Belgische dubbelslag bij junioren: Segaert verrast met EK-goud, Uijtdebroeks zilver
Alec Segaert - foto: Cor Vos
woensdag 8 september 2021 om 12:04

Belgische dubbelslag bij junioren: Segaert verrast met EK-goud, Uijtdebroeks zilver

Alec Segaert heeft zich gekroond tot Europees kampioen tijdrijden voor junioren. De 18-jarige Belg, normaliter uitkomend voor Gaverzicht-Be Okay, ging vroeg van start in Trentino en zette een tijd op de borden waar niemand meer aan wist te komen. Topfavoriet en landgenoot Cian Uijtdebroeks kwam vijf seconden tekort en moest genoegen nemen met zilver.

Er stond in Trentino geen maat op Alec Segaert. De vroeg startende West-Vlaming was aan het tussenpunt al de snelste met een tijd van 10.16 minuut, een tijd waarop iedereen die daarna kwam zijn tanden stukbeet. Ook zijn landgenoot Cian Uijtdebroeks, die ruim 17 seconden toegaf na tien kilometer en daarmee tweede was halverwege. Daarachter waren de verschillen klein, maar dat was wel op ruim twintig tellen van Segaert.

Uijtdebroeks strandt op vijf seconden
De eindtijd van de coureur uit het West-Vlaamse Lendelede was ook ontzettend scherp: 26.26 minuut was goed voor een gemiddelde snelheid van 50,8 km/h over de 22,4 kilometer. Hij dwong daarmee de concurrentie tot het uiterste. Zijn grootste concurrent was Uijtdebroeks, die in het tweede gedeelte twaalf seconden sneller reed dan Segaert, maar dat was niet genoeg voor de eerste plaats. De aankomende prof van BORA-hansgrohe strandde op vijf seconden van zijn landgenoot.

Achter de twee Belgen wist de Fransman Eddy Le Huitouze naar het brons te rijden. Hij had aan de finish 40 seconden achterstand op de winnaar. Vooraf sprak Segaert de wens uit om een mooie ereplaats te behalen op het EK tijdrijden in de U19-categorie, maar hij keert dus huiswaarts met goud.

De enige Nederlandse deelnemer was Tibor del Grosso. Hij speelde geen rol van betekenis en werd 33ste op 2.29 minuut achterstand van Segaert.

Cian Uijtdebroeks (links) en Alec Segaert (rechts) vieren hun medailles – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
8 september 2021 12:17
Bijna 51km/h gemiddeld. In dezelfde omstandigheden gaan Ganna and friends écht vliegen.
  8 september 2021 12:20
  Inderdaad, zonder beperkt verzet mag je er nog 5 km/u bijtellen denk ik.
  8 september 2021 12:24
  Ganna kloppen zal een hele moeilijke opdracht zijn op dit parcours, inderdaad.
8 september 2021 12:18
Ik vermoed een gratis vat in café 'De Kluisberg' vanavond!
8 september 2021 12:30
De concurrentie verpletterd. zJosé zal glunderen als liefhebber van tijdrit bij de jeugd.

Wel belachelijk dat dat de profs maar net zo veel km rijden als de juniors.
  8 september 2021 13:12
  Speciaal voor Ganna. Hoe langer de afstand, hoe minder zeker dat Ganna wint.
  8 september 2021 15:32
  Nonsens uiteraard. Was vorige keren ook al zo kort. En als het kort is, is Bisseger de te kloppen man.
8 september 2021 13:26
Er doet één Nederlandse junior mee en die wordt dan, 33e? Is dat onze beste tijdrijder in spe?
  8 september 2021 13:57
  Nee, Jelle Boonstra was een betere keuze geweest denk ik. Hij was sneller dan tibor in de rondes des vallée op de tt maar is uiteindelijk niet geselecteerd.
8 september 2021 13:40
Cian staat ook weer met beide voetjes op de grond.. 'Toptalenten' moeten ook werken om er te geraken.
  8 september 2021 13:53
  Alsof jij kan beoordelen dat hij niet gewerkt heeft voor dit EK? Djeezes. Altijd dat kregelige he, waarom in godsnaam? Hij is Belgisch kampioen geworden en over een week misschien wereldkampioen, maar fijn dat jij hem er even aan herinnert dat hij moet werken.
  8 september 2021 14:09
  Ik kan de reactie wel begrijpen. Als je als huizenhoog favoriet vol zelfvertrouwen geklopt wordt door een relatief onbekende landgenoot, dan is dat toch ook wel een signaal.

  Maar ik denk dat deze reactie uiteindelijk ook ingegeven wordt door de media, die bijna net zo hard met Uijtdebroeks rond hossen als met Evenepoel. Resultaat is meteen een gigantisch verwachtingspatroon bij renner, media, sponsoren en publiek. En als je dan niet wint, staat natuurlijk iedereen ook klaar met zijn oordeel.

  Een beetje minder Uijtdebroeks in de media zou misschien goed zijn voor een gezonde ontwikkeling. Maar ja, de Belgische sportkaternen moeten ook iedere dag worden gevuld, en het liefst met nieuwe helden van nog geen 20.
  8 september 2021 14:11
  Haha, je voelt meteen die afkeer omdat er een boom is die net iets te veel wind vangt (met z'n praatjes of met z'n prestaties).
  Komaan jongens, dit zijn 18-jarigen, geef hen wat krediet, zeker als ze allesbehalve capsones hebben zoals Cian.
  8 september 2021 14:12
  Volgens mij stond Cian al met beide voetjes op de grond.
  Lees zijn interview maar eens op deze site, hij ging er zelf allerminst van uit hier te winnen.
  8 september 2021 14:16
  Heeft toch een medaille, dat was zijn doel. Dit was ook niet perse een tijdrit die hem zou moeten liggen. Heeft ook nooit geroepen dat hij hier zou winnen.
  8 september 2021 14:21
  Het is een Belg en hij presteert top. Dat kunnen nogal wat nederlanders hier moeilijk verkroppen. Hij is (voor Soloslim alvast) de volgende in het lange rijtje van o.a. GVA, WVA, Vocsnor, Eli Iserbyt, REV. Straks zal Cian wel arrogant zijn of een 'beperkte' renner omdat hij kan tijdrijden en klimmen maar niet klassiekers, kan tijdrijden en klassiekers maar niet klimmen of een variantie op deze.
  8 september 2021 17:56
  Ach ja, als je geen argumenten hebt, dan verzin je gewoon zelf een stelling die je dan wel kan weerleggen.
  8 september 2021 20:42
  onzinreactie* part #365

  "Ik kan de reactie wel begrijpen. Als je als huizenhoog favoriet vol zelfvertrouwen geklopt wordt door een relatief onbekende landgenoot, dan is dat toch ook wel een signaal."
  [b]het signaal is 2de op 0:05 en de 3de pas op 0:40[/b]

  "Maar ik denk dat deze reactie uiteindelijk ook ingegeven wordt door de media, die bijna net zo hard met Uijtdebroeks rond hossen als met Evenepoel."
  [b]ook hier is er vraag naar jeugdwielrennen, dan kun je als media zulke mooie resultaten toch niet doodzwijgen.[/b]
  "Resultaat is meteen een gigantisch verwachtingspatroon bij renner, media, sponsoren en publiek."
  [b]Spreek voor jezelf, Uijtebroeks moet nog prof worden, ik heb alvast nog geen hoge verwachtingen.[/b]
  "En als je dan niet wint, staat natuurlijk iedereen ook klaar met zijn oordeel."
  [b]opnieuw, ik zie hier 1 of 2 mensen met een oordeel.[/b]

  "Een beetje minder Uijtdebroeks in de media zou misschien goed zijn voor een gezonde ontwikkeling. Maar ja, de Belgische sportkaternen moeten ook iedere dag worden gevuld, en het liefst met nieuwe helden van nog geen 20."
  [b]hierboven reeds weerlegd en er zijn jaren geweest dat er maar 2 of 3 keer wat verscheen over een jeugdrenner[/b]
  8 september 2021 20:56
  Cian is een jongen die prima weet wat hij wel en niet kan, zelfbewust maar minder extravert dan Remco. Hij is een absoluut toptalent maar heeft het afgelopen jaar al getraind als en de ondersteuning gehad van een World Tour renner. Veel tegenstanders met ook potentie zoals bv de nieuwe TJV Noor Hagenes hadden dit niet. Nu volgt de overstap naar de World Tour en als men bij Bora voor de geleidelijkheid kiest zal hij het in een aangepast programma moeten waarmaken. Dat gaat volgens mij wel lukken, maar tot hoe hoog hij kan reiken is van veel meer dingen afhankelijk dan puur talent.
  8 september 2021 21:07
  @Mohorietsj Je hebt weer een uitermate agressief toontje in jouw reacties waardoor het niet fijn is om met jou in discussie te treden. Mensen die het hardst schreeuwen krijgen alleen op de kleuterschool meestal gelijk. Daarna zul je met vriendelijk gebrachte argumenten moeten komen om anderen te overtuigen van jouw standpunten. Moet Youri jou soms weer even tegenspreken? Dan draai je weer lekker als een blad aan een boom om. Net als gisteren.
  En alvast voor een reactie; Niet schelden graag..
  8 september 2021 22:46
  @Reiger
  Reiger
  Blij te lezen dat je ervan genoten hebt.
  8 september 2021 23:13
  Hahaha deze vind ik dan wél weer leuk!
8 september 2021 15:01
Cian is het grootste talent sinds Tadej Pogacar en komt middels zijn interviews en keuze voor Bora zowel zelfverzekerd, bescheiden als ambitieus over, zonder zich zelf te kort te doen. Vooral het respect voor de tegenstanders en het niet komen aanwaaien van zeges doet mij vermoeden dat dit wel eens de revelatie van de komende jaren kan worden. Er zit een goede kop op.
  8 september 2021 15:10
  Ieder zn mening, maar voor mij zijn de grootste talenten sinds pogacar: evenepoel, pidcock en ayuso..
  8 september 2021 15:15
  Een kop wordt automatisch goed wanneer het draaien van de benen deze vormgeven.
  Zo zit het en niet andersom.
  8 september 2021 15:32
  @RV
  Maar zelfs bij het grootste talent draaien de benen wel eens wat minder.
  En op die momenten is die goede kop cruciaal.
  Dat was bij VDB het grootste probleem.
  8 september 2021 16:46
  Ben ik niet met je eens Romāns Vainšteins. Kijk eens naar Stig Broeckx, Lance Armstrong en Fabio Jakobsen die uit zeer pessimistische situaties terug zijn gekomen en ieder op hun eigen manier terug zijn gekeerd aan de top. Zo'n ijzersterke mentaliteit is voor de volgers niet vooraf herkenbaar (wel achteraf), maar is zeer zeker geen gevolg van goede benen hebben.
  Maillot à Pois geeft al het voorbeeld van VDB (superbenen, maar geen goede kop) en daar zijn er veel meer van zoals Thomas Dekker of Carlos Betancur.
  8 september 2021 16:48
  Dat ben ik dan weer niet met je eens. Het zijn op zichzelf staande zaken zonder vergelijkingsmateriaal ten eerste en daarnaast draagt deze visie de veronderstelling mee dat degenen die het niet lukte na vergelijkbaar malheur terug te komen mentaal zwakke kneuzen zijn.
  8 september 2021 22:50
  Belachelijk kortzichtig Panache.

  Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Je hebt verschillende blessures, je hebt andere voortrajecten, je hebt moeilijke thuissituaties en nog veel meer.
  8 september 2021 23:07
  Begin eens met de omgeving. De jonge Dekker en VDB moesten hun plan trekken in een wereld van dope en decadentie. Jakobsen en Broeckx zijn gesteund geweest door ploegen van mensen met expertise in hun vakgebied. Ik benoem ze nu wel samen maar het zijn totaal verschillende gevallen.

  Armstrong was sterk omringd en had ook nog één van de hardste op een stel benen gevezen kop die ik tegengekomen ben.

  Wat Uijtdebroeks betreft, die staat nog dusdanig groen in zijn publieke topsportcarrière dat je er nog helemaal niks van kunt zeggen. Van die kop. Ja... schattig..
8 september 2021 15:36
De winnares bij de vrouwen junioren reed bijna even snel als del grosso..
8 september 2021 17:58
Alleen voor de naam mag je Eddy le Huitouze al een medaille geven.

Reacties zijn gesloten.