Bart Wellens: “Mathieu van der Poel stuurt minder goed door veranderde fietspositie”

dinsdag 10 januari 2023 om 08:27
Bart Wellens: “Mathieu van der Poel stuurt minder goed door veranderde fietspositie”

Van der Poel in de Kuil van Zonhoven - foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel kwam in de Wereldbeker Zonhoven twee keer ten val, voordat Wout van Aert definitief van hem wegreed. Het lijkt erop dat MVDP deze winter meer technische fouten maakt dan voorheen. Tweevoudig wereldkampioen veldrijden Bart Wellens denkt de oorzaak daarvan te weten: hij wijst naar de veranderde fietspositie van Van der Poel.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“De positie van Van der Poel is veranderd nadat hij zo’n drie à vier jaar geleden echt wegcoureur is geworden”, legt Wellens uit in de veldritpodcast CROSS van Play Sports. “Je zit dieper en er komt meer druk te staan op je voorwiel. Mathieu is daardoor veel meer fouten beginnen te maken. Dat zag je de voorbije jaren ook bij Van Aert. Al vind ik wel dat hij nu beter stuurt dan vroeger. Maar nog altijd niet beter dan Mathieu. Bij hem zie je dat hij door die wegpositie aan te nemen minder kan sturen in het veld. Zeker met de snelheid waarop zij een bocht nemen of door zand rijden.”

Een paar jaar geleden had Van der Poel nog in een comfortabelere houding, zegt Wellens. “Nu zit hij meer in die aerodynamische wegpositie en dan ga je ook iets meer fouten maken. Al kunnen mannen zoals Van der Poel die fouten compenseren met hun kracht en er toch nog iets van maken.”

Wat ook niet meehelpt voor Van der Poel, denkt Wellens, is dat de Nederlander continu in beeld rijdt. “De camera’s staan steeds op beiden (Van der Poel en Van Aert, red.) gericht en iedereen ziet: ‘Oh, hij is alweer gevallen.’ Maar nee, op zich kan het geen kwaad, want ze compenseren hun fouten, zoals ik al zei. Maar ik ben er wel van overtuigd dat je door de wegpositie meer voorover leunt en zo meer aerodynamisch zit. Met als gevolg dat je minder goed kan sturen tijdens de cross.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Wheely 10 januari 2023 om 10:01

Een dropperpost in de kuil had het verschil gemaakt.

2
Maillot à Pois 10 januari 2023 om 10:21

Puck Pieterse gaat volgend jaar met een dropper post rijden in Zonhoven, zo zegt ze in haar eigen preview video (ergens rond minuut 6)
youtu.be/MhcaRxt_4kU

0
Wheely 10 januari 2023 om 10:34

Ah leuk, een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!

0
platteprijs 10 januari 2023 om 10:38

@Maillot ik denk dat Puck dat alleen zegt, omdat ze wist dat Wheely deze post op dit forum zou droppen.

2
Wheely 10 januari 2023 om 10:58

Dat vermoed ik ook platteprijs.

0
Romāns Vainšteins 10 januari 2023 om 10:52

Het hele issue lijkt me veel elementairder : waarom rammen die gasten met een (eigenlijk) wegfiets over een MTB-parcours heen? = voilà problemen.

Niks te waus voor een recreant die ergens een verkeerd weggetje genomen heeft maar in deze discipline wordt in deze vorm nogal wat van je (rug) gevraagd.

1
Limal 10 januari 2023 om 09:00

Als deze hypothese klopt (en Bart Wellens ziet de dingen meestal juist) dan lijkt de remedie duidelijk: terug een iets hogere (MTB-achtige) positie, waarmee je meteen ook de onderrug wat ontlast.

0
Maillot à Pois 10 januari 2023 om 09:47

Dus eigenlijk een andere positie aannemen op de cross- en op de wegfiets.
Hoe zit het eigenlijk met andere renners die beide disciplines combineren? Rijden die ook allemaal in een wegpositie door het veld? Bvb Hermans die door Wellens zelf begeleid werd, of de discipelen van Nys, die zoiets toch ook moet zien?

0
Limal 10 januari 2023 om 10:13

Geen idee. Hermans lijkt me nu ook erg 'plat' rond te rijden, maar ik weet niet of dat minder het geval was vóór de doorbraak/focus op de weg. Als pure veldrijder heb je o.a. Vanthourenhout die in de positie van een wegrenner lijkt te crossen, maar de meesten zitten denk ik wel wat meer rechtop. Het lijkt mij niet meer dan normaal dat je in het veld wat meer rechtop zit dan op de wegfiets, maar ik kan ook wel begrijpen dat iemand die 8 maanden op de weg rijdt de neiging heeft om in het veld de wegpositie zoveel mogelijk probeert te benaderen. In ieder geval iets waar ik als Mathieu zijnde eens goed zou over nadenken.

1
Grote Plateau 10 januari 2023 om 12:40

Ik zie er wel graten in.

Nog maar enkele jaren geleden, toen ie nog in de NK trui reed en nog meer tussen 2015 en 2017 zat MVDP veel meer rechtop. Wout ietsje hoger maar ik heb me tijdens de laatste crossen ook de ogen uitgekeken hoe slammed dat stuur op die Cervélo staat.
Die stuurpen heeft denkik zelfs een -12 en -17° angle terwijl die al óp het balhoofd staat.
Ook al staat z'n zadel niet zo hoog. Zo'n stuurpen verandert de weglegging wel wezenlijk, in het veld al helemaal.

Ook voor de rug is het zeker het proberen waard zou ik zeggen.

Goe gezien Bakke!

0
Klein Verzet 10 januari 2023 om 13:12

Ik krijg een beetje een dejavugevoel.

Quote:

Klein Verzet 9 JANUARI 2023 OM 14:54
Tja, de mindere zand-prestaties van VDP beginnen op te stapelen. Vanaf de zijlijn constateer ik dat hij wellicht teveel het gewicht op het voorwiel heeft: reach tekort of drop te veel, misschien wel beide? Kijk, een duikboot is ook geneigd om met de neus naar beneden te gaan. WVA gaat zelden over de kop. Maar het gaat met winnaars sowieso altijd voortvarend.
0
Wieler-Joke 10 januari 2023 om 13:18

Ik denk dat Mathieu gewoon meer stuk zit dan een jaar of 3-4 geleden omdat Wout nu even goed is, dan maak je toch automatisch meer fouten.

0
sus 10 januari 2023 om 13:44

even goed ??

0

Mathieu moest zonodig de dag ervoor nog effe achter de brommer 120km tegen 40km/h afraggen. Had beter een goede rustdag kunnen nemen.
Zie zijn Strava account.

0
Maglia Rosa 10 januari 2023 om 15:53

Met een gemiddelde hartslag van 115 is dat voor hem niet veel meer dan peddelen.

1
Richard Kobus 10 januari 2023 om 22:06

Het zal toch niet zo zijn dat er geen fysio naar de fit op zijn fiets kijkt?
Ken nog wel een goeie in Groningen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone