Axel Zingle verrast met winst in Famenne Ardenne Classic
foto: Cor Vos (archief)
zondag 2 oktober 2022 om 16:45

Axel Zingle verrast met winst in Famenne Ardenne Classic

De Famenne Ardenne Classic 2022 is vanuit een massasprint der stervende zwanen gewonnen door Axel Zingle. Na een druilerige koers van 188 kilometer was de Cofidis-renner als eerste aan de finish in Marche-en-Famenne, voor Amaury Capiot (Arkéa-Samsic) en Oliver Naesen (AG2R Citroën). Topfavoriet Arnaud De Lie kwam in de slotkilometer ten val, terwijl Tim Merlier ingesloten raakte.

De Côte de Roy (3,4 km aan 4,3%) was ook dit jaar de scherprechter in de Famenne Ardenne Classic. In totaal moest deze Côte de Roy vier keer beklommen worden in de finale. De top van de laatste echte beklimming was op vijftien kilometer van de streep, waarna een goede vijf kilometer van de streep ook de Marloie (1,8 km aan 3,5%) nog lag.

Twee Nederlanders in de kopgroep
Zes koplopers kleurden de openingsuren van de koers. Tim Marsman (Metec-Solarwatt) en Maikel Zijlaard (VolkerWessels) zaten mee, evenals Mark Stewart (Bolton Equities Black Spoke), Gage Hecht (Human Powered Health), Matthew Teggart (WiV SunGod) en Emil Vinjebo (Riwal). Daarachter waren het Lotto Soudal en Intermarché-Wanty-Gobert die het tempo bepaalden in de achtervolging.

De Belgische ploegen, die met Arnaud De Lie en Biniam Girmay de topfavorieten in huis hadden, hielden het verschil lange tijd tussen de twee en drie minuten. Dat gebeurde in kletsnatte omstandigheden, wat de koers nog lastiger maakte. Zo bestond de kopgroep 48 kilometer voor het einde, met nog twee lokale rondes te gaan, nog maar uit drie renners.

Sprintersploegen houden boel bij elkaar
Marsman, Stewart en Vinjebo wisten hun medevluchters stuk voor stuk overboord te gooien. De volgende die moest afhaken was Marsman, maar dat was op het moment dat het peloton al was genaderd tot op een halve minuut. Dat gebeurde onder aanvoering van Alpecin-Deceuninck en Lotto Soudal. Niet lang daarna werden ook Stewart en Vinjebo ingerekend.

Op 22 kilometer van de finish volgde de eerste serieuze aanval vanuit het peloton, maar Lotto Soudal hield de controle in handen. Ook een aanval van Anthony Turgis werd onschadelijk gemaakt. Daar liet vooral Trek-Segafredo het niet bij zitten. Met meerdere demarrages maakten Alex Kirsch en Toms Skujins de koers hard in de heuvelzone.

Valpartij De Lie, Merlier laat zich insluiten
Een uitgedund peloton ging daardoor de laatste 15 kilometer in. Turgis probeerde op de laatste klim naar Marloie nog weg te rijden, maar zijn poging met Omer Goldstein draaide op niets uit. Wel kwam er een massasprint. De Lie werd uitstekend afgezet, maar hij gleed in volle finale onderuit op het gladde asfalt. Hij sprong nog snel op zijn fiets, maar strandde op de vijftiende plaats.

In de oplopende sprint die daarop volgde won verrassend Axel Zingle. Hij kwam in de laatste honderd meter uit het wiel van Belgisch kampioen Tim Merlier, die in de spurt de verkeerde kant koos en zo opgesloten raakte achter zijn landgenoot Amaury Capiot die van kop af de sprint aanging. Merlier moest zo toezien hoe Zingle met een machtige sprint won, voor Capiot en Oliver Naesen.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
2 oktober 2022 16:53
Merlier sowieso weer slecht afgezet, denk dat die nog nooit in een leuke positie aan een sprint is begonnen sinds die heeft gemeld dat hij ging vertrekken. Hij zet het bijna nog recht omdat de rest zo ontzettend matig was, maar maakt dan zelf ook foute keuzes.
2 oktober 2022 17:20
Top seizoen dat die jongen heeft. Ok, in de (weinige) WT wedstrijden die hij heeft gereden kwam hij er nog niet aan te pas, maar ik denk toch dat hij zich daar volgend jaar ook gaat kunnen tonen. Had eigenlijk wel altijd een grote ronde moeten rijden dit jaar imo voor zijn ontwikkeling, maar ja die punten hé.
2 oktober 2022 17:42
Maar hoe sterk was De Lie vandaag?
Zo met zijn krachten gooien, onderuit op een kilometer van de meet en nòg 15de en eerste Lotto
  2 oktober 2022 17:50
  Tekst in het artikel klopt inderdaad niet, want hij sloot wel degelijk weer aan. Wat een beest.
  Merlier had drie ploeggenoten bij zich, maar die deden echt bijzonder weinig voor hem.
  2 oktober 2022 17:57
  Nee dat mag je niet zeggen! De algemene observatie van de wielerflitspolitie is dat De Lie volledig is opgebrand door de hem opgedrongen puntenjacht. Indien niet fysiek dan zeker wel mentaal!

  Dus je hebt het verkeerd gezien, hij gooide niet met z'n krachten want dat levert geen punten op en ging daarna onderuit (letterlijk) door de mentale druk.
  2 oktober 2022 19:21
  @Cochise
  In alle eerlijkheid was ook mijn inschatting in de laatste wedstrijden dat de scherpte er wat af was bij De Lie, wat ook geen schande zou zijn. Vandaag was daar in elk geval niets van te merken, en wellicht was mijn inschatting ook in de vorige wedstrijden fout.
  2 oktober 2022 19:42
  Mooie reactie dan bollentrui, niet iedereen kan of durft een eerdere mening bij te stellen, mijn excuses dat ik jou dan blijkbaar ook bij de wielerflitspolitie rekende ;)
  2 oktober 2022 19:42
  Ik heb De Lie eigenlijk nog geen enkel zwak moment zien hebben sinds de Tour of Leuven (wat een verschrikkelijk lelijke naam zeg) en dat was door te weinig te drinken zei hij zelf. In het eerste deel van het jaar heb ik hem vaker van die momenten zien hebben. De laatste weken blijven resultaten toch vooral uit door slechte plaatsing of gewoon brute pech zoals vandaag en in de Primus Classic. Het vat lijkt echt niet af, of toch een stuk minder dan bij andere renners. Zowel in Chauny als vandaag was hij bij de sterksten bergop, dat wilt toch iets zeggen.

  Motivatie heeft er natuurlijk ook veel mee te maken. Die koers vandaag was een thuiskoers voor hem. Ging die finale al meerdere keren verkennen. Zie je vaak bij jonge gasten natuurlijk, die blijven gemotiveerd voor kleinere koersen. Zie ook maar Zingle (56 koersdagen). Zal voor die mannen ook geen probleem zijn om met ambitie te starten in Binche en Paris Tours.
  2 oktober 2022 19:51
  Of het vat nu leeg of halfvol is, ik vind het onverantwoord dat ze De Lie, zo jong nog, zo vaak laten rijden.

  Maar. Hij doet het wel geweldig.
2 oktober 2022 18:16
Hopelijk wordt De Lie inderdaad niet opgebrand. Koersdag nummer 51 en hij is dit seizoen nog maar 20 geworden. Bovendien waren het leeuwendeel eendagskoersen waar hij maar moest zien te scoren met alle druk en verantwoordelijkheid van dien. Gaat dan ook elke keer tot het uiterste zonder is een snipperdag.

Van januari, zijn eerste overwinning, tot mid oktober Parijs -Tours. Supersterk alleszins, verantwoord moet nog blijken.
  2 oktober 2022 19:51
  Is sowieso onverantwoord.
  2 oktober 2022 21:09
  49 (las ik op pcs) of zelfs 51 is toch helemaal niet zo veel? Meeste profs zitten toch al ruim in de 60 nu?
  2 oktober 2022 21:21
  Alleen is deze renner nog maar 20. En heel veel 1 daags koersen, waarbij de druk erop staat. Inderdaad geen goed beleid van Lotto.
  2 oktober 2022 21:51
  Wat een gedoe over niets zeg. Heeft gewoon evenveel koersdagen als vorig jaar bij de beloften, lijkt beter dan ooit en kan zo goed als elke avond bij zijn familie/vriendin slapen en toch wordt er nog geklaagd. Het begint een beetje te lijken op gewoon moeilijk doen om moeilijk te doen.

  Ayuso en Sheffield zijn nota bene nog jonger en hebben gewoon meer wedstrijddagen dan De Lie (36 renners van 21 jaar of jonger zitten aan meer koersdagen dan De Lie). Blijkbaar kunnen ze er bij UAE en Ineos ook niets van. En ja die rijden minder eendagskoersen, maar wel veel meer in de WT. Gaan we nu nog doen alsof wat sprinterskoersjes rijden in België en Frankrijk zwaarder is dan overal op de wereld zware rittenkoersen of WT eendagskoersen te gaan rijden? En ja tuurlijk is er druk, hij is kopman en wordt er ondertussen ook naar betaald. Maar die druk komt vooral van buiten het team en hijzelf. Denk je nu echt dat ze binnen Lotto elke ochtend aan zijn bed staan van "kom op, je moet ons presteren!" ). Wat wil de je dan dat ze zeggen tegen hem? "Vandaag mag je knechten voor iemand die echt geen kans heeft om te winnen want anders is er teveel druk". Amai, daar gaat hij blij mee zijn.

  In wat voor wereld is wielrennen beland als 50 wedstrijddagen al als veel wordt aanzien. Niemand, maar dan ook niemand heeft hier inzicht in De Lie's trainingswaarden, stress scores, etc. dus niemand hier weet of die al dan niet vermoeid is. Aan de manier waarop hij nog steeds zit te koersen kun je alleen maar concluderen dat dat alvast niets zo lijkt te zijn.
  3 oktober 2022 15:57
  Precies Samamba. Een standaard elite zonder contract heeft gewoon een gelijkaardig programma en dat bovenop een voltijdse job.
  Ben er ook zeker van dat 3 weken hoogtestage gevolgd door 2 weken hotel voor een rittenwedstrijd van 8 ritten veel meer belasting betekent dan 5 weken lang elke week 3 eendagskoersen te rijden in de buurt (al rijd je daarmee dubbel zoveel wedstrijddagen).
2 oktober 2022 16:53
Wat er volgens gebeurde in de sprint: Merlier moest op een gegeven moment in een split second kiezen tussen links en rechts om een renner te passeren. Die renner reed links voor hem en hij had lichtjes moeten inhouden om er links langs te gaan. Rechts passeren was makkelijker, probleem was dat er daarna geen ruimte was om Capiot te passeren. Zingle reed achter Merlier, had daarna genoeg ruimte om links die ene renner te passeren en won zo makkelijk.

Da's ook sprinten, ongelukkige keuzes maken.
2 oktober 2022 16:56
Mooie winst voor deze Elzasser! Maakt een mooi seizoen mee in de B-koersen. Benieuwd of hij volgend jaar een stap kan gaan zetten en mooie uitslagen kan rijden in de A-koersen.
Bij zware omstandigheden komt hij goed tot zijn recht.
2 oktober 2022 17:38
Merlier zal wel blij zijn dat het er bijna op zit dit seizoen en dat hij straks bij Quick Step fatsoenlijk afgezet gaat worden.
2 oktober 2022 18:49
Dat Lotto is echt wel dramatisch op de Lie na
2 oktober 2022 19:08
Puntenpolonaise bij Cofidis dat zo World Tour blijft zo goed als zeker
2 oktober 2022 22:46
Bonuspuntje voor het snelheidsrecord vallen en weer opstaan
2 oktober 2022 23:03
De Lietje reed wel een lekkere finale zo te zien. Tot z'n valpartij.
  3 oktober 2022 16:01
  Ik vond z'n topmoment zelfs na die valpartij komen. Hij lag nog niet eens helemaal stil als hij al terug op z'n fiets aan het kruipen was om dan nog naar plek 15 te spurten. Topkerel.

Reacties zijn gesloten.