Bastianelli verslaat Vos op de meet in Vårgårda

zondag 18 augustus 2019 om 14:41
Bastianelli verslaat Vos op de meet in Vårgårda

foto: Cor Vos

De WorldTour-wedstrijd van Vårgårda WestSweden is gewonnen door Marta Bastianelli. De Italiaanse kampioene van Virtu was in een sprint nipt sneller dan Marianne Vos. De Nederlandse probeerde net als vorig jaar de rest te verrassen in de laatste bocht, maar Bastianelli drukte haar wiel eerder over de meet. Lorena Wiebes werd derde.

Gisteren werd de Vårgårda WestSweden TTT gewonnen door het Amerikaanse Trek-Segafredo, vandaag was het tijd voor de wegwedstrijd. De rensters koersten 145,3 kilometer in en rond Vårgårda, een plaatsje van zo’n vijfduizend inwoners, deels over onverharde wegen. De vrouwen kregen acht gravelstroken voor de kiezen, goed voor een totale afstand van 28,4 kilometer.

Om 11.00 uur begonnen titelverdedigster Marianne Vos, Europees kampioene Amy Pieters en wereldkampioene Anna van der Breggen aan de Zweedse WorldTour-klassieker. Na goed vijftien kilometer koers draaide het peloton de eerste strook op. Niet veel later viel al een lekke band te noteren van Vos, maar de kopvrouw van CCC-Liv wist zonder problemen weer aan te sluiten.

Van der Breggen opent al vroeg de finale 
Het duurde even vooraleer de koers ontplofte, maar de eerste aanval kwam op naam van Grace Brown en Juliette Labous. De Australische en de Française zagen niet veel later echter een witte schicht voorbij flitsen. Het was wereldkampioene Van der Breggen die de aanval koos op 110 kilometer van de finish. De renster van Boels-Dolmans kreeg enkele kilometer later het gezelschap van dertien tegenaanvallers.

Plots hadden we een omvangrijke kopgroep met Van der Breggen, Labous, Brown, Amy Pieters, Ruth Winder, Hannah Barnes, Lisa Klein, Lucinda Brand, Coryn Rivera, Juliette Labous, Demi Vollering, Franziska Brausse, Marta Bastianelli, Romy Kasper, Sheyla Gutierrez. De grote afwezige vooraan was echter regerend winnares Vos, die zich had laten verrassen.

Vos laat zich verrassen, maar keert terug 
De Nederlandse liet haar ploeggenoten van CCC-Liv dan ook vol op kop rijden, wat een goede tactiek bleek. De veertien koplopers wisten een maximale voorsprong te vergaren van 45 seconden, maar op goed zeventig kilometer van de meet vond er een hergroepering plaats. Hierdoor kwam er weer wat rust in het peloton, waardoor het tempo zakte en meer renners konden aansluiten.

Het was wachten op een volgende aanval van een van de topfavorieten, maar uiteindelijk kregen Roxane Knetemann, Eri Yonamine en Elena Pirrone de zegen van het uitgedunde peloton. Ook zij wisten niet vooruit te blijven in de attractieve slotfase. Moniek Tenniglo probeerde het nog voor de laatste lokale ronde.

Tenniglo kan sprint niet ontlopen
Met een voorsprong van een twintigtal seconden begon de Nederlandse van Mitchelton-Scott aan de laatste 15,4 kilometer rondom Vårgårda. Tenniglo liep uit en zette de favorieten onder druk. Op een van de oplopende stukken voerde Lizzie Deignan het tempo op. Ook Vos en Pieters lieten zich zien, maar zij bleven naar elkaar kijken.

Op de gravelstrook in de finale plaatste Floortje Mackaij een aanval, waarmee het gat tot Tenniglo gedicht werd. In haar wiel volgde echter het overgebleven, uitgedunde peloton. Daarna ging het in sneltreinvaart richting de slotkilometer. Marianne Vos ging als eerste de slotbocht in, net als vorig jaar, maar dit keer kon ze het niet afmaken. Marta Bastianelli kwam in extremis namelijk nog net voorbij de Nederlandse kopvrouw van CCC.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

5 Reacties

Franco Ballerini 18 augustus 2019 om 14:44

Vos misschien al iets teveel gegeven in twee eerdere aanvallen.

xistnc 18 augustus 2019 om 20:36

Vos duidelijk iets te gretig/overmoedig idd. Maar mede daardoor wel koers gezien. Bastianelli heb ik alleen op de streep gezien. Haar goed recht natuurlijk.

Jacco van Stierop 18 augustus 2019 om 14:55

Het was wel een hele lange sprint die Vos wilde doen; in de laatste twee meter nog afgetroefd door Bastianelli die uitgekookt in haar wiel had gehangen. Dappere poging van Tenniglo, die had toch een behoorlijk gaatje.
Aardige koers. Ik zag bochten, smalle wegen, ontbrekend asfalt, wegobstakels zonder seingevers of strobalen en nadars met vooruitstekende klauwen in de laatste tweehonderd meter voor de finish. Zou Bugno al bezig zijn met een statement?

Sagan=hulk 18 augustus 2019 om 15:11

Mooi voor Bastianelli dat ze terug is na die slepende knieproblemen, houd maar rekening met haar op het WK.

007 18 augustus 2019 om 16:45

Heerlijke koers gezien! Mooie omgeving ook! Prachtig land.

Bastianelli inderdaad opschrijven voor het wk. Hopelijk rijden haar landgenoten dan net zo sterk als de Virtu dames vandaag. Vos helaas te snel alleen, en bij Boels vraag ik me af wat het plan was vandaag

Headlines

Materiaalzone

Populair