Arnaud Démare wint voor de tweede keer Brussels Cycling Classic
foto: Cor Vos
zondag 4 juni 2023 om 15:18

Arnaud Démare wint voor de tweede keer Brussels Cycling Classic

De Brussels Cycling Classic 2023 is zondag gewonnen door Arnaud Démare. De sprinter van Groupama-FDJ was na ruim 207 kilometer de snelste van een kopgroep van ruim twintig renners die ontstond in de heuvelzone met de dubbele beklimming van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Démare klopte Tobias Lund Andresen en Jordi Meeus in de sprint.

Met een dubbele passage van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg heeft de Brussels Cycling Classic sinds 2021 een nieuw zwaartepunt gevonden in het parcours. De allerlaatste passages van de Muur en Bosberg liggen dit jaar op 56 en 52 kilometer van de aankomst. Daarna volgen nog de Congoberg en in de laatste 45 kilometer alleen nog de kasseien van de Heiligekruiswegstraat op 14 kilometer van de meet.

De vroege vlucht van de dag was slechts vier man groot. Ludovic Robeet (Bingoal WB), Paul Lapeira (AG2R Citroën), Jens Reynders (Israel-Premier Tech) en Jonas Abrahamsen (Uno-X) vonden elkaar. In het peloton was het Intermarché-Circus-Wanty dat vol vertrouwen was in kopman Biniam Girmay. Hij was natuurlijk mee toen op de eerste keer Muur-Kapelmuur het peloton in stukken brak.

foto: Cor Vos

Heuvelzone zorgt voor verschillen
Een elitegroep van ongeveer twintig man ontstond daar, waardoor Soudal Quick-Step en Jayco AlUla in de achtervolging moesten in de ‘geloste’ groep. Op de tweede keer Muur van Geraardsbergen toonde Girmay zich in het offensief. Hij sprong in zijn eentje naar vroege vluchters Lapeira, Robeet en Abrahamsen toe, maar de achtervolgende groep zat hem op de hielen. Vlak voor de Bosberg volgde daarom een hergroepering.

Onder meer Arnaud Démare, Jordi Meeus, Giro-revelatie Derek Gee, Dries Van Gestel, Stan Van Tricht, Bryan Coquard, Clément Venturini en Søren Waerenskjold zaten ook mee in die kopgroep van ruim twintig renners die over de Bosberg geraakte. Het uitgedunde peloton volgde op 40 seconden en kwam, ondanks achtervolgingswerk van Soudal Quick-Step voor Tim Merlier, niet dichterbij. Groupama-FDJ zorgde voor stoorwerk in dienst van Démare.

Biniam Girmay toont zich – foto: Cor Vos

Peloton komt heel dichtbij…
Sport Vlaanderen-Baloise en Bolton Equities Black Spoke staken vervolgens een mannetje bij in het peloton. Het verschil schommelde daardoor lange tijd rond de 45 seconden. Door een valpartij brak het peloton in stukken, op een moment dat het tempo in de kopgroep wat stilviel. De algemene hergroepering leek een feit op ruim 20 kilometer van de meet.

Leek… Heel even was het gat 10 seconden, maar Intermarché-Circus-Wanty zette het blok erop in het peloton en ontmoedigde zo Soudal Quick-Step. Het verschil was zo plots meer dan een halve minuut. Het bleek beslissend, want daarna groeide het gat alleen maar verder. De winnaar moest dus vooraan gezocht worden.

Gee en O’Brien kunnen sprint niet voorkomen
Het tempo werd hoog gehouden op weg naar de Houba de Strooperlaan in Brussel, maar Derek Gee legde zich niet neer bij een sprint. Twee kilometer voor de meet plaatste hij een demarrage, maar die werd gecounterd. Kelland O’Brien was de volgende die aanviel, maar hij werd in de slotkilometer teruggehaald door de helpers van Groupama-FDJ en Uno-X.

Daarom was het aan de sprinters. Biniam Girmay ging vroeg aan, maar werd gepasseerd door Tobias Lund Andresen, Arnaud Démare en Jordi Meeus. De jonge Deen van Team DSM was erg rap, maar werd in de laatste meters nog gepasseerd door een sterke jump van Démare. De Fransman wint zo voor de tweede keer de Brussels Cycling Classic, na 2017.

 
12 Reacties
Sorteer op:
4 juni 2023 15:44
Wederom een puike prestatie van de 20-jarige DSM'er Tobias Lund Andresen!
  4 juni 2023 16:03
  Vierde tweede plek van dit jaar, geloof ik?
4 juni 2023 15:53
DSM heeft dit jaar wel veel verschillende sprinters. Verrassend goede sprint zeg.
4 juni 2023 15:25
Schattige sprint van die Resell. Sprint zich het snot voor de ogen om met de grootste moeite van de wereld voorbij zijn lead-out te raken, terwijl de rest van het groepje over het duo vliegt.
4 juni 2023 17:42
Alweer een slappe prestatie van de QS-ploeg. Er was een sterke Steimle maar verder niemand meer. Verder had Merlier mee moeten zitten vooraan. Gaan ze die meenemen naar de TDF waar de eerste ritten niet van de poes zijn ?
  4 juni 2023 18:50
  @Guyremgabdel Volgens Merlier is een Tour selectie een zekerheidje en de benen zijn top. Hij wint de laatste tijd alleen niet omdat hij pech heeft. Met zijn super benen is het alleen niet mogelijk om de sprinters bergop vandaag te volgen. In de Tour gaat dit echt geen probleem zijn. Hij sprint dan iedereen op meters. NB we moeten natuurlijk niet vergeten dat Merlier aan het begin van het jaar steeds het geluk aan zijn kant had, bijvoorbeeld de fotofinish in UAE
  4 juni 2023 19:45
  heeft hij binnen de ploeg een concurrent die niet bij de eerste 3 geloste sprinters zal zitten?
4 juni 2023 17:42
Wat steekt sqs hier uit? Als van Tricht zich laat uitzakken op de moment dat het +- 15 sec is rijd hij samen met Steimle het gat toe. Nu blijft die in de groep om… ja goeie vraag om wat te doen Idd iwg dachten ze echt met Girmay deze koers te winnen vanuit de sprint tegen deze gasten?
  4 juni 2023 18:48
  Akkoord wat betreft Soudal, maar had IWG een beter alternatief? Bovendien: als Girmay zijn sprint later inzet is hij volgens mij niet kansloos tegen Démare
  4 juni 2023 19:06
  Ik had Girmay toch nog is goed aan de boom laten schudden op 1 van die rotte stroken als je zag hoe die de muur op vloog en bystrom eens het gat groot genoeg was iets afwachtender Nu rijden ze vol naar de streep met Demare due geen trap heeft moeten geven
  4 juni 2023 19:07
  Merlier had het gewoon zelf moeten dichtspurten als ie kon
4 juni 2023 22:45
Merlier had het gat zelf kunnen dichten als ie zo goed was. Van Tricht had zich uit moeten laten zakken idd. En wat een prutser is die van Lerberghe. Maar ik denk idd dat Merlier naar de Tour gaat omdat fabio naar Bora gaat.

Reacties zijn gesloten.