ASO presenteert binnenkort etappekoers voor vrouwen

woensdag 4 maart 2020 om 13:47
ASO presenteert binnenkort etappekoers voor vrouwen

Marianne Vos wint La Course 2019 - foto: Cor Vos

ASO komt binnenkort met een etappekoers voor vrouwen op de proppen. In gesprek met Le Télégramme laat Christian Prudhomme doorschemeren dat hij binnenkort zijn plannen zal presenteren.

“We zijn serieus bezig met een project voor een damesrace”, opent de Tourbaas zijn verhaal. Het gaat niet om een wedstrijd die gelijktijdig met de Tour de France zal worden verreden. In de jaren tachtig werd er voorafgaand aan de mannen ook door vrouwen gekoerst tijdens de Tour. Dat is nu niet langer mogelijk, stelt Prudhomme. “Het zal geen wedstrijd tijdens de Tour de France zijn, maar ze zal wel in de zomer plaatsvinden.”

In 1955 stond er al een eerste Tour de France voor vrouwen op de kalender, een initiatief van de toenmalige Parijs-Nice-baas Jean Leulliot, maar in 1984 ging ook de ASO zich ermee bemoeien. Destijds telde de wedstrijd liefst achttien ritten. De etappes waren nooit langer dan tachtig kilometer en waren er liefst vijf rustdagen. Na 1989 trok ASO de handen van het evenement af. Sinds 2014 wordt tijdens de Tour de France wel La Course georganiseerd. De afgelopen jaren werd regelmatig de bergen ingetrokken, dit jaar keert het circus weer terug op de Champs-Élysées, waar het evenement ooit begon.

Heden ten dage is de Giro Rosa met tien koersdagen de enige meerdaagse vrouwenkoers die in de dubbele cijfers gaat. Daar komt volgend jaar de Battle of North bij, het resultaat van een samenwerking tussen de organisatoren van de WorldTour-wedstrijden van Vårgårda, de Ladies Tour of Norway en de Deense overheid. Tien dagen is nog altijd het maximale aantal koersdagen dat in etappekoersen voor vrouwen is toegestaan door de UCI. Het is onduidelijk hoe lang de meerdaagse van de ASO zal duren.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Jean Dumas 4 maart 2020 om 15:12

Goede zaak. Ze kunnen ook niet achterblijven met een Giro Rosa die steeds meer in aanzien wint.

Jaap Eden 4 maart 2020 om 15:15

Hehe, eindelijk.
Wat een achterhaald gedoe dat een etappekoers voor vrouwen maximaal 10 dagen mag duren. Uit de ultra endurance wereld is al bekend dat vrouwen zelfs mannen kunnen verslaan, als een evenement maar lang genoeg duurt. Ik pleit voor een koers van 60 dagen met gemengde teams :D

Maenhout 4 maart 2020 om 20:43

Ik denk dat een groot deel van het vrouwenpeloton daar nog niet aan toe is… De meeste Nederlandse, Duitse, Australische en Amerikaanse vrouwen wel natuurlijk, maar laten ze eerst maar zien dat drie tiendaagse rittenkoersen gereden kunnen worden op niveau. En ook financieel zal een langere koers moeilijk te organiseren zijn.

En wielrennen is gelukkig geen ultra endurance, er komt wat meer bij kijken!

Verweggistan 4 maart 2020 om 21:45

10 dagen voorafgaand aan de Tour lijkt mij een goed idee. En laat het ook vooral een eigen koers zijn en niet een soort verkorte versie van de mannen editie. Dus misschien juist een keer de start in Parijs.

SteelHorseCowboy 7 maart 2020 om 09:04

Dat werd tijd ook.

Ik zou zeggen, maak er wat moois van. 10 dagen. Een mini-tour de france van de atlantische kust naar de alpen met wat pyreneën en midden-gebergte ertussenin.

Headlines

Materiaalzone

Populair