Bergkoning Lindeman: “Jullie gaan me nog vaker vooraan zien”

Bergkoning Lindeman: “Jullie gaan me nog vaker vooraan zien”

foto: Sirotti

zondag 10 mei 2015 om 20:00

Bert-Jan Lindeman bleef na een ontsnapping van ruim 160 kilometer in de tweede Giro-rit niet met lege handen achter. De jonge Drent van LottoNL-Jumbo wist zich onderweg namelijk van de bergtrui te verzekeren, door op de Pratozanino zijn medevluchters achter zich te laten. Moreno Hofland maakte het feest compleet met een tweede plaats in de daguitslag. “Eindelijk heb ik kunnen tonen wat ik kan”, reageerde Lindeman achteraf bij WielerFlits. “Jullie gaan mij zeker nog meer in de aanval zien in deze Giro.”

In een etappe waar de sprinters voor het eerst aan hun trekken moesten komen, schoof  Lindeman – tegen beter weten in – na amper één kilometer mee met een vlucht van vijf. “Nochtans was ik eerst een beetje terughoudend, toen ploegleider Jan Boven aan mij vroeg of ik wilde proberen meegaan met de ontsnapping. Uiteindelijk ben ik toch vooraan gaan rijden en op die manier kwam ik erin terecht. Al bij al was het best een rustige en leuke dag in de kopgroep, maar veel viel er voor mij niet te rapen. Als de koers nu al anderhalve week bezig geweest was, dan zou de vermoeidheid er al meer ingezeten hebben en dan heb je een kans om voorop te blijven. Nu was de vlucht op voorhand ten dode opgeschreven.”

Lindeman focuste zich vervolgens op het winnen van de enige bergsprint van de dag. “Dat was het enige doel en gelukkig ben ik erin geslaagd om het waar te maken. Frapporti ging wel heel vroeg aan en ik kon meeschuiven met de renner van CCC (Owsian, red). Ik voelde eigenlijk dat ik op elk moment naar Frapporti kon rijden, maar ik besloot nog even te wachten. Ik wist dat ik sterk was en op 150 meter zette ik de sprint in. Niemand kwam in de buurt. Dat is best mooi voor mij, want na een jaar op continentaal niveau te hebben gereden, wil je toch graag eens aan iedereen tonen dat je nog steeds meekan op het hoogste niveau. Vorige week deed ik dat al een beetje met mijn derde plek in de Tour de Romandie en dit was de bevestiging.”

Maar wat betekent het behalen van zo ’n trui voor een WorldTour-ploeg als LottoNL-Jumbo? “Het is goed om aan de sponsors te laten zien waar wij mee bezig zijn. We willen altijd vechten, aanvallen, vooraan rijden en zo veel mogelijk publiciteit pakken. Zelfs in de eerste maanden van het jaar, waarin we heel vaak met pech af te rekenen kregen, zijn we altijd attractief blijven koersen met een plan. Het is nu belangrijk om te blijven vechten er ervoor te blijven gaan. Ik ben blij dat ik daar vandaag in geslaagd ben. Met ook een tweede plek van Moreno zijn we goed begonnen aan deze Giro. Of ik morgen weer meeschuif om te trui te verdedigen? Dat weet ik nog niet. Vanavond gaan we samen zitten met de ploeg en een strijdplan maken voor morgen. Dan weet ik pas wat er van mij wordt verwacht.”

“Het staat wel vast dat jullie mij in het vervolg van deze Giro zeker nog een aantal keer in de aanval gaan zien. Er komen de komende weken nog enkele leuke etappes aan, waar er veel mogelijk is voor mij en voor LottoNL-Jumbo. Daarnaast ga ik ook nog knechtenwerk verrichten voor Moreno Hofland en Steven Kruijswijk, want wij zijn een ploeg waarin iedereen voor iedereen wil werken en waar de sfeer op dit moment top is. Mijn taak gaat dus een beetje een combinatie van aanvallen en werken zijn.”

Dit artikel delen:

34 Reacties

Wielerfan1987 10 mei 2015 om 20:08

Hij beschrijft zijn rol in deze Giro precies zoals ik hem voor mij zag toen ik op het forum opperde dat het een goed idee zou zijn hem mee te nemen naar deze Giro

rahimns 10 mei 2015 om 20:09

nog pas 25 … ik denk dat wij nog lang niet het laatste gehoord hebben van deze aanvaller pur sang

zoetepap 10 mei 2015 om 20:14

Ik merk toch nog maar enkele weken sportieve progressie hoor bij heel de ploeg. En aanvalslust…tja niet teveel twijfelen zou ik zeggen. Prachtige rit gereden dat wel. Ze lijken toch enigszinds te beginnen geloven in hun eigen kwaliteiten. Ook al zijn die van het lager niveau. Hopelijk kan Hofland ,Kruiswijck en Gesink het seizoen nog een beetje geler kleuren. Hoe meer resultaten ik zie,hoe mooier ik dat shirt vind. Allez hup LottoNL.

xistnc 10 mei 2015 om 20:15
Quote van NielsB:
"Eindelijk heb ik terug kunnen tonen wat ik kan"

Nee, zo zei hij het niet.

Mooi relaas van BJ. De spirit lijkt me prima, die zege van Hoffert vorige week kwam precies op het goede moment!

Wielerfan1987 10 mei 2015 om 20:16

Ik denk sowieso dat sommige mensen mannen als Lindeman, maar ook Lammertink bijvoorbeeld te snel afserveren terwijl de ene er als prof direct staat en sommige jongens gewoon wat meer laatbloeiers zijn.
Ten Dam begon ook pas echt rendement te halen op zijn 26ste en werd de laatste jaren alleen maar sterker.
Ik zie in Lindeman ook zo'n jongen met een grote motor die denk ik de komende jaren alleen maar sterker gaat worden

klootje kriekeljon 10 mei 2015 om 20:26

Heerlijke renner voor bij LJ. Lost meteen zijn belofte in als aanvalslustige renner. Rap een van mijn favoriete renners aan het worden. Super-BJ!

xistnc 10 mei 2015 om 20:29

@Wielerfan1987
Het probleem met een aantal van die jongens is, dat je door hun tijd bij Vacansoleil niet goed kunt inschatten wat ze kunnen. Aangezien daar, getuigen diverse verhalen, maar ‘wat werd aangeklooid’. Met name voor die renners zelf zijn het verloren jaren en het is aan henzelf om de motivatie hoog te houden en te laten zien wat ze waard zijn.

zoetepap 10 mei 2015 om 20:37

Waarom moest die ook weer naar RacoConti? Had hij mogelijk wel nodig. Maar blijf erbij dat er nog een grote afwerker bij mag nu dat blijkt dat er toch nog budget is. Hopelijk gaan ze weer naar 30 renners toe volgend jaar met enkele goeie investeringen of verschuivingen. Maar das al ver vooruit kijken. Ik geef toe dat ik het somber inzag. Maar nu is de trein vertrokken en is het leuk supporteren. Denk dat ze IAM en FDJ voorbij zullen streven gezien over een heel jaar.

alsjewint 10 mei 2015 om 20:40

@xistnc

Het is inderdaad veelzeggend dat Lindeman vorig jaar onder leiding van Grischa Niermann bij Rabo pas voor het eerst met schema's ging trainen. Daar bleek dat hij bergop heel wat progressie heeft gemaakt, al zal het natuurlijk nooit een echte klimmer worden. Een andere kant is misschien weer de vrije onbevangenheid van Thomas de Gendt in zijn Vacansoleil jaren. Die onbevangenheid verdween snel in het laatste (paniek) jaar bij Vacansoleil en bij Quickstep.

Lindeman lijkt me wel een taaie die we in deze ronde vast nog gaan tegenkomen in een ontsnapping die wellicht wel tot de finish wegblijft.

Zie net de foto van Lindeman in de bergtrui. Misschien heeft Tjallingii hem ingefluisterd dat dit toch wel een mooi truitje is om ten minste een dag te dragen.

sven241 10 mei 2015 om 20:40

Sinds de zege van Hofland is TLJ weer wat opgeleefd. Voorjaar was natuurlijk dramatisch, maar als het meezit kan dit echt een leuke Giro worden voor ze. Ik hoop het in ieder geval.

xistnc 10 mei 2015 om 20:42

@zoetepap
Op basis van welke bronnen meen jij dat ‘nu blijkt dat er toch nog budget is’?

klootje kriekeljon 10 mei 2015 om 20:42

Zoetepap, los van het verhaal van de zwaluw en de zomer.. lijkt het me dat FDJ met Pinot en Demare ook nog flink wat punten gaan pakken.

Wheely 10 mei 2015 om 20:45

TLJ heeft vandaag laten zien dat je het kopje nooit moet laten hangen. Volhouden en blijven vechten voor wat je waard bent. Das toch mooi.

zoetepap 10 mei 2015 om 20:47

Ow excuseer wist niet dat Van Winden gratis kwam of kwam dat vrij via Goos? Vind het gewoon leuker mee te gaan op de pisitieve vibe. Ik zie FDJ buiten de Tour niet veel uitrichten. Al kan ik ook daar van de toppers genieten.

xistnc 10 mei 2015 om 20:50

@zoetepap
Maar budget dat ze (op welke manier dan ook) uit nood hebben kunnen vrijmaken voor Van Winden kunnen ze toch maar 1x uitgeven?

Verweggistan 10 mei 2015 om 20:51

@zoetepap: Van Winden zal waarschijnlijk tegen minimumloon komen, dus echt veel budget hebben ze daar niet voor vrijgemaakt/gekregen van de sponsor. Dus er is geen sprake van extra budget oid voor komend jaar.

Onie 10 mei 2015 om 20:55
Quote:
Frapporti ging wel heel vroeg aan en ik kon meeschuiven met de renner van CCC (Owsian, red). Ik voelde eigenlijk dat ik op elk moment naar Frapporti kon rijden, maar ik besloot nog even te wachten. Ik wist dat ik sterk was en op 150 meter zette ik de sprint in.

Frapporti had toch problemen met de ketting? Berlato was toch de andere man naast Owsian?

On: Mooi voor Lindeman dat hij bevestiging heeft gekregen waar hij blijkbaar naar op zoek was.

Speedy Mark 10 mei 2015 om 20:59

Heb het idee dat dit een hele goede gozer is om in deze groep te hebben. Flink dosis van inzet, karakter, die zijn eigen kansen aangrijpt maar ook accepteert dat hij zichzelf volledig voor kopmannen mag wegcijferen. Denk dat onder selectie van TLJ geen enkel ego zit dit zichzelf boven de groep plaats. Volgens mij was dit met Mollema, Boom en Bos vorig seizoen wel anders.

Verweggistan 10 mei 2015 om 21:06

@Onie: Dat klopt.
Lindeman heeft misschien alleen hun namen gehoord in zijn oortje en is niet gaan vragen wie wie was :)

zoetepap 10 mei 2015 om 21:20

Nouja garantie kan ik niet geven maar ik hoop dat jullie ongelijk hebben. Maar anders laat ik het supporteren aan jullie Nederlanders over. Ik krijg genoeg positieve vibes van andere ploegen.

walkowiak 10 mei 2015 om 21:21

Als de sponsoren het wielrennen serieus nemen zullen ze inzien dat er voor een wt ploeg meer geld op tafel moet komen om mee te kunnen draaien. Ze zullen de prestaties tot nog toe geleverd, minimaal vinden en op zoek gaan naar meer geld of meerdere sponsors, lijkt me.

kelderfan 10 mei 2015 om 21:21

@xistnc
Jij blijft ook in herhaling vallen {valkuil}, want wie zegt jou, dat er geen budget is? Het lijkt mij na Bulgac en van Winden toch wel duidelijk, dat er nog een pot/potje is om het wegvallen van renners te compenseren.;)

kelderfan 10 mei 2015 om 21:25

@wielerfan1987
Ik denk ook dat Lammertink goed bezig is. Alleen is hij volgend seizoen nog niet te halen voor TLJ of een andere WT-team. Je had gelijk met Bert-Jan Lindeman. Die zal voor het team nog wel een overwinning binnen halen, al is 't in een 1.HC/1.1 koers.

Coldeportes 10 mei 2015 om 21:56

hartstikke leuk voor deze nuttige knecht dat hij dat truitje pakt! Of zijn claim dat hij WT-niveau aankan hiermee wordt aangetoond, weet ik niet. Er zit ook een portie geluk bij dat de vlucht ruimte krijgt en de tegenstand voor de spurt was ook niet van superhoog niveau in zijn groepje.

het feit dat hij elke koers goed werkt voor de ploeg en daarbij goed kan meedraaien in het peloton, toont zijn WT-waardigheid m.i. al voldoende aan.

Edit: kennelijk had hij vooral zelf die bevestiging nodig. Nou, bij deze dan BertJan ;)

mus van de maasstad 10 mei 2015 om 21:59

Over dat “extra budget”.
zijn ploegen niet verzekerd dat in een geval van bv goos, die volgens mij het hele jaar out is, er een deel salaris via de verzekering wordt betaald? iemand hier meer info over?

Headlines

Materiaalzone

Populair