Bahrain Victorious trekt zich terug uit Ronde van Zwitserland
foto: Cor Vos
zaterdag 17 juni 2023 om 07:52

Bahrain Victorious trekt zich terug uit Ronde van Zwitserland

Bahrain Victorious heeft zich teruggetrokken uit de Ronde van Zwitserland. Na het overlijden van Gino Mäder is de Bahreinse ploeg niet in staat om nog verder te koersen.

Vrijdag werd al besloten om de zesde rit van de Ronde van Zwitserland te neutraliseren. De renners werkten in groep en geneutraliseerd alleen de laatste twintig kilometer van het geplande parcours af ter ere van Mäder. De overgebleven renners van Bahrain Victorious reden voor het peloton uit.

Tijdens de rit betoogde een groot deel van de renners hun steun aan de coureurs van Bahrain Victorious in Zwitserland, te weten Johan Price-Petersen, Pello Bilbao, Nikias Arndt, Filip Maciejuk, Antonio Tiberi en Fran Miholjevic.

De organisatie had de finishboog in Oberwil-Lieli vervangen voor een foto met Mäder waarop de tekst ‘We ride for you, Gino’ was te lezen. De toeschouwers gaven een groot applaus aan de renners toen zij over de meet kwamen. Zij kwamen hevig geëmotioneerd over de finish.

Ronde van Zwitserland gaat – in aangepaste vorm – door
De Ronde van Zwitserland 2023 krijgt zaterdag en zondag een vervolg, maar dan wel zonder de overgebleven renners van Bahrain Victorious. Na overleg met onder meer de CPA en de UCI, heeft de organisatie vrijdagavond besloten de koers voort te zetten. Voor vandaag zijn er wel een paar aanpassingen. De tijdsverschillen voor het algemeen klassement zullen worden opgemaakt op 25 kilometer voor het einde.

De achtste en laatste etappe op zondag (een individuele tijdrit over 26 kilometer) zal onder normale omstandigheden plaatsvinden. Normaal valt dan de beslissing voor eindwinst.

Uitvallers

Etappe 2
Etappe 4
Etappe 5
Etappe 7

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
17 juni 2023 09:18
Volstrekt logische beslissing wat mij betreft. Wat mij betreft hadden ze de hele ronde mogen stoppen. Dat zou een keer een statement zijn.

Ik lees in de reacties op deze site veel dat “er weer gekoerst moet worden”, “het hoort bij het leven”, “het hoort bij de sport” en “zo zou Gino het ook gewild hebben”. Hoewel allemaal goed bedoeld vind ik het toch redelijk treurig dat we in deze wereld van het wielrennen relatief snel over de dood van een 26e jarige jongen die bewusteloos in een rivier in een ravijn gevonden wordt heenstappen, alsof het er op een of andere manier een beetje bijhoort.

De lijst met dodelijke slachtoffers is stilaan flink aan het worden (en dan hebben we het niet eens over de val van bijvoorbeeld Jakobsen). Niemand die zich echt verantwoordelijk voelt of de verantwoordelijkheid neemt (wat ook lastig is in situaties als deze). En dat zit wat mij betreft ook in het relatieve gemak waarmee we weer overgaan tot de orde van de dag, nogmaals alsof het er een klein beetje bijhoort en het besef bij niemand echt, echt doordringt dat er misschien wel ergens iets moet veranderen.

Het zou toch een prachtig statement zijn als iemand als Evenepoel als wereldkampioen zou zeggen jongens ik stap niet meer op vandaag. Die punten kunnen me gestolen worden nadat er gisteren een jongeman en collega van 26 in de bloei van zijn leven op een verschrikkelijke manier om het leven is gekomen. Al helpt het maar een heel klein beetje om iets aan te kaarten bij de UCI.
  17 juni 2023 09:37
  Als het erom gaat dan zijn de wielrenners meestal niet zo eensgezind maar het beste statement zou zijn dat de ronde van Slovenië, Occitanie, Zwitserland en Belgium vandaag niet meer opstappen. Dat zou solidariteit kweken en een duidelijk signaal afgeven.
  17 juni 2023 10:46
  Probeer even door te trekken wat je nu zegt. Er is een sporter door een noodlottig ongeval om het leven gekomen tijdens een wedstrijd. Er zijn geen zaken die echt levensgevaarlijk waren en de organisatie of UCI aan te rekenen zijn.

  Het is vreselijk en voor de nabestaanden en mensen die dichtbij Gino stonden staat hun leven even stil. Maar als je dan vind dat iedereen die aan die soort sport deelneemt als statement niet zou moeten opstappen dan krijg je toch hele vreemde taferelen?

  * Een dodelijk incident in de autosport > alle wedstrijden over de hele wereld aflassen
  * Een dodelijk ongeval met een werknemer tijdens zijn werk > alle bedrijven sluiten voor 1,2,3 dagen?

  Geef alle renners de mogelijkheid om hun eigen keuze te maken. Leg hen geen druk op maar laat ze zelf kiezen. Anders gaan ze allemaal naar huis, moeten wel trainen en heb je nog veel meer fietsbewegingen (zonder koers beveiliging) dus meer kans op individuele trainings ongevallen.
  17 juni 2023 11:12
  @hanjovdberg, met alles respect maar dit zijn de reacties waar ik een beetje op doel.

  Nogmaals, er is een jongen van 26 (met familie en vrienden) in een wielrenbroek voor dood aangetroffen in een rivier in een ravijn langs de kant van de openbare weg. Waarbij niet het eerste dodelijke ongeval. Dat rechtvaardigt wat mij betreft best “vreemde taferelen” zoals jij het noemt.

  Daarnaast is het natuurlijk lariekoek dat er “niet echt zaken levensgevaarlijk waren”. Als we dat al niet eens meer zien is het einde wat mij betreft zoek.

  Verder natuurlijk eens dat iedereen zijn eigen keuze moet maken, maar ik zou het een mooi statement vinden.
  17 juni 2023 11:36
  Mbt dat lijstje, Wen er maar aan want zeker niet de laatste!

  Uitermate triest jazeker. Echter de zijn al langer goede complete plannen om tot een groot veiligheidsproject te komen. Een doordacht internationale opzet mbt in fase 1 alle neuzen 1 kant op te krijgen.

  Dat kan wanneer het PVA goed in elkaar steekt waardoor men er vertrouwen in durft te hebben. Vervolgens is er per land een projectfase en meer waarover hier beter niet uitweid.

  Het kan en het moet anders en zelfs de UCI kan in dit plan om omdat ze eenvoudig niet anders kunnen.

  Bepaalde lieden in wereld van beroepsrenners delen dit maar dan is er of geen echte interesse van een belangrijke ploegmanager en de KNWU die denken het zelf beter te kunnen wat absoluut niet zo is. Er ontbeert inzicht en kunde om een dergelijk project simultaan in meedere landen voedingsbodem te geven en daarna verder uit te bouwen en pas daarna kan er technisch inhoudelijk en ook met maatregelen, middelen de veiligheid worden uitgebreid.

  Velen denken in korte simpele trajecten omdat men die begrijpt en dus haalbaar acht hoewel die in de praktijk telkens het niet halen. De brede integrale aanpak vergt inzicht en ervaring daarmee en dat is in deze gesloten wereld alsof je een oester met een lucifer open moet breken.
  17 juni 2023 14:05
  Het is uitermate triest en hier moet zeker van geleerd worden om een veiligere omgeving te krijgen voor de renners. Enkel moeten we nu ook niet overdrijven. Ieder incident is er 1 te veel maar procentueel gezien is wielrennen nog veiliger dan menig 9 tot 17 baan. Helaas gebeuren er dagelijks ongevallen over de hele wereld. In het verkeer, in de lucht, op water, tijdens sporten, tijdens het werk en zelfs thuis.

  Absoluut begrijpelijk dat de ploeg hier niet meer start. Niet enkel voor de renners maar ook de verzorgers en entourage. Je zou maar de koffer van Gino moeten wegbrengen, je zou maar die lege stoel in de bus zien. Je zou zijn fiets maar moeten schoonmaken. Nee hier valt even niks meer te winnen. Ik zou ook voor een algehele aflasting van deze ronde zijn. Echter de andere koersen dienen gewoon door te gaan. Tenzij er extra maatregelen nodig zijn om de veiligheid te verbeteren naar aanleiding van vroegtijdige bevindingen in Zwitserland is er geen reden om de wereld stil te zetten.
  17 juni 2023 14:19
  @jopie
  De renners zelf maken de koers. De afdaling was zeer overzichtelijk en Zwitserse wegen maar ook koersen staan juist bekend om hun veiligheid.

  Ja ik vond bij het zien van de snelheden van boven de 100km/h ook dat dit gevaarlijk is. Maar een renner bepaald hoe hard hij naar beneden gaat niet de organisatie.

  En verder moet je gewoon heel erg oppassen met emotiepolitiek. Op de manier die jij beschrijft is er dus wel dagelijks iets wat dan stil gelegd moet worden als 'statement'.

  En nogmaals het is vreselijk voor alle betrokkenen rondom Gino. Alle respect en ruimte. Maar diezelfde ruimte moet er ook zijn voor andere keuzes.

  Je hoeft niet allemaal dezelfde keuze te maken om hetzelfde respect te tonen.
17 juni 2023 08:13
Dat kan ik me helemaal voorstellen. Ik zou het me ook zo kunnen voorstellen dat de gehele ronde voor dit jaar wel klaar is.
  Nah... volgens mij hebben sommige ploeggenoten nauwelijks contact met elkaar en anderen weer veel obv jaarplanning. Kan me voorstellen dat een aantal er flink kapot van is en even een pauze inlast. Ik meen dat wout poels af en toe mer mader trainde.
  17 juni 2023 08:51
  De ene renner zal hem beter gekend hebben dan de ander, maar we hebben allemaal de emoties in het hele peloton gezien. Als je dit binnen de ploeg meemaakt dan is dat natuurlijk extra heftig.
  17 juni 2023 09:10
  Of je nu wel met hem op de kamer lag of niet, het blijft een collega renner uit hetzelfde peloton in dezelfde wedstrijd. Dat gaat niet in de koude kleren zitten geloof mij. Sterker nog, ik weet uit ervaring als hulpverlener dat je niet altijd iemand goed moet kennen om geraakt te worden. Een bepaalde associatie van het slachtoffer met iemand uit je eigen kring kan al een trigger zijn. Heeft iemand kinderen en jij ook dan kan dit al genoeg zijn bijvoorbeeld.

  Meer dan logisch dat de ploeg deze keuze neemt. Persoonlijk vind ik het onlogisch dat de ronde door gaat waarbij ik mag hopen dat de overige ploegen een open dialoog heeft met hun renners om te voorkomen dat ze druk voelen om door te rijden terwijl ze dit helemaal niet willen.
17 juni 2023 09:22
Was te verwachten, ook de staf zal zijn werk niet meer goed kunnen uitvoeren in deze omstandigheden dus dan kan je er beter als ploeg mee stoppen hier, een eventuele top 10 notering van Bilbao betekent relatief gezien niets.
17 juni 2023 08:37
Meer dan logisch besluit
17 juni 2023 10:23
Ook Wanty trekt zich terug lees ik op hun Twitter
17 juni 2023 08:45
Ik ben blij dat BIlbao zijn plek in AK moest behouden. Neutralisatie voor alle Bahrein renners, a.u.b.
  17 juni 2023 08:54
  Ze stappen niet meer op, ga er van uit dat Bilbao zijn 5e plek in het AK kwijt is.
  17 juni 2023 09:07
  Wat is hier belangrijk aan? Er is een collega renner overleden in een noodlottig ongeval. Dan is een 5e plaats in de Ronde van Zwitserland echt niks meer waard.

Reacties zijn gesloten.