BEAT: “Uitspraken Jumbo-Visma en Sunweb leggen bom onder NK”

BEAT: “Uitspraken Jumbo-Visma en Sunweb leggen bom onder NK”

foto: Topcompetitie

vrijdag 10 juli 2020 om 08:30

Is het peloton tijdens het NK wielrennen wel coronavrij? Die vragen stellen Jumbo-Visma en Team Sunweb, nu de herstart van het seizoen nadert. De WorldTour-ploegen willen mogelijk niet rijden in een peloton met continentale en clubrenners, die geen verplichte tests hoeven te doen. Dit tot ongenoegen van BEAT Cycling Club-manager Geert Broekhuizen. “Uitspraken als deze, zonder met oplossingen te komen, leggen een bom onder het NK wielrennen”, zegt hij tegen WielerFlits.

Jumbo-Visma overweegt om niet te starten op het NK als niet alle deelnemers getest worden van tevoren, terwijl ook Team Sunweb zeker wil zijn dat kleinere teams opereren vanuit een ‘bubbel’. Broekhuizen, die overvallen werd door de berichten, vindt die houding van de WorldTour-teams teleurstellend.

“De veiligheid van de renners gaat voorop, en ik snap de belangen van de grote ploegen uiteraard. Maar in plaats van dat ze de helpende hand uitsteken, door de continentale en clubploegen te helpen met de kennis die ze hebben, leggen ze dit soort eisen op via de media. Terwijl we veel beter samen een oplossing kunnen zoeken hoe we er een mooi, maar vooral veilig wielerfeest van kunnen maken voor de Nederlandse wielersport”, geeft de BEAT-manager aan.

NK hoogtepunt in kort seizoen
“Als je als grote ploeg je verantwoording wil nemen voor de sport in de breedte en opleiding van talent, dan is dit het moment”, gaat Broekhuizen verder. “De continentale ploegen en verenigingen zijn cruciaal in de opleiding van jong talent en zijn gebaat bij het NK. Eisen stellen, zonder mee te denken over een oplossing en het gesprek aan te gaan, is wat mij betreft een slechte zaak.”

Volgens BEAT moet ook gekeken worden naar de situatie van de kleinere teams. “Het seizoen is nog maar kort voor de ploegen. Het NK is juist een koers die nog wat lucht kan brengen voor alle amateurs en conti-teams. We moeten juist samen een oplossing zoeken, hoe we hiermee omgaan. Dit soort berichten helpen het wielrennen niet verder. Het NK is cruciaal voor heel veel ploegen en een hoogtepunt op de kalender.”

In gesprek
Broekhuizen zal namens BEAT het gesprek aangaan met de belanghebbenden om samen een oplossing te zoeken. “Hier moeten we het samen over hebben, vooral in het belang van de sport”, zegt de manager. Hij vindt dat ook de KNWU, als organisator van het kampioenschap, bij die gesprekken betrokken moet worden.

Als alle maatregelen rondom het coronavirus het toestaan, wordt het NK op de weg voor mannen op zondag 23 augustus verreden op en rondom de VAM-berg in Drenthe.

Dit artikel delen:

22 Reacties

xistnc 10 juli 2020 om 09:12
Quote:
… leggen ze dit soort eisen op via de media

Aldus BEAT via de media.

Krul 10 juli 2020 om 23:39

En hij vraagt om concrete oplossingen, terwijl Jumbo heeft gezegd: test alle deelnemers van tevoren. Wat wil je meer hebben aan concrete oplossingen?

Romāns Vainšteins 10 juli 2020 om 09:26

Ik ben het op zich gewoon met ze eens, dergelijke eisen poneren zadelt de rest met extra werk op. Laat Jumbo en Sunweb maar opbubbelen en dan de trui maar naar de beste onder de deelnemers, daar rolt geheid een leuke naam uit. Zoals in elke koers mis je de DNS’sers vanaf het startschot niet meer.

Diever 10 juli 2020 om 09:27

De oplossing is toch simpel. 3 dagen voor het NK laat je iedereen een test doen die meedoet, verzorger is of mechanieken of ploegleider. Je mag meedoen op het NK met een negatieve test. 100% zekerheid op geen Corona heb je dan niet, maar dat heb je straks tijdens de Tour ook niet

chartwatch 10 juli 2020 om 09:54

“Jumbo-Visma overweegt om niet te starten op het NK als niet alle deelnemers getest worden van tevoren” “BEAT manager: …zonder mee te denken over een oplossing”

Ja, ra ra ra wat zou Jumbo Visma toch in vredesnaam willen?

hansiehansie 10 juli 2020 om 10:10

En ik hoor hém ook niet met een oplossing komen.

Patrick Snijders 10 juli 2020 om 10:32

Bizarre eis van Jumbo Visma. Tijdens de #ridesolo periode regelmatig een actieve ploegleider van hun in groepsverband met vrienden zien fietsen. Ploegleider in outfit van de ploeg.
Dus jezelf niet aan de regels houden en dan nu met eisen gaan komen …

TijmenCamps 10 juli 2020 om 11:51

Namen? Voorbeelden?

Martijn Arensman 10 juli 2020 om 13:16

Het gaat ook niet om de ploegleiders ansich. Maar over het samenbrengen van kader en vreemde renners van buiten de ploegen met de WT renners

Daarvoor hebben de WT teams afspraken gemaakt om iedereen te testen die samenkomt met de renners.

Die ploegleider gaat ook naar de supermarkt wanneer hij buiten de ploeg actief is. Maar voordat hij, en ieder ander lid van het team samenkomen bij de renners worden ze getest om aan te tonen dat leven binnen 1,5 meter van die renner zo veilig mogelijk is.

Het feit dat rond het NK niet actief getest wordt creert een groot risico voor de WT renners.

En gezien de miljoenenbelangen de komende seizoensmaanden een hele terechte opmerking.

peervaneynthoven 10 juli 2020 om 13:54

Bizarre eis? Kom op zeg, de mogelijke sportieve en financiële consequenties kunnen voor deze ploegen enorm zijn in vergelijking met b.v. BEAT.Wat is er nu mis om zekerheid in te bouwen en iedere ‘deelnemer’ tijdig voor de koers te laten testen.Dat is de oplossing die Geert Broekhuizen kennelijk niet begrijpt (of wil begrijpen)
Inderdaad, namen? Voorbeelden? Welke ploegleider? Was het wel een ploegleider? Even onderbouwen, dus ook ik wacht op je ‘bewijs’.

kleomantre 10 juli 2020 om 11:02

Gewoon een andere ploeg de trui op laten komen halen als ze m bij Jumbo toch niet willen.

peervaneynthoven 10 juli 2020 om 12:16

Is dat niet de ploegleider?

peervaneynthoven 10 juli 2020 om 12:19

In het kader van het “diversiteitsquotum”

Turtlehead 10 juli 2020 om 12:29

Pas op met het benoemen van kleur in dit #MeToo-tijdperk…

Chris Van Uden 10 juli 2020 om 12:47

En het benoemen van bipsen…

Charlie33 10 juli 2020 om 18:31

Het probleem is veroorzaakt door de knwu. Die moest zo nodig vlak voor de tour een nk organiseren. Ploegen staan volledig in hun recht om zelf te bepalen waar ze aan de start verschijnen.

user24111 10 juli 2020 om 20:46

Quote : Ploegen staan volledig in hun recht om zelf te bepalen waar ze aan de start verschijnen.
Reactie : Het zou als respect tegenover nationale bonden, supporters, sponsors jeugdrenners, kleinere CT teams door de UCI verplicht gesteld moeten worden om altijd aan een NK deel te moeten nemen, zo niet, dan geen tour. Het moet toch een eer zijn om in zo’n trui een jaar lang te mogen rijden

Charlie33 10 juli 2020 om 23:21

De knwu wist van het plan met de bubbels voorafgaand aan de tour, en toch hebben ze het nk ingepland. Dat is enigzins dom. Ik snap wel dat ploegen zich niet laten dwingen.

AdZ 10 juli 2020 om 23:42

Wat Geert volgens mij bedoelt is dat de WT ploegen nu eisen stellen vanuit hun positie ipv in gesprek gaan met de andere stakeholders, te weten de bond, de organisatie en alle ploegen

Zoals ik gisteren in een ander draadje al betoogde, hebben zo'n beetje alle belanghebbenden verantwoordelijkheid om de kans op besmetting in en rond de koers zo klein mogelijk te houden. Dat bereik je niet door vanuit je eigen positie 'maar wat' te eisen, wel door met elkaar in gesprek te gaan en samen afspraken te maken. Geert heeft dus groot gelijk!

P@rick 10 juli 2020 om 23:56

@Tijmen Camps
Check de stravaritten uit maart/ april van een Limburgse ploegleider én oud Amstel Gold Race winnaar maar eens.

rahimns 11 juli 2020 om 03:04

En wat moet je dan precies zien dan ?

xistnc 11 juli 2020 om 08:09

@Patrick
Check. Dan zie ik dat hij zich tussen half maart en eind mei beperkt heeft tot één kameraad – steeds dezelfde. Terwijl hij daarvoor en daarna regelmatig met die kameraad in groter gezelschap fietste. Handig hoor, die openbare bronnen.

Headlines

Materiaalzone

Populair