België met Van Aert naar WK veldrijden

maandag 20 januari 2020 om 12:07
België met Van Aert naar WK veldrijden

foto: Cor Vos

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout heeft bekendgemaakt welke renners van start gaan in het WK veldrijden in Dübendorf. In de ploeg is ook plek vrijgemaakt voor Wout van Aert, die al drie wereldtitels op zak heeft.

Van Aert is de voornaamste blikvanger na zijn wereldtitels in Heusden-Zolder (2016), Bieles (2017) en Valkenburg nu twee jaar geleden. Vorig jaar in Bogense moest de coureur van Jumbo-Visma zijn meerdere erkennen in Mathieu van der Poel en genoegen nemen met het zilver. Met Toon Aerts, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt staan tevens de leiders van de belangrijkste klassementen aan het vertrek.

Naast deze vier namen waren ook Tim Merlier en Michael Vanthourenhout al zo goed als zeker van een startbewijs voor Dübendorf. Alleen de zevende plaats was nog een twijfelgeval. Gianni Vermeersch en Quinten Hermans waren op voorhand de belangrijkste gegadigden, waarbij Sven Vanthourenhout de keuze liet vallen op Hermans. De 24-jarige renner won dit seizoen de crossen van Beringen en Essen.

“In Nommay zag ik een betere Quinten Hermans”, licht Vanthourenhout toe. “Hij had ook een zware stage afgewerkt met de wegploeg. Gianni moest bij wijze van spreken podium rijden in Nommay om aanspraak te kunnen maken. Quinten rijdt een regelmatig seizoen, met uitschieters, die Gianni mist. Jammer, want het is een fijn iemand in de ploeg. Maar het verschil met andere jaren is: we zijn nu maar met zeven. Dat is weinig.”

Vrouwenselectie
Vanthourenhout kiest voor een beperkte vrouwenselectie, waarbij slechts drie van de zes plaatsen zijn ingevuld. Sanne Cant gaat op jacht naar een vierde opeenvolgende wereldtitel, nadat ze in de afgelopen jaren steeds de beste was in Bieles, Valkenburg en Bogense. Ellen Van Loy, onlangs nog tweede in Otegem, en vice-Belgisch kampioene Laura Verdonschot zijn de andere namen in het team.

Selecties flag-be België voor het WK veldrijden 2020 in Dübendorf
Elite-mannen
flag-be Toon Aerts
flag-be Quinten Hermans
flag-be Eli Iserbyt
flag-be Tim Merlier
flag-be Laurens Sweeck
flag-be Wout van Aert
flag-be Michael Vanthourenhout

Elite-vrouwen
flag-be Sanne Cant
flag-be Ellen Van Loy
flag-be Laura Verdonschot

U23-mannen
flag-be Yentl Bekaert
flag-be Jelle Camps
flag-be Timo Kielich
flag-be Toon Vandebosch
flag-be Niels Vandeputte

U23-vrouwen
flag-be Kiona Crabbé
flag-be Marthe Truyen

Junior-mannen
flag-be Lennert Belmans
flag-be Ward Huybs
flag-be Yorben Lauryssen
flag-be Jente Michels
flag-be Thibau Nys
flag-be Emiel Verstrynge

Junior-vrouwen
flag-be Julie Brouwers
flag-be Julie De Wilde
flag-be Mirthe Van den Brande
flag-be Sterre Vervloet

Dit artikel delen:

12 Reacties

Wielervolger 20 januari 2020 om 12:21

Vermeersch is alles behalve geliefd in het crosspeloton (uitgezonderd Merlier en Van der Poel). Ik denk dat Vanthourenhout Vermeersch enkel had meegenomen als hij het BK of de cross van gisteren had gewonnen. Verder gewoon terecht dat het laatste plekje voor Hermans is na een goed seizoen.

Randy Kwon 20 januari 2020 om 12:22

Logisch lijkt mij. Heeft al 2 keer gewonnen dit seizoen, weliswaar in afwezigheid van enkele toppers maar toch.

Thoin 20 januari 2020 om 12:26

Terechte selectie, Vermeersch moet misschien eens denken aan het wegwielrennen, was echt wel sterk vorig voorjaar in dienst van MVDP.

Ik ging ervan uit dat laatste plaats duel Merlier-Vermeersch werd.

AWestie 20 januari 2020 om 12:30

Krijg je zes plekken aangewezen, vul je maar de helft in. Zijn er zo weinig serieuze gegadigden? Of gaat dit om andere redenen? Graag meer uitleg

Verweggistan 20 januari 2020 om 12:43

Ik vond het ook al opvallend. Misschien was er, net als bij Nederland, een selectie-eis (2x top 16 in de WB bijv). Daar hebben deze 3 dames namelijk aan voldaan. Loes Sels zou ik wel geselecteerd hebben, heeft niet haar beste seizoen, maar rijdt over het algemeen rond plek 20 in de WB. Alicia Franck had hij nog kunnen selecteren, won recent nog een wedstrijd, maar in de WB gisteren pas 47e. En tot slot had Joyce Vanderbeken meegekund, die rijdt onopvallend meestal ergens rond plek 25-30 in WB.
Of misschien wil Vanthourenhout een punt maken, dat hij wil laten zien (richting de Belgische bond) dat het niveau van de Belgische dames niet al te hoog is. En dat investeringen nodig zijn.

Massimo Bataille 20 januari 2020 om 12:44

Er zijn gewoon minder belgische vrouwen die echt op topniveau zijn. Al verdient een Loes Sels toch wel een plaats van mij.
Maar moet je per se rensters meenemen die strijden voor te finishen (niet gedubbeld worden)? Dan bespaar ik liever ook wat kosten voor renners/rensters die wel op het topniveau meekunnen.
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de ‘mindere’ goden niet hun best doen.

AWestie 20 januari 2020 om 13:25

Zeker als die dames aan gestelde normen voldoen zou ik ze meenemen, puur om ook topwedstrijden mee te maken. Anders worden ze ook nooit top (ik kan niet inschatten of ze potentieel hebben). Ik hoop niet dat het een geldkwestie is, dat zou wel echt jammer zijn.

-Stijn- 20 januari 2020 om 12:54

Logisch, zelf als die beter presteert, hij gaat niet achter vdp rijden. Niet dat het echt uitmaakt met het huidig niveauverschil.

Randy Kwon 20 januari 2020 om 13:07

Maakt idd weinig uit al gun ik het Hermans meer.
Wat VDP betreft: spijtig dat we in Zwitserland geen echt Zwitsers parcours krijgen. De weinige keren dat VDP in verleden kwetsbaar is gebleken was op Zwiters-achtige parcoursen (denk maar aan Ronse, Namen, Koppenberg, Valkenburg, …)

Voorgeborchte 20 januari 2020 om 17:29

Inderdaad, al kan ik er niet aan uit gezien hij wel even de Amstel kan winnen…

Randy Kwon 20 januari 2020 om 21:52

Zonder de hulp van ene Leo Van Vliet was dat m.i. niet gelukt. Maar dat even ter zijde.

vanSpringel 20 januari 2020 om 23:29

+1

Headlines

Materiaalzone

Populair