Ben Healy houdt Domenico Pozzovivo van ritzege bij diens rentree in Coppi e Bartali

donderdag 23 maart 2023 om 15:41
Ben Healy houdt Domenico Pozzovivo van ritzege bij diens rentree in Coppi e Bartali

foto: Cor Vos

De derde etappe van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali is op naam gekomen van Ben Healy. De Ier van EF Education-EasyPost was in de lastige finale weggereden met Domenico Pozzovivo (die in de Italiaanse rittenkoers zijn debuut maakt voor Israel-Premier Tech) en zijn eigen ploeggenoot Mark Padun. In de sprint die volgde, was Healy de snelste. Mauro Schmid behield zijn leiding in het algemeen klassement.

Op dag drie van de Internationale Wielerweek Coppi en Bartali moesten de renners 139,7 kilometer afleggen. De start was in Forlì, de finish ook. Na een lastig begin, draaiden de renners na goed twintig kilometer een circuit op met de deels onverharde Monte Cavallo (4,7 km aan 7,1%) als voornaamste obstakel. Deze ronde stond drie keer op het programma. Op 35 kilometer van het eind, net na het verlaten van het circuit, wachtte ook nog de klim naar Tessello (1,8 km aan 10,8%). De laatste dertig kilometer waren vooral in licht dalende lijn.

Opgave Thomas Gloag
Niet een beklimming, maar een valpartij zorgde voor de eerste schifting in het peloton. Na nog geen vijf kilometer gingen enkele renners tegen de grond. Zo’n veertig coureurs konden door, de rest werd opgehouden en moest in de achtervolging. De voorste groep hield namelijk niet in en begon met een voorsprong van bijna een minuut aan de eerste keer Monte Cavallo. Thomas Gloag, woensdag nog zesde, had op dat moment al opgegeven. Het talent van Jumbo-Visma was een van de slachtoffers van de vroege valpartij.

Kort na de afdaling van de Monte Cavallo was er een samensmelting van de twee grote groepen. Alexis Guerin (Bingoal WB) reed ondertussen al in zijn eentje vooruit, nadat hij bergop naar de eerder ontsnapte Mark Stewart (Bolton Equities Black Spoke) was toegesprongen en de Brit vrijwel meteen daarna had achtergelaten. De Fransman reed een tijdje solo, maar voor de tweede beklimming van de Monte Cavallo werd hij weer in de kraag gevat.

Nieuwe kopgroep
Op deze beklimming ontstond vervolgens een kopgroep van negen. Luke Rowe (INEOS Grenadiers), Antonio Nibali (Astana Qazaqstan), Lawson Craddock (Jayco AlUla), Dimitri Peyskens (Bingoal WB), Patrick Gamper (BORA-hansgrohe), Andrea Garosio (EOLO-Kometa), Luca Covili (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Aloïs Chorrin (Tudor) en Jhonathan Restrepo (GW Shimano-Sidermec) sloegen de handen ineen.

Na de derde en laatste beklimming van de Monte Cavallo zou de groep uitgebreid worden tot tien renners. Walter Calzoni (Q36.5) trok op deze klim namelijk ten strijde en wist vanuit het peloton uiteindelijk de oversteek te maken. Hij moest daarvoor een gat van ongeveer een minuut dichten. Eerder was het verschil anderhalve minuut geweest, maar vooral Soudal Quick-Step zorgde ervoor dat de bres beperkt bleef.

Elitegroepje met Pozzovivo 
Eenmaal in de finale bleef de ploeg van klassementsleider Mauro Schmid het tempo bepalen. Dit zorgde ervoor dat de tien ontsnappers werden gegrepen voordat de klim naar Tessello begon. Op deze lastige helling – met opnieuw onverharde stroken – wisten drie renners zich los te weken van het alsmaar verder uitdunnende peloton. Het ging om Mark Padun, Ben Healy (beiden EF Education-EasyPost) en Domenico Pozzovivo. Laatstgenoemde maakt in de Internationale Wielerweek Coppi en Bartali zijn eerste wedstrijdkilometers voor Israel-Premier Tech.

De drie zouden stand houden tot in Forlí, waar gefinisht werd op de lokale wielerbaan. Daar zou een sprint over de ritzege beslissen en Ben Healy bleek in die spurt de snelste. De Ier klopte de 40-jarige Pozzovivo, terwijl Padun als derde over de streep kwam en het feestje voor EF Education-EasyPost compleet maakte. In het achtervolgende groepje sprintte Milan Vader naar een achtste plaats. Schmid zat eveneens in dit achtervolgende groepje en behield de leiding in het algemeen klassement.

Healy was nipt de snelste – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

11 Reacties

Wheely 23 maart 2023 om 15:46

Mooi om Pozzovivo op het podium te zien, winnen was top geweest maar je bent wel met twee roze EFjes op pad.

3
Jacco van Stierop 23 maart 2023 om 15:54

Voor de Giro zal EF het shirt wel moeten aanpassen, dunkt me?

0
Wheely 23 maart 2023 om 15:59

Misschien kunnen ze iets met eenden doen ofzo?

1
martini151 23 maart 2023 om 16:03

Ik moet toch zeggen dat de jonkies van JV het hier prima doen. Tijmen Graat lijkt een laatbloeier (tegenwoordig moet je al meer hebben gepresteerd op 20-jarige leeftijd), maar hij laat dit seizoen zien een stap te hebben gemaakt

1
horsm 23 maart 2023 om 17:28

ja, maar ik had wat meer van Leemreize verwacht. Maar misschien veel werk verzet o.i.d.

0
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 23 maart 2023 om 16:46

Jammer dat de oud Pozzo niet wint. Die gun ik wel een mooie prijs dit jaar.

0
Pietspeed 23 maart 2023 om 17:24

Geweldig, van die sluwe ouwe taaie. Hij houdt woord! Hadden ze never nooit niet bij Wanti mogen laten gaan.

0
Cochise 23 maart 2023 om 17:29

Die Calzoni blijft verbazen. Ipv blij te zijn met z’n knappe plek in het klasssement toch voor het offensief kiezen en op z’n eentje naar die vroege vlucht knallen en daarna nog genoeg over om bij de favorieten te blijven en naar z’n 12e toptiennotering in 15 koersdagen te snellen.

0
Ronellenfitsch 23 maart 2023 om 18:11

Ja, elke dag van dat. In die 1.1 zondag ook al aangevallen, gevallen en toch nog top 10 sprintend

0
Gapenberg 23 maart 2023 om 18:15

Onze Felix gaan we volgend jaar niet meer kunnen hebben voor een miljoentje

0
Cochise 23 maart 2023 om 20:12

Beetje vreemd dat Healy aanvankelijk voor de “kopmannen” aan de bak moest. Met een tijdrit van 18km op de slotdag zou je toch denken dat je wat ijzers in het vuur moet houden. Padun, Quinn en Shaw lijken me niet de betere tijdrijders. Benieuwd naar het algemene klassement ook want geen uitgesproken tijdrit-toppers in de kop van het klassement.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone