Belgische kamp berust: “De specialist haalt het van de allrounder”

Belgische kamp berust: “De specialist haalt het van de allrounder”

foto: Cor Vos

zondag 19 september 2021 om 20:06

Wout van Aert heeft genoten van het WK tijdrijden. “Een goede move van de organisatoren om dit WK af te trappen met deze tijdrit”, vertelde hij op de persconferentie. “Zalig om door zo een zee van mensen te rijden. Dat motiveerde.” De ontgoocheling van “het zilver te veel” had plaatsgemaakt voor trots. “Ganna is nu eenmaal een specialist. Ik kan mezelf niets verwijten.” Een gevoel dat ook overheerste bij Evenepoel.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Brugge ontplofte bijna, toen rond de klok van half vijf de eerste tussentijd van Wout van Aert door de luidsprekers op ’t Zand galmde. Nog meer enthousiasme anderhalve minuut later, toen bleek dat ook Filippo Ganna zijn tanden stukbeet op de chrono die Van Aert na 13,8 kilometer wedstrijd had neergezet. Bij de tweede tijdsopname was er voor de grote massa nog geen vuiltje aan de lucht, al gaf Van Aert zijn gesprokkelde bonus bijna helemaal uit handen.

Pas nog een kwartier later volgde de ontnuchtering. Bij het overschrijden van de finish van Ganna hoorden we tussen het applaus voor Ganna door vooral heel wat ohh’s…  Minder dan zes seconden scheidde Vlaanderen van totale euforie. Hier en daar werd zelfs een traan weggepinkt. Weer zilver voor Van Aert. Voor de vierde keer in twaalf maanden tijd: op het WK ITT van 2020, op datzelfde WK in de wegrit en deze zomer, in Tokio.

Huilende Georges
Vrouwlief Sarah De Bie vloekte zo hard dat kleine Georges er zowaar van begon te huilen. Ook Van Aert zelf foeterde. “Dit is het zilver te veel”, vertelde hij tijdens het eerste interview tegen Karl Vannieuwkerke. “Ik kan die medailles die ik intussen thuis heb liggen, maar beter niet meer tellen.” Niet vergeten dat hij er ook al een paar in het veld behaalde. “Anderzijds, ik heb mezelf vandaag niets te verwijten. Ik heb alles perfect gedaan. Maar ik was er zo kortbij. Dan ben je ontgoocheld. Jammer, maar ik moet dit aanvaarden. Ganna was beter.”

Later op de persconferentie voor de geschreven pers leek Van Aert toch iets meer vrede te hebben met het resultaat. Ongetwijfeld had hij tijdens de podiumceremonie ook het respect van het publiek gevoeld. Ook een weerzien met kleine Georges had hem al doen relativeren. Voorts herhaalde Van Aert nog eens dat Ganna toch een specialist in deze discipline is.

Het respect tussen Van Aert en Ganna is groot – foto: Cor Vos 

Iets wat ook bondscoach Sven Vanthourenhout ons nog eens op het hart drukte, toen we hem naar zijn gevoel polsten. “De specialist haalt het van de allrounder. Jammer dat het verschil zo miniem is. Als Ganna hier wint met 40 seconden, is dit minder zuur. Maar vergeet toch niet dat Wout vooral naar de wegrit heeft toegewerkt.”

Vanthourenhout heeft uiteraard een punt. Ganna focuste op de Olympische Spelen ook op de baan. Mét succes, maar het kostte hem wel goud in de tijdrit. Vandaag gebeurt hetzelfde met Van Aert. En toch blijft de Belg voorstander van het combineren van meerdere disciplines. “Het staat synoniem voor het hedendaagse wielrennen”, vindt hij. “De grootste talenten doen het. Laat het een voorbeeld zijn voor onze jongeren. Dat ze niet meteen hoeven te kiezen, maar kunnen combineren. Tot bij de profs zelfs. Ik vind dit een grote stap voorwaarts in het wielrennen.”

Stralende Evenepoel
Aan de andere kant van Ganna zat een stralende Remco Evenepoel, duidelijk blij met zijn derde plaats. “Op dit parcours is dit voor mij het maximum haalbare”, analyseerde hij. “Ik heb – in tegenstelling tot het EK in Trento – mijn tijdrit perfect ingedeeld. Het is geen schande te verliezen van deze twee toppers hier naast mij.”

Doel bereikt voor Evenepoel. Of toch niet helemaal. “Ik hoopte vooraf samen met Wout op het podium te staan. Maar niet twee en drie”, grijnsde hij. “Persoonlijk kan ik niet anders dan tevreden zijn. Ik heb een moeilijk jaar achter de rug. Dat moet ik niet meer herhalen. Nu trap ik opnieuw mijn beste waarden. Jawel, beter dan die voor mijn crash in Lombardije. Daar kan ik alleen maar blij om zijn.” Vanthourenhout noemde Evenepoels resultaat zelfs dé prestatie van dit WK tijdrijden. “Rekening houdende met het parcours en Remco’s lichaamsgewicht.”

Een stralende Remco Evenepoel – foto: Cor Vos 

Tot slot hadden de twee Belgische medaillewinnaars het nog over de sfeer tussen Knokke en Brugge. “Het deed me zowaar even denken aan mijn successen in het veldrijden”, aldus Van Aert. “Het motiveerde me extra. Echt een goede move van de organisatoren om dit WK af te trappen met de tijdrit. Dit was de perfecte start van wat een prachtige week kan worden. Hopelijk vindt ook volgende week zondag het publiek massaal de weg naar Leuven om ons aan te moedigen.”

Dit artikel delen:

31 Reacties

Michelangelo 19 september 2021 om 20:24

De eindbalans moet je uiteindelijk zondag rond deze tijd maken. Als Wout dan met een regenboogtrui de media te woord staat, dan heeft hij de juiste keuze gemaakt.

De uitslag van vandaag is het logische gevolg van het maken van keuzes. Met iemand als Ganna kan Wout het zich niet veroorloven om met te weinig focus naar de tijdrit toe te werken. Want dan is de kans groot dat je het deksel op je neus krijgt. Sterker nog: als Roglic, Dumoulin of wie weet zelfs Evenepoel met dezelfde focus gaan werken als Ganna, dan is het de vraag of Wout volgende keer niet van het podium kukelt.

Maar dat zal m denk ik worst wezen als hij 1 van de 2 aankomende zondagen zijn handjes in de lucht kan steken!

Limal 19 september 2021 om 21:31

Zes seconden op 2876 seconden fietsen. Op basis van dit minieme verschil beslissen om in de toekomst de focus te verleggen van de (veel belangrijkere) wegrit naar de tijdrit zou voor mij een duidelijk gevalletje van overanalyseren zijn. Onafhankelijk van of hij nu volgende zondag wint of niet.

Panache 19 september 2021 om 21:55

Ganna werd gecoacht. Ik denk dat hij nog wel 15-25 seconden harder had gekund (was fris aan de finish).

Limal 19 september 2021 om 22:13

Goh ja, dat is ook een theorie als een andere…

(Persoonlijk denk ik dat als je 25 seconden harder kan fietsen, je dat doet, want je moest maar eens materiaalpech krijgen)

Panache 19 september 2021 om 22:21

Hoe fris vond jij Ganna aan de meet Limal?

Turtlehead 19 september 2021 om 22:22

@Panache: dat moet dan door een halve zachte zijn geweest, want als VanAert de laatste 5 km iets meer kan doorduwen, komt Ganna precies een paar tellen tekort. En dat kan een coach toch niet tevoren of zelfs maar ‘live’ weten of doorgeven, of wel?

Wieuwe Lestra 19 september 2021 om 22:29

Ik vond Evenepoel een net iets gezondere teint hebben dan Ganna. Dus hij had wel een minuut sneller kunnen rijden met nog een paar slokjes.

Limal 19 september 2021 om 22:42

De enige die écht voluit ging was Tony Martin, de rest kwam in vergelijking amper getekend aan de meet en had veel sneller gekund als ze wilden. /s

Kijk naar beelden van de RvV, Parijs-Roubaix, marathons, de Iron Man van Hawaï en andere duurwedstrijden en je zal zien: de winnaars voelen vaak de pijn niet. (Waar winnaars wél vaak neerzijgen na de finish is bij punchersaankomsten, een snelle laatste ronde in het veld, de halve fond op de piste, roeiwedstrijden e.d. waar er een kortere periode in extreme verzuring wordt gegaan)

Japiejo 19 september 2021 om 23:46

Je leest toch veel onzin, maar dat Ganna wel even 25 seconden harder had kunnen fietsen, maar dat niet heeft gedaan, spant toch wel de kroon. En dat alles omdat ie er nog fris uit zag.
Dan snap je er weinig van.

xistnc 20 september 2021 om 00:11

Of Ganna 25s harder had gekund, vraag ik me af. Maar ik denk wel dat Ganna in tegenstelling tot Van Aert marge had. In die zin, dat dit misschien niet de beste Ganna is die we de afgelopen jaren in tijdritten hebben gezien. En kennelijk hoeft dat ook niet om een Van Aert in een allerbeste vorm achter zich te houden.

Los daarvan heeft Ganna wellicht wat beter ingedeeld. Iets voorzichtiger vertrokken, om in het tweede deel net wat meer over te houden. Omdat hij na Van Aert reed, is niet uit te sluiten dat hij in de laatste km wist dat de buit binnen was, ook al was het nipt.

tramontana 20 september 2021 om 06:17

Is er een betere tijdrijder dan Wout? Ganna wellicht. Is er een betere sprinter dan Wout? Ewan zeker. Is er een betere klimmer dan Wout? Pogacar. Is er een betere veldrijder dan Wout? MvdP. Een betere allrounder dan Wout? Denk het niet. Moet m.i. gewoon verder doen zoals hij bezig is: elke renner/specialist in zijn discipline het vuur aan de schenen leggen en ons vermaken. Kiezen is verliezen, en dat willen we net niét.

Panache 20 september 2021 om 07:30

Indien Ganna om 15u moest starten, dan had hij aan de meet sneller gereden daar ben ik van overtuigd (schijnt zeer grappig te zijn). Nu was dat niet nodig met de oortjes en ga je jezelf ook niet opblazen. De laatste starter onder de favoriete heeft altijd een voordeel van schaatsen tot kwalificeren in de F1. Tijdrijden vormt daarin geen uitzondering. De werkelijke vraag is dus: als Van Aert 20 seconden sneller was geweest, had Ganna daar op kunnen antwoorden? Ik denk het wel.

Romāns Vainšteins 20 september 2021 om 08:00

Oortjes verbieden in de tijdrit zou wel fraai zijn.

Limal 20 september 2021 om 08:49

Ik ga akkoord met de analyse van xistnc, niet met die van jou, Panache. Als je meerdere seconden achterlag bij het eerste tussenpunt en hoort dat je er bij het tweede nog steeds één moet goedmaken, dan ga je met 10km te gaan tot aan het gaatje. Asgreen, Evenepoel, Van Aert én Ganna, ze hebben allemaal nog versneld naar het einde toe. Dat Ganna op die 10 km nog 7 seconden terugpakt is buitengewoon knap – dus beter ingedeeld en nog dat ietsje meer over – maar met een explosieve renner als Van Aert móet je als tegenstander incalculeren dat hij nog een verwoestende laatste km zou kunnen rijden. Een halve minuut terugnemen ipv 7 seconden, dat is een wereld van verschil en de meesten vinden dat inderdaad een vermakelijke gedachte.

En voor de rest +1 voor RV – oortjes verbieden zou het tijdrijden eerlijker maken.

Panache 20 september 2021 om 10:11

Ik denk dat het vooral een pijnlijk besef is en wat ongeloof over hoe sterk Ganna is. Ik maak mij er verder niet druk over, de enige persoon die weet hoe de vork in de steel zit is Ganna zelf en hij is zo ver ik weet niet actief op dit forum. Wij speculeren slechts en laten we dat met respect richting elkaar doen (lees je mee Japiejo?). Oortjes verbieden in de tijdrit (uitgezonderd communicatie met de organisatie) zou inderdaad veel eerlijker zijn. Ganna heeft er flink voordeel van gehad en ooit gaat dat beslissend zijn tussen goud en zilver.

Mwielerfan 20 september 2021 om 10:17

Allround kun je ook wel mvdp noemen, mtb, cross en weg. Of de baansprinters, allemaal ook BMX er geweest. Niek kinman schijnt ook prima op de baan te gaan

Japiejo 21 september 2021 om 09:26

Zie nu pas dat je het onrespectvol vindt hoe ik reageerde @Panache . Ik zeg dat het to-tale onzin is dat Ganna nog even 25 sec sneller had gekund. Iemand die dat denkt snapt er in mijn ogen weinig van (zelf überhaupt tijdritten gereden Panache?). Als je dat al onrespectvol vindt, dan spijt me dat. Als je op het laatste tussenpunt nog achter ligt en je weet dat Van Aert een snel slot had (in vergelijk met de rest) ga je gewoon zo hard als mogelijk naar de finish. Dat hij 25 sec sneller kan maar dat niet doet omdat er iemand in zn oortje zou tetteren dat ie 5 sec voor ligt…dat geloof je toch zelf niet? Alsof dat een veilige marge is.
Het is gewoon een ridicule opmerking en dan moet je niet gelijk op je teentjes getrapt zijn als ik het dan ook onzin vind. Dat is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen.

Wieuwe Lestra 19 september 2021 om 20:43

Sterker nog: als Roglic, Dumoulin of wie weet zelfs Evenepoel met dezelfde focus gaan werken als Ganna, dan is het de vraag of Ganna volgende keer niet van het podium kukelt.

Reiger 19 september 2021 om 21:25

Als daar de sleutel ligt voor een tt wereldtitel, waarom doen dan niet meer renners dat?
En waarom wachten ze er mee?

Steven_E 19 september 2021 om 21:30

Omdat die renners een andere focus hebben. Voor Van Aert is de Ronde van Vlaanderen winnen belangrijker dan het WK TT, en voor Roglic de Tour. En dat ligt ook binnen hun mogelijkheden, en niet binnen die van Ganna.

Mwielerfan 20 september 2021 om 10:15

Maar ganna combineert het met 4k inspanning op de baan

Stablinsky 19 september 2021 om 21:12

Dumoulin is straks 31, Roglic binnenkort 32. De leeftijd zal binnenkort in hun nadeel spelen.

Wieuwe Lestra 19 september 2021 om 21:34

Bij Dumoulin vooral de druk en het gewicht van de Nederlanfse jounaillie en dolle fans waarmee ze ook Kelderman en Gesink verprutst hebben.

Dion 19 september 2021 om 22:10

Ja joh, druk leggen op sporters is iets typisch Nederlands….

Cintu 19 september 2021 om 22:57

Gelukkig leggen de Belgen helemaal geen druk op Remco of Wout :-)

Westland95 19 september 2021 om 21:13

Wout is toch ook gewoon een specialist? Traint ook megaveel op de tijdritfiets. Het is niet alsof Wout ff de week voor het WK de tijdritfiets er eens bij pakt.

Steven_E 19 september 2021 om 21:31

Maar toch niet in diezelfde mate als Ganna. Ganna bereidt zich ook specifiek voor op inspanningen van alles tot 1 uur, terwijl Wout toch ook aan z’n duurvermogen moet werken.

de adelaar 19 september 2021 om 21:15

Gamma kan ook wel wat meer als alleen maar beetje tijdrijden meneer Westra…. Een zeer gerespecteerd renner teamgenoot en etappe winnaar in grote ronde

girardengo 19 september 2021 om 21:38

De tegenstelling wordt een beetje overtrokken, al is dat begrijpelijk. Ganna heeft in de Giro kilometers lang op kop gefietst. Om het over zijn baanactiviteiten maar niet te hebben.

Pedalo 20 september 2021 om 08:50

Beide zijn toppers….Maar Ganna is de specialist 2 x wk en 2 x goud os….Staat toch beter op je erelijst. Ik vind van Aert een vele betere renner maar stuit vaak op een net iets betere renner. Als ie zondag weer tweede wordt breekt ie denk zijn fiets in tweeën.

Pietspeed 20 september 2021 om 10:28

Flauwekul, Van Aert en Evenepoel hebben ook al bewezen specialist in dit onderdeel te zijn. Wie zegt dat Ganna meer tijd op zijn itt fiets zit?
Gewoon van alle 3 een topprestatie, en voor hetzelfde geld had Van Aert wel gewonnen als hij na Ganna was gestart. De mentale component is namelijk ook behoorlijk relevant.
Kueng heeft kennelijk te vroeg gespiekt of is boven zichzelf als EK uit gestegen. Stelt enigszins teleur, evenals Bissegger en Affini. Tony rijdt een waanzinnige tijdrit. Waardig afscheid van een fenomeen. Ook eens dat Evenepoel een megaprestatie heeft laten zien gelet op z’n postuur en leeftijd. Asgreen heeft helaas niet Chris de laatste eer kunnen bewijzen met een podiumplek. Niettemin ook een topprestatie.
De rest, met alle respect, reed eigenlijk voor spek en bonen mee. Anderzijds was het aantal favorieten ook niet echt dik bezaaid. Een goede Dumoulin, Dennis, Thomas en Roglic hadden het in de breedte toch wel wat spannender kunnen maken.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone