Bernal: “Het was bijna onmogelijk om aan te vallen, maar ik wilde het proberen”

vrijdag 3 september 2021 om 09:18
Bernal: “Het was bijna onmogelijk om aan te vallen, maar ik wilde het proberen”

foto: Cor Vos

Egan Bernal zal de Vuelta a España dit jaar waarschijnlijk niet winnen, maar de Colombiaan van INEOS Grenadiers gaat wel strijdend ten onder. In de bergetappe naar Lagos de Covadonga probeerde Bernal het met een alles-of-niks aanval en ook in de koninginnenrit naar de Altu d’El Gamoniteiru liet hij zich opmerken.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bernal probeerde op de steile slotklim twee keer weg te rijden uit de favorietengroep, maar rodetruidrager Primož Roglič en Enric Mas zaten meteen op het wiel. De ritzege op de Altu d’El Gamoniteiru ging uiteindelijk naar een andere Colombiaan: Miguel Ángel López. Bernal kwam als vierde over de streep op 22 seconden van zijn landgenoot. In het algemeen klassement is de Giro- en Tourwinnaar nu vijfde, op bijna vijf minuten van de superieure Roglič.

Genieten
Bernal keek na afloop van de etappe terug op zijn finale. “Ik wilde het vandaag proberen, ook al was het bijna onmogelijk om te versnellen. Dat kun je zien aan de wattages, maar ik moest het wel proberen, puur op lef. Ik wil na afloop namelijk geen spijt hebben dat ik niet heb geprobeerd. Het was de laatste grote beklimming van deze Vuelta. Ik kan straks naar huis in de wetenschap dat ik alles heb gegeven.”

Bernal slaagde er in de Ronde van Spanje niet in om zijn gebruikelijke niveau te halen, maar heeft naar eigen zeggen wel genoten van de voorbije bergetappes. “Ik heb me wel vermaakt en zal zondag de Vuelta met enkele mooie herinneringen afsluiten. Dat zal waarschijnlijk niet met een geweldig resultaat zijn, maar ik heb nog nooit eerder zo genoten tijdens een grote ronde.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Jean Dumas 3 september 2021 om 10:40

Hulde aan Bernal. Wel opmerkelijk dat zowel hijzelf als Roglic aangaven dat het tempo te hoog lag om te versnellen, wat nog maar eens bevestigd hoe goed Storer heeft standgehouden.

0
horsm 3 september 2021 om 10:53

Echt een sympathieke renner, Bernal.

0
ThorHushovd 3 september 2021 om 11:06

Helemaal mee eens!

0
Klein Verzet 3 september 2021 om 11:58

De miezerigheid van de Movistar-renners, MAL en Mas, steekt schril af tegen de grootsheid waarmee Bernal durft te verliezen. Roglic had trouwens op de Gamoniteiru wel iets meer “terug” mogen doen voor Bernal. Tot tweemaal toe was het Roglic die de versnellingen van Bernal pareerde. Waarom liet hij het niet aan Mas over, die als ’n armetierige stofzuiger aan zijn achterwiel leek vastgezogen?

Ik hoop op een fenomenale tijdrit voor Bernal om alsnog op het podium te raken, en dat de twee lafbekken (herinner u ook de manier waarop Lopez in het wiel van Dumoulin bleef plakken in de Giro toen Froome aan zijn escapade bezig was) er vanaf donderen.

0
Jacco van Stierop 3 september 2021 om 12:27

Lopez vocht in die Giro-rit een kolderieke strijd uit met Carapaz om een soort open Zuid-Amerikaans kampioenschap. Beiden hadden geen zicht meer op de eindzege. Ik had het ook graag anders gezien, maar dat Lopez geen zin had in een knechtenrol voor Dumoulin valt wel te billijken. Dumoulin had zelf harder moeten fietsen.

0
Klein Verzet 3 september 2021 om 12:03

Dan nog dit. Bernal wint dan weliswaar niet deze Vuelta, maar verovert wel vele wielerharten wereldwijd. En, beter één Tour dan honderd Vuelta’s.

0
vevie 3 september 2021 om 12:35

Uhm, nou nee. Je kan ook overdrijven.

0
DopieJopie 3 september 2021 om 14:48

Ontzettend genoten van zijn strijdlustige manier van koersen, niet op data maar op emotie.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone