Bastianelli klopt Blaak en Van Dijk in Ronde van Drenthe

zondag 17 maart 2019 om 15:22
Bastianelli klopt Blaak en Van Dijk in Ronde van Drenthe

foto: Cor Vos

Marta Bastianelli heeft in Hoogeveen de Ronde van Drenthe op haar naam geschreven. De Italiaanse renster van Virtu was in de tweede wedstrijd om de Women’s WorldTour na een koers van 165,7 kilometer de snelste in een sprint van drie. Chantal Blaak (Boels-Dolmans) finishte als tweede, voor Ellen van Dijk (Trek-Segafredo).

Zware weersomstandigheden
Na de start in Zuidwolde begon het peloton aan een tocht waarin het onder meer te maken kreeg met harde wind, regen en zelfs hagel. Tijdens de eerste beklimming van de VAM-berg brak het peloton in vijf verschillende groepen. Marianne Vos (CCC-Liv) kwam als eerste boven. Verschillende rensters waagden in de Drentse wind en regen een poging om weg te geraken. De Poolse Marta Lach (CCC-Liv) en de Italiaanse Maria Vittoria Sperotto (Bigla Pro Cycling) waagden een poging, maar slaagden er niet in om voorop te blijven.

Waaiers
De wind zorgde ervoor dat het peloton in verschillende waaiers uiteen spatte. Vooraan ontstond een kopgroep van 17 rensters, met onder meer Vos, Kirsten Wild (WNT-Rotor), Lucinda Brand (Sunweb) en Blaak en Amy Pieters (Boels-Dolmans). Grace Brown (Mitchelton-Scott) was de volgende renster die de aanval koos. Zij kwam als eerste boven tijdens de derde passage van de VAM-berg en slaagde er vervolgens in om een voorsprong van meer dan twee minuten bij elkaar te rijden. In de jacht op Brown kwamen verschillende groepen samen.

Brown neemt rotonde verkeerd
De Australische tijdritkampioene kreeg het lastig en zag haar achtervolgers dichterbij komen. Op de Drentse keienstroken verloor zij gaandeweg tijd, al bleef vuurwerk uit. In de laatste twintig kilometer slonk haar voorsprong snel, waarna met nog 15 kilometer te gaan een hergroepering volgde nadat zij op een rotonde een verkeerde afslag nam.

Sprint met drie
Op de laatste keienstrook van de dag opende een versnelling van Blaak de finale. Van Dijk – die eerder in de rit nog ten val kwam – reed vervolgens haar concurrenten uit het wiel. Zij pakte enkele meters, waarna Blaak en Marta Bastianelli (Virtu Cycling) in de achtervolging gingen. In de straten van Hoogeveen kwamen de drie samen. Zij zouden gaan sprinten voor de overwinning.

De Nederlandse dames dwongen Bastianelli op kop. Blaak maakte er een lange sprint van, maar werd opgevangen door Bastianelli. De Italiaanse beschikte over het snelste eindschot en passeerde als eerste de finish, voor Blaak en Van Dijk. Amy Pieters (Boels Dolmans) won de sprint van de achtervolgers en finishte als vijfde.

Voor Bastianelli is het haar tweede zege van het seizoen. Eerder deze maand won zij in België de Omloop van het Hageland.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Fassa Bortolo 17 maart 2019 om 15:30

Snap niet dat Blaak achter van Dijk aan bleef rijden met Bastianelli in haar wiel. Die enkele keer dat Bastianelli overnam had Blaak haar eigenlijk moeten aanvallen en in haar eentje naar van Dijk toe rijden. Maarja, makkelijk praten van op de bank natuurlijk. Mooie koers!

Vlinder 17 maart 2019 om 15:55

Ja ik was ook wat verbaasd. Maar misschien zat het er ook gewoon niet meer in. Bastianelli speelde het spel slim. Als Bastianelli niet meewerkt en ze laten van Dijk gaan heb je ook niets. Blaak zou dan maximaal derde zijn geworden. Misschien had ze die gok moeten nemen maar het is wat je zegt; vanaf de bank kun je niet weten hoe de benen voelen. Vond het mooi dat Bastianelli in het interview heel eerlijk was over haar (niet) aandeel in de achtervolging.

Brabander 17 maart 2019 om 16:23

Net na de finish waren ze ook niet erg content met elkaar. Blaak kwam nog wel heel dicht trouwens op de normaal gesproken veel snellere Bastianelli

Snuf 007 17 maart 2019 om 18:47

Bastianelli gewoon heel slim gekoerst. Geef haar geen ongelijk gezien Blaak zowat overal favoriet is waar ze aan de start staat

maklukzat 17 maart 2019 om 21:44

Dit had Blaak wat slimmer op kunnen lossen. Wegspringen bijvoorbeeld in de laatste kilometers.

Headlines

Materiaalzone

Populair