Belgische bondscoach met duidelijke visie: “Op WK alles in functie van Wout van Aert”

donderdag 12 augustus 2021 om 11:31
Belgische bondscoach met duidelijke visie: “Op WK alles in functie van Wout van Aert”

foto: Cor Vos

Sven Vanthourenhout zal samen met zijn beoogde kopman Wout van Aert de selectie voor het aankomende WK in Vlaanderen doorlopen. Dat heeft de bondscoach van de Belgische ploeg verteld tegen Het Laatste Nieuws. “Hij zal de lijst niet invullen, maar ik zal met hem wel een aantal namen overlopen”, aldus Vanthourenhout.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

“Als je zo’n coureur hebt, moet je daarnaar luisteren. Als er de komende weken nog een naam bij komt, zal Wout de eerste zijn om het te weten”, vertelt de keuzeheer van Belgian Cycling. Vanthourenhout heeft Van Aert als zijn kopman aangewezen voor het WK in Leuven en daar zal de selectie ook op ingericht worden.

Risico
“Alles in functie van mijn kopman. Met Wout weet je gewoon dat je één van de topfavorieten in je ploeg hebt, een kandidaat-wereldkampioen. Dan is er geen plaats voor drie of vier kopmannen, ook niet voor twee. Ik ga resoluut voor één kopman. En stel dat Wout van Aert in het begin van de koers iets voor heeft, dan zal ik zorgen dat ik een goed alternatief heb. We hebben goede renners genoeg”, aldus Vanthourenhout.

Volgens de bondscoach is er geen twijfel. “Alle renners waarmee ik over het WK spreek, weten dat daar geen enkele manoeuvreerruimte is. Je kunt zeggen: dat is een risico. Maar voor mij is dat risico minder groot dan wanneer ik mijn kopman in twijfel zou trekken”, stelt hij. Vorig jaar werd Van Aert nog tweede tijdens de WK-wegrit en de -tijdrit. Op de Olympische Spelen sleepte de Belgische kopman zilver uit het vuur in de wegwedstrijd.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Yeez 12 augustus 2021 om 11:38

Risicovolle tactiek. Zeker als je veruit het sterkste blok hebt. De koers gesloten houden voor v aert speelt ene mathieu vdp alleen maar in de kaart…

Vinyakke 12 augustus 2021 om 11:41

Wie zegt dat ze de boel gesloten gaan houden? 1 kopman wil niet zeggen dat er behoudend gekoerst wordt hoor.

Yeez 12 augustus 2021 om 11:50

Het rijmt niet door mensen in de aanval te sturen. Wel door met groepen mee te sturen en niet mee te rijden

Vinyakke 12 augustus 2021 om 11:56

En als je met de juiste man (bv stuyven) in de juiste groep terechtkomt? Dan laat je hem toch overnemen zodat Van Aert aan het wiel van Matje kan blijven plakken!?

Yeez 12 augustus 2021 om 12:09

Jep. Wij zijn het eens ;) v aert heeft natuurlijk met deze sterke ploeg levensgrote kans om wk te worden

platteprijs 12 augustus 2021 om 12:29

@Vinyakke dat zou ik ook doen. Alleen als het om Stuyven gaat moet je hem dat wel eerst leren doen. Nu is hij kampioen plakken

Boomie1 12 augustus 2021 om 13:09

Wat een non discussie, de koers moet altijd nog gereden.

Vorig jaar in Imola ook alles op van Aert gezet (Benoot, Greg van Avermaet alles in dienst van). Van Aert zat waar ie moest zitten, kon alleen de jump van Flip niet beantwoorden. De Belgen die meesprongen in groepjes reden toen ook niet mee.

Daarnaast moet je altijd rekening houden met andere blokken (ik denk aan NLD met MvdP en de Fransen met Flip), die ook met 1 kopman starten.

jooprioolpijp 12 augustus 2021 om 13:30

@Boomie dat geleuter vooraf is toch gewoon de halve lol van WF? De andere helft is het geleuter achteraf over hoe het anders had gemoeten. Een keuze voor één kopman is geen garantie op winst, maar bij onze vrienden de zuiderburen rijden genoeg hele en halve ego’s rond om een ‘we zien wel’ of ‘we kijken in de koers hoe het gaat’ tot een garantie voor geen succes te maken.

mark peeters 12 augustus 2021 om 15:12

Op de OS was de kritiek op dit forum dat de Belgische ploeg te veel kopmannen had (nl. 2, WVA en RE). Nu er maar ééntje is, is het ook weer niet goed.

Marik 12 augustus 2021 om 11:47

Lijkt mij de enige logische tactiek. Alleen achter de schermen een schaduwkopman aanwijzen die kan profiteren als Wout in de klem zit.

Dario Koelkast 12 augustus 2021 om 11:52

Schrijf Stuyven maar op als schaduw-kopman

oliebol 12 augustus 2021 om 11:50

Dit is gewoon een afleidingsmanoeuvre. Mauri of Remco gaan het mijn inziens wel proberen op de heuvels.

Chasse_patate 12 augustus 2021 om 11:55

Gaat Remco het weer verpesten voor Wout?

Vinyakke 12 augustus 2021 om 11:58

Net 2 namen die ik niet zou selecteren voor het Vlaamse werk toch? Doe dan maar de Benoots, Wellensen & Naessens van deze wereld!

Marik 12 augustus 2021 om 11:58

Remco en Mauri moeten braaf knechten. Dit kan ook door vroeg een aanval te plaatsen trouwens.

Aart van Woud 12 augustus 2021 om 12:47

Ik verwacht dat beiden niet tot de selectie zullen behoren.

Boomie1 12 augustus 2021 om 13:11

Evenepoel zal wel in de selectie zitten, al was het maar omdat ie nu in Denemarken echt belachelijk hard op kop rijdt voor Cav, wat ie dus ook kan voor Wout.

Ze zullen daarnaast de bubbel zo klein mogelijk willen houden (selectie bevat ook de tijdrijders) en Evenepoel gaat ook voor de tijdrit.

Mauri moet eerst maar afwachten hoe die uit de Vuelta komt. Op de Spelen leek ie al wat uitgeblust.

UserNL1998 12 augustus 2021 om 11:56

Oei, dit is een spankje richting de uitgesproken EK ambitie van Remco.

mark peeters 12 augustus 2021 om 15:15

Helemaal niet, het artikel gaat over het WK. Daar is WVA de enige kopman. Op het EK is RE wél (mede)kopman. Je kent toch het verschil tussen een EK en een WK, hoop ik?

UserNL1998 12 augustus 2021 om 15:40

@mark
Ik neem aan dat je het artikel gelezen hebt? De slotzin:

"In het najaar hoopt hij het WK te rijden, al is zijn selectie voor de wegrit nog allerminst zeker."

No offence bro!

xistnc 12 augustus 2021 om 11:58

de OS was een prima les, al zal dat natuurlijk niet op die manier worden uitgesproken of anderszins erkend.

Ik ben benieuwd hoe hier in DQS-hoek op wordt gereageerd. Schouderophalend? Fronzend? Of heeft het misschien zelfs consequenties voor de beschikbaarheid van de wolfjes?

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

Marik 12 augustus 2021 om 11:59

Uiteraard dat laatste, Ome Pat vindt het niet leuk dat zijn welpjes alleen goed zijn om een dienende rol te krijgen. Laten we handenwrijvend wachten op zijn column of twitterbericht.

Wheely 12 augustus 2021 om 12:04

Welpjes zoveel mogelijk thuislaten natuurlijk. Genoeg andere Belgen die wat te zoeken hebben op dit parcours.

harryjohan71 12 augustus 2021 om 12:53

'Welpjes' mogen niet rijden van Lefevere, aangezien ze dan Alaphilippe misschien moeten terughalen.

Derierre de la course 12 augustus 2021 om 14:43

@harry dat kijkt voor inderdaad wel een risico. Net als TJV renners in ondersteuning van MvdP. Al is met van Baarle, Langeveld en Terpstra ook wel wat leuks te verzamelen om hem heen

Romāns Vainšteins 12 augustus 2021 om 11:59

Megaberoerde ‘visie’ tenzij het een rookgordijn betreft, dan is niet slim maar vermoeiend anno-2022 gelul van ‘oeoeoe, ik zeg wat anders in de media, hahaha, nu zit de hele tegenstand op een dwaalspoor gnè gnè’

Met een palet aan renners dat Vlaanderen hier aan de start kan brengen is het geven van een vrije rol aan de betere renners iets wat je niet mag nalaten.

Marik 12 augustus 2021 om 12:01

Een vrije rol zegt al dat dat zonder plan is. Nu kan iets zonder plan heus wel verrassend uitpakken, maar de kans is groot van niet. Dit is gewoon kansberekening en de grootste kans op winst. Niet zo moeilijk hoor.

meqadon 12 augustus 2021 om 14:29

@RV +1 Belgie heeft het sterkste team zeker in de breedte. Hiervan geen gebruik maken zou zonde zijn. Voor de Belgen moet de koers vroeg open gebroken worden. Ze hebben meerdere pionnen die hiervoor kunnen zorgen. De kans is groot dat andere kopmannen dan geisoleerd zijn en zelf de kastanjes uit het vuur moeten halen. En zo kan wout, tegen zijn natuur, krachten sparen in het wiel.
Maar ik vrees ervoor dat de Belgen het zo gaan aanpakken. We rijden de laatste jaren meestal dom met onze nationale ploeg. We hadden het Sagan ook veel moeilijker kunnen maken in het verleden, maar brachten hem telkens in een zetel naar de finale/finish.

chasse patat 12 augustus 2021 om 12:00

Het lijkt mij dat je de kracht van het team moet uitspelen. Op dit parcours kunnen er veel winnen van de Belgische ploeg. Ik denk vooral aan Dylan Teuns. Gaan voor van Aert maakt de kans groter voor een Pidcock, vd Poel, Flipje, Trentin of Cosnefroy om in het wiel te gaan hangen en hem een loer te draaien.

Chasse_patate 12 augustus 2021 om 13:20

van Aert is de enige die Pidcock en van der Poel kan volgen. Dus logisch dat ze hem uitspelen.

jooprioolpijp 12 augustus 2021 om 13:34

ik zie vooral veel Belgen die net niet kunnen winnen en er in de finale door een MvdP of Alaphilipe opgelegd worden. Van Aert is in die context gewoon de meest zekere afmaker. Al het andere zijn b-scenario’s.

JensV16 12 augustus 2021 om 12:11

Ik zou Stuyven als kopman nemen Die is gemotiveerder omdat hij van Leuven komt

Romāns Vainšteins 12 augustus 2021 om 12:33

Stuyven moet tenminste een vrije rol krijgen. Die man heeft bewezen grote koersen te kunnen winnen én is nog eens van de regio ook. Maar ook als een Lampaert eens zin heeft om op 50K solo te gaan met de naam van zijn zoontje op de borst gekalkt moeten ze die poging gewoon afschermen.

Turtlehead 12 augustus 2021 om 13:06

Stuyven heeft als kopman/favoriet vooral bewezen zelden op bestelling te kunnen scoren, dus reserve zou kunnen, maar meer niet.

Turtlehead 12 augustus 2021 om 12:23

Enige logische keuze. Alleen: wie wil komen knechten?
Ik moet zeggen: Benoot en GVA hebben het voorbeeldig gedaan bij de OS, dus het voorbeeld is gegeven.

En: wat zeggen de ploegleiders ervan?

Wheely 12 augustus 2021 om 12:37

Ik denk dat er genoeg renners zijn die het een eer zullen vinden. De Alpaca’s hebben wat dubbele belangen maar Merlier en Wout zijn matties. Vanmarcke heeft ook al gezegd graag te knechten. De Lotto’s zullen ook wel willen. Ploegmaat Van Hooydonck sowieso. Ik zie het wel goed komen, enkel die verfoeide welpjes zijn lastig natuurlijk.

Cochise 12 augustus 2021 om 12:44

Is dit dan zulk groot nieuws? Welke andere Belg zou er zelfs in aanmerking kunnen komen voor de rol van tweede kopman? De Naesens en Vanmarckes gaan nog verschieten als ze zien wat ze nog waard zijn op “hun” terrein als er een peloton met meer dan enkel voorjaarsrenners neerstrijkt.
Ik merk dat sommigen hier een sneer naar Remco zien maar ik denk dat die zelf weinig aspiraties heeft wat een WK-selectie betreft en moest hij meemogen kan die zich wel echt een knechtenrol aanmeten (vraag maar aan Gilbert).

jappe666 12 augustus 2021 om 13:01

Ik ben als Belg zijnde toch erg benieuwd naar de uiteindelijke selectie.
De 2 grootste concurrenten, MvdP en Flip, rijden toevallig bij de 2 sterkste Belgische ploegen.
Dan is het ergens toch wel een risico om jongens van AF of DQS mee te nemen wegens dubbele belangen en verlies je toch wel een heleboel interessante namen.

Anderzijds blijft er natuurlijk nog steeds enorm veel kwaliteit over, met Naesen, GvA, Stuyven, Teuns, Wellens, Vanmarcke, F. Vermeersch, Benoot,…

Reiger 12 augustus 2021 om 13:15

Dé kans voor de bondscoach om te laten zien dat hij een onafhankelijke coach is die zelf beslist wie er een WK gaan rijden en vooral hoe. WVA als absolute kopman is duidelijk en terecht. Daarnaast sluit dat niet uit om anderen vooruit te sturen om de tegenstand te dwingen inspanningen te doen die ze later kunnen opbreken. De valkuil is dat de Belgische ploeg in eigen land teveel geldingsdrang zal hebben en dan eigenlijk aan de rest laat weten: “ wij doen dat hier wel even”. Je zult alle neuzen dezelfde kant op moeten hebben staan en een ijzersterke koerskapitein moeten aanstellen. Maar of WVA op het beslissende moment tegen een heuveltje op de meest explosieven zal kunnen volgen..

Michelangelo 12 augustus 2021 om 16:02

Logische keuze als je het afgelopen WK en de OS bekijkt. De uitdaging is dat WvA het zal moeten af kunnen maken tegen VdP, Alaphillipe en evt Pidcock. Want dat zijn de usual suspects waar hij mee “over zal blijven”.

Hij zal er mee naar de streep durven, absoluut. Maar het is zeker geen gegarandeerde winst.
Maar als je het andere scenario kiest, dan moet er al een Belg solo aan komen. Want kies je voor meerdere kopmannen, dan is de kans groot dat Belgie met de verkeerde man in een kopgroep met VdP of Alaphillipe terecht komt. En dan ben je veel verder van huis.

Goede tactiek. Ik zou in ieder geval opteren voor tenminste 1 schaduwkopman (logischerwijze Stuyven, die heeft bewezen klassiekers te kunnen winnen). En de rest veredelde knechten die niet voor eigen kans rijden, tenzij ze hier uitdrukkelijk opdracht voor krijgen gedurende de koers omdat het koersverloop erom vraagt.

Figuren die uit eigen initiaitef denken te handelen, zoals Evenepoel op de OS, zou ik meteen thuis laten. Maar ik neem aan dat Van Aert inmiddels ook de video van de OS heeft teruggekeken, en die kleine van Schepdaal het liefste thuis laat zodat die zich kan richten op 2022.

Deel Koeper 12 augustus 2021 om 16:02

Van Aert, Stuyven, Lampaert en Van Avermaet lijken me zekerheden. Teuns en Vermeersch zijn waarschijnlijkheden.

Dan heb je nog 2 plekken voor Evenepoel, Benoot, Wellens, Vanmarcke of eventueel Van Moer.

Nico Dick 12 augustus 2021 om 16:21

“Ik heb vijf certitudes”, zegt Vanthourenhout. “Daar zijn Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Tim Wellens, Philippe Gilbert en ook Remco Evenepoel níet bij.”

Vier ervan lijken me Van Aert, Benoot (wegkapitein, aldus Vanthourenhout), Stuyven en Vanmarcke. De vijfde moet dan Lampaert of Dylan Teuns zijn…

Brent Van Moer is trouwens buiten strijd

chasse patat 12 augustus 2021 om 16:59

Teuns natuurlijk! Altijd heel sterk in de Brabantse pijl.

Titaantje 12 augustus 2021 om 17:13

Greg, Naesen en Flip zijn klasbakken die inmiddels verderop in hun carriere wel laten zien dat ze ook bereid zijn om voor anderen te werken. Als ze goede vorm tonen, zou ik ze meenemen.

Alhoewel velen het maar niks vonden, hebben we in de vrouwenkoers OS wel kunnen zien dat het kopwerk van reg in de OS eigenlijk erg belangrij was. Flip werkt inmiddels vaker voor anderen dan voor eigen kans te gaan en Naesen heeft in de Tour jaren achtereenvolgend voor Bardet gewerkt.

Evenepoel lijkt me nog wat minder gepolijst en trekt teveel aandacht, die zou ik thuislaten ondanks zijn enorme talent. Allicht wel in de ITT laten starten, alhoewel hij daar zelf twijfels bij had.

Kenbev 12 augustus 2021 om 22:45

Ik zou Remco wėl meenemen. In de rol die Tratnik vertolktte op de OS. Ja, Golden Greg heeft uiteraard ook bergen werk verzet, maar is toch nog een aanzienlijk niveauverschil als je het mij vraagt.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone