Belangenvereniging AIGCP waarschuwt UCI: “Dit is de laatste kans!”

Belangenvereniging AIGCP waarschuwt UCI: “Dit is de laatste kans!”

foto: Sirotti

zondag 23 september 2018 om 13:19

De relatie tussen de UCI en de vereniging voor professionele wielerteams AIGCP is tot een nulpunt gedaald. Richard Plugge – vicepresident van de belangenvereniging – laat aan het Britse Inside The Games weten dat de ploegen niet akkoord gaan met de hervormingsplannen van de internationale wielerunie. “We geven de UCI een laatste kans”, zo waarschuwt hij.

Als het aan UCI-voorzitter David Lappartient ligt, worden er enkele belangrijke hervormingen doorgevoerd. Zo wil de Fransman het aantal WorldTour-teams verkleinen van achttien naar vijftien. Daarnaast wil hij de selecties van ploegen inkrimpen van 27 naar 23 coureurs. Om de spektakelwaarde te vergroten, wil hij in de grote rondes bovendien gaan werken met ploegen van slechts zes renners.

Lappartient is ook van plan om WorldTour-teams te laten verplichten deel te nemen aan alle UCI-koersen. Ploegen kunnen alleen een WorldTour-licentie krijgen voor het daaropvolgende seizoen als ze het volledige programma afwerken. Hier wringt volgens Plugge vooral de schoen. “Een ramp”, is de Nederlander kort maar krachtig.

“Als het verplicht wordt om aan alle wedstrijden deel te nemen, moeten we juist meer renners hebben en meer geld uitgeven. Het zal de ploegen economisch verzwakken. Daarnaast is het nadelig voor de ProContinentale ploegen, omdat de plaatsen dan zullen worden ingenomen door WorldTour-teams. Het voortbestaan van deze ploegen zal daarmee in gevaar komen.”

Plugge: “Wij zorgen voor het spektakel, maar krijgen er niks voor terug”
De AIGCP pleit juist voor het creëren van een nieuw economisch model, waarbij de inkomsten eerlijk(er) worden verdeeld. Volgens Inside The Games verdient de ASO jaarlijks 60 miljoen euro, maar krijgen de ploegen geen stuiver. “Wij zorgen voor het entertainment, maar we krijgen er niks voor terug”, aldus Plugge.

“Op dit moment gaat er geen geld naar de teams en de renners. In plaats van dat de ploegen een deel van de opbrengst krijgen, denkt de UCI na over hervormingen die juist zorgen voor een nog grotere economische belasting”, zo doelt Plugge op de hervormingsplannen van Lappartient.

WorldTour-teams waarschuwen UCI: “Dit is de laatste kans”
Lappartient zal maandag tijdens een UCI-vergadering in Innsbruck – waar op dit moment de wereldkampioenschappen worden gehouden – zijn definitieve hervormingen presenteren. De WorldTour-teams weigeren echter akkoord te gaan met de plannen.

Mocht de UCI niet tegemoet komen aan de eisen van de AIGCP, dan zijn enkele ploegen bereid om de internationale wielerunie voor het CAS te slepen. “De ploegen zijn sterk met elkaar verbonden. We hebben dit ook duidelijk gemaakt aan UCI-voorzitter Lappartient. Dit is echt de laatste kans. Als de voorstellen niet worden aangepast, gaan we er niet mee akkoord”, waarschuwt Plugge.

“Ik roep de CPA (wielervakbond Cyclists Professional Associés) dan ook op om alles een weekje uit te stellen”, zo doelt Plugge op de nakende verkiezing van de nieuwe voorzitter van de wielervakbond. “Er speelt nu iets veel groters. Ik roep de leden van de CPA op om mee te strijden voor deze belangrijke zaak.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Timothy12 23 september 2018 om 13:49

Die plannen zijn inderdaad vrij ridicuul…

0
FBahamontes 23 september 2018 om 14:03

Wat een belachelijke voorstellen ook van Lappartient. Er is geen enkel inhoudelijk argument te vinden waarom teams van 6 meer amusementswaarde zouden opleveren.

0
Hollow Knight 23 september 2018 om 14:21

Ongetalenteerde renners horen niet thuis in een grote ronde. 8 renners per team is veel te veel, er zijn slechts een klein aantal ploegen dat 8 deftige renners aan de start kunnen brengen waardoor de waardeverhoudingen tussen de teams helemaal verstoord worden. De koers wordt ook veel minder gecontroleerd zo, wat het spektakel omhoog brengt, wat meer kijkers met zich meebrengt, waardoor sponsors een grotere ROI hebben.

Ten slotte zou ik na de Brexit ook geen Britse ploegen of renners meer toelaten in de EU.

0
dikkechaap 23 september 2018 om 15:57

Inderdaad, dat zal de Yates broertjes een lesje leren! Grenzen dicht, specifiek voor alle professionele uitoefenaars van de wielersport!

Hoe zoiets een goed idee lijkt gaat alle voorstellingsvermogen te boven. Vergelijkbaar met de bekrompen geest van de verzuilden van weleer: je mag niet met het buurjongetje spelen, zijn papa stemt op de verkeerde partij/gaat naar de verkeerde kerk.

0
Hollow Knight 23 september 2018 om 17:09

Liefst voor alle Britten, niets irritanter dan dronken Britse toeristen.

0
Lapjestrui 23 september 2018 om 19:26

Laat ze een voorbeeld nemen aan dronken maar immer correcte en attente Nederlanders.

0
Jowinho 23 september 2018 om 17:34

Die 6 renners per ploeg is nog het beste voorstel, maar hoe wil je in godsnaam alle ploegen verplichten aan alle wedstrijden deel te laten nemen met een selectie van 23 renners?

0
limburgia 23 september 2018 om 18:26

De meeste voorstellen van Lappartien spelen in het voordeel van de Franse
ploegen en dat geeft te denken.
Renaat Schotte liet ook zo’n geluid horen dat het heel erg Frans getint is
wat Lappartient voorstelt .

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone