Beat Cycling Club wil met nieuwe opzet naar profniveau

zaterdag 12 november 2016 om 10:44
Beat Cycling Club wil met nieuwe opzet naar profniveau

Er komt volgend seizoen voor het eerst een internationale wielerclub. Het gaat om een project van Geert Broekhuizen, oud-perschef van onder andere Giant-Alpecin, en Edwin Gulickx, dat in maart al werd aangekondigd. Het is de bedoeling dat Beat Cycling Club, zoals het initiatief gaat heten, middels een innovatief businessmodel in 2018 zal debuteren in het professionele wielerpeloton.

Volgens de initiatiefnemers is de huidige structuur van wielerploegen uiterst fragiel. Ze zijn te afhankelijk van sponsoren. Zodra een sponsor de geldkraan dichtdraait, komt het voortbestaan van de ploeg in gevaar. Dat moet anders, dacht Broekhuizen, en dus komt hij met een duurzaam businessmodel.

“Wij zijn tot het inzicht gekomen dat het verduurzamen van de wielersport alleen lukt als dat gebaseerd is op meerdere inkomstenbronnen”, aldus Broekhuizen. “Daarom hebben wij de afgelopen maanden een alternatief – een clubmodel – uitgewerkt. Een club met een vaste identiteit en met betrokkenheid van leden, waarin wij de leden en partners van de club in staat stellen om de wielersport op het hoogste niveau van binnenuit te beleven. De club maakt het genereren van inkomsten vanuit verschillende bronnen mogelijk.”

Dergelijke clubs bestaan al in sporten als voetbal, hockey en basketbal, maar nog niet in de wielrennerij. Gulickx, van advies- en investeringsbureau RebelGroup, hoopt de mindset binnen de wielersport te veranderen. “Het is niet eerder vertoond dat wielerfans het heft in handen nemen en zelf een professionele wielerploeg oprichten”, stelt hij. “Door invloed te hebben in de club, kun je met ideeën, inspraak en geld een bijdrage leveren aan de eerste wielerclub in de geschiedenis die meedoet aan de Tour de France.”

Via de website beatcycling.club kunnen wielerfans ‘pioneer’ (lid) worden om de club verder uit te bouwen. “Scout wielertalent, ga voor BEAT op wielerbeurzen staan, stippel samen met Bobbie Traksel de ploegstrategie uit, zet het eerste BEAT clubkampioenschap in de steigers of vertel anderen hoe zij hun wielerdroom kunnen waarmaken”, zo staat op de website te lezen.

Dit artikel delen:

11 Reacties

flyellus42 12 november 2016 om 11:02

laat ze eens praten met Daan Luijkx??? Die was toch ook bezig met een dergelijk project??

Spartacus 12 november 2016 om 11:08

Konden we niet ooit voor 10 euro ook onderdeel worden van Lotto Jumbo? Je naam kwam op de bus, op het shirt van Roosen etc.

on: Ik snap de meerwaarde van dit businessmodel niet. Hoe worden nu de meerdere inkomstenbronnen gegenereerd? Ja, je kan als lid van de club financiële bijdrages leveren, maar dat lijkt me niet een continue duurzame geldstroom waar je op kunt bouwen. En dan mogen alle leden zich ook nog met van alles en nog wat gaan bemoeien? Lijkt me vreselijk werken, hier op WF vechten ze elkaar al de tent uit :p

Hermantk, kom er maar in en leg het eens uit :)

Verweggistan 12 november 2016 om 11:27

Ik had oud-Raborenner Beat Zberg ook betrokken bij dit project ;)

TiesW 12 november 2016 om 11:40

Mooi dat ze het financiële landschap proberen te veranderen maar vraag me af of dit dé oplossing is, het moet onderdeel zijn van en niet alleen bestaan uit. Weet wel dat TLJ van de WT ploegen hier ook hard mee bezig is, zijn druk bezig hun financiële stabiliteit veel groter te maken door o.a. inkomstenstromen uit Velon, fans etc.

achtpuntzes 12 november 2016 om 12:10

‘als wielerfans onze wielerploeg geld geven zijn we niet meer afhankelijk van sponsors’.

dat is het dus in grote lijnen. die inspraak slaat natuurlijk nergens op want als ze zo veel leden hebben om het op poten te zetten is jouw stem natuurlijk ook maar miniscuul klein.

ik hou in ieder geval mijn hand op de knip. :p

Koersmaniak 12 november 2016 om 12:11

Ik begrijp nog niet goed hoe het werkt, op welke verschillende manieren gaat men dan inkomsten genereren?

Polleke 12 november 2016 om 12:12

Ik mis alleen nog de uitspraak ‘we willen WorldTour worden’….

flyellus42 12 november 2016 om 13:25

@polleke Ze hebben het wel al over deelname aan de Tour de France dus aan ambitie geen gebrek. Hahaha

ippglobal 12 november 2016 om 14:25

Een club heeft een thuisbasis, stadium. Supporters komen kijken, moedigen hun club aan en betalen een entree. Hoe wil Beat dit bewerkstelligen ?

bouma1234 12 november 2016 om 16:33

TIp!
inkomsten derving

De familie (ouders, broers, zussen enz.) van de renner kunnen lid van deze club worden en betalen samen een vast bedrag, zolang deze renner bij de club rijdt. ??

Polleke 12 november 2016 om 20:57

Of ‘pay to ride’, dat is Italie voorlopig toegelaten…

Headlines

Materiaalzone

Populair