Arnaud Démare zegeviert in sprinteditie Milaan-Turijn, Van Poppel vijfde

woensdag 5 augustus 2020 om 18:12
Arnaud Démare zegeviert in sprinteditie Milaan-Turijn, Van Poppel vijfde

foto: Cor Vos

Arnaud Démare heeft de 101e Milaan-Turijn achter zijn naam gezet. In de massasprint wist hij het ploegwerk van Groupama-FDJ te belonen. De Fransman schaart zich met zijn overwinning in een illuster rijtje met renners die in zowel Milaan-San Remo als Milaan-Turijn zegevierden.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De organisatie was voor deze 101e editie met een strijkijzer over de slotfase van de route gegaan. De dubbele klim naar de basiliek van Superga werd geschrapt, zodat de eendagswedstrijd zich kon manifesteren als voorbereidingskoers op Milaan-San Remo. Vanuit Mesero leidde de route in zuidwestelijke richting naar het jachtpaleis Stupinigi, waar de aankomst was. Onderweg lagen een paar korte klimmetjes, maar de laatste zeventig kilometer waren zo goed als vlak.

Zes vluchters
De koers was nog maar een paar minuten op weg toen de kopgroep ontstond. De Italianen Manuele Boaro, Alessandro Tonelli, Davide Villella, Samuele Rivi en Andrea Garosio en de Belg Gijs Van Hoecke sloegen de handen ineen en reden snel weg bij het peloton. Na het eerste uur was de voorsprong van de zes vluchters al tot meer dan zeven minuten opgelopen. Het duurde niet lang vooraleer het tempo daarachter werd opgeschroefd.

Rond halfkoers had het peloton het verschil teruggebracht, waarna dat voor langere tijd stabiel tussen de drie en drieënhalve minuut werd gehouden. Bij het opdraaien van de laatste zestig kilometer dook de voorsprong dan onder de drie minuten door toedoen van de sprintersploegen BORA-hansgrohe, Deceuninck-Quick Step, Groupama-FDJ en Lotto Soudal. En op 45 kilometer was er weer een minuutje af.

foto: Cor Vos

Een massasprint stond in de sterren geschreven en die kant ging het ook op. Op 35 kilometer van de streep was Garosio de eerste renner die vooraan afhaakte, waardoor de kopgroep nog uit vijf renners bestond. De secondes tikten vervolgens weg van de voorsprong van de andere vluchters en met een minuut marge begonnen ze aan de laatste twintig kilometer. Toen het verschil nog een half minuutje was, versnelde Rivi samen met Boaro.

Finale opgeschrikt door valpartij
De twee Italianen reden enige tijd samen vooruit en op elf kilometer van de streep schudde Boaro zijn landgenoot nog af, maar even later waren alle vluchters, mede door kopwerk van Vincenzo Nibali, ingerekend. Op zes kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Bij een vluchtheuvel ging het mis voor meerdere renners, onder anderen Timothy Dupont, Alex Edmondson, Yves Lampaert, Michael Mørkøv en Luca Pacioni.

Tijd om te wachten was er niet, en de mannen van Lotto Soudal en BORA-hansgrohe trokken het peloton weer op een lint. In de slotfase kwam het treintje van Groupama-FDJ naar voren voor Arnaud Démare. De Franse sprinter stelde niet teleur en beloonde het werk van zijn ploegmaats met een machtige sprint. Caleb Ewan legde beslag op de tweede plaats, Wout van Aert werd derde. Danny van Poppel werd achter Peter Sagan vijfde.

Dit artikel delen:

29 Reacties

bomb ba 5 augustus 2020 om 18:16

Waarom knecht MvdP voor Modolo? Verder sterke Van Aert en Demare. Leuke uitslag voor Van Poppel ook.

0
Chaba 6 augustus 2020 om 11:57

Waarschijnlijk omdat er afspraken zijn gemaakt naar Modolo dat als Italiaan hij kopman is in dit soort (Italiaanse) koersen. Op deze manier zal hij zich ook makkelijker schikken in een dienende rol in de koersen die van belang zijn van MvdP.

0
thorsen 5 augustus 2020 om 18:18

Wat een chaos finale…

Lampaert einde seizoen? Dat zou wel heel sneu zijn voor hem.

0
Limal 5 augustus 2020 om 18:18

Mooie overwinning van FDJ en Démare!

Ook gezien: Van Aert reed de snelste sprint. Dat belooft voor MSR :-)

0
nasibal 5 augustus 2020 om 18:18

Roosen doet daar onder de radar zeer goed werk voor v. Aert zeg. Zeker als je bedenkt dat ze volgens mij eerst nog terug moesten komen.

0
bartp25 5 augustus 2020 om 18:20

Vond je? Ik zag vooral dat grondahl jansen perfect werk deed door Roosen en van Aert mee naar voren te nemen, Roosen nam over maar kwam snelheid tekort waardoor van Aert naar achter werd geslagen en hij te ver begint aan zijn sprint. Ik heb het dan even over de laatste 4 km, de rest heb ik niet kunnen zien.

0
nasibal 5 augustus 2020 om 18:27

Ik heb geen Jansen gezien. In mijn beleving heb ik Roosen tot de laatste km v Aert vooraan zien houden, totdat hij begrijpelijk niet meer kon. Maar misschien heb ik iets verkeerd gezien?

0
xistnc 5 augustus 2020 om 18:31

Jansen en Van Aert waren sterk, de schakel ertussen net iets te zwak. Dat kost misschien net de zege.

0
Rawolf 5 augustus 2020 om 19:04

Er hebben wel meer moeite Jansen te herkennen dus trek het je niet aan, ook de Eurosport commentatoren.

Feit is echter dat het vooral Jansen was die aardig werk leverde en Roosen vooral tekortkwam.

0
nasibal 5 augustus 2020 om 19:40

Dan heb ik dat inderdaad verkeerd gezien. Ik vond het indrukwekkend hoe V Aert naar voren gereden werd en van voren gehouden werd vervolgens. Dacht dat Roosen dit allemaal in z’n eentje deed, dus kon me goed voorstellen dat hij naar het einde toe tekort kwam. Credits naar Jansen in dat geval!

0
Matxin 5 augustus 2020 om 18:18

Van Aert rijdt gewoon de snelste sprint van allemaal maar zat te ver…

0
SoloSlim 5 augustus 2020 om 19:02

Hij reed de snelste sprint omdat hij van achteren kwam.. In de slipstream van anderen haal je altijd de hoogste snelheid.

0
Deel Koeper 5 augustus 2020 om 19:22

De winnaar heeft altijd de snelste sprint gereden, Van Aert had de hoogste topsnelheid in één segmentje van de sprint.

0
ProfrondeZevenbergen 5 augustus 2020 om 19:53

@DK
Grapje zeker?

0
Panache 5 augustus 2020 om 20:15

Deel Koeper begrijpt het tenminste.

0
TijmenCamps 5 augustus 2020 om 18:19

@Nasibal
Klopt, helemaal. Roosen erg sterk. Jammer dat hij de laatste 2 km alleen moest doen.

0
Wheely 5 augustus 2020 om 18:19

Gaat Demare voor zijn tweede MSR?

0
nasibal 5 augustus 2020 om 18:30

Staan er weer volgauto’s op de startlijst?

0
Wheely 5 augustus 2020 om 18:20

Van Poppel mooie 5e stek in dit veld trouwens.

0
kelderfan 5 augustus 2020 om 18:21

Van Aert is dik in orde en op naar de MSR.

0
Titaantje 5 augustus 2020 om 18:29

Van Aert laat zijn power nog maar eens zien. In een massasprint Gaviria, Bouhanni en Sagan voorblijven… Hopelijk kan hij ooit nog eens als volledige kopman naar de Tour

0
Murcia 5 augustus 2020 om 18:38

Goede tactiek van FDJ en een terechte zege van Demare, Ewan had zijn ploeg veel te vroeg op kop en mist misschien nog ritme. van Aert de snelste van het veld maar Roosen kon hem niet zo goed loodsen als Jansen in de kilometers ervoor. En van Poppel mag langer opblijven vanavond van Hilaire. Hij haalt weer flink wat UCI puntjes.

0
Hollow Knight 5 augustus 2020 om 18:38

Sterk van Demare, maar WvA gaat echt een grote renner worden zo te zien! Wat een krachtpatser.

Hopelijk verlengt JV het contract van Groenewegen niet en gaan ze gewoon verder met WvA.

Hij kan een combinatie worden van Boonen & Cancellara. Hij verdient het om overal leider te zijn, behalve in de Tour dan, daar kan ik een knechtenrol begrijpen (al hoop ik dat hij wel af en toe voor zichzelf mag rijden).

0
boenk 5 augustus 2020 om 19:31

Hopelijk krijgt Groenewegen nergens nog een contract.

0
Rawolf 5 augustus 2020 om 19:05

Schitterende leadout van FDJ, hulde. Ook een hele sterke sprint van Demare.

0
LB117 5 augustus 2020 om 19:23

Loon naar werken voor Demare ( en Sinkeldam ook een bietje natuurlijk).

ennuh van Poppel > VDP :)

0
skylimit 5 augustus 2020 om 21:00

Demare wint omdat hij met zijn ploeg uit de problemen blijft bij de valpartij en daardoor goed gebracht wordt en het goed afmaakt. Sam Bennet had alleen nog Archbold. Ewan te vroeg van voren met 2 knechten.
Sagan mist topsnelheid op dit soort aankomsten. Van Aert lijkt momenteel wat beter te zijn dan VDP, maar ja dat kan zondag zomaar andersom zijn.
Hopelijk is het niet weer te warm.

0
Tripodboom 5 augustus 2020 om 23:06

Als VDP zijn eigen energiedrankjes blijft drinken en WVA ketonen slikt zal WVA overal sneller zijn dan VDP, ook in het veldrijden. Misschien niet in het mountainbiken maar zelfs daar ben ik niet zo zeker van.

0
Tripodboom 5 augustus 2020 om 23:06

Als VDP zijn eigen energiedrankjes blijft drinken en WVA ketonen slikt zal WVA overal sneller zijn dan VDP, ook in het veldrijden. Misschien niet in het mountainbiken maar zelfs daar ben ik niet zo zeker van.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone