Belletti is de beste in dertiende Giro-etappe

vrijdag 21 mei 2010 om 17:07

Manuel Belletti kwam juichend over de streep in etappe dertien van de Giro d’Italia. De man uit de streek was de snelste sprinter van een oorspronkelijk zeventien man grote kopgroep, die streed om de zege. Richie Porte houdt het roze om de schouders.

Al vroeg in de etappe ging Tom Stamsnijder met zes kameraden op stap. Tien man sloten later aan, waarna de kopgroep voor de rest van de dag gevormd was: Stamsnijder (Rabobank), Wyss (BMC), Bertogliati (Androni), Grivko (Astana), Claude (Bouygues), Kriit (Cofidis), Belletti (Colnago), Mayoz (Footon), C. Meyer (Garmin), Marzano (Lampre), Lang (OmegaPharma), Facci (Quick-Step), Henderson (Sky), Lewis (Columbia), Voss (Milram), Klimov en Horrach (beiden Katusha).

Een tijdje later besloot Vladimir Karpets alleen uit het peloton weg te rijden. De Rus was wellicht op zoek naar de kopgroep, maar het enige wat hij uiteindelijk vond was tijdwinst. Met hulp van de in de finale afgezakte Joan Horrach pakte hij 2.26 minuten op het peloton.

Dat peloton maakte nooit echt werk van de achtervolging. Opvallend genoeg was het niet Saxo Bank, maar Liquigas dat het grootste gedeelte van de laatste 50 kilometer op kop reed. De kopgroep spatte voor het eerst uit elkaar op de tweede klim: de Barbotto. Rubens Bertogliati pakte met enige voorsprong de bergpunten, maar later kwam bijna alles weer samen.

In de afdaling ging het aanvallen echter onverminderd door. Toch kon Tom Stamsnijder, die samen met vier anderen moest laten lopen op de klim, zelfs weer aansluiten. Na even te recupereren, leidde de Nederlander zelf enige ontsnappingspogingen. Het lukte hem om samen met Kriit, Facci en de sterke Mayoz een gat te krijgen. In zijn eentje reed Cameron Meyer toen naar het kwartet toe.

In de laatste twee kilometers wisten echter veel achtervolgers weer bij de vijf vooraan te komen. Nadat Craig Lewis tientallen meters wegreed, gooide Meyer zichzelf voorop om de sprinters Henderson en Belletti naar de finish te brengen. Dit werk deed hij voorbeeldig, waarna Belletti als eerste aanging en Henderson finaal uit het wiel reed. Stamsnijder was toen al te uitgeput om nog mee te doen voor een podiumplaats.

Giro d’Italia 2010 (2.HC)
Etappe 13: Porte Recanati – Cesenatico (223 km)

1. Manuel Belletti (Italië/Colnago-CSF) 5u27m12s
2. Gregory Henderson (Nieuw-Zeeland/Team Sky) z.t.
3. Iban Mayoz Echeverria (Spanje/Footon-Servetto)
4. Paul Voss (Duitsland/Team Milram)
5. Sebastian Lang (Duitsland/Omega Pharma-Lotto)
6. Kalle Kriit (Estland/Cofidis)
7. Mathieu Claude (Frankrijk/BBox-Bouygues Telecom)
8. Craig Lewis (Verenigde Staten/HTC-Columbia)
9. Serguei Klimov (Rusland/Team Katusha)
10. Cameron Meyer (Canada/Garmin Transitions) +5s

Complete uitslag

Algemeen klassement na etappe 13
1. Richie Porte (Australië/Saxo Bank)
2. David Arroyo (Spanje/Caisse d’Epargne) +1m42s
3. Robert Kiserlovski (Kroatië/Liquigas) +1m56s
4. Xavier Tondo (Spanje/Cervélo) +3m54s
5. Valerio Agnoli (Italië/Liquigas) +4m41s
6. Alexander Efimkin (Rusland/Ag2r-La Mondiale) +5m16s
7. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram) +5m34s
8. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) +7m09s
9. Laurent Didier (Luxemburg/Saxo Bank) +7m24s
10. Bradley Wiggins (Groot Brittannië/Team Sky) +8m14s

Complete klassement

Dit artikel delen: