead 28 mei 2021 om 17:59

Ik gun het hem dat het net goed gaat, maar hij leidt toch een beetje aan het ‘Goed-starten-en-dan-minder-Giro-syndroom’.
Yates heeft het slimmer aangepakt maar is net iets teveel achterop geraakt.

Michelangelo 28 mei 2021 om 18:53

Turtlehead,
Uiteindelijk moet je de beste zijn over de gehele 3 weken. Je hoort en ziet wel eens renners die “pieken naar de derde week”, maar dan op een dusdanige achterstand staan dat ze nooit meer in de buurt komen van winst. Of die heel druistig de eerste week in gaan, maar uitgaan als een nachtkaars (daar hoeven we geen naam op te plakken).
Kortom je moet overal tijd pakken en nergens tijd verliezen. En dan is de kans het grootst dat je wint. En Bernal heeft dat tot nu toe perfect gedaan (scorebordjournalistiek, ik weet het….)

Guushovd 28 mei 2021 om 18:14

De Romantiek van wattages is echt mooi. Mensen die over zichzelf praten alsof ze een machine zijn.

Misschien hoeven we in de toekomst niet eens meer te fietsen. Dan berekenen we gewoon het talent en de potentiële waarden en dan rekenen we uit wie een koers wint.

We zijn in mijn beleving wel een beetje op het punt beland dat dingen wel beter worden, maar niet meer mooier of leuker.

Michelangelo 28 mei 2021 om 18:49

Ik ben het daar helemaal mee eens. Ook ik zie liever renners die over hun toeren gaan en ofwel geweldig hun grens verleggen, ofwel een gigantische dreun krijgen van de man met de hamer.

Maar hier zie je wel hoe je in deze tijd een grote ronde wint. Namelijk door je grenzen te kennen en er niet overheen te gaan. En uiteindelijk zie je dat als je zelf goede wattages kunt blijven trappen, ook een type als Yates geen minuten wegloopt op zo’n klim.

Laten we dan maar koesteren wat we in de eerste twee weken gezien hebben van Bernal, en dit rekenwerk dan maar voor lief nemen.

Wim Kruithof 28 mei 2021 om 18:52

ik begrijp jouw zienswijze maar vind zelf heel anders. Het is een onderbelicht facet geweest voor lange tijd en de sport wordt professioneler. Daar is dit een onderdeel van, maar ook de materialen zijn zoveel verder ontwikkelt.

Wat ik vooral winst vind is dat het steeds meer tot een soort van specialisme is geworden. Slechts enkelen zijn in staat op meerdere vlakken mee te strijden, dat vraagt om keuzes, diversiteit en daar kan ik van genieten.

Koers 28 mei 2021 om 18:32

WEG MET DIE KRENGEN!!! Een renner moet zichzelf leren kennen, zichzelf tegenkomen, twijfelen, gokken dat je het wiel kunt halen en vervolgens toch maar je eigen tempo rijden als blijft dat het niet gaat lukken of juist erop en erover als blijkt dat je over hebt. Weg met de cijfertjes, en terug op gevoel koersen.

fietsvriend 28 mei 2021 om 19:35

Sorry, ik blijf hier over zeiken maar Bernal mag toch – zeker in de vorm die hij de laatste dagen toont – niet klagen over de aanpassingen in de etappes. Bitter voor Yates die zijn energieverbruik over drie weken anders lijkt te hebben ingedeeld.

NDI22 28 mei 2021 om 20:12

In die andere aangepaste etappe reed Bernal iedereen naar huis?

adelaarvanantwerpen 28 mei 2021 om 21:21

Lol als Yates in de rit over giau nog eens over de fedaia en pordoi moest rijden zou hij meer dan 4 minuten verliezen. Dan ging hij nog meer last hebben van het slechte weer.

vevie 28 mei 2021 om 23:37

@adelaar: precies. Dit is wat er in de volksmond een typisch voorbeeld van selectieve verontwaardiging noemen.

fietsvriend 29 mei 2021 om 08:48

Dit kun je ook omdraaien natuurlijk. Die inspanning had voor Bernal ook een keerpunt kunnen zijn en wellicht had hij de afgelopen dagen nog meer tijd verloren. Tuurlijk is het ‘wat als’, maar toch. We zullen het nooit weten.

Koers 29 mei 2021 om 09:53

haha ik heb jou je hier idd al 3 keer over zien buigen, ook verwijzend naar de tour die hij won. In de tour die hij won had hij (mogelijk) idd enorm veel voordeel dat de tijd ineens op een berg werd vastgesteld, al kun je daar ook niet uitsluiten dat hij nog verder was uitgelopen. Hier in de tour had hij al roze, en zoals hierboven gezegd kon in de rit zonder beeld hij mogelijk nog meer uitlopen (al is het tegenovergestelde ook waar). Feit wel is dat dit van tevoren bekend was, en dat de concurrentie zich daar maar op aan moet passen. Het is niet ineens een mindere grote ronde omdat er wat uit valt, in andere jaren zitten wellicht minder bergen standaard dan nu na het wijzigen van het parcours. Er zijn genoeg bergen geweest en ik denk dat het voor de eindstand weinig uitmaakt dat er een paar zijn verdwenen. Het kan idd zijn dat er wat verschillen waren geweest als alles volgens plan was verreden maar ik denk dat dat voor roze niet uitmaakt.

Westland95 28 mei 2021 om 19:55

Yates reed een extreem goede beklimming met 6.5 watt per kilo, dus dat Bernal op een halve minuut nog steeds tevreden is met zijn waardes begrijp ik wel.

Huubi 28 mei 2021 om 20:06

Ik denk dat Bernal op breken staat en nu alleen maar zegt dat ie er goed voor staat. Morgen op 2e col aanvallen, dan is er nog een hoop mogelijk.

Wildebert 28 mei 2021 om 20:11

Zo is het. Als je wilt winnen, moet je durven te verliezen. En Bernal ziet er sterk, maar ergens ook kwetsbaar uit.

vevie 28 mei 2021 om 20:35

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ze kunnen Yates laten gaan en dan nog met genoeg man erachteraan rijden. Normaal gesproken kunnen Narvaez, Castro en Martinez samen met Bernal de tweede klim overleven en dan gegroepeerd achter Yates aan. Een Yates die dan zonder ploeggenoten zal zitten. Ik zou het mooi vinden als hij het idd doet op de voorlaatste klim, maar dat wordt wel heel lastig in je eentje. Al zou hij het samen doen met Almeida, dan wordt het alsnog lastig. Op dit punt zie ik Caruso dan zelfs Bahrain laten rijden om zijn tweede plek te verdedigen.

Wildebert 28 mei 2021 om 20:43

Helaas ook Caruso ook al met een dopingverleden (net als Yates). Draait ook nu weer lekker, maar ook bij hem houd ik mijn reserves.

Aart van Woud 28 mei 2021 om 21:43

Ik vond Bernal er in de laatste klim niet goed uitzien. Erg bleek vond ik hem. Iets zit er toch niet helemaal goed heb ik het gevoel.

Michelangelo 28 mei 2021 om 21:51

Vond ik wel meevallen eerlijk gezegd. En zeker als je derde wordt en een half minuutje prijs geeft dan ben je niet slecht lijkt me.
Wel is het gewoon het laatste weekend van een grote ronde. Daar zit niemand fris meer, het is vaak wie het minst snel slecht wordt. En dat het er niet meer af spat als in de eerste week, dat is te begrijpen. Maar het hoeft ook niet meer: morgen nog zo’n dag en de buit is normaal gesproken binnen.

Westfalen 28 mei 2021 om 22:03

Had het idee dat Bernal berekenend aan het rondrijden was. De schade beperken en niet te diep gaan. Morgen weer een zware dag.

lars de kan 28 mei 2021 om 23:24

Precies geen zorgen. Bernal wint de Giro. Laat hem minder zijn de laatste dagen. Maar na drie weken staat de beste op het hoogste podium. Klaar.

Medicijnman 29 mei 2021 om 00:16

Yates kan een Movistarretje doen, paar man vooruit sturen die hem opwachten, maar eerlijk gezegd denk ik dat hij niet genoeg inhoud heeft om van heel ver aan te gaan. Dit wordt zijn eerste top 3 notering in een grote ronde. Plus een ritzege (misschien nog eentje morgen) dus zijn Giro is meer dan geslaagd

ultieme 29 mei 2021 om 01:30

yates heeft de vuelta gewonnen. hopelijk gaan Bike exchange en DCQ morgen samen aanvallen op de tweede heuvel

harryjohan71 29 mei 2021 om 08:07

Wie van DQS moet de aanval dan in gang trekken op de 2e heuvel? Ik zie geen knecht van Almeida die dit kan. Enige optie voor DQS is hopen dat ze met zijn allen op 1e berg boven komen en weer als een gek afdalen en zo Ineos onder druk te zetten. Bergop gaat het DQS echt niet lukken.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair