Berden de Vries haalt uit naar Roompot-Nederlandse Loterij: “Schijnheilige bende”

Berden de Vries haalt uit naar Roompot-Nederlandse Loterij: “Schijnheilige bende”

foto: Marcel Koch

zaterdag 10 maart 2018 om 13:40

Berden de Vries zette aan het einde van 2017 op 28-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière. Na een minder jaar moest hij het veld ruimen bij Roompot-Nederlandse Loterij. Een gedwongen afscheid waar de Drent nog altijd moeite mee heeft, zo blijkt in een gesprek met het Dagblad van het Noorden. “Het was een schijnheilige bende”, haalt De Vries hard uit naar zijn voormalige werkgever.

In de rubriek ‘Gast in Gasselte’ doet de ex-renner een boekje open over de (vermeende) werkwijze van de ProContinental-ploeg. “Alles gebeurt er achter je rug om. Ik heb mij drie jaar uit de naad gewerkt voor de ploeg, en ineens hoor je niks meer. Ze hebben me tot op de dag van vandaag nog altijd niet verteld waarom ik geen contractverlening heb gekregen. Sterker nog: ze hebben me nooit rechtstreeks gezegd dat ik geen verlenging kreeg. Ik voel me dan ook bedrogen.”

De Vries is ook niet te spreken over de begeleiding die hij kreeg. “Er was nul begeleiding. Je wordt als renner aan je lot overgelaten. Bij het één niveau lager rijdende Jo Piels was het allemaal beter geregeld. Vooral het drankgebruik bij de ploegleiding was buitensporig; er zitten gewoon alcoholisten bij. Er werd op een avond meer gedronken dan in een gemiddelde kroeg. Het is vooral pijnlijk voor de sponsoren. Als die eens wisten wat er speelt.”

Teammanager Zijlaard reageert op aantijgingen: “Herken me niet in geschetste beeld”
Teammanager Michael Zijlaard laat in een reactie weten zich totaal niet te herkennen in het geschetste beeld. “We zullen echt niet alles perfect hebben gedaan, maar ik herken me niet in wat Berden zegt. Het zal ongetwijfeld weleens gezellig zijn geweest, maar ik heb nooit signalen gekregen van alcoholmisbruik.”

“Het is jammer dat het zo gaat. We hebben hem drie jaar geleden de kans van zijn leven gegeven door hem een profcontract aan te bieden. Ik vind Berden ook een aardige jongen, ik kan verder goed met hem opschieten”, besluit Zijlaard.

Dit artikel delen:

42 Reacties

Arema Pro Cycling Team 10 maart 2018 om 13:46

Johan van de Velde zal toch niet weer zijn begonnen met drinken?

Charlie33 10 maart 2018 om 13:46

Krijgt Thomas Dekker toch gelijk

Fort 10 maart 2018 om 13:47

Tja, nu kennen ik die mensen allemaal niet, maar met mensen als Boogie en Zijlaard kan ik me bij het woord schijnheiligheid wel meteen wat voorstellen.

Wielerfan1987 10 maart 2018 om 13:51

Zoheej, dat zijn nog eens straffe woorden.

Ik geloof hem best als hij zegt dat de begeleiding en communicatie te wensen overlaten.

Dit zo op deze manier in de openbaarheid gooien is echter verre van netjes, vooral die opmerkingen over drankgebruik etc…

Hij weet zelf ook dat voortgang van de sponsoring verre van zeker is, door dit soort narigheid te roepen is hij er mede debet aan dat wellicht straks 12 tot 14 van zijn ex teamgenoten en vrienden hun profcariere in rook zien opgaan als de sponsors dit serieus nemen en de stekker eruit trekken.

ghostwriter 10 maart 2018 om 13:54

De ontwikkeling van de wielrenners die bij Roompot rijden valt dan ook enorm tegen. Lammertink, Groenewegen, Vd Hoorn en Tolhoek zijn de enige die bij Roompot niet (bijna) stil zijn komen te staan in hun ontwikkeling. Daarom hoop ik ook zo dat de Jumbo ploeg een opleidingsploeg start waar de grootste Nederlandse talenten (dat mag best een klein groepje van zo’n 10 man zijn) goed worden begeleid. Dan kan Roompot zich geheel richting op Nederlandse wielrenners die niet goed genoeg zijn voor de WorldTour en het opleiden van talenten overlaten aan mensen die dat wel kunnen.

Wielerfan1987 10 maart 2018 om 13:54

Ik had nochthans wel sympathie voor Berden maar die is nu toch wel echt verdwenen

xistnc 10 maart 2018 om 14:00

@Wielerfan1987
Waarom? De sponsoren kunnen toch ook onderzoek doen en passende maatregelen nemen? De stekker eruit trekken is weglopen voor verantwoordelijkheden.

Ik kan me niet voorstellen dat er iemand voorstander is om dit te laten door etteren. En van binnenuit is de kans klein dat iemand de kat de bel aanbindt. Prima dat Berden dit aankaart, dus.

jvh93 10 maart 2018 om 14:04

het gebeurd vaker dat renners opeens kritiek uiten op een ploeg als ze geen verlenging hebben gehad. Waarom roepen ze pas als ze weg zijn bij de ploeg en niet als ze er nog rijden? Dat is schijnheilig!

Verweggistan 10 maart 2018 om 14:05

Dat van geen contractverlenging is een terugkerend thema bij alle ploegen, op elk niveau. Het is ook lastig van beide kanten. Als ploeg ben je afhankelijk van welke renners er vrijkomen; vooral ploegen op PCT niveau. Dan kun je in juli zeggen tegen bijv. de Vries dat zijn contract niet verlengd gaat worden; tekent die continental renner waar je mee gesproken hebt toch bij een andere ploeg, wint er een renner van je ploeg plots drie wedstrijden en tekent hij toch bij een WT ploeg en raakt er een renner ernstig geblesseerd en kun je die renner die je net de deur hebt gewezen plots toch goed gebruiken; dus wachten ploegen daar liever meer tot aan oktober. Maar als renner zou je dan moeten realiseren dat je ‘om je heen moet gaan kijken’ als je tegen die tijd nog niets hebt gehoord.

r525 10 maart 2018 om 14:12

@jvh93
Ja want jij hebt wel zulke grote ballen om gal te gaan spuwen over je huidige werkgever….
Voor deze jongens is het ook gewoon hun levensonderhoud waar ze van afhankelijk zijn. Dan ga je dus niet publiekelijk je huidige werkgever te kak zetten.

horsm 10 maart 2018 om 14:16

Ontluisterend beeld wat De Vries schetst. Ik ken eigenlijk niemand die echt sympathie voor de ploeg heeft.

WernerFranke 10 maart 2018 om 14:21

Boogerd is natuurlijk onschuldig, die zat er vorig jaar nog niet bij. (waarmee ik niet wil zeggen dat hij de ploeg dit jaar naar een hoger niveau tilt, integendeel)

Mechanieker 10 maart 2018 om 14:22

@r525,
Waarom dan nu wel….?
Omdat hij het zelf niet waar heeft kunnen maken met de benen? (wat ik overigens als vraag stel omdat ik het niet weet)

Wielerfan1987 10 maart 2018 om 14:29

@xistnc

Ja sponsoren kunnen onderzoek instellen, en dat zou ik zeker toejuichen want waar het om begon (het idee van een opleidingsploeg cq tussenstap voor renners) is een prachtig initiatief.

Echter wijst de praktijk uit dat het voor sponsoren makkelijker is en beter is om de stekker er uit te trekken.

Geen enkele sponsor, zelfs niet een campingconcern (bbq, bier, gezelligheid) zal blij zijn als er straks een stuk in diverse kranten staat wat een ontluisterend beeld schetst over alcohol misbruik binnen de leiding van de…… ploeg.
Je steekt er als sponsor diverse tonnen en wellicht zelfs miljoenen in en zit dan niet te wachten op slechte publiciteit.. en terecht ook

mark vv 10 maart 2018 om 14:32

Gevalletje opgekropte frustratie. Word niet terug genomen en dan via de media je oude werkgever zwart maken. Triest. Ik zou zeggen ga zelf verhaal halen je hebt toch een Nederlandse mond. Vind hem eerder schijnheilig.

Secondant 10 maart 2018 om 14:34

En hoe ervaart de heer De Vries zijn eigen prestaties 3 jaar lang? Heeft werkelijk niets klaargespeeld. Zelfs zo weinig dat geen andere ploeg met hem in zee wilde. Hij zoekt nu oorzaken overal behalve bij zichzelf. Hij is 28, en de ploeg mikt nu eenmaal op jonge renners die zich kunnen ontwikkelen. Prima besluit om hem weg te doen.

Daarnaast is het op zijn allerminst onsportief om je om zo’n manier over je vorige werkgever uit te laten. Kwal.

horsm 10 maart 2018 om 14:37

Waarom nu wel? Omdat Roompot nu niet meer zijn werkgever is dus dat hij nu vrijuit kan spreken. Duh.

horsm 10 maart 2018 om 14:40

@Secondant. Nou zeg. Dat mag wel wat minder. De Vries heeft het niet over het feit dat zijn contract niet verlengd is, maar over de begeleiding, communicatie en het gedrag van de leidinggevenden. Als je dat laakbaar vindt, dan moet je daar iets over zeggen. Breukink, Zijlaard en Boogerd zijn geen heiligen, daar mag je best kritiek op leveren.

horsm 10 maart 2018 om 14:48

Hoe lang bestaat project Roompot nou? Hoeveel schot zit er nou in het project? Het is een ploeg met weinig uitstraling, weinig visie. Renners die ze contracteren worden zelden beter. Tot nu toe is het vooral meedraaien in de hoop op televisieminuten voor de sponsor.

…. en renners moeten blijkbaar volgens Zijlaard niet zeuren. Het zijn tenslotte c-categorie sporters die anders nergens professioneel aan de bak waren gekomen. Ze moeten blij zijn dat ze een kans krijgen.

Kortom vakantieparkploeg. Lat lekker laag. Klachten hoeven niet serieus genomen te worden want wat kan je nou verwachten voor dit geld?

dikkechaap 10 maart 2018 om 14:52

@wielerfan1987
Als dit waar is, dan nog liever de stekker eruit. Anders worden talenten in de kiem gesmoord.
Als iedereen zijn mond dicht houdt verandert er niks, dat is zo langzamerhand toch wel duidelijk mag ik hopen.

dikkechaap 10 maart 2018 om 14:56

Los daarvan, heeft Zijlaard eigenlijk ooit boete gedaan voor zijn rol in de begeleiding van zijn vrouw?

tristania 10 maart 2018 om 15:07

Ondanks de kritiek blijf ik Roompot een symphatieke ploeg vinden. Het is ook geen opleidingsploeg. Ze geven gewoon renners een kans die anders nooit een profcontract hadden gekregen. Ze doen dit met beperkte middelen. De grote talenten gaan gelijk naar grote ploeg. En hoeveel Nederlandse renners zijn er afgelopen 3 jaar bij Jumbo foorgebroken?
Ik vond De Vries leuke renner. Aanvallend en snap zijn frustratie maar was ook gewoon niet goed genoeg.

jvh93 10 maart 2018 om 15:18

@R525 hij had op zijn minst naar zijn ploegleider en manager kunnen stappen om aan te kaarten dat er dingen niet goed gaan. Daarnaast is er in bijna elk bedrijf (dus ik neem aan in het wielrennen ook) een vertrouwenspersoon aanwezig waar je dit soort dingen kwijt kan. Ik vindt het een beetje natrappen wat hij doet en dat is altijd makkelijk als je geen contractverlening hebt gekregen. Daarnaast is dit gewoon de gang van zaken in het wielrennen, als renner moet je slimmer zijn. Als je weet dat je contract afloopt moet je al rond gaan kijken en gesprekken aangaan, dan kan je altijd nog beslissen om te blijven mocht je toch een aanbieding van de ploeg krijgen.

wielrenner 10 maart 2018 om 15:43

@JVH93 Dat ben ik met je eens. Bovendien schort er bij elke ploeg wel wat.

santosrenner 10 maart 2018 om 15:44

Misschien zat de Vries zelf ook wel mee te drinken ;) , hij zou toch elke dag vroeg op bed moeten liggen…. :)
Misschien verklaart dit ook zijn eigen prestaties, want die waren ook niet echt fantastisch

  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone