Bastianelli zet kroon op voorjaar in Ronde van Vlaanderen, Van Vleuten tweede

zondag 7 april 2019 om 15:30
Bastianelli zet kroon op voorjaar in Ronde van Vlaanderen, Van Vleuten tweede

foto: Cor Vos

De winst in de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen is gegaan naar Marta Bastianelli. De Europese kampioene was na bijna 160 kilometer koers als eerste over de meet in Oudenaarde. Annemiek van Vleuten was kansloos in de sprint tegen de Italiaanse, de Nederlandse werd tweede. Cecilie Uttrup Ludwig eindigde als derde.

In het wielergekke Vlaanderen staat vandaag alles in het teken van die ene koers. De Hoogmis. Vlaanderens Mooiste. De Ronde. Om 10.30 uur klonk het startschot van de mannenkoers, maar twintig minuten eerder begonnen de vrouwen aan hun Vlaanderens Mooiste. Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Marta Bastianelli…

Wie mocht zich winnares noemen van de zestiende editie van de Ronde van Vlaanderen? Eerst was het tijd voor de traditionele vroege vlucht. Ilaria Sanguineti, Séverine Eraud, Giulia Marchesini, Kylie Waterreus, Kseniya Dobrynina, Silvia Valsecchi en Chanella Stougje reden een maximale voorsprong bijeen van drie minuten.

Coryn Rivera viel uit – foto: Cor Vos

De Muur
Het duurde tot de Muur van Geraadsbergen vooraleer de koers ontplofte. Zowel voor- als achteraan werd het kaf van het koren gescheiden. Een van de favorieten voor de zege – Chantal Blaak – werd achteruit geslagen, al kwam dat door een valpartij net voor de Muur. Oud-winnares Coryn Rivera en de Nederlandse Jip van den Bos vielen letterlijk uit na een crash.

Vlak voor de finale met de Kanarieberg, Taaienberg, Kruisberg/Hotond, Oude Kwaremont en Paterberg werd de kopgroep in de kraag gevat. Alle topploegen wilden vooraan beginnen op de smalle straatjes, maar een aanval volgde niet. Wel dunde het peloton na elke klim verder uit. Een dertigtal ging de laatste twintig kilometer in.

Bastianelli ijzersterk, Vos rijdt lek
Op de laatste keer Oude Kwaremont viel al een groot deel weg. Marta Bastianelli voerde de forcing, waarna een viertal overbleef met Annemiek van Vleuten, Kasia Niewiadoma, Cecilie Uttrup Ludwig en Bastianelli. Marianne Vos werd weggeslagen door een lekke band. Op de slotklim van de Paterberg moest Van Vleuten het doen, maar ze kreeg Ludwig en Bastianelli niet gelost. Vier achtervolgers (Blaak, Van Dijk, Niewiadoma, Bertizzolo) volgden op een halve minuut.

Met drie naar de streep
Van Vleuten en Uttrup lieten het grootste deel van het werk aan Bastianelli, wetende dat de Europese kampioene over de snelste sprint beschikt. Hierdoor kwamen de achtervolgers wel dichterbij. Een demarrage van Van Vleuten werd gecounterd door Bastianelli, waarna het in een rechte lijn richting de streep in Oudenaarde ging. Het pokeren ging verder in de slotkilometers, maar het draaide uit op een sprint. Van Vleuten speelde op de verrassing, maar viel stil en zag Bastianelli de zege pakken. Ze volgt Anna van der Breggen op.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Dolfy 7 april 2019 om 15:32

Van Vleuten deed wat ze moest doen in de sprint, een lange sprint van maken. Maakte het zo toch even spannend. Bastianelli maakt sterk af..

0
Brabander 7 april 2019 om 15:33

Annemiek was zeker niet kansloos. Bood erg mooi weerstand tegen de zeer sterke Bastianelli. Die ontbolstert echt dit voorjaar. Uttrup Ludwig is ook een megatalent zeg. De 3 sterksten in koers, hoewel Vos wel op een bijzonder slecht moment lek reed

0
DarkShadow 7 april 2019 om 16:03

Ze reed bij de kopgroep toen ze lek reed, dus wie weet wat er had kunnen gebeuren, de enige in die groep met een sprint sterk genoeg om het Bastianelli moeilijk te maken. Maar goed, als als. Ze is sterk, klimt dit jaar ook sterk, dus ik denk dat we nog veel van haar gaan zien in de Ardennen.

0
Mwielerfan 7 april 2019 om 17:44

Ze was in het voorseizoen sterker op heuvels dan afgelopen 3 a 5 jaar had ik het idee

0
FDJ 7 april 2019 om 17:24

Bertizzolo als 21 jarige ook sterk hoor. 4e worden in Vlaanderen. Vorig jaar al heel sterk in de Ardennen. Dat belooft wat voor die wedstrijden.

Bastianelli terechte winnares. Counterde vrij eenvoudig alle prikjes van Van Vleuten. Ook Ludwig knap gereden en ook nog heel jong. Vorig jaar ook smaakmaker in La course, in de schaduw van de 2 nederlandse dames.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone