Astana tijdelijk geschorst door MPCC

maandag 6 juli 2015 om 15:20
foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

De MPCC heeft Astana tijdelijk geschorst uit de beweging. Dat meldt de Mouvement pour un Cyclisme Crédible in een persbericht. Dit besluit is genomen nadat Astana de regels van de beweging aan de laars heeft gelapt.


Als gevolg van een te lage cortisolwaarde aan de vooravond van de Tour de France zou Astana Lars Boom niet mogen laten starten. Dit schrijft artikel 9 voor van de MPCC. De Kazachstaanse ploeg liet de Nederlander toch starten in Utrecht.

Hierdoor hebben zij de regels geschonden, wat de MPCC heeft doen besluiten de ploeg tijdelijk te schorsen en te wachten tot de volgende bijeenkomst van directeuren. Waarschijnlijk zal dan overlegd worden wat te doen met het lidmaatschap van Astana.

Als gevolg van deze beslissing zal Astana niet langer ongepland getest worden op te lage cortisolwaarden.

15 Reacties

vinnievidefietsen 6 juli 2015 om 15:21

Vino lacht er heeeeel hard om denk ik….

xistnc 6 juli 2015 om 15:21

De sneeuwbal rolt, mocht er sprake zijn van een sneeuwbal.

Ben benieuwd of dit betekent dat de UCI zich aan het schaakbord komt melden.

largegnolls 6 juli 2015 om 15:25

Wat zijn de concrete gevolgen van deze schorsing??

the one raul 6 juli 2015 om 15:26

@xistnc Wat heeft de UCI hiermee te maken?

achtpuntzes 6 juli 2015 om 15:27

@ xistnc:
wat heeft de UCI hiermee van doen?

xistnc 6 juli 2015 om 15:30
Quote van artikel:
dit heeft de MPCC doen besluiten de ploeg tijdelijk te schorsen bij de beweging en te wachten tot de volgende bijeenkomst

Wat wordt met dat laatste bedoeld?

@the one raul
Misschien helemaal niets. Maar ik kan me goed voorstellen dat MPCC-lidmaatschap één van de strikte voorwaarden is, waaronder ze de WT-licentie hebben gekregen.

Roberto 6 juli 2015 om 15:31

Benieuwd wat dit gaat betekenen voor Astana, nu ze onder verscherpt toezicht staan.
Was de MPCC een vereiste voor die ploeg?
Verder zal het Astana een worst wezen, voor de (on)geloofwaardigheid hoefden ze het niet
te doen.

albertooo 6 juli 2015 om 15:35

@xistnc
De MPCC en de UCI zijn het helemaal niet eens. Het lijkt me sterk dat dit de licentie in gevaar brengt.

klootje kriekeljon 6 juli 2015 om 15:35

MPCC is inmiddels een krokodil zonder tanden.

achtpuntzes 6 juli 2015 om 15:38

@ klootje:
die kan nog met zijn staart meppen. de MPCC kan helemaal niets. gebakken lucht is het. het enige geloofwaardige dat ze nu nog rest is zichzelf opheffen, maar dan moeten we wel eerst wachten tot de jaarlijkse vergadering.

Verweggistan 6 juli 2015 om 15:48

@xistnc: 'geschorst' zal inhouden dat ze niet meer naar de vergaderingen mogen komen, vermoed ik.

De UCI en de UCI licentiecommissie zijn ook weer twee aparte instituties. En volgens mij heeft die licentiecommissie inderdaad door laten schemeren dat het voor hen belangrijk was dat Astana lid zou worden van het MPCC. Dit om te laten zien dat ze het echt menen, dat ze echt anti-doping zijn. En dat ze (mogelijke) (mede) daardoor hun licentie hebben behouden, maar dat is vrij speculatief.
Maar als het consequenties gaat hebben voor Astana is dat pas in Oktober als de licentiecommissie weer de licenties gaat beoordelen denk ik. Of er moet een harde afspraak liggen tussen de licentiecommissie en Astana van die hoorzitting in het voorjaar, dat Astana lid moest blijven van de MPCC om hun licentie te behouden, maar het lijkt mij niet dat er zo'n harde afspraak gemaakt kan worden, omdat het lidmaatschap vrijwillig is en de UCI er geen partij in is. Het zal dus een vrijblijvende afspraak zijn, als die er al is, en mogelijk zal de licentiecommissie 'teleurgesteld' zijn en daar in oktober op terugkomen. Maar ik verwacht er eigenlijk niet zoveel van.

Edit: Astana was al lid van de MPCC sinds 2013, niet pas dit jaar. Dus UCI en de commissie zijn geen partij denk ik. Waar ik mee in de war ben is dat Astana mee moet doen aan dat nieuwe controlesysteem van de UCI; het ISSUL project Hier staat dat Dus laat maar.

vinnievidefietsen 6 juli 2015 om 15:56

@ 8.6: Eens, opheffen die handel. Laat ze eerst maar eens een betrouwbare cortisol-test organiseren, liefst op 1 lijn met de UCI, anders wordt het niks. Het is een clubje binnen een club die een andere club vertegenwoordigt. En Zonneveld (die normaal best objectief kan zijn) blijft maar hameren op hoe goed en betrouwbaar die club is, waarschijnlijk omdat hij hiermee indirect zijn gram kan halen voor het feit dat hij als renner niet de top heeft gehaald. Beetje een nare eigenschap als je het mij vraagt.

Rondo 6 juli 2015 om 16:29

De mpcc was al geschorst door Astana. Wat een trieste organisatie is dat geworden, leuk initiatief maar gaat niet werken.

west 6 juli 2015 om 20:03

Of de UCI en de MPCC op een lijn zitten is niet van belang. Het gaat erom of de UCI een stok wil om mee te slaan…

blanco 6 juli 2015 om 21:27

Haha daar zullen ze vast en zeker wakker van liggen bij Astana.. MPCC is niks en word nooit niks! al eerder aangegeven, ze kunnen beter de eer aan zichzelf houden en gewoon opdoeken die ellende,, komt alleen maar gezeik van! Dan moet je met de UCI om de tafel om op 1 lijn te komen, lukt dat niet, dan stop je er mee.. !

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.