Baskenland: Tadej Pogacar klopt Roglic in tweestrijd op Muur van Ermualde

woensdag 7 april 2021 om 17:27
Baskenland: Tadej Pogacar klopt Roglic in tweestrijd op Muur van Ermualde

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar heeft de derde etappe van de Ronde van het Baskenland achter zijn naam gezet. Op de steile slotklim naar Ermualde bleef de Sloveen zijn landgenoot Primož Roglič voor in een rechtstreeks duel. Roglič behield wel het geel.

Op de derde dag van de Ronde van het Baskenland koerste het peloton over 167,7 kilometer van Amurrio naar Llodio (Laudio voor de Basken), waar jarenlang de GP Llodio werd verreden. Onder anderen Julio Jiménez en Luis Ocaña en later David Etxebarria, José Iván Gutiérrez en Samuel Sánchez wisten deze eendagswedstrijd te winnen. In 2012 en 2013 kwam de organisatie financiën tekort voor een 63e editie, waarna de koers van de kalender verdween. Daardoor bleef Santiago Pérez, die tijdens zijn actieve carrière onder meer voor Kelme en Phonak reed, de laatste winnaar op de erelijst.

foto: Cor Vos

Na een heuvelachtige etappe lag de streep bij het heiligdom van Santa María del Yermo, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1634 en dat 350 meter boven Llodio uittorent. De klim ernaartoe is 3,1 kilometer lang, smal en loeisteil. In de eerste kilometer is de hellingsgraad 10,6 procent, in de tweede zelfs 15,8 procent met pieken tot twintig procent. Daarna vlakt het naar 7,2 procent af tot de finish. De ‘Muur van Ermualde’, zoals het geitenpaadje al werd bestempeld, stond hoog op de lijstjes van de punchy klimmers en vooraf werd er dan ook heel wat spektakel verwacht voor deze derde rit.

Zeven vluchters pakken zeven minuten
Met Primož Roglič in het geel werd de etappe om kwart over een op gang gebracht. Op de eerste klim, naar Altube, werd een kopgroep met zes man gevormd. Mikkel Honoré, Larry Warbasse, Oier Lazkano, Daniel Navarro, Roger Adrià en Gotzon Martín sloegen de handen ineen en zij zagen wat later Felix Gall nog aansluiten. Van dit zevental was Honoré het best geklasseerd: na twee dagen stond de Deen 26e op 1:25 minuut van leider Roglič. De vluchters wisten maximaal zeven minuten bij elkaar te rijden, terwijl de ploeggenoten van Roglič het tempo bepaalden. Zij kregen daarbij hulp van Israel Start-Up Nation, dat plannen had met Michael Woods.

In de tweede koershelft begon de voorsprong van de kopgroep terug te lopen. Op weg naar de lastige heuvelzone in de laatste twintig kilometer brak het peloton, waarbij Adam Yates de slag had gemist. Toch kon de groep met de Britse nummer vijf van het klassement snel de aansluiting weer maken. Met nog 27 kilometer te rijden sprong Lazkano weg uit de kopgroep en even later liet ook Honoré zijn medevluchters achter. Het duurde echter niet lang vooraleer het peloton de aanvallers in het vizier kreeg en op de beklimming van de Malkuartu, op twaalf kilometer van de streep, waren alle vluchters bijgehaald.

foto: Cor Vos

Israel Start-Up Nation bepaalde in dienst van Woods het tempo op de klim met pieken tot veertien procent en ook Richard Carapaz, Jakob Fuglsang en Ion Izagirre staken hun neus aan het venster. Maar tot een aanval kwam het niet en dus zou de strijd om de etappezege op de slotklim worden beslecht. Daar zouden Woods en ook Wilco Kelderman zich niet in mengen; tijdens de doorkomst door het smalle, bochtige Llodio kwamen beide renners ongelukkig ten val en daarmee waren hun kansen verkeken. Vlak voor de klim pakten Sergio Higuita, Magnus Cort en Carapaz een kleine voorsprong en ook Ben O’Connor sloot aan.

Muur van Ermualde zorgt voor spektakel
Op de eerste meters van de klim haakte Cort af, terwijl Mauri Vansevenant juist de aansluiting met de drie koplopers probeerde te maken. Maar nog in de eerste 500 meter bracht UAE Emirates het geheel weer samen. Toen de hellingsgraad tot boven de veertien procent begon op te lopen, viel Tadej Pogačar aan. Carapaz en Roglič waren alert en reageerden. Daarmee waren de debatten geopend. Vervolgens demarreerde Carapaz. Terwijl iedereen op het steile bospaadje op de tanden beet, pakte de Ecuadoraan een gaatje. Op een stuk met een stijging tot twintig procent dichtten Pogačar en Roglič de kloof en reden zij samen verder.

Om en om versnelden ze, maar geen van beiden wilde buigen. Toch slaagden Adam Yates, Mikel Landa en Vansevenant erin terug te keren tot bij het duo. Landa toonde zich voor zijn thuispubliek en probeerde het ook eens, maar Pogačar en Roglič sprongen op het wiel. Ook David Gaudu was ondertussen opgerukt. De Fransman had deze rit vooraf aangestipt en viel in de laatste kilometer aan. Toch was hij niet opgewassen tegen het machtsexploot van Roglič. De gele trui zette aan op vijfhonderd meter van de meet en Pogačar ging weer mee. Pogačar nam dan de kop en wist die vast te houden in de dalende laatste meters naar de streep.

Dit artikel delen:

103 Reacties

skylimit 7 april 2021 om 18:26

Ik vermoed dat Roglic hier een overwinning heeft laten liggen. Hedenmorgen schijnt hij deze klim nog verkend te hebben. Denk niet dat hij de zege aan Pogacar cadeau wilde doen, mocht dat wel zo zijn dan is dat een beetje dommig want hij gaat er niets voor terug krijgen. Hopelijk komt Roglic straks op het eind geen 4 sec. te kort…

Op papier zijn dit leuke etappes, maar het is toch allemaal vaak volgens een vast koersstramien; in volle draf na de laatste muur en dan knallen wie er nog knallen kan.
Er komt weinig tactisch koersinzicht bij kijken en dat is wel jammer.

Murcia 7 april 2021 om 18:51

Klopt dat Roglic hier seconden laat liggen maar natuurlijk liet Poga er meer liggen in de tijdrit. Dat betekend dat hij nu anders dan in de Tour vorig jaar daar zijn voordeel niet meer uit kan halen. Persoonlijk vind ik ze bergop nu weer gelijkwaardig. Meevaller voor Roglic is dat hij morgen en overmorgen met een gerust gemoed vluchters kan laten rijden. Mocht Poga toch tijd terug willen knabbelen via de boni’s onderweg en aan de streep zal die zijn ploeg moeten laten rijden. Geen aantrekkelijke optie met ook de monsterrit op zaterdag nog in aantocht.

Cayolle 7 april 2021 om 18:34

Kelderman DNF. Benieuwd naar schade. Hopelijk valt het mee, maar als ie niet meer uitrijdt zal dat waarschijnlijk zijn omdat de schade wel groot is of dat ze dat eerst willen onderzoeken ..

zietemgaan 7 april 2021 om 18:39

Vansevenant toch wel revelatie weer hoor: rijdt vlotjes mee tussen de toppers, Adam Yates, Mikel Landa ezv, nu al plaats 10 en hoogst gerangschikte lage lander, wat komt er nog?

molovin 7 april 2021 om 18:41

Inderdaad superknap! Alleen ziet het er echt nooit vlotjes uit bij hem, echt pompen wat die doet.

djerkson 7 april 2021 om 18:52

Ja idd, Vansevenant trekt en sleurt, het ziet er niet gaaf uit, maar levert wel op.

rahimns 7 april 2021 om 18:52

De 2 Sloveense kemphanen verdelen de buit ook netjes tot nu toe…. ieder een etappezege en ieder 2 truien. Ik ga mee met de conclusie van @Anderj

Tinus1984 7 april 2021 om 19:42

Vingegaard vandaag ook weer beter. Pfingsten weer goed beulswerk op kop van het peloton. Foss niet zijn beklimming zo te zien. Oomen redelijk stijgende lijn. Enig idee wat er met tolhoek is???

lo squalo dello Stretto 7 april 2021 om 19:18

Tot een jaar/anderhalf jaar dacht ik dat Roglic op dit soort aankomsten onklopbaar is (een Valverde in zijn goede jaren of een Alaphilippe bij een iets korter/minder steil klimmetje natuurlijk zeker zo goed). Maar dan komt Pogacar, echt het grootste talent van het voorbije decennium. Wat een renner.

Etika 7 april 2021 om 19:50

Is VDB al meer dan 10 jaar geleden gestorven misschien ? Wat gaat de tijd toch snel.
Ik mis hem, Frankyboy.

lo squalo dello Stretto 8 april 2021 om 08:33

Dat is meer dan 10 jaar geleden inderdaad :'(

adelaarvanantwerpen 8 april 2021 om 09:47

Op dit soort aankomsten was Valverde nooit onklopbaar. Hij is meer geklopt door Rodriguez op dit soort aankomsten dan omgekeerd.

re-cycle 7 april 2021 om 20:06

Kelderman naar voren sturen.

Merzbow 7 april 2021 om 21:54

Knap van Vansevenant vandaag. Hij blijft bevestigen. Maar het lijkt wel of die jongeman constant op de hoogste versnelling aan het trappen is en niet meer naar een lagere versnelling kan schakelen. Doet me denken aan Teuns.

Van Wilder doet het ook netjes. Ook al zie je hem amper in beeld rijden.

Alsook eervolle vermelding voor Quinten Hermans. Werd 32ste vandaag op net geen 2 minuten van Pogacar.

Romāns Vainšteins 7 april 2021 om 22:05

Vansevenant gaat een geweldige knecht zijn voor Alaphilippe in de Ardennen, er zit zoveel bewijsdrang en motivatie in dat jong. Die gaat niet afgeven.

molovin 7 april 2021 om 22:23

Hopelijk kan hij met deze vorm daar verschijnen inderdaad. Ben overigens benieuwd in welke vorm Flip er zal staan. Want als hij de 2 Slovenem het vuur aan de schenen wilt leggen moet die in topvorm zijn.

Pietspeed 7 april 2021 om 23:06

1 of 2 de naam van Valverde geloof ik gelezen. De sluwe ouwe vos van 41jr – hoe jong? – ja 41 jaar wordt 3e. Chapeau, wereldklasse, outstanding als je 3e wordt achter nrs 1 en 2 van Tour…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair