Australië boven in Tour Down Under: “Fantastische week”

Australië boven in Tour Down Under: “Fantastische week”

foto: Sirotti

zondag 24 januari 2016 om 09:36

De Tour Down Under van 2016 kende zes etappes, alle zes werden zij gewonnen door een Australische coureur. Met vier ritzeges en de eindoverwinning is Orica-GreenEDGE de veelwinnaar van deze WorldTour-opening. “We are so lucky dat we zo’n wedstrijd hebben in Australië”, reageert Simon Gerrans, die de ronde voor de vierde keer op zijn naam schreef.

Het is bekend dat veel Aussies vroeg in het seizoen een piek hebben liggen. Zo vinden de Australische kampioenschappen enkele weken voor de Tour Down Under plaats en ligt daar voor veel renners al een unieke kans. Achtereenvolgens wisten Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE), Jay McCarthy (Tinkoff), Simon Gerrans twee maal (Orica-GreenEDGE), Richie Porte (BMC) en weer Ewan etappes naar zich toe te trekken.

24-01-2016 Tour Down Under; Tappa 06 Adelaide City Council; 2016, Orica Greenedge; Gerrans, Simon; Adelaide;

foto: Sirotti

Gerrans (35): “De jongens hebben sensationeel werk geleverd. Ze hebben mij van voren en uit de problemen gehouden, en Caleb zo dicht mogelijk bij de finish afgezet. Wat een fantastische week was het voor ons.”

De pas 21-jarige Ewan tekende hier voor zijn tweede en derde WorldTour-overwinning, nadat hij vorig jaar al een rit in de Vuelta wist te winnen. “Blijkbaar was het niet alleen een topweek voor mij. De hele ploeg liet zien dat zij deze week by far de sterkste waren. Ik ben heel blij dat we weggaan met vier etappes en het klassement.”

Ploegleider Matthew White is een tevreden man na afloop. “Het was een grootse week voor het team. Dit was de bevestiging voor Caleb, hij was duidelijk de snelste renner deze week”, aldus White, die Ewan vlak voor de Tour Down Under ook nog de People’s Choice Classic zag winnen. De eindzege van Gerrans is volgens White een voorbode: “Dit zal de toon zetten voor de rest van het jaar.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

Romāns Vainšteins 24 januari 2016 om 10:10

Gegarandeerd weer lekker met zijn 9 en naar het WK !

Bizziecle 24 januari 2016 om 10:50

De TDU wordt zowel een beetje de “Orica-Open” en is jammer genoeg voor veel ploegen niet interessant genoeg

tendam 24 januari 2016 om 10:54

De Aussies zijn gewoon enorm in het voordeel daar. Des te knapper dat Slagter ze eens de loef wist af te steken. Maar het geeft ze een oneerlijk voordeel in de WT-stand, dat kan eigenlijk niet zo blijven.

Bizziecle 24 januari 2016 om 10:58

Het wordt pas weer interessant wanneer er meer dan 18 ploegen WT zijn zodat er gestreden moet worden voor startrecht in de grote rondes

Gebruikersnaam 24 januari 2016 om 11:27
Quote:
De Aussies zijn gewoon enorm in het voordeel daar. Des te knapper dat Slagter ze eens de loef wist af te steken. Maar het geeft ze een oneerlijk voordeel in de WT-stand, dat kan eigenlijk niet zo blijven.

Belgie en Nederland staan nu al een winst in de AGR, Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen achter.

Covadonga 24 januari 2016 om 11:44

Het staat alle ploegen vrij om naar Australië af te reizen met goede renners. WT is de afkorting van World Tour. Het is dan ook de bedoeling om de sport te mondialiseren. In dat kader vind ik het niet raar dat er in Australië punten kunnen worden gescoord.

Over de puntentelling op zich, kun je discussieren natuurlijk. Ik vind zelf de CQ of Procycling een veel betere telling hebben.

Jungle Man 24 januari 2016 om 11:55

Eens te meer een bevestiging dat deze koers weinig te zoeken heeft in de WT. Door de winst van slechat alleen maar Aussies is er bevestigd dat dit een wedstrijd is met weinig daadwerkelijk international karakter.

brecht_vdk 24 januari 2016 om 11:59

We zitten nu zeker in dat nieuw ‘tennis-systeem’ van dat punten 1 jaar geldig blijven?
Als je kijkt naar wie hier meedoet is dit toch wel WT-onwaardig. Qua deelnemersveld moest de Tour of Being niet onderdoen. Een verplicht nummer voor veel ploegen.
Zou beter een HC-ronde worden en dan 1 of 2 WT races zoals in Canada

achtpuntzes 24 januari 2016 om 12:20

nee, een grote koers is deze wedstrijd niet buiten Australie. overigens lijken de aussies daar zelf niet zo mee te zitten als ik bovenstaand bericht lees. die lijken vooral erg blij dat ze hun eigen feestje mogen bouwen.

ikbenprocycling 24 januari 2016 om 12:22

Als de Aussies duidelijk ergens zouden instorten na hun te vroege seizoenpiek zou het okay zijn, maar die mates, en ihb zo'n Gerrans blijven maar gaan als een bende duracell konijnen

Romāns Vainšteins 24 januari 2016 om 12:35

Australiers hebben gewoon absoluut veel renners , hier een klimaatvoorsprong en ook nog eens goede renners voor het parcours van de ronde. Het valt wel op zo’n ‘clean sweep’ maar onlogisch is het geenszins. Dat gezegd hebbende ben ik ook voor degradatie van dit retesaaie rondje, het is gewoon (zoals ook Qatar/Peking) niet goed en uitdagend genoeg om als ‘topwedstrijd’ te worden aangemerkt.

achtpuntzes 24 januari 2016 om 12:43

zou het niet beter zijn om eens wat andere oorden op te zoeken in Australie dan alleen dat Adelaide e.o in dit rondje? die Willunga hill ken ik nu onderhand wel. Australie is enorm groot en best een mooi land.

Gebruikersnaam 24 januari 2016 om 12:51
Quote:
Dat gezegd hebbende ben ik ook voor degradatie van dit retesaaie rondje, het is gewoon (zoals ook Qatar/Peking) niet goed en uitdagend genoeg om als ‘topwedstrijd’ te worden aangemerkt.

Wat je trouwens ook over de Eneco-tour kan zeggen

Lalsacien 24 januari 2016 om 12:52

Als de ploegen zoals Jumbo, Fdj, Cannondale en Lampre punten willen scoren in de WT stand dan moeten ze hun sterkste selectie opstellen. Wordt het vanzelf interessanter.
Trouwens UCI blijft overmatig aandacht schenken aan de WT tov de andere koersen!

Nick Nuyens 24 januari 2016 om 13:09

Ik vind zo rondjes als Polen, eneco en TDU dan weer best interessant om volgen.

tdv21 24 januari 2016 om 13:11

De TDU is een leuk rondje, alleen al omdat je andere mannen dan weeral de klimmers ziet duelleren voor eindwinst. Maar ze zouden er zo veel meer kunnen uithalen. Tussen Adelaide Sydney zijn er echt fenomenaal prachtige landschappen dus ga nu toch eens weg van altijd datzelfde parcour. En zou het geen idee zijn om i.p.v nu het te organiseren het in oktober te doen als seizoen afsluiter. Iedereen heeft een even zwaar seizoen achter de rug of je nu Aussi of European bent, minder warm, renners kunnen er ineens op vakantie, ze hoeven zich geen zorgen te maken over de snel volgende klassiekers,… En vele leuker dan die afsluiter in de woestijn daar.

tendam 24 januari 2016 om 13:11

@8.6
Het idee om het vanuit Adelaide te doen is juist dat er niet gereisd hoeft te worden, behalve uiteraard naar Adelaide zelf. En waarschijnlijk betaalt de VVV van Barossa Valley ook wel mee.

Chrys 24 januari 2016 om 13:20

TDU is juist een aanwinst voor de WT, omdat ook de heuvelrenners kansen krijgen om te scoren. In rondes als Baskenland, Catalonië, Zwitserland, Dauphiné zie je altijd de klimmers/ronderenners. Rondjes als TDU zorgen voor meer balans. En dat dan alleen Australiërs winnen… Tja, het staat andere renners en ploegen vrij om hier ook punten te pakken. Het is niet meer dan logisch dat Australiërs hier graag pieken. Liever dit dan een saai vlak woestijnparcours.

achtpuntzes 24 januari 2016 om 13:25

@ tendam:
ik opper alleen maar dat de TDU zo veel leuker en mooier zou kunnen zijn. maar als ze dus liever elk jaar hetzelfde saaie rondje willen afwerken ook goed hoor. maar daar ga ik dus niet 's-nachts voor opblijven.

Romāns Vainšteins 24 januari 2016 om 15:21

Ik ben het volledig eens met de opperring van tdv21 om zowel de parcoursopzet ( van Adelaide via Melbourne naar Sydney zou ik zeggen, genoeg leuks en moois onderweg ) als de datum ( trap dat smerige smogrondje waar de weinige niet opgegeten honden nog niet eens heen willen er maar uit ) aan te passen > _0_ . Dan mogen ze er een 11-daagse van maken en blijf ik er voor op zo ontzettend veel beter.

Dat de heuvelende sprinters en de sprintende heuvelaars elkaar hier zo mooi de degens kruizen etc is superboring tov prachtige nieuwe stukken land doorkruizen !

Gebruikersnaam 24 januari 2016 om 16:36

Het past gewoon nauwelijks binnen de rest van het seizoen, dat ze dit dan ergens anders plaatsen. Of dat ze meerdere WT-koersen in deze regio in dezelfde periode inplannen, zodat het meer de moeite is om daar al te pieken.

Ja, uiteraard kunnen anderen hier met een topteam starten, maar die kunnen het moelijker verkopen wanneer ze dan later in de klassiekers falen, om dan te zeggen dat ze toch maar netjes top waren in de TDU. Who cares, dat is iedereen dan al lang vergeten.

Orakel 24 januari 2016 om 16:42

Ik denk dat de TDU pas interessanter wordt, wanneer Australië vlak erna een tweede WT ronde of eendagswedstrijd organiseert.

Headlines

Materiaalzone

Populair